COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Άοπλοι στις πυρκαγιές


Με τις κάθε καλοκαίρι πυρκαγιές, αφανίζονται χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Τι κάνομεν για να τα προστατεύσομεν; Μάλλον τίποτε αφού βαδίζομεν  ανυπόδυτοι στα κάρβουνα ενώ δεν ανήκομεν  στους αναστενάρηδες!
Κατά την περίοδον 1987 – 2007 στην Ελλάδα 6 εκατομμύρια φυσικού χώρου χάθηκαν!!! Αλλά περί αυτού σε άλλον σημείωμα.
Οι  πυρκαγιές αυτής της περιόδου καταστρέφουν τα δάση μας. Στην Λέσβον κάηκαν 2.500 στρέμματα και χιλιάδες ελαιόδενδρα, στις Σπέτσες μεγάλες καταστροφές και τώρα μαίνεται επί τριήμερον η πυρκαγιά στα Κήθυρα με ανεξέλεγκτες καταστροφές και κινδύνους οικισμών. Τα εναέρια μέσα ανεπαρκή, από δεκαετίες.

Πριν λίγες ημέρες ξέσπασε πυρκαγιά στη Αλβανίαν και αμέσως μας ζήτησαν βοήθειαν, οπότε ανεχώρησαν δύο πυροσβεστικά από την Κέρκυρα για την μάχην στην Αλβανίαν. (Αυτό τουλάχιστον ακούσαμεν στις ειδήσεις).
Όταν ξέσπασε η φωτιά στα Κήθυρα, είχαμεν επαρκή εναέρια μέσα για αποστολήν προς πυρόσβεση;  Αν Ναι γιατί δεν εστάλησαν; Αν όχι, γιατί δεν ζητήσαμεν αμέσως συνδρομήν από γειτονικά Κράτη; Πέντε αν ερχόταν σε λίγες ώρες θα είχε σβήσει η φωτιά και θα επέστρεφαν αμέσως  στις έδρες τους! Γιατί δεν χρησιμοποιούμεν αυτήν την βοηθητικήν και αποτελεσματικήν λύση; Ποιός πρέπει να αποφασίσει και εντός πόσου χρόνου; Ένα χρόνον τώρα δεν έχει αποφασισθεί η ενοικίαση πυροσβεστικών λόγω  γραφειοκρατίας!!!
Η Αλβανία  αποφάσισε αμέσως και μόλις παρουσιάσθη η πυρκαγιά μας ζήτησε συνδρομήν;;; Την στείλαμεν και καλώς επράξαμεν. Ο Δήμαρχος Κηθύρων, όπως ακούσαμεν, εκλιπαρούσε για την αποστολήν εναερίων μέσων!
Οι βραδύτητες αυτές είναι επικίνδυνες με φαινόμενα μάλλον μη αναστρέψιμα!
Λυπούμεθα τα μέγιστα για την βραδύτητα, για τις γραφειοκρατίες, για την ανεξέλεγκτην καταστροφήν των δασών μας.
Έχομεν κάμει πολλές προτάσεις σωτήριες αλλά δεν εισακούονται.
Γιατί άραγε;;;

Μιχαήλ Στρατουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.