COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ανάγκη άμεσων μέτρων για τους εσπεριδοκαλλιεργητές

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Του επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ

Οι αλλαγές που έγιναν από την Ε.Ε. στο καθεστώς της επιδότησης, με συνέπεια να μην υπάρχει πλέον η ασπίδα ασφαλείας των τιμών, σε συνδυασμό με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και τη βαθιά οικονομική κρίση έχουν επιδεινώσει τα χρόνια οξυμμένα προβλήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών, οι οποίοι κάθε χρόνο βλέπουν να μειώνεται το εισόδημά τους, να μειώνεται η κατανάλωση, με συνέπεια το μέλλον της εσπεριδοκαλλιέργειας να είναι εξαιρετικά επίφοβο.
Παράλληλα η έλλειψη των ελεγκτικών μηχανισμών και η εφαρμογή των εναρμονιζόμενων πρακτικών από τους βιομήχανους και τα καρτέλ σε βάρος των παραγωγών έχει επιδεινώσει περαιτέρω τα προβλήματα.
Η Περιφέρεια προφανώς δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, θεωρούμε όμως ότι μπορεί και πρέπει να πάρει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και να μην κατρακυλήσουν ακόμα περισσότερο οι τιμές σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα. Διότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί η παραγωγή κυρίως των πορτοκαλιών αν συνεχιστεί η περσινή κατάσταση.
Έχουμε τη γνώμη ότι η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να πάρει τα εξής άμεσα μέτρα:
1) Να ανοίξει «πόλεμο» ενάντια στις παράνομες εξαγωγές, δηλαδή την αποστολή προϊόντων χύμα και ανώνυμα σε πλαστικά κιβώτια συγκομιδής στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα κομβικά σημεία, π.χ. διόδια Σπαθοβουνίου και Κορίνθου, όπου κλιμάκιο αποτελούμενο από ποιοτικούς ελεγκτές, ΣΔΟΕ και Τροχαία να ελέγχει όλα τα φορτηγά, ώστε να εντοπίζονται και να κατάσχονται τα παράνομα φορτία. Με αυτό τον τρόπο προστατεύεται η φήμη του προϊόντος, το εισόδημα του παραγωγού, μένει η προστιθέμενη αξία στην Περιφέρεια και μειώνεται η ανεργία, αφού θα δουλέψουν τα συσκευαστήρια.
2) Να ανοίξει «πόλεμο» ενάντια στις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις εισαγωγές συμπυκνωμένων, κατεψυγμένων χυμών, οι οποίοι στη συνέχεια πωλούνται ως δήθεν φρέσκοι 100% ελληνικοί χυμοί.
3) Να προχωρήσει σε μια επιθετική καμπάνια – διαφήμιση μέσα από τα δημόσια μέσα ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση), αλλά και μέσω όλων των τοπικών μέσων ενημέρωσης, με σύνθημα «Πιείτε αγνό φυσικό χυμό από τα συνεταιριστικά εργοστάσια της Πελοποννήσου, το "Λακωνία" και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας».
Είναι ανάγκη να στηρίξουμε τις συνεταιριστικές μονάδες και την υγεία των καταναλωτών, δίνοντας 100% αγνό φυσικό χυμό από εσπεριδοειδή της Πελοποννήσου.
4) Να ζητήσετε να αναθεωρηθεί ο κανονισμός που έχει απεντάξει την εσπεριδοκαλλιέργεια, όπως και τα κηπευτικά και τα κάστανα από το μέτρο της βιολογικής γεωργίας, διότι αυτά είναι βασικές καλλιέργειες στην Πελοπόννησο και όμως είναι εκτός του μέτρου της βιολογικής γεωργίας.
Σας ερωτούμε λοιπόν:
α) Συμφωνείτε με τις προτάσεις μας αυτές;
β) Θα κάνετε τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να συμβάλλει η Περιφέρεια σε μια στοιχειώδη καλυτέρευση του εισοδήματος των εσπεριδοκαλλιεργητών και τη συνέχιση της καλλιέργειας;
γ) Υπάρχουν κάποιες άλλες προτάσεις – σκέψεις που προγραμματίζονται από την Περιφέρεια για τη βελτίωση της κατάστασης του τομέα της εσπεριδοκαλλιέργειας και των εσπεριδοκαλλιεργητών;



28/11/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.