COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Μήπως πλαγιοδρομήσατε κα παρουσιάστρια;

Λόγω απασχολήσεως δεν παρακωλυθώ τα μεσημβρινά δελτία ειδήσεων. Στις 18 Ιουνίου έτυχε να είμαι στο σπίτι και παρακολούθησα το μεσημβρινόν δελτίον ειδήσεων. Άρχισε με τον ψευδογιαρτόν,  συνέχισε με την απαγωγέα της μικράς κοπέλας, με εμβάσεις στην δεχθείσα επίθεση καυστικού, με μαχαιρώματα μαθητών, με ατύχημα νεαρού   στην καρωτίδα, με ατύχημα άλλου νεαρού από πτώση εκ  φορτηγού.  Οι έξι πρώτες ειδήσεις εγκλήματα και ατυχήματα. Αν αυτές παρουσιαζόταν μετά από άλλες σοβαρότερες  θα υπήρχε  αταξία; Φυσικά όχι. Η φλέγουσα είδηση  της ημέρας και των ημερών είναι η οριοθέτηση  της υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτον. Και εφ’ όσον ευρίσκετο εν εξελίξει έπρεπε να αναφερθεί πρώτη και εν εκτάσει! Δεν συνέβη.
ΟΙ ειδήσεις έχουν ιεραρχικήν σειράν. Συνήθως στην χώραν μας δεν τηρείται.
Εκτός αυτών άκουσα την παρουσιάστριαν να λέει.
n   Ελάτε να πάμε στην πρώην Σχολήν Ευελπίδων να ακούσομεν  τι απελογήθη ο ψευδογιατρός.
Την μεταφορικήν αυτήν έννοιαν αντί της ορθής «Τα Δικαστήρια»  την χρησιμοποιούν πολλοί. Άλλοι λένε απελογήθη στην Ευελπίδων,  άλλοι ανεχώρησε συνοδεία από την Ευελπίδων  και πολλά όμοια. Απορούμεν γιατί χρησιμοποιούν την οδόν και δεν αναφέρουν απλώς   «Τα Δικαστήρια». ¨Όταν αναφέρονται  για προσκομίσεις ή οτιδήποτε  άλλον ποινικόν αναφέρουν   «προσήχθη  στην ΕΛΑΣ».  Δεν λένε προσήχθη στην  «Αλεξάνδρας».
Ακόμα είναι  πιο απορίας άξιον γατί ανέφερε.
n    Ευρίσκετε στην πρώην  Σχολήν Ευελπίδων!!
Η Σχολή έφυγε από  αυτήν την θέση πριν πενήντα χρόνια!!  Η οδός έξω από την κεντρικήν είσοδον  των Δικαστηρίων λέγεται οδός Ευελπίδων. Γιατί δεν αναφέρουν  Τα Δικαστήρια στην οδόν Ευελπιδων ή απλώς  Τα Δικαστήρια, αλλά χρησιμοποιούν το επίρρημα πρώην!!
Ανάλογες  μεταφορικές ή  ιδιωματικές προσηγορίες έχομεν
n   Πήγε στην αιώνιαν πόλη,  για την Ρώμην,
n  Ανταπόκριση από την πόλιν του Φωτός , δηλαδή  το Παρίσι
n  Συνελήφθησαν στο νησί των ανέμων, αντί να πούνε  Μύκονος.
n  Μετέβησαν στο νησί των Ιπποτών για την Ρόδον.
Το να κάμει κάποιος χρήση αυτής της προσηγορίας δεν  είναι κάτι το αρνητικόν ή απαγορευτικόν. Αρνητικόν είναι η ακατάπαυστος συνεχής αναφορά.
Την προσηγορίαν «Κλεινόν  Άστυ» για την Αθήνα   λίαν σπανίως την ακούμεν.
Σε πλήρην αποχήν ίνα μη είπω σε απαγόρευση είναι η χρήση της προσηγορίας «Βασιλεύουσα» για την Κωνσταντινούπολη. Την αναφέρουν οι δημοσιογράφοι πλειστάκις της ημέρας.
Αλλά ο όρος «Βασιλεύουσα»  έδυσε γι’ αυτούς!!

                                                Μιχαήλ Στρατουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.