COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Οι βασικές προτεραιότητες του Γ.Παπανδρέου μετά την εκλογική του νίκη


Συνέντευξη στην «Corriere della Sera»
ΑΠΕ
Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ υπό όρους τάσσεται ο Γ.Παπανδρέου
Ρώμη
Η καταπολέμηση της διαφθοράς, της ανεργίας και της παραοικονομίας είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων που θέτει ο Γ.Παπανδρέου μετά την εκλογική του νίκη, όπως τις κατέθεσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».

Όπως ανέφερε ο κ.Παπανδρέου τα σημεία που θα δοθεί έμφαση από την νέα κυβέρνηση είναι: «καταπολέμηση της διαφθοράς που παρεμπόδισε την ανάπτυξη της χώρας μου, θολώνοντας τη διαφάνεια και αλλοιώνοντας τους κανόνες. Να προσφέρουμε δουλειά στους νέους, να βοηθήσουμε τους άνεργους, να καταπολεμήσουμε την παραοικονομία, να ακολουθήσουμε πιο δίκαια φορολογική πολιτική και να ποντάρουμε στην πράσινη οικονομία. Να σπάσουμε, δηλαδή, το κλίμα εκείνο, που κινδυνευει να στερήσει το οξυγόνο από τη δημοκρατία μας», τόνισε ο Γ.Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός προσθέτει επίσης ότι «θα πρέπει να σπάσουν οι πελατειακές σχέσεις, που πολλοί θεωρούν ως αυτονόητο προνόμιο, αρχίζοντας από τον δημόσιο τομέα».

«Η συμμαχία του κράτους με τα μεγάλα κεφάλαια ευνόησε πολύ σημαντικά τους ήδη έχοντες, αφαιρώντας πόρους από όλους τους υπόλοιπους. Αυτό, πρέπει να αλλάξει», υπογραμμίζει.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου εξηγεί ότι είναι «υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον όρο να σεβασθεί η Αγκυρα όλους τους όρους, που τις έχουν τεθεί. Μεταξύ αυτών, φυσικά, είναι και το Κυπριακό. Η βούλησή μας είναι ξεκάθαρη, αλλά εξαρτάται και από τις θέσεις, που θα λάβει η έτερη πλευρά».

Ο Γ. Παπανδρέου βρίσκει πάρα πολλά θετικά σημεία στον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

«Το θάρρος, που επιτρέπει να ακολουθούνται τα λόγια, από πράξεις. Η αποφασιστικότητα στην υποστήριξη των αλλαγών σε όλους τους τομείς, στην πολιτική, την οικονομία, τον χρηματιστικό τομέα, την προστασία του πλανήτη. Aν αφαιρέσεις την ελπίδα από τον κόσμο και τον αφήσεις να γλιστρήσει προς τον φόβο, τότε θα αρχίσει να ελκύεται από τη συντήρηση. Ο πρόεδρος Ομπάμα διαδίδει μια σαφή ελπίδα και αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας, ο Γιώργος Παπανδρέου εκτιμά ότι «ασφαλώς και υπάρχει μέλλον, αλλά ο σοσιαλισμός πρέπει να σημάνει, πάνω απ’ όλα, διαφάνεια. Είναι ενδιαφέρον αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά στην Ευρώπη», καταλήγει ο Γ.Παπανδρέου.
Newsroom ΔΟΛ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.