COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ οι Π. Μουτσινάς και Οδ. Βουδούρης


Στη διαγραφή των Πάρι Μουτσινά και Οδυσσέα Βουδούρη από την κοινοβουλευτική της ομάδα προχώρησε η Δημοκρατική Αριστερά, έπειτα από τις δηλώσεις που έκαναν οι δύο βουλευτές ότι θα στηρίξουν στη Βουλή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το σχηματισμό προανακριτικής επιτροπής και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, μειώνονται πλέον στους 164.
Η διαγραφή
Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, γνωστοποίησε ότι οι δύο βουλευτές δεν ανήκουν πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
Όπως εξηγείται στη σχετική ανακοίνωση, οι κ.κ. Βουδούρης και Μουτσινάς, επί μακρόν, με τη συστηματική και μόνιμη διαφοροποίησή τους από όλες τις θέσεις και πρωτοβουλίες του κόμματος, έχουν έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Η ΔΗΜΑΡ, κόμμα δημοκρατικό, με σεβασμό σε κάθε διαφορετική άποψη, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή τους στην Κ.Ο., παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επεδείκνυαν για τις συλλογικές μας αποφάσεις. Αυτό που καταγράφεται όμως πλέον με καθαρό τρόπο, είναι ότι οι δύο βουλευτές δεν εκφράζουν απλώς διαφορετικές απόψεις, αλλά στηρίζουν διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η κοινή απάντηση των δύο διαγραφέντων βουλευτών
Με κοινή γραπτή τους δήλωση οι δύο βουλευτές κ.κ. Μουτσινάς και Βουδούρης, αναφέρουν:
«Η προληπτική διαγραφή μας, αποκλειστικά στη βάση της πρόθεσής μας να ζητήσουμε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ κανένα συλλογικό όργανο της ΔΗΜΑΡ δεν έχει συζητήσει το θέμα, δεν συνάδει με το δημοκρατικό πνεύμα του κόμματος μας. Ο πρόεδρος, με προσωπική του απόφαση, προέβη στη διαγραφή μας για ένα θέμα κάθαρσης και διαφάνειας του πολιτικού συστήματος, που μόνο η ΔΗΜΑΡ, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, είχε το ηθικό έρεισμα να προωθήσει. Η προληπτική διαγραφή αναδεικνύει τον πανικό που διακατέχει την κυβέρνηση στην προοπτική της διερεύνησης όλης της αλήθειας.
Θέση μας είναι πως η προκαταρτική επιτροπή δεν μπορεί να αφορά μόνο στη συμπληρωματική δικογραφία, που διαβιβάστηκε στη Βουλή 27 Δεκεμβρίου για την αλλοίωση της Λίστας, και όχι και στην κύρια δικογραφία των οικονομικών εισαγγελέων, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 26 Νοεμβρίου. Αυτή η κύρια δικογραφία αναφέρεται στη μη-αξιοποίηση της Λίστας και στα παραπτώματα σχετικά με τη διαχείρισή της, εκ μέρους όλων των υπουργών που την κατείχαν.
Η κατηγορία ότι στηρίζουμε «διαφορετικό πολιτικό σχέδιο απ" αυτό της ΔΗΜΑΡ» είναι εντελώς ανυπόστατη, εφόσον από την 19η Ιουνίου, που η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να στηρίξει την Προγραμματική Συμφωνία χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση, δεν πάψαμε να στηρίζουμε τις θέσεις, βάσει των οποίων οι πολίτες μας εξέλεξαν.
Τη μάχη αυτή θα συνεχίσουμε να δίνουμε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ και ως απλά μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς, μαζί με όλους τους συντρόφους και φίλους, που δεν εγκρίνουν την υποστήριξη στην νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.
Θεωρούμε πως η παρούσα κρίση, με αφορμή τη Λίστα Λαγκάρντ, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος».
Ο. Βουδούρης
Μετά την ανακοίνωση της διαγραφής του ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, με παρέμβασή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σχολίασε πως δεν προτίθεται να ενταχθεί σε άλλο κόμμα και ότι η διαγραφή του είναι προσωπική απόφαση του κ. Κουβέλη. Είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν προσωπική απόφαση του πρόεδρου να μας διαγράψει καθώς δε συνεδρίασε κανένα αρμόδιο όργανο»   και τόνισε ότι το κόμμα είχε από την αρχή αποφασίσει μη συμμετοχή στην κυβέρνηση, ωστόσο η ηγεσία άλλαξε γραμμή και πέρασε στη συγκυβέρνηση. Διευκρίνισε ότι μαζί με τον κ. Μουτσινά, δεν ζήτησαν να παραπεμφθεί κανείς σε δίκη, απλώς ζήτησαν να εξεταστούν ορισμένα πράγματα, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει αντικείμενο για ανάκριση.

Απαντώντας σε ερώτηση αν σκοπεύει να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε «αν ήθελα να ενταχθώ σε άλλο χώρο θα το είχα κάνει πριν από τις εκλογές. Δεν με εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με εκφράζει η ΔΗΜΑΡ με τις θέσεις που είχε στις εκλογές».
Το πρωί σε δηλώσεις που έκανε πάλι στον Σκάι, ο κ. Βουδούρης είχε υποστηρίξει ότι «δεν έχει συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα, ούτε έχει πάρει κάποια απόφαση. Η απόφαση είναι του προέδρου. Σέβομαι την άποψη της πλειοψηφίας της ηγεσίας, αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη. Εκπροσωπούμε το Αριστερό Δίκτυο και πρέπει να γίνει σεβαστή κι η δική μας απόφαση». Επίσης, σημείωσε ότι με την ψήφο για την προανακριτική για τον Ευ. Βενιζέλο δεν πρόκειται να πέσει η κυβέρνηση και τόνισε: «Αν δεν ρίξουμε φως σε όλα τότε θα πέσει η κυβέρνηση».
Ο κ. Βουδούρης πρόσθεσε ακόμη ότι «η διαφωνία δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε άλλο κόμμα», ενώ υπογράμμισε ότι «η ηγεσία έχει κάνει στροφή από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και στηρίζει μια κυβέρνηση που λαμβάνει σκληρά μέτρα». Επανέλαβε, επίσης, το αίτημα για Συνέδριο, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει για το ζήτημα της παραμονής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.
Π. Μουτσινάς: Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ κάνει συμβιβασμούς
Νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, ο Π. Μουτσινάς, με δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», σημείωσε ότι ο ίδιος και ο κ. Βουδούρης δεν είναι «εκτός γραμμής», και κατηγόρησε την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ότι κάνει συμβιβασμούς! «Δεν είμαστε εμείς εκτός γραμμής, η ηγεσία κάνει συμβιβασμούς. Θεμιτό να θέλει η ηγεσία να στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά όχι κατανοητό. Αν τα ξέραμε αυτά προεκλογικά δεν θα ήμασταν καν στη ΔΗΜΑΡ», είπε ο κ. Μουτσινάς.
Σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να πάει σε βάθος η έρευνα και όποιος έχει ευθύνες να τιμωρηθεί. Υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για τον Ευ. Βενιζέλο και πρέπει να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της Βουλής». Επιπλέον, ο κ. Μουτσινάς υπογράμμισε ότι ουδέποτε συζητήθηκε στο κόμμα τι θα πρέπει να πράξει για την υπόθεση της Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά υπήρξε ένα τηλεφώνημα που έλεγε τι θα πρέπει να ψηφίσουν οι βουλευτές. «Ζητήσαμε να βρεθούμε για να το συζητήσουμε. Δεν είναι σοβαρό θέμα αυτό για να συζητηθεί;» κατέληξε.

Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Ανδρέα Παπαδόπουλου, ο οποίος σημείωσε ότι η απόφαση για τη συμμετοχή του κόμματος ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία, όπως και οι περισσότερες αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ. Επισήμανε, δε, ότι οι δύο βουλευτές δεν έχουν στηρίξει καμία βασική επιλογή του κόμματος, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις τους -ότι δεν αποχωρούν από το κόμμα για να πάνε σε κάποιο άλλο- απάντησε αιχμηρά ότι ίσως δεν είναι τόσο εντός κόμματος όσο νομίζουν.
Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ. Μουτσινάς και Βουδούρης, είχαν επιλέξει να πάνε κόντρα στην κομματική γραμμή της Δημοκρατικής Αριστεράς και κατά την ψηφοφορία του Νοεμβρίου για το Μνημόνιο 3. Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές είχαν ψηφίσει «όχι» στα μέτρα, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος είχαν ψηφίσει «παρών». Αρνητική ήταν η ψήφος των δύο βουλευτών και στην ψηφοφορία της 11ης Νοεμβρίου για τον προϋπολογισμό, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς είχαν ψηφίσει «ναι».
 Κλίμα ρήξης
Όλες οι ενδείξεις έδειχναν εξ αρχής προς την κατεύθυνση της ρήξης μεταξύ του κόμματος και των δύο βουλευτών, καθώς και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ένας εκ των στενών συνεργατών του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, μιλώντας σήμερα, Δευτέρα, στο Σκάι, είχε σημειώσει με νόημα ότι το καταστατικό της ΔΗΜΑΡ δεν επιτρέπει διαγραφή μέλους της, αλλά ο κανονισμός της Βουλής επιτρέπει στον πρόεδρο του κόμματος να αλλάξει τη σύνθεση στην κοινοβουλευτική ομάδα. «Θα κάνουν άλλη μια φορά το ίδιο που έχουν κάνει σε όλες τις βασικές αποφάσεις. Το κομματικό σώμα έχει κουραστεί. Είναι κόντρα σε όλες τις αποφάσεις. Την Παρασκευή θα καταψηφίσουν το φορολογικό» είπε ο κ. Χατζησωκράτης για τους Οδ. Βουδούρη και Π. Μουτσινά
Να σημειωθεί ότι και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε:
«Βεβαίως, έχει πολιτικές ευθύνες ο κ. Βενιζέλος και πρέπει να αξιολογηθεί. Αν στο δρόμο βρεθούν και άλλες ευθύνες, τότε και ο ίδιος θα πρέπει να παραπεμφθεί σε προανακριτική επιτροπή. Σήμερα όμως τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν».  Πρόσθεσε ότι «εφόσον η δικαιοσύνη δείχνει ευθύνες, η Βουλή οφείλει να παραπέμπει σε περαιτέρω διερεύνηση αυτούς που έχουν ευθύνες». Επίσης, ξεκαθάρισε ότι «η στήριξή μας στη κυβέρνηση δεν είναι λευκή επιταγή. Η επιλογή μας έχει γίνει με βάση την αποτροπή του κινδύνου χρεοκοπίας και την παραμονή της χώρας στο ευρώ».

eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.