Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021
Το Μανιατάκειον Ίδρυμα, συμμετέχοντας στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, θέλοντας να αναδείξει τον ρόλο της επιχειρηματικότητας ως πρωταρχικού παράγοντα στη διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας, παραθέτει μελέτες που αφορούν το θέμα: «Η Ελληνική Επιχειρηματικότητα Ως Βασική Κινητήρια Δύναμη Της Επανάστασης Του 1821».
Ο Δρ. Κίμων Στεριώτης, Οικονομολόγος και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μανιατακείου Ιδρύματος, επικεντρώνεται στο θέμα με τίτλο «Ελληνική Επανάσταση: Έκανε τη Μεσόγειο ασφαλή για τα εμπορικά και αμυντικά συμφέροντα της Ευρώπης».
O Δημήτρης Μανιατάκης, πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, διατυπώνει τις ακόλουθες επισημάνσεις στην εν λόγω μελέτη, βάση συμπερασμάτων, που βασίζονται κυρίως στη μελέτη Συνθηκών, Πρωτοκόλλων, οικονομικών πληροφοριών, διπλωματικών διαπραγματεύσεων κλπ της εποχής 1820 -1832:
-Η Ελληνική Επανάσταση και η Ανεξαρτησία της Ελλάδας συνέβαλαν καθοριστικά στην προώθηση του διεθνούς εμπορίου και στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για τις θαλάσσιες μεταφορές μέσω της Μεσογείου, της Αδριατικής, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας.
-Η συνεργασία των Μεγάλων Δυνάμεων εκείνης της εποχής (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) για μια Μεσόγειο ελεύθερη για το διεθνές εμπόριο έδωσε ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας και του Εφοπλισμού σε Ελλάδα, Αίγυπτο, παραδουνάβιες περιοχές, Ιταλία και Νότια Γαλλία.
-Η δημιουργία νέων «πόλων ανάπτυξης» - ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης Ελληνικής Επανάστασης – συνέβαλε στην πρωτόγνωρη άνθιση του ελληνικού εμπορικού κόσμου και του επιπέδου ευημερίας των Ελλήνων της απελευθερωμένης χώρας και της Διασποράς.
Τα ανωτέρω συμπεράσματα που απορρέουν από το μακρινό παρελθόν είναι επίκαιρα και συνεπώς, με την σωστή διαχείριση, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελληνική οικονομία. Ειδικότερα:
• Η Ελληνική Επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην προώθηση της οικονομικής, εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας της Δύσης με τις χώρες του Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
• Το «νέο οικονομικό μοντέλο» της Ελλάδας – που θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη εξωστρέφεια - πολλά έχει να διδαχθεί από το δυναμισμό και την έντονη κινητικότητα του Παροικιακού Ελληνισμού του 19ου αιώνα.
• Η ισχυροποίηση της Έθνικής Άμυνας μεγιστοποιείται όταν εναρμονίζεται με και προασπίζει τα εμπορικά και αμυντικά συμφέροντα των Συμμάχων της χώρας.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.