COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Συζήτηση για το μεταναστευτικό



Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, διεξήχθη στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ.. Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

By:ant1online

******

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, διεξήχθη στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη.

Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, υπογράμμισε πως Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους νόμιμους - όπως υπογράμμισε – μετανάστες, με σαφή διάκριση ανάμεσα στην μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ιθαγένειας, επίκληση του ανθρωπισμού αλλά και του ρεαλισμού και με παράλληλο άνοιγμα στην ιδέα ενός Ελληνισμού αποτελούμενου από πολλές και διαφορετικές φυλές.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως το επίμαχο νομοσχέδιο, τακτοποιεί ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται εδώ και 28 χρόνια, χωρίς καμία νομοθετική πρωτοβουλία να το αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

Με το νομοσχέδιο «δίνουμε προοπτική στους μετανάστες που ζουν μακροχρόνια στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε - δεν μπορούμε να κρατάμε τους ανθρώπους αυτούς χωρίς φωνή. Τους εμπιστευόμαστε τις οικοδομές, τον τουρισμό, τους γέροντες και τα παιδιά μας (…) Δεν υπάρχουν βεβαίως τέλειες λύσεις, αλλά λύσεις μακροχρόνιες και καλύτερες. Κάτι τέτοιο, μας δίνει και νέες δυνατότητες: Να δούμε Έλληνες ινδικής καταγωγής, αλβανικής καταγωγής, περήφανους για την ελληνική μας ιθαγένεια», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Η χορήγηση της ιθαγένειας δεν αδυνατίζει την φύλαξη των συνόρων και τις προσπάθειες για πάταξη της δουλεμπορίας, οι οποίες αναβαθμίζονται. Τουναντίον, το γεγονός ότι η ιθαγένεια δεν χορηγείται σε μετανάστες χωρίς νόμιμα χαρτιά, στέλνει και ένα μήνυμα, ότι δεν έχει νόημα να μπει κανείς στην Ελλάδα παράνομα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η ίδρυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής (FRONTEX) αποτελεί γεγονός και σύντομα, ο πρώτος περιφερειακός βραχίονας του Οργανισμού αυτού, θα εγκατασταθεί στον Πειραιά. «Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα είναι εδώ. Θα συνεπικουρούν, θα έχουν άμεση εικόνα του προβλήματος. Από την άλλη αλλάζουμε πολιτική ασύλου - και δημιουργούμε μέχρι τον Ιούνιο μια νέα υπηρεσία. Μια χώρα που έζησε την προσφυγιά στο πετσί της, είναι απαράδεκτο να διασύρεται διεθνώς, ότι δεν παρέχει πρόσβαση στο δικαίωμα αυτό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του υπογράμμισε πως όχι μόνο η ΝΔ θα καταψηφίσει το ν/σ για την πολιτογράφηση μεταναστών, αλλά και θα το καταργήσει όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο. Αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει και ξέφραγο αμπέλι» είπε ο κ. Σαμαράς που υποστήριξε ότι το κοινωνικό πρόβλημα από την νόμιμη παραμονή των μεταναστών έχει ήδη λυθεί με νομοθετικές παρεμβάσεις της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Επέκρινε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι «μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης, παίρνει μέτρα που ουσιαστικά μετατρέπουν την Ελλάδα σε «μαγνήτη» νέων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ η ομαλή ένταξη μεταναστών γίνεται σταδιακά με τρόπο που δεν δημιουργεί κίνδυνο να έλθουν κι άλλοι.

Μιλώντας για το πρόβλημα με την ψήφο των μεταναστών από μη ευρωπαϊκές χώρες, στις δημοτικές εκλογές, το οποίο, όπως επισήμανε «έχει απορριφθεί από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων: Κάποιοι που ψηφίζουν παντού και κάποιοι που ψηφίζουν σε ορισμένες εκλογές μόνο. Κάποιοι που έχουν το δικαίωμα των εκλέγειν και εκλέγεσθαι και κάποιοι - «υποδεέστεροι» - που έχουν μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά όχι του εκλέγεσθαι. Δεν μπορεί κάποιοι να μπορούν να εκλεγούν σύμβουλοι ή πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου ή δήμαρχοι, και κάποιοι άλλοι να μπορούν να εκλεγούν μόνον δημοτικοί σύμβουλοι. Ούτε είναι δυνατό κάποιος αιρετός αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, που διαχειρίζεται πόρους του τόπου μας, να μην μπορεί να ψηφίζει στις εθνικές εκλογές» είπε ο κ. Σαμαράς.

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια τέτοια ρύθμιση είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις και πολώσεις μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «να αποσύρει ολοκληρωτικά αυτό το σημείο» και να το συζητήσουμε, αν επιμένει, μετά τις δημοτικές εκλογές, «για να μην επιβεβαιώσει την καχυποψία που ήδη δημιουργεί, ότι αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα με στενά μικροκομματικά και ψηφοθηρικά κριτήρια».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι από τη θέση αυτή η ΝΔ εξαιρεί τους ομογενείς: «Πιστεύουμε ότι όσοι έχουν κάρτα ομογενούς πρέπει να πολιτογραφηθούν και να πάρουν πλήρη δικαιώματα ψήφου».

Την πρόταση του για την διενέργεια δημοψηφίσματος επανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, για το θέμα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς και τη μεταναστευτική πολιτική.

Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην απόφαση της κυβέρνησης, αντιπρότεινε αντί για νομιμοποίηση να τους δοθεί κάρτα μακροχρόνιας παραμονής, μίλησε για «φυτίλι που ανάβει την ώρα που η χώρα χρειάζεται εθνική ομοψυχία» και κάλεσε τη ΝΔ και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά να αποδεχτεί τη πρότασή του, ώστε να αποτρέψουν μαζί την περίπτωση να γίνει νόμος του κράτους σε λίγες ημέρες.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέκρινε το ν/σ και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου λαθρομεταναστών και τελευταία δέχεται κύματα από αυτούς. Για αυτό, όπως είπε, πρέπει να είμαστε αυστηρότεροι, για να τους αποτρέψουμε και όχι να γινόμαστε ηπιότεροι. Επίσης, αντιπρότεινε αντί να νομιμοποιήσουμε τους μετανάστες να τους δίνουμε κάρτα υγείας αλλά και κάρτα μακροχρόνιας παραμονής.

Δηλητηριώδη χαρακτήρισε η Αλέκα Παπαρήγα τη μεταναστευτική πολιτική του Γιώργου Καρατζαφέρη, ενώ τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ επέκρινε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για φοβικά σύνδρομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.