COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Κορονοϊος 2020, Μια Θεολογική Προσέγγιση

 Παρακολουθώ βαθιά προβληματισμένος ένα ρεσιτάλ αδιαφορίας απέναντι στην ανθρώπινη υγεία, απέναντι στην ανθρώπινη ζωή.

Πρόσωπα που ενδεχομένως δεν έχουν δει την εξώπορτα της έκτης δημοτικού γίνονται ειδικοί και τοποθετούνται επί του κορονοϊού. Κατασκευάζουν γραφικές παραστάσεις και βίντεο και μας δείχνουν το πόσο λίγα είναι τα θύματα του κορονοϊού και κατ επέκταση προσπαθούν να μας περάσουν το νόημα: δεν υπάρχει κορονοϊος, δεν τρέχει τίποτε.

 Όπως αναμασούν οι κατσίκες έτσι και πολλοί ελαφρά σκεπτόμενοι διαδίδουν και διατυμπανίζουν εν είδη θριαμβολογίας την ΗΛΙΚΙΑ νοσούντων αλλά και αποβιωσάντων αλλά και τα διάφορα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν όπως ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΕΣ, ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ, ΔΙΑΒΗΤΗΣ κλπ.

 Δηλαδή, η ζωή ενός συνανθρώπου μας με προβλήματα υγείας όπως καρκίνος πόσο αξίζει;

 Πόσο αξίζει η ζωή ενός συνανθρώπου μας με αλλαγή βαλβίδας στην καρδιά;

 Πόσο αξίζει η ζωή ενός συνανθρώπου μας με ευαισθησία στις λοιμώξεις του αναπνευστικού;

 Δηλαδή όλοι αυτοί που είναι μεγάλης ηλικίας και έχουν προβλήματα υγείας ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ;;; ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ;;; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ ;;;

 Είναι για πέταμα αυτές οι ζωές;;; όταν το κάθε μικρόβιο μπορεί να τους σκοτώσει σε ανύποπτο χρόνο, ΕΣΥ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑ θέλεις να τους σκοτώσεις. Είναι κατάφαση. Θέλεις να τους σκοτώσεις.

 Όταν 30ανταρηδες και 90νταρηδες βήχουν μέσα στην εκκλησία και στα σουπερ μάρκετ χωρίς καμία προστασία τότε, προφανώς,  στα παλαιοτέρα των υποδημάτων μας τι θα συμβεί στους άλλους.

 Και αυτό δεν σταματά στους εκτός εκκλησίας συμπολίτες μας.

 Παρακολουθώ με έκπληξη ιερείς και μοναχούς να κάνουν διάλεξη σαν ειδικοί για τον κορονοιό και να υιοθετούν θεωρίες συνομωσίας. Βεβαίως βλέπω και ακούω για θεωρίες επίσης φίμωσης της εκκλησίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι τελευταίες κυβερνήσεις προσπαθούν με μαεστρία να πλανίσουν την εκκλησία, να κορφολογήσουν και να κλαδέψουν τις όποιες αυξητικές τάσεις. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου.

 Διαπίστωσα με έκπληξη ότι κάποιοι μοναχοί έχουν πάρει το όπλο τους και έχουν κηρύξει πόλεμο κατά του κατασκευασμένου ίου και ότι είναι πολύ λίγα τα θύματα που έχει προκαλέσει ο ιός και ότι όλα τα μέτρα είναι σχεδιασμένα για να φιμώσουν το λαό και την εκκλησία και όλα αυτά συνοδεύονται από γέλιο κάποιες φορές. Και τονίζουν το πόσοι λίγοι πέθαναν. ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΑ Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ.

 Παρακολουθώ αμίλητος και αιφνιδιασμένος. Και βεβαίως μια πλημμύρα ερωτημάτων ξεχύνεται στις εγκεφαλικές μου συνάψεις. 

 Οι εκκλήσεις, οι δεήσεις , οι ευχές και οι προσευχές υπέρ υγείας προς τον Κύριο τι νόημα έχουν; Δεν αποσκοπούν στην βελτίωση και προστασίας της υγείας εκάστου εξ ημών;

Και στην πράξη; Διακωμωδούμε την ανθρώπινη υγεία και την ανθρώπινη ζωή; Έχω ακούσει ιερείς και μοναχούς να ομιλούν περί συνωμοσίας και να κατηγορούν την χρήση μάσκας και να διακωμωδούν τα μέτρα προστασίας.

 Ο Πατήρ,ο  Ιησούς Χριστός και το Άγιο Πνεύμα έχτισαν ολόκληρο το Συμπάν στηριζόμενοι στην Λογική, προσέδωσαν ιδιότητες στα στοιχεία (άζωτο, κάλιο, μόλυβδος και όλα τα στοιχεία που συναντάμε στη γη και το σύμπαν) και ακολούθως κατέστησαν ολόκληρη την Δημιουργία λειτουργική βασιζόμενη σε κανόνες. Οπουδήποτε στην βιολογία, φυσική και χημεία έως και το σύμπαν και την αστροφυσική αν κοιτάξουμε υπάρχουν διεργασίες και μηχανισμοί γι αυτό και ορισμένοι άνθρωποι αντιλήφθηκαν σχέσεις και συνέταξαν κανόνες, αξιώματα και μαθηματικούς τύπους για να τις εκφράσουν. Λογικές και φυσιολογικές σχέσεις, και λειτουργικά λογικές, και λογικά λειτουργικές.

 Τα υπερφυσικά και τα θαύματα πιθανόν να είναι και αυτά βασισμένα σε λογικούς κανόνες και απόλυτα λογικούς μηχανισμούς που απλά εμείς δεν μπορούμε ακόμα να αντιληφθούμε. Η λογική μας είναι συνάρτηση των αισθήσεων μας. Έχουμε πεπερασμένες αισθήσεις κι πεπερασμένες δυνατότητες αισθήσεων. Και πεπερασμένες νοητικές δυνατότητες. Αν μας προστεθεί ακόμα μια θα δούμε τον κόσμο και την Δημιουργία με εντελώς διαφορετικό μάτι και οπτική. Αν μας αφαιρεθεί  μια, πχ η όραση ή η αφή ή η ακοή φανταστείτε τότε τα συμπεράσματα μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

 Βεβαίως να εξαιρέσω το θαύμα της ίασης ενός καρκίνου, ή της Ανάστασης ή της μετακίνησης ενός γεγονότος ή αντικειμένου πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες. Αυτό είναι το Θαύμα και είναι πέρα από το ανθρώπινο και την λογική. Προφανώς υπακούει σε άλλες λογικές που γι  όλους εμάς είναι αδύνατο προς το παρόν να αντιληφθούμε.

 Επανερχόμενος, όταν έχει κτίσει το σύμπαν και τον άνθρωπο και τον πλανήτη και τα φυτά και τα ζώα και την βιοχημεία και την βιολογία να λειτουργούν με λογικούς κανόνες και να υπακούν όλα σε αυτούς τους κανόνες και έδωσε στον άνθρωπο λογική και κριτική ικανότητα τότε τι πιο λογικό να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον από μικρόβια, ναρκωτικά και κακοτοπιές;

 Μας έδωσε μυαλό και σκέψη ώστε να κάνουμε τα απλά πράγματα. Εμείς όμως διακωμωδούμε τις μάσκες και τα μέτρα προστασίας και μπαίνουμε στην εκκλησία και το σουπερ μάρκετ βήχοντας και φταρνιζόμενοι. Και τα σωματίδια του ιού ταξιδεύουν και εισέρχονται μέσω της αναπνοής μας και του τριψίματος των ματιών μέσα μας και ανάλογα με την ικανότητα του αμυντικού συστήματος και την ηλικία κάποιοι μπορεί να κινδυνεύουν.

 Κάποιους θα τους θέσουμε σε κίνδυνο γιατί είμαστε απλά ανόητοι.

 Και βεβαίως κοιτάμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος.

 Και το δένδρο είναι ο κορονοϊος, και το δάσος όλοι αυτοί οι ιοί που προκαλούν γρίπες.

Και όταν προσέχουμε, δεν προσέχουμε μόνο για τον κορονοιό, προσέχουμε και παίρνουμε μέτρα για όλους τους εκατοντάδες ιούς που προκαλούν γρίπη και έτσι προστατεύουμε εμάς και τους άλλους από όλα εκείνα τα μικρόβια που προκαλούν γρίπες και πνευμονίες και ποιος ξέρει τι άλλο.

 Αλλά μπαίνει ο μονάχος κι ο ιερέας στην εκκλησία αναπαράγει παπαγαλίζοντας ευχές, δεήσεις και εκκλήσεις και εγκαταλείπει την λογική που του χάρισε ο Δημιουργός και αναμένει το θαύμα. Μα κάνε εσύ το πρώτο βήμα αξιοποιώντας τις δυνατότητες που σε εφοδίασε ο Δημιουργός και άσε Αυτόν να κάνει τα υπόλοιπα όταν εσύ δεν μπορείς πια.

 Αγνοείς, Μοναχέ, την λογική με την οποία σε εφοδίασε ο Δημιουργός και μετά αγνοείς και τον ειδικό επιστήμονα ο οποίος σπούδασε μέσα από την λογική και την πνευματική ικανότητα και την κριτική σκέψη που τον εφοδίασε ο Δημιουργός, αλλά έρχεσαι και αναπτύσσεις θεωρίες συνομωσίας ακούγοντας και υιοθετώντας τις βλακείες και όχι την φωνή της Λογικής.

 Και βεβαίως η Λογική δεν έρχεται σε αντίθεση και σύγκρουση με την Πίστη. Πίστη σημαίνει εμπιστοσύνη στον Θεό. Τι πιο λογικό; Δεν αναιρεί όμως την λογική και κριτική ικανότητα μας, δεν αναιρεί το δικαίωμα και την υποχρέωση μας να κάνουμε αυτό μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι μας και οι δυνατότητες μας. Και το πρώτο βήμα, η προστασία μας και η προστασία των άλλων με το να καλύπτουμε το στόμα μας και την μύτη μας όταν βήχουμε και φταρνιζόμαστε, είναι και δικαίωμα μας και υποχρέωση μας. Ε, τότε αν ξεφύγει και κάποιος ιός τότε θα έρθει το χέρι του Δημιουργού και θα τον μαζέψει.

 Τότε: ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ.

 Αν πάρω το αυτοκίνητο μεθυσμένος και οδηγώ με 130 χιλιόμετρα ανά ώρα θα φταίει ο δημιουργός που δεν έκανε το θαύμα και δεν απέτρεψε το λογικό αποτέλεσμα που θα επακολουθήσει; Ή θα πρέπει να το διακωμωδήσω;

 Αν κλείσω τα μάτια και πάω προς τον γκρεμό θα φταίει ο Δημιουργός που δεν έκανε το θαύμα και δεν απέτρεψε το λογικό αποτέλεσμα που θα επακολουθήσει; Ή θα πρέπει να το διακωμωδήσω;

 Όταν μπαίνει κάποιος σε μια καφετερία και παραγγέλνει καφέ τονίζοντας κατ επανάληψη την ανάγκη για ντεκαφεινε και ο καφετζής του φέρνει κανονικό και το αποτέλεσμα είναι ο πελάτης να καταλήγει σε νοσοκομείο με δυσφορία, ταχυπαλμία και κρίση πανικού, ποιος φταίει; Φταίει ο Θεός που δεν το απέτρεψε; ‘Η φταίει η δική μας ανθρώπινη ανοησία που επικρατεί της λογικής και του σεβασμού;

 Και βεβαίως υπάρχουν κάποιοι που θα βιαστούν να χαρακτηρίσουν (αυτόν που θέλει ντεκαφεινε και σκέτο και ελαφρύ και με πολύ γάλα) ως περίεργο, επειδή απλά δεν δίνει μια σύντομη και εύκολη παραγγελία. Προφανώς μας κουράζει η σύνθετη σκέψη. Θέλουμε απλά εύπεπτα πράγματα όπως οι θεωρίες συνομωσίας και το μπικ μπροδερ και το δε μπατσελορ. Μας είναι εύκολο να γεμίσουμε το μυαλό μας με σκουπίδια.

 Μετά την Πίστη που σημαίνει Εμπιστοσύνη υπάρχει ο σεβασμός. Αν κάτι δεν το καταλαβαίνω, το σέβομαι. Όταν όμως παύω να το σέβομαι, όταν παύω να σέβομαι τους άλλους τότε είναι λογικό να υιοθετώ σενάρια και θεωρίες συνομωσίας και να ενστερνίζομαι την κάθε βλακεία. Αναιρεί ο σεβασμός την Πίστη; Αναιρεί την Λογική; Ή μήπως ‘κουμπώνει’ και ολοκληρώνει τις Θεμελιώδεις Αρχές της Ανθρώπινης Ύπαρξης;  Γαργαλάει απίστευτα το μυαλό μου αυτή η σκέψη αλλά ας μην μπω σε αυτό το θέμα γιατί θα ξεφύγω από το κυρίως θέμα.

 Είναι η λογική μας μέχρι ένα σημείο που μας καθιστά ικανούς να κάνουμε λογικές και σοφές επιλογές. Από εκεί και μετά αναλαμβάνει ο Δημιουργός, από εκεί μετά είναι θέμα εμπιστοσύνης.

 Έτσι και με τις πολιτικές κινήσεις. Καλούν μοναχούς και ιερείς και κάνουν αγιασμούς και μετά προωθούν τα δικά τους πρόσωπα.

 Και μετά επικαλούμαστε τον Ιησού και την Παναγία και τους Αγίους.

 Ω Γενεά Άπιστος και Διεστραμμένη, υποπτεύομαι ότι θα μας έλεγε ο Δημιουργός αν έμπαινε στον κόπο και ξανακατέβαινε για δεύτερη φορά ενανθρωπισμένος. Άλλα διαισθάνομαι την απογοήτευση του και την πικρία του.

 Και αν κάνω λάθος ενημερώστε με και διαφωτίστε με γιατί εισέρχομαι σε αχαρτογράφητα μονοπάτια και αν είμαι σε πλάνη τότε πρέπει να την διορθώσω.

 Αν και υποπτεύομαι ότι ο Δημιουργός δεν θέλει δούλους, υποπτεύομαι ότι θέλει ελεύθερους ανθρώπους που ελεύθερα επιλέγουν την Αλήθεια. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο συνεκτικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον Δημιουργό και το Δημιούργημα. Ανάμεσα στον Πατέρα και τον Υιό.

 Με εκτίμηση

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.