COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Βουλή των Ελλήνων:Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το στρατόπεδο «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» στην Καλαμάτα

''Αίτημα πάντων των φορέων –γιατί ήταν πηγή οικονομικής ζωής για την πόλη μας και συνδεδεμένο με την ιστορία του Νομού μας και της πόλης της Καλαμάτας- είναι αυτό το στρατόπεδο πρέπει να ξανανοίξει.''

Παλεύει μόνος του να βγάλει τα ''κάστανα' από τη φωτιά ο πρώην υπουργός,Γιάννης Λαμπρόπουλος 

 Επίκαιρη ερώτηση συζητήθηκε στη Βουλή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού άμυνας,κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το στρατόπεδο «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» στην Καλαμάτα.
Σημειωτέον ότι ο κ.Λαμπρόπουλος επανέρχεται για πολλοστή φορά για το καυτό αυτό θέμα που απασχολεί την πόλη της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα.
Διαβάστε στην συνέχεια από τα πρακτικά της βουλής, ολόκληρο τον διάλογο με την τοποθέτηση του κ.Λαμπρόπουλου και την απάντηση του υπουργού άμυνας.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 1/17.7.2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το στρατόπεδο «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» στην Καλαμάτα.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος για τη διατύπωση της ερώτησής του για δύο λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, στην Καλαμάτα λειτουργούσε το στρατόπεδο, ως 9ο Σύνταγμα Πεζικού, δοξασμένο 9ο Σύνταγμα Πεζικού σε όλους τους αγώνες του Έθνους για ελευθερία, δημοκρατία και ανεξαρτησία, από τους Βαλκανικούς Πολέμους, το ’40-’41 καθώς και στη συνέχεια.
Το 2005 αίτημα τότε όλης της τοπικής κοινωνίας ήταν να φύγουν οι διαβιβάσεις από την Αττική. Έτσι, από το Χαϊδάρι που ήταν, οι διαβιβάσεις πήγαν στην Καλαμάτα. Έκτοτε –και μέχρι πέρυσι- αυτές λειτουργούσαν σε ένα στρατόπεδο, το οποίο είναι το καλύτερο, το πιο σύγχρονο, το πιο καινούργιο, το πιο λειτουργικό σε όλη την Ελλάδα. Αυτά δεν τα λέω εγώ. Αν διαβάσετε την έκθεση του σημερινού Γενικού Επιθεωρητού του Στρατού, θα τα διαπιστώσετε.
Αυτό, λοιπόν, το στρατόπεδο που έχει άριστες καιρικές συνθήκες για εκπαίδευση και παρέχει όλες τις υπηρεσίες, αφού και νοσοκομείο υπάρχει κοντά και η Αθήνα πλέον απέχει μόλις δύο ώρες, πέρυσι ο κ. Μπεγλίτης χωρίς να εξηγήσει κανένα λόγο –μάλιστα, ομολόγησε εδώ στη Βουλή ότι δεν είναι τόσο οικονομικοί οι λόγοι- το έκλεισε, επειδή πιθανότατα μια μερίδα διαβιβαστών δεν ήθελε να μετακομίσει στην Καλαμάτα.
Το έκλεισε, λοιπόν και παρουσιάζονται οι σειρές στον Αυλώνα σε ένα στρατόπεδο, το οποίο δεν έχει καμμία σύγκριση με αυτό της Καλαμάτας και το οποίο είναι –τολμώ να πω- ερείπιο. Μπορείτε να συμβουλευθείτε το Διοικητή το τι πέρασε ο άνθρωπος αυτός και τι οι στρατεύσιμοι πέρυσι όλο το χειμώνα που έμπαζε από κάθε πλευρά κρύο και αέρα, που δεν μπορούσαν να εκπαιδευθούν οι στρατιώτες, που αρρώσταιναν και τόσα πολλά άλλα.
Αυτό το στρατόπεδο, λοιπόν, έκλεισε. Αίτημα πάντων των φορέων –γιατί ήταν πηγή οικονομικής ζωής για την πόλη μας και συνδεδεμένο με την ιστορία του Νομού μας και της πόλης της Καλαμάτας- είναι αυτό το στρατόπεδο πρέπει να ξανανοίξει.

Και η Αεροπορία πού θα προμηθεύεται και με τι κόστος θα προμηθεύεται το ψωμί και τι ποιότητας ψωμί;
Αυτά δεν τα λογάριασε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και κάποιος διαβιβαστής που τα εισηγήθηκε αυτά και που υπηρέτησε στην Καλαμάτα και καλοπέρασε, απ’ ό,τι θυμάμαι.
Τις διαβεβαιώσεις σας, κύριε Υφυπουργέ, τις κρίνω θετικές, αλλά είναι αόριστες. Τώρα υπηρετούν αξιωματικοί εκεί, οι οποίοι είναι οικογενειάρχες και με τις σημερινές δυσκολίες, αν δεν πάρετε μια απόφαση και να πείτε ότι θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο ή ότι θα λειτουργήσει το Σεπτέμβριο, το Νοέμβριο, αυτοί θα πρέπει να μετατεθούν, να φύγουν. Θα πρέπει να πάνε δεν ξέρω πού, σε ποια σημεία της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει κόστος, σημαίνει επιβάρυνση, σημαίνει ταλαιπωρία για τις οικογένειές τους.
Δεν είναι έτσι, λοιπόν, όταν αφήνουμε τόσα άλλα στρατόπεδα -και στην Πελοπόννησο ακόμα- τα οποία γνωρίζουμε σε τι κατάσταση είναι -και δεν χρειάζεται να πω εγώ περισσότερα- και κλείνουμε αυτό το στρατόπεδο μόνο. Όπως το έκλεισε ο κ. Μπεγλίτης σε μια μέρα, μπορείτε σε έναν, σε δυο, σε τρεις μήνες να το ανοίξετε, να δώσετε λύση που επιθυμεί η τοπική κοινωνία, που χρειάζεται η τοπική κοινωνία, για οικονομικούς λόγους -και ιστορικούς, σας λέω και πάλι- αλλά και για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε και τους αξιωματικούς που είναι εκεί, που είναι έτοιμοι με τις βαλίτσες τώρα να φύγουν και να χωρίσουν από τις οικογένειές τους.
Περιμένουμε, λοιπόν, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Το ακούμε αυτό που λέτε ένα χρόνο τώρα. Άλλωστε, τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων είναι στα μετόπισθεν. Δεν μπορεί να είναι ένα Κέντρο Νεοσυλλέκτων στη Βόρειο Ελλάδα ούτε στα σύνορα μπροστά. Και οι Διαβιβάσεις ένα είχαν. Έφυγαν από την Αττική, από το Χαϊδάρι, γιατί έπρεπε να φύγουν, ήταν αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Πήγαν στην Καλαμάτα. Ξαναήρθαν στον Αυλώνα γιατί είχε ανάγκη η Αττική να μαζέψει και άλλο κόσμο; Υπάρχει λογική;
Περιμένουμε γρήγορα απόφαση και συγκεκριμένη, όχι αοριστίες ότι το μελετάμε και το ξαναμελετάμε. Δέκα φορές το έχω ακούσει αυτό και με ερωτήσεις και με απαντήσεις.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Βουλευτά, έχουμε πλήρη γνώση της κατάστασης των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, όπως και του κόστους λειτουργίας του. Έχουν υπολογιστεί επακριβώς αυτά. Συμφωνούμε ότι είναι ένα σύγχρονο στρατόπεδο, του οποίου το κόστος είναι χαμηλότερο από άλλα στρατόπεδα.
Δεν γνωρίζω τις προηγούμενες απαντήσεις. Όμως, εγώ αυτή την ώρα αναφέρω ότι το θέμα του στρατοπέδου αντιμετωπίζεται θετικά. Συγκεκριμένο χρονικό περίγραμμα τη στιγμή αυτή δεν μπορώ να σας δώσω. Αυτή τη στιγμή μελετάται η δομή δυνάμεων, η οποία έχει καθυστερήσει πέραν του έτους, όπως σας ανέφερα. Πιστεύω το τελικό αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο, θετικό δηλαδή. Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω τους αξιωματικούς ότι εντός αυτού του έτους πιθανόν να έχουν άλλη μετάθεση, να μετατεθούν από το Κέντρο, αυτό θα το δούμε αργότερα.
Δεν έχω τίποτε άλλο να σας αναφέρω εις ό,τι αφορά το θέμα αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.
Θα ήθελα να ανακοινώσω προς το Σώμα ότι οι Υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Λήψη μέτρων για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα γεγονότα της 12ης Φεβρουαρίου στο κέντρο των Αθηνών»».
Επίσης, οι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ναυτιλίας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρύθμιση θεμάτων συμβάσεων που αφορούν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Εγκαταστάσεων Κράτησης παράνομα διαμενόντων στη χώρα αλλοδαπών και τρόπο φύλαξης αυτών» και άλλες διατάξεις».
Παραπέμπονται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Επίσης, θα ήθελα να ανακοινώσω προς το Σώμα ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο κ. Πάνος Καμμένος και οι Βουλευτές του Κόμματός του κατέθεσαν πρόταση νόμου: «Ρύθμιση θεμάτων του Κώδικα Ιθαγένειας».

Οι υποσχέσεις του σημερινού Πρωθυπουργού και του πρώην Υπουργού Άμυνας, κ. Αβραμόπουλου, τον Φεβρουάριο, είναι ότι θα λειτουργούσε από το καλοκαίρι. Θα έμπαινε ξανά σειρά για εκπαίδευση.
Περιμένουμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις, περιμένουμε να λειτουργήσει το στρατόπεδο. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το στρατόπεδο, το καλύτερο –επαναλαμβάνω- να ερημώσει και να λεηλατηθεί, όπως γίνονται τα περισσότερα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Άμυνας για τρία λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αποτελούν ως γνωστόν ένα χώρο δυναμικό που προσαρμόζει συνεχώς τις οργανωτικές δομές στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό και υπό το πρίσμα των σημερινών αντίξοων οικονομικών συνθηκών το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία επαναξιολογεί όλο το δίκτυο των δομών υποστήριξης και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες της υπό σύνταξη δομής δυνάμεων, η οποία ήδη έχει καθυστερήσει πλέον, του έτους.
Πιο συγκεκριμένα, στην επαναξιολόγηση αυτή συμπεριλαμβάνεται και η χωροταξική διάταξη των μονάδων και Κέντρων Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένου και του ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας σε σχέση με τις υπηρεσιακές απαιτήσεις, το σύγχρονο ή όχι των εγκαταστάσεων –ως γνωστό το στρατόπεδο κατασκευάστηκε μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας το 1986, ενώ ακόμη επί των ημερών μου, το 2005, διατέθηκε ένα αξιοσέβαστο κονδύλι περί του 1 εκατομμυρίου ευρώ για τη μετάπτωσή του από Κέντρο Εκπαίδευσης Πεζικού σε Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων- τη δυναμικότητά τους που ως γνωστόν το στρατόπεδο είναι δυναμικότητας οκτακοσίων περίπου ανδρών με δυνατότητα να φιλοξενήσει χίλιους διακόσιους άνδρες, τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί και το κόστος λειτουργίας των στρατοπέδων.
Το στρατόπεδο αυτό πληροί αρκετά από τα παραπάνω κριτήρια και η προοπτική επαναλειτουργίας του εξετάζεται θετικά από το αρμόδιο Επιτελείο.
Σε ό,τι αφορά την 77η Μονάδα Επιστρατεύσεως, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι έχει ανασταλεί η μεταστάθμευσή της στην Τρίπολη και εξετάζεται το status της στο πλαίσιο της δομής των νέων δυνάμεων.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις για το σύνολο των θεμάτων θα ληφθούν με βάση τις παραπάνω παραμέτρους και οπωσδήποτε τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υφυπουργέ.
Το λόγο έχει ο κ. Λαμπρόπουλος για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να συμπληρώσω ότι το κόστος λειτουργίας αυτού του στρατοπέδου συγκριτικά με αυτό που είναι σήμερα οι διαβιβάσεις δεν έχει καμία σύγκριση. Επίσης, θέλω να συμπληρώσω ότι σε αυτό το στρατόπεδο λειτουργούν οι πλέον σύγχρονοι φούρνοι που προμηθεύουν ψωμί τη μεγάλη μονάδα της Αεροπορίας στην Καλαμάτα. Αυτό σημαίνει ότι αν βάλει λουκέτο αυτό το στρατόπεδο, όλες αυτές οι εγκαταστάσεις, όλα αυτά τα μέσα που διαθέτει θα απαξιωθούν, θα καταστραφούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.