Τρίτη 28 Ιουλίου 2009
Εκλογές, εκλογή Προέδρου και η επιλεκτική ευαισθησία Συνταγματολόγων.
Του Θόδωρου Σταυριανόπουλου.
Εκπαιδευτικού - μέλους Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας
Η κυβέρνηση μετά την αποδοκιμασία της στην κάλπη των Ευρωεκλογών, όπου οι πολίτες ζήτησαν ξεκάθαρα αλλαγή πορείας, αποφάσισε να ακολουθήσει την επικοινωνιακή πεπατημένη. Με επικοινωνιακά παιχνίδια και πολιτικά κόλπα προσπαθούν να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία.
Ο σημερινός πρωθυπουργός άρχισε με τη συνοδεία της τηλεοπτικής κάμερας επισκέψεις, σε υπηρεσίες και οργανισμούς, και κάνοντας το άσπρο, μαύρο, παρουσιάζει το «μεταρρυθμιστικό» έργο της κυβέρνησής του. Φυσικά δεν πείθει. Οι παραστάσεις του πρωθυπουργού, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μεγαλώνουν την οργή των πολιτών. Δεν φτάνει που δεν έχουν να παρουσιάσουν καμία απολύτως λύση στα προβλήματά τους, αλλά τους κοροϊδεύουν κατάμουτρα λέγοντάς τους, ότι εδώ και πέντε χρόνια ζουν σε ένα μεταρρυθμιστικό παράδεισο.
Έτσι, η κυβέρνηση θεώρησε ότι στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, βρήκε την χρυσή ευκαιρία να αποπροσανατολίσει την συζήτηση από το πεδίο των αρνητικών αποτελεσμάτων που παράγει η πολιτική της. Έτσι, ξαφνικά, ανακάλυψε στην προ χρόνου ξεκάθαρη διατυπωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ, (συμφωνία για πρόωρες εκλογές και επανεκλογή του κ. Παπούλια εφόσον το επιθυμεί) στοιχεία συνταγματικής εκτροπής!
Και δεν μας έφθανε αυτό αλλά είδαμε να διανθίζουν δημοκρατικές ευαισθησίες και θεσμικές ανησυχίες δύο συνταγματολόγων και να εκδηλώνονται όχι μόνο όψιμα, αλλά και επιλεκτικά. Δεδομένου ότι και οι δύο κατοικούν στην Ελλάδα και κατά τεκμήριο παρακολουθούν την πολιτική επικαιρότητα, οφείλουν να εξηγήσουν, κηδόμενοι του επιστημονικού τους κύρους, πώς και γιατί τους… διέφυγαν άλλοι «εξευτελισμοί» του Συντάγματος, άλλος σφετερισμός της αρμοδιότητας της Βουλής κι άλλα γελοία τεχνάσματα για την αποφυγή πρόωρων εκλογών.
Απαριθμώ εν συντομία:
Ο κ. Καραμανλής το 2007 πήγε σε πρόωρες εκλογές με πρόσχημα έναν προϋπολογισμό που τελικά δεν εφάρμοσε.
που έκλεισε άρον-άρον τη Βουλή (και μάλιστα εν τω μέσω της νυκτός) παραγράφοντας τις ευθύνες των στελεχών της σε μια σειρά σκανδάλων που άφησαν άφωνη την κοινή γνώμη.
Το ρεζιλίκι με την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου βουλευτές της Ν.Δ. έβαζαν τα ψηφοδέλτια στην τσέπη τους.
που ανάγκασε τους βουλευτές της σε τρεις ατιμωτικές αποχωρήσεις από τη Βουλή, για να μην ψηφίσει τις προανακριτικές επιτροπές για τα σκάνδαλα.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι αυτόκλητοι υπερασπιστές του γράμματος του Συντάγματος προτίμησαν να σιωπήσουν, ενώ τώρα αποφάσισαν να μιλήσουν δημόσια.
Όσο για τη μετατροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε «σκεύος» πρόωρων εκλογών, ο πρώτος διδάξας είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο πρεσβύτερος) σε συμπαιγνία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εν έτει 1990, ένα έτος μετά το «ιστορικό» 1989.
Έτσι, η κυβέρνηση εμφανίζεται τώρα «θεσμοσεβούμενη» και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για ασέβεια προς του θεσμούς.
Για να συνεχίσουν την μεταρρυθμιστική τους πολιτική, ιδού το έργο που θέλουν να ολοκληρώσουν.
- μόλις χθες το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε, με τη μορφή τρίμηνων εντόκων γραμματίων, άλλα 1.950 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου έχει φθάσει στο 136% του Προϋπολογισμού.
- η ανεργία έχει φτάσει στο 9,4%. Μέσα σε ένα μόνο χρόνο 87.000 Έλληνες, έμειναν άνεργοι.
- η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων είναι απελπιστική. Τα πέντε μεγάλα ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΑΔ και ΝΑΤ έχουν ήδη εξαντλήσει τα χρήματα του προϋπολογισμού τους.
- η ασφυξία στην αγορά είναι πρωτόγνωρη. Οι ακάλυπτες επιταγές και οι μεταχρονολογημένες επιταγές ανέρχονται περίπου στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Τα αγροτικά προϊόντα παραμένουν απούλητα ή πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.
- στη μεταποιητική παραγωγή, η σφαγή συνεχίζεται.
- η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, έφτασε το 24% το πρώτο τετράμηνο του 2009.
- το πρώτο εξάμηνο του 2009 χάθηκαν μισό εκατομμύριο τουρίστες.
Οι πολίτες ζητούν σήμερα αλλαγή πορείας. Προοπτική και ελπίδα για την χώρα. Ζητούν μια υπεύθυνη ηγεσία. Μια νέα κυβέρνηση, η οποία με αίσθημα ευθύνης, αξιοπρέπειας, σοβαρότητας και Εθνικό σχέδιο θα δώσει ελπίδα, προοπτική στους πολίτες και θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση. Αυτό η Κυβέρνηση το λέει παραβίαση του συντάγματος, το λέει συνταγματική εκτροπή το εμφανίζει ως παιχνίδι με τους θεσμούς.
Είναι ιστορικό καθήκον μας να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή, με ισχυρούς θεσμούς, με ανάπτυξη, πρόοδο, ευημερία και κοινωνική συνοχή.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.