COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Από τις Καποδιστριακές συνενώσεις οδηγούμαστε στην Καλικρατική αρχιτεκτονική


Θόδωρος Σταυριανόπουλος - Μαθηματικός
Μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας


ΜΕΡΟΣ 1Ο
Στον διευρυμένο Δήμο Καλαμάτας σίγουρα έχει παραχθεί ένα έργο στο κέντρο και στην παραλία της πόλης. Κάποιοι τα θεωρούν έργα βιτρίνας . Η ένσταση εμένα εδράζεται στο κόστος αυτών των έργων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πληρώσαμε «ακριβά το μάρμαρο». Ο Δήμαρχος συχνά-πυκνά αναφέρεται στην οικονομία και την περικοπή δαπανών του δήμου. Έχω την αίσθηση ότι επί δημαρχοντίας του κ. Νίκα το αντίθετο συνέβη. Ο δανεισμός και τα χρέη του δήμου γιγαντώθηκαν. Τα δάνεια κάθε φορά εξαντλούσαν την πιστοληπτική ικανότητα του δήμου. Το κόστος λειτουργίας αυξήθηκε, το έμμισθο αιρετό προσωπικό αυξήθηκε, το πλήθος εργαζομένων διογκώθηκε. Τις πιο πολλές φορές οι προσλήψεις είχαν αποχρώσεις ρουσφετολογικές.
Ο Δήμος Καλαμάτας με την «Καποδιστριακή» διευρυμένη του μορφή συμπεριελάμβανε περιφερειακά της Καλαμάτας 13 δημοτικά διαμερίσματα. Θεωρώ ότι η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν κατάφερε να αναδείξει και προσανατολίσει αναπτυξιακά το ενιαίο του Δήμου Καλαμάτας με την «Καποδιστριακή» του μορφή αλλά δεν κατάφερε ούτε και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των συνοικιών της Καλαμάτας. Οι πολίτες περίμεναν περισσότερα από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα. Έτσι ο κάθε πολίτης θα γνώριζε τα προβλήματα του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας και δεν θα περιοριζότανε η εικόνα και η κριτική του απέναντι στην δημοτική Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τι συνέβη στο κέντρο και την παραλία της πόλης.
Σε έργα και υποδομές που υιοθετήθηκαν και δημιουργήθηκαν στην πόλη πριν από χρόνια δεν έγιναν βήματα προόδου. Αυτό που συνέβη ήταν σημειωτόν και σε πολλές περιπτώσεις είχαμε όπισθεν. Αναφέρω χαρακτηριστικά παραδείγματα και ερωτώ άλλαξε κάτι στa: ΜΟΛΑΚ, ΒΙΟΠΑ, ΔΕΠΑΚ, Μελέτη Κυκλοφοριακού, Αγορά Καλαμάτας, Πάρκο του ΟΣΕ, Χώροι Στάθμευσης, Μαραθόλακα;
Τελειώνοντας ερωτώ τον κ. Δήμαρχο:
α) Τι χρέος παρέλαβε και τι χρέος έχει σήμερα o Δήμος .
β) Τι αριθμό υπαλλήλων παρέλαβε και τι αριθμό υπαλλήλων έχει σήμερα ο Δήμος.
γ) Πόσες έμμισθες θέσεις αιρετών παρέλαβε και πόσες έχει σήμερα.

ΜΕΡΟΣ 2Ο
Στη Μεσσηνία έχει πλέον δημιουργηθεί ένα ανακυτταρωμένο αυτοδιοικητικά τοπίο αποτελούμενο από έξη (6) διευρυμένους «Καλικρατικούς» νέους δήμους. Οι Δήμαρχοι που θα αναδειχθούν από τις προσεχείς εκλογές θα είναι ισχυροί γιατί θα είναι οι «τοπικοί άρχοντες» μιας μεγάλης γεωγραφικής ενότητας. Στην πράξη όμως θα δούμε κατά πόσο ισχυρές θα είναι και οι αρμοδιότητες και η οικονομική τους αυτοτέλεια. Το πολιτικό τοπίο και η πολιτική θέλει φρεσκάδα θέλει οξυγόνο. Η σκιά της απαξίωσης καλείπτει τα πάντα.
Τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται στη διαδικασία ανεύρεσης ικανών ανθρώπων που θα κληθούν να ηγηθούν των κομματικών τους ψηφοδελτίων. Όλη η διαδικασία πάει να εξελιχθεί σε επιδοτούμενη άγονη γραμμή. Παράλληλα με τα κόμματα δραστηριοποιούνται και άλλα άτομα που προσπαθούν χωρίς κομματική στήριξη να δημιουργήσουν πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια. Δύσκολη αποστολή έχουν διαλέξει. Η εγκυρότητα των ψηφοδελτίων των «Καλικρατικών» δήμων απαιτεί 150-200 και πλέον άτομα και ο καθένας κατανοεί την δυσκολία κατάρτισης έγκυρου ψηφοδελτίου καθώς και το οικονομικό κόστος. Άρα είναι βέβαιο ότι σ’ αυτές τις εκλογές δεν θα υπάρξει πλήθος ψηφοδελτίων στους δήμους.
Ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτό ότι οι μακροχρόνιες προεκλογικές περίοδοι περνούν στο παρελθόν. Άλλωστε αυτό έχει συμβεί και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Άρα ως προεκλογική περίοδος των αυτοδιοικητικών εκλογών ουσιαστικά τείνει να καθιερωθεί το πολύ οι δύο μήνες. Τα περιθώρια για πολλές προεκλογικές υποσχέσεις στενεύουν. Αξία δεν έχει εδώ που φθάσαμε τι θα υποσχεθούν προεκλογικά οι υποψήφιοι Δήμαρχοι αλλά τι θα μπορέσουν να πράξουν μετεκλογικά.
Ευχή όλων είναι οι «Καλικρατικοί» δήμοι να ανοίξουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας όπου η κοινωνία θα δει την κρατική αποκέντρωση με ελπίδα, θα δει και θα επιλέξει άτομα βάζοντας στον τρόπο αξιολόγησης και επιλογής του και υπερκομματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Καλαμάτα 1-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.