COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΕ-ΟΤΕ

ΠΡΟΣ : Ελληνική Κυβέρνηση
Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Μετόχους ΟΤΕ
Εργαζομένους


Αναζητώντας τη στρατηγική
Επιδιώκοντας την υγιή ανάπτυξη
προς το συμφέρον της Eλληνικής οικονομίας και των πολιτών της


Η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχοντας πλήρη συναίσθηση του ρόλου της και ιδιαίτερα την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και της πορείας της επιχείρησης, παρεμβαίνει με την επιστολή αυτή για μια ακόμα φορά, προς κάθε υπεύθυνο ( μέτοχο- εκπρόσωπο μετόχου – μικρομέτοχο- πολιτική ηγεσία) .
Όπως τονίσαμε και κατά την πρόσφατη 58η συνέλευση μετόχων (στις 16 Ιουνίου), ο τρόπος που ΄΄επιβάλλεται΄΄ ο ανταγωνισμός αλλά και η μέθοδος που μεταχειρίζεται ο ΄΄Ρυθμιστής΄΄ , δημιουργούν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα για το παρόν και το μέλλον , όχι μόνο της επιχείρησης αλλά και για τον ίδιο τον κλάδο.
Ζητήσαμε στην ίδια Γεν. Συνέλευση να παρθεί απόφαση που να δημοσιοποιεί αλλά και να δρομολογεί εξελίξεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων της επιχείρησης.
Δυστυχώς, όπως και στις κατ’ επανάληψη Γεν. Συνελεύσεις, είτε υπάρχει η ΄΄σιωπή των αμνών΄΄ είτε ορισμένοι περί άλλων τυρβάζουν.
Είναι μάλιστα πρωτόγνωρο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή με τόσα σωρευμένα προβλήματα αλλά και οικονομικές δυσκολίες, ο μεν ΟΤΕ να πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συνελεύσεις για την ΄΄έγκριση΄΄ εξόδων μετακίνησης ή αμοιβών μελών του Δ.Σ., θέματα δηλαδή που το ίδιο το μέγεθος της εταιρίας να τα καθιστά ΄΄ασήμαντα΄΄ και όλη η αντίδραση των θεσμικών να επικεντρώνεται σ’ αυτά.
Η παρωδία αυτή αν δεν κρύβει άλλες σκοπιμότητες, τουλάχιστον δεν περιποιεί τιμή για καμία πλευρά, ούτε αυτή που κατ’ επανάληψη βάζει το θέμα, ούτε αυτή που το απορρίπτει.
Το τραγικότερο όλων είναι ότι υπάρχει και μια μεγάλη βουβαμάρα και από τους ΄΄στρατηγικούς΄΄ εταίρους. Ο μεν εκπρόσωπος της D.T. δεν εμφανίζεται, ούτε ΄΄ακούγεται΄΄, ο δε εκπρόσωπος του Δημοσίου απλά σηκώνει το χέρι του.
Αλήθεια κανείς από τους δύο δεν αγωνιά για την πορεία της επιχείρησης;
Ενδεχομένως ο εκπρόσωπος της D.T. να θέλει την επιχείρηση καθηλωμένη και την μετοχή να κατρακυλά έτσι ώστε να ΄΄ισοφαρίσει΄΄ την ακριβή αγορά με ένα ευτελές τίμημα πλήρους εξαγοράς.
Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου;
Προστατεύει την επένδυση του;
Περιφρουρεί την καθολική υπηρεσία;
Διασφαλίζει τα συμφέροντα του;
Μάλλον ΟΧΙ.
‘Όταν ο ίδιος ως πολιτική ηγεσία που διορίζει και την ΄΄ανεξάρτητη΄΄ Αρχή, την αφήνει να αποφασίζει , δικάζει και εκτελεί τη δράση της εταιρίας στην οποία είναι ο ίδιος Μέτοχος.

Κύριοι
Η επιχείρηση και λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Χώρα αλλά και των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται από τον άναρχο ανταγωνισμό, βρίσκεται σε δεινή θέση.
Ταυτόχρονα και λόγω σωρείας άλλων εσωστρεφών ζητημάτων αδυνατεί να δρομολογήσει πορεία ανάπτυξης. Δαπάνες εκατομμυρίων στο βωμό εταιριών συμβούλων που μπαινοβγαίνουν στις υπηρεσίες. Πολυδαίδαλο και υδροκέφαλο σύστημα Διοίκησης. Αδυναμία παραγωγής νέων προϊόντων και ΄΄rotation΄΄ Γ. Δ/ντων.
Η πολυδιαφημισμένη αναδιοργάνωση ΄΄ξύρισε΄΄ τις δυνάμεις της παραγωγής και αύξησε τις θέσεις των οραματιστών και παχυλά αμειβόμενων του ΄΄τίποτα΄΄.
Ακόμη και το ΄΄καμάρι΄΄ της επιχείρησης, το πάλαι ποτέ πρώτο μηχανογραφικό κέντρο της χώρας, έγινε κέντρο ΄΄υπόθαλψης΄΄ εταιριών και μηδενικής παραγωγής εφαρμογών και προγραμμάτων.
Και σ’ όλα αυτά , η επωδός τελικά, ΜΙΑ. Οικονομικά αποτελέσματα, EBITDA, αναζήτηση όχι ανάπτυξης και υπηρεσιών, αλλά περικοπή κόστους.
Η δε περικοπή δεν εστιάζεται σε δαπάνες ή ακριβά σχήματα, αλλά σε περικοπή θέσεων εργασίας, η γνωστή Προκρούστεια λογική και πρόσφατα σε ΄΄μεταφορά΄΄ κόστους σε σχήματα οικονομικά και ατελέσφορα.
Εάν μέσα σε πέντε χρόνια, μετά τις έξι ( 6.000) χιλιάδες σχεδόν αποχωρήσεις πάλι δημιουργούνται ΄΄ανάγκες΄΄ , τι μπορεί να περιμένει κανείς;
Αλήθεια ποια θα είναι η ΄΄ιδανική΄΄ σχέση εργαζόμενου/γραμμές συνδρομητή, κόστος, EBITDA ;
Η ΟΜΕ-ΟΤΕ , στα πλαίσια των δυνατοτήτων της και σε κάθε ευκαιρία, προσπάθησε και προσπαθεί , γιατί εκπροσωπεί εργαζόμενους που το παρόν και μέλλον τους το έχουν συνδέσει με το παρόν και το μέλλον της εταιρίας.
Έκανε προτάσεις - απορρίφθηκαν
Έκανε παραστάσεις - δεν εισακούσθηκε
Έκανε κινητοποιήσεις - λοιδορήθηκε.
Έκανε και θα κάνει όμως αυτό που το καθήκον της ορίζει.
Καλεί κάθε αρμόδιο μέτοχο, στρατηγικό ή μη σύμμαχο, πολιτική ηγεσία, κόμματα, εργαζόμενους και φορείς , έστω και τώρα, αυτή την κρίσιμη στιγμή να συναισθανθεί τις ευθύνες του ρόλου του καθενός και να υπάρξει δράση.
Οι τηλεπικοινωνίες, έτσι όπως πλέον και τεχνολογικά αναπτύσσονται, αποκτούν τον κύριο κορμό, όχι μόνο της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και εργαλείο της Δημοκρατίας.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει , είτε να βρεθούν ΄΄εξ’ ανάγκης΄΄ σε χέρια αγνώστων επενδυτών, είτε αεριτζήδων Κλωστοϋφαντουργών.
Χρησιμοποιήθηκε τα χρόνια που πέρασαν ως όχημα πολιτικών , που είτε εξυπηρέτησαν Διακρατικά συμφέροντα, είτε ιδιωτικά , με συνέπειες που ακόμη δεν έχουν ΄΄εξοφληθεί΄΄.
Στην κρίσιμη στιγμή που έπρεπε να ετοιμασθεί για τον ανταγωνισμό, κάποιοι άλλαζαν τις Διοικήσεις σαν τα πουκάμισα και στην κορύφωση του ανταγωνισμού οι Διοικούντες έστησαν ανταγωνίστριες εταιρίες.
Το χειρότερο ήρθε από τον ίδιο το βασικό μέτοχο – το κράτος- που έστησε ολόκληρη ανταγωνιστική εταιρία, με χρήματα και υποδομές του Δημοσίου, την οποία στη συνέχεια και αφού της έδωσε προίκα συνδρομητών , την πούλησε σε ιδιώτες.
Η επόμενη φάση ήταν αυτή του ΄΄στρατηγικού επενδυτή΄΄ που θα έφερνε την επιχείρηση στην Α’ Εθνική των τηλεπικοινωνιών.
Δυστυχώς και αυτό το παιχνίδι στημένο.
Η υποτιθέμενη ανεξάρτητη Αρχή συνεχίζει και απαγορεύει τον ανταγωνισμό , με συνέπεια σχεδόν 10 χρόνια μετά , οι καταναλωτές να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ΄΄πακέτα΄΄ και ΄΄προσφορές΄΄ , η επιχείρηση να ΄΄αναγκάζεται΄΄ να πουλά στους ανταγωνιστές κάτω του κόστους και να μην επιτρέπεται να ΄΄ρίξει΄΄ τις τιμές , όπως θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε επιχείρηση που βρίσκεται σε ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Το παράλογο το ζήσαμε το τελευταίο διάστημα . Απελευθέρωση των ΄΄κλειστών ΄΄ επαγγελμάτων για να απολαύσει ο πολίτης μείωση τιμών και ταυτόχρονα το ίδιο ΄΄σύστημα΄΄ να μην επιτρέπει στον ΟΤΕ να μειώσει τα τιμολόγια ή το χειρότερο να διαθέσει ΄΄συνδιαστικά πακέτα΄΄ , γατί αυτό προκαλεί ζημιά στους ΄΄παρόχους΄΄.
Αλήθεια τι επενδύσεις διακινδυνεύουν αυτοί;
Όσο για το αλλαλούμ της ΄΄προοπτικής΄΄ για την ανάπτυξη Δικτύων Νέας Γενιάς , οπτικών ινών, τι να πει κανείς;
Θα υπάρξει Δημόσιο Καθολικό Δίκτυο πρόσβασης ή θα εκχωρηθούν σε ιδιώτες , κατά το πρότυπο των ΄΄…διοδίων΄΄΄, που εκεί τα ΄΄διόδια΄΄ είναι νόμιμα και οι αυξήσεις τους είναι στα πλαίσια των … αναγκών των Ομίλων που τους εξουσιάζουν;
Αλήθεια εκεί ποιος είναι ο ανταγωνισμός και τι εναλλακτικούς ή παρόχους έχουν οι καταναλωτές, οι πολίτες, οι Έλληνες;
Όλα αυτά και άλλα πολλά εκτός από την Διοίκηση , οφείλουν να ξεκαθαρίσουν οι πολιτικοί ταγοί και προϊστάμενες Αρχές, μα πάνω απ’ όλα ποια είναι η Τηλ/κη πολιτική της Χώρας.
Για μας το κεντρικό ζητούμενο που βιώνουμε σήμερα δεν είναι η εσωστρέφεια και διαρκής άμυνα ( που οδηγεί απλά σε καθυστερημένη απώλεια εσόδων) αλλά η εξωστρέφεια και η Ανάπτυξη.
Γι αυτό απαιτείται :
• Ξεκάθαρο τηλ/κο τοπίο
• Ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό πλάνο με κεντρικό στόχο το μετασχηματισμό του ΟΤΕ, τόσο σε υποδομές, όσο και υπηρεσίες
• Επιχειρησιακός μετασχηματισμός, όχι με βάση περιπτωσιολογικές προσεγγίσεις με επίκεντρο τη μείωση προσωπικού αλλά ένα νέο μοντέλο λειτουργίας , που θα εξυπηρετεί το επιχειρησιακό πλάνο Ανάπτυξης.
Στο νέο αυτό μοντέλο θα πρέπει να δίνεται σαφής απάντηση στο τι ΟΤΕ θέλουμε τα επόμενα χρόνια.
Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς το ΄΄βιασμό΄΄ της επιχείρησης επιτρέποντας μια ανύπαρκτη πολιτική ατάκτως ειρημμένων στρατηγικών έργων, στα οποία εν αρχή απουσιάζει η στρατηγική .
Σε κάθε περίπτωση οφείλει το Ανώτατο Management να μας πει , με ποιο τρόπο ( μη περιστασιακό) ο ΟΤΕ προσδοκά έσοδα και από πού ;

Εν κατακλείδι, μεσούσης της οικονομικής κρίσης στη Χώρα, με ανύπαρκτη τηλ/κη πολιτική , με τους Μετόχους ΄΄βολεμένους΄΄ στα μερίσματα τους, ( που προέρχονται συνήθως από αγοραπωλησίες και από κεκτημένη ταχύτητα) , να μη βρίσκουν ακόμα!! λύση για το Διοικητικό σχήμα και το κοινά αποδεκτό πρόσωπο, τα έσοδα του Ομίλου να βαίνουν συνεχώς μειούμενα , το Ανώτατο Management να αδυνατεί να δώσει προοπτική και Ανάπτυξη, για μας πλέον είναι μονόδρομος να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας , για τη σωτηρία και την προοπτική της επιχείρησης , με αγώνες και δράσεις που έχουμε ήδη δρομολογήσει και ξέρουμε πολύ καλά να κάνουμε και το ίδιο οφείλετε να κάνετε και εσείς αυτές τις κρίσιμες στιγμές , όπως έχετε καθήκον και να μη φανείτε κατώτεροι των περιστάσεων.

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΟΤΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.