COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Επιστολή του Δημήτρη Δράκου στην Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά

Σαφείς και αναλυτικές απαντήσεις στα είκοσι εξειδικευμένα ερωτήματα που έθεσε ο συνδυασμός Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά πάνω σε ζητήματα περιβαλλοντικού, οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, απέστειλαν εντός της προθεσμίας μίας ημέρας που είχε οριστεί, ο συνδυασμός μας ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και ο επικεφαλής, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Δράκος. Ο Δ. Δράκος απέστειλε μάλιστα και μία προσωπική επιστολή προς τον επικεφαλής της Οικολογικής Συμπολιτείας κ. Λάμπρο Μπούκλη, με την οποία τον συγχαίρει για τη συμμετοχή και τη συνολική στάση του συνδυασμού στις Περιφερειακές Εκλογές, ενώ του επισημαίνει την ανάγκη για συνεννόηση, συναίνεση και συνεργασία, στην περίοδο που ακολουθεί μετεκλογικά, με στόχο το κοινωνικό συμφέρον.
Στην επιστολή αυτή, την οποία μιμήθηκε ως πρωτοβουλία ο κ. Τατούλης, κάνοντας καθυστερημένα μία δική του δήλωση, έκανε ξεχωριστή, ευμενή αναφορά και ο κ. Μπούκλης, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο συνδυασμός του, σήμερα (11/11/2010) στην Τρίπολη. Επισυνάπτονται, η επιστολή του Δ. Δράκου προς τον κ. Μπούκλη και την Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά, όπως και το κείμενο των απαντήσεων στις ερωτήσεις.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

OI 20 ΑΠΑΝΤΉΣΕΙΣ ΤΟΥ Κου ΔΡΆΚΟΥ
1. Με τι μέσα και ποιο χρονοδιάγραμμα θα προωθήσετε την αποκατάσταση των χωματερών και την συμμόρφωση της διαχείρισης των απορριμμάτων προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία; Τι δεσμεύσεις (ετήσιους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους) είσαστε διατεθειμένοι να αναλάβετε για μείωση παραγόμενων στερεών αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση υλικών και προϊόντων, διαλογή και ανακύκλωση στην πηγή, λιπασματοποίηση / κομποστοποίηση την οργανικών και την υγειονομική ταφή υπολειμμάτων;

Όπως αναφέρουμε στο πρόγραμμα μας, «Η προστασία και η ανάδειξη του μοναδικού φυσικού μας περιβάλλοντος είναι από μόνη της ευκαιρία ανάπτυξης για την περιοχή μας. Αν για παράδειγμα, αντί να έχουμε τα σκουπίδια μέσα σε πόλεις και χωριά τα οδηγήσουμε σε οργανωμένους χώρους ανακύκλωσης και διαχείρισης στερεών αποβλήτων, εκτός από το ότι βελτιώνουμε τη ζωή των κατοίκων, αναδεικνύουμε τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά των οικισμών μας, καθιστώντας τους ελκυστικούς για επιχειρηματική και τουριστική δραστηριότητα. Πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα, να πάψουμε να είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη σε υποδομές και οργανωμένους χώρους και διαδικασίες περιβαλλοντικά φιλικής διαχείρισης των απορριμμάτων μας.»

Η οικολογική διαχείριση στερεών αποβλήτων είναι επιλογή, προτεραιότητα και δέσμευση μας. Γνώμονας μας η ευρωπαϊκή νομοθεσία -που αποτελεί πλέον και νομοθεσία του κράτους μας- την οποία η Περιφέρεια πρέπει να εφαρμόσει.
Στα πλαίσια αυτά όπως αναφέρουμε στο προγραμμα μας «ενεργοποιούμε τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, και δρομολογούμε την κατασκευή των απαραίτητων έργων, με σημαντική αλλαγή φιλοσοφίας, Βάζουμε πλέον τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο κέντρο της πολιτικής μας». Είναι προτεραιότητα και θα επιδιώξουμε να χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ και -συμπληρωματικά, όπου αυτό είναι συμβατό με την περιβαλλοντική μας πολιτική- από ιδιωτικούς πόρους.

Μαζί με την τοπική κοινωνία, μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα ορίσουμε συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, οι οποιοι πρέπει να είναι τουλάχιστον πάνω από το μέσο εθνικό όρο. Θέλουμε την κοινωνία σύμμαχο γιατί η κοινωνία είναι που θα αναλάβει να υλοποιήσει τους στόχους.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα ενταχθούν πρώτες στον νέο σχεδιασμό, με επιμέρους στόχους, αλλά και γενικότερους, που θα πάντα υπέρτεροι αυτών της τοπικής κοινωνίας, ώστε να αποτελεί παράδειγμα.

Τοποθετούμενοι πιο συγκεκριμένα σχετικά με τα απόβλητα, είμαστε υπέρ του απόλυτου σεβασμού στην ιεραρχία της διαχείρισης σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, μαζί με τους αποκλεισμούς τους οποίους προβλέπει. Επιμένουμε στον άμεσο περιορισμό παραγωγής αποβλήτων σε ποσοστό σημαντικά ανώτερο σε σχέση με το μέσο εθνικό ποσοστό. Στόχος μας είναι όχι μόνο η αποκατάσταση των χωματερών αλλά η δημιουργία χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμάτων, δεδομένου ότι τους ΧΥΤΑ και τους θεωρούμε αναχρονιστικούς και έχουμε υποχρέωση από την ΕΕ να τους καταργήσουμε. Επίσης δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση υλικών και προϊόντων, διαλογή και ανακύκλωση στην πηγή, την ανακύκλωση και την λιπασματοποίηση και κομποστοποίηση.

2. Είστε σε θέση να εγγυηθείτε πολιτικά (και όχι μόνο επιστημονικά / τεχνοκρατικά) απόλυτο αποκλεισμό της καύσης και της δεματοποίησης των σύμμεικτων (όπως σήμερα συμβαίνει στην Πελοπόννησο) απορριμμάτων; Εάν όχι, ποιες είναι οι θέσεις σας;

- Οι μέθοδοι αντίκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν θεωρούνται πρόσφοροι. Υπάρχουν εξάλλου νέες μέθοδοι που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται πειραματικά και στην Πελοπόννησο (π.χ. κινητές μονάδες επεξεργασίας σκουπιδιών με καθαρά οικολογικό τρόπο και χωρίς καύση και τη μετατροπή τους σε φθηνό καύσιμο).

- Μπορούμε να το εγγυηθούμε πολιτικά αρκεί να έχουμε σύμμαχο την τοπική κοινωνία και την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι Αυτοδιοικητική απόφαση. Δέσμευση του συνδυασμού μας είναι, να προάγουμε τις λύσεις πάνω στις οποίες θα υπάρξει συμφωνία της επιστημονικής κοινότητας με την κοινωνία, με συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια διαβούλευσης και απαρέγκλιτη εφαρμογή, χωρίς καθυστερήσεις και υποχωρήσεις. Όσο παραμένει το πρόβλημα, προσβάλλει τον πολιτσμό μας και απειλεί την υγεία μας.

3. Το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ προβλέπει κατάργηση δρομολογίων και συνδέσεων, αποξήλωση γραμμών, ελεύθερη αλλαγή χρήσης (και εκποίηση) του χώρου που καταλαμβάνουν σήμερα σταθμοί και γραμμές. Έχετε την πολιτική βούληση για προγραμματικές συμβάσεις της περιφέρειας με τον ΟΣΕ για να κρατηθούν ανοικτές συγκεκριμένες γραμμές; Ποιες γραμμές αφορούν τα σχέδιά σας αυτά; Μέχρι τι ποσό θεωρείτε ότι μπορεί να διαθέτει η περιφέρεια σε ετήσια βάση για το σκοπό αυτό;

Εμάς μας ενδιαφέρει τόσο ο σιδηρόδρομος, όσο και κάθε εναλλακτική μορφή μετακίνησης και μεταφοράς, που μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη στην Πελοπόννησο, καθώς και λύσεις, για χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν μπορούν να έχουν, ή δεν θέλουν να έχουν, ή δεν θέλουν να χρησιμοποιούν ιδιωτικής χρήσης όχημα. Κάθε μέσο, που είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Ειδικά ο σιδηρόδρομος, που είναι τόσο δημοφιλής και χρήσιμος σε ολόκληρη την Ευρώπη και ειδκά στη νεολαία.

Και φυσικά, έχουμε την πολιτική βούληση να διεκδικήσουμε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο, που θα εξυπηρετεί την περιφέρεια και τους πολίτες της. Το έχουμε δηλώσει περισσότερες από μία φορές, όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο.

Και, όπως λέμε και στο πρόγραμμα μας, «αν και η αρμοδιότητα είναι στην κεντρική κυβέρνηση, διεκδικούμε και την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου και την ανάπτυξη του σιδηρόδρομου, με σύγχρονες, ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης και μεταφοράς.»

4. Είστε σε θέση να εγγυηθείτε ότι η περιφέρεια δε θα επιτρέψει καμιά αλλαγή χρήσης στις γραμμές που θα ανασταλούν και θα αποτρέψει με κάθε τρόπο το ξήλωμά τους; Με τι τρόπους σκοπεύετε να το κατοχυρώσετε;

Θα δώσουμε ανένδοτο αγώνα. Αγώνα διεκδίκησης με όλη την ψυχή μας. Εγγύηση γι’ αυτό, αποτελεί το πρόσφατο αγωνιστικό μας παρελθόν πάνω σε αυτό το θέμα. Να σας θυμίσω, ότι ως νομάρχης Μεσσηνίας είχα πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις της Αυτοδιοίκησης ενάντια στη λάθος χρήση των χρηματοδοτικών κονδυλίων της Ε.Ε. από την πλευρά της κεντρικής διακυβέρνησης και την αποψίλωση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρειά μας. Μαζί με συναδέλφους, είχα μπει μάλιστα μπροστά σε πορεία στο κέντρο της Αθήνας, διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου και επίδοση έγγραφου ψηφίσματος διαμαρτυρίας στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Θα συνεχίσω εγώ προσωπικά και ο συνδυασμός μας ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ τον αγώνα διεκδίκησης, σε πιο εντατικούς ρυθμούς.

5. Με την ηλεκτροκίνηση του Προαστιακού, η διαδρομή Κόρινθος-Αθήνα θα γίνεται με το τρένο πολύ συντομότερα από ότι με αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Θα επιδιώξετε προγραμματική σύμβαση με τα τοπικά ΚΤΕΛ ώστε μέρος των δρομολογίων τους προς Αθήνα να καταλήγουν στον Προαστιακό, με ανταπόκριση και ενιαίο εισιτήριο; Θα διεκδικήσετε από τον ΟΣΕ να επανεπενδύσει σε γραμμές της Πελοποννήσου ένα μέρος από τα επιπλέον αυτά έσοδά του;

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχει ρόλο να δημιουργεί ευκαιρίες ισότιμα για όλους, όχι να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει τις συνθήκες στην αγορά. Το θέμα που μπαίνει με την σχέση ΚΤΕΛ και Προαστιακού μπορεί και πρέπει να λυθεί από τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς. Η περιφέρεια, εμείς, θα τους καλέσουμε να το κάνουν σε ανοιχτή δημόσια συζήτηση, παράλληλα θα είμαστε ανοικτοί όσο επιτρέπει ο νόμος σε εναλλακτικές επιχειρηματικές προτάσεις που θα παρέχουν στον κάτοικο και τον επισκέπτη της Πελοποννήσου υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικού κόστους υπηρεσίες μετακίνησης και μεταφοράς. Σκοπός και απόφασή μας είναι, να βρούμε αυτό το ιδανικό σημείο όπου ισορροπούν η σωστή, πλήρης και γρήγορη εξυπηρέτηση του πολίτη στις μετακινήσεις του, σε χαμηλό κόστος και χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

6. Μεγάλος αριθμός χωριών δεν έχουν σήμερα συγκοινωνιακή σύνδεση ούτε με την έδρα του δήμου τους, παρά μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα. Για τι ποσοστό των οικισμών σκοπεύετε να διασφαλίσετε τουλάχιστον 3 δρομολόγια λεωφορείου την ημέρα; Τι πολιτικές θα προωθήσετε σε αυτό το ζήτημα, με τι χρονοδιάγραμμα, και με τι κριτήρια θα επιλεγούν οι οικισμοί που θα συνδεθούν;

Ως Περιφέρεια, επενδύουμε σε έργα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνδέσουμε τις πιο απομακρυσμένες περιοχές με τις πρωτεύουσες των πέντε νομών. Ως προς το πόσα δρομολόγια λεωφορείων πρέπει να συνδέουν κάθε χωριό με την έδρα του δήμου, αυτό δεν μπορούμε να το αποφασίσουμε εμείς κεντρικά, είναι ζήτημα κάθε δήμου, σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η περιφέρεια θα βοηθήσει όπου μπορεί και απαιτείται.

7. Στον τουρισμό προωθείται σήμερα ένα πρότυπο εγκαταστάσεων πολύ μεγάλης κλίμακας (Π.Ο.Τ.Α.), που φιλοδοξεί να προσφέρει στους τουρίστες τα πάντα μέσα στον περίβολο της επιχείρησης, κρατώντας τους σε απόσταση από την τοπική οικονομία. Τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν υψηλότατες απαιτήσεις σε φυσικούς πόρους όπως γεωργική γη και νερό, ενώ περιορίζουν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών σε μεγάλες περιοχές. Είστε θετικός ή αρνητικός για τέτοιες εγκαταστάσεις στην περιφέρειά μας; Τι σας έδειξε η μέχρι σήμερα εμπειρία; Αν τις απορρίπτετε, τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να ματαιωθούν τέτοια σχέδια; Πώς θα χειριστείτε το θέμα των Π.Ο.Τ.Α. στη Μεσσηνία; Τι είδους τουρισμό θεωρείτε ότι πρέπει να επιδιώξει η Πελοπόννησος;

Όπως τονίζουμε στο πρόγραμμα μας «Σημαντική παράμετρος στην πολιτική μας για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, είναι η αξιοποίηση του φυσικού μας περιβάλλοντος και η ανάδειξή του σε παράγοντα ανάπτυξης.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε δέντρο παραπάνω που φυτεύουμε, κάθε στρέμμα δάσους που διαμορφώνουμε, κάθε τετραγωνικό μέτρο παραλίας που προστατεύουμε και αποδίδουμε στους πολίτες, προσφέρουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, άρα νέο πλούτο, νέες θέσεις εργασίας κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και έσοδα για την κοινωνία τόσο από τους φόρους όσο και από την βελτίωση του επιπέδου ζωής.»

Σε ότι αφορά τα επιμέρους, κάθε επιχειρηματική παρέμβαση πρέπει να αξιολογείται στον κατάλληλο χρόνο με βάση τι προσφέρει στη βάση ενός οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού ισοζυγίου, προκειμένου να σημειώνεται όλο και μεγαλύτερη πρόοδος στα συνολικά όφελη.

8. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί σε ορεινές κυρίως περιοχές, αρκετές μονάδες ήπιου τουρισμού που απευθύνονται κυρίως σε Έλληνες «επισκέπτες του Σαββατοκύριακου». Έχετε εναλλακτικό σχέδιο για τη στήριξή τους, τώρα που η κρίση απειλεί να συρρικνώσει αυτό το είδος εσωτερικού τουρισμού;

Η περιφέρεια Πελοποννήσου, διαθέτει τις φυσικές υποδομές για να αναπτύξει την τουριστική της βιομηχανία, ισόρροπα, σε όλη τη γεωγραφική της έκταση και όχι μόνο στις σημερινές τουριστικές ζώνες, όλο τον χρόνο και όχι μόνο στην στενή καλοκαιρινή ή χειμερινή σεζόν.
Η πρόταση μας για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου είναι

• «Ενώνουμε την Πελοπόννησο», με ένα κεντρικό σχέδιο μάρκετινγκ για την ανάπτυξη και την προβολή του τόπου μας και το τουριστικού μας προϊόντος
• προωθούμε θεματικές εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που σχετίζονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πελοποννήσου, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, ο περιηγητικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο τουρισμός πόλεων, ο οινοτουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός, ο φυσιοδιφικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και οι λοιπές εναλλακτικές μορφές
• ενισχύουμε τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των διαφορετικών μορφών και περιοχών τουρισμού και καθορίζουμε δείκτες εξισορρόπησης, ώστε να αποφεύγεται η υπερσυγκέντρωση τουριστικής δραστηριότητας σε περιοχές ή μορφές τουρισμού. Στόχος μας, η ανάπτυξη να διαχέεται σε όλη την περιφέρεια, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μέρους και τη ζήτηση στην ελληνική και διεθνή αγορά
• αναδεικνύουμε την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος, με εφαρμογή του δείκτη «ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου τουριστικής υπηρεσίας» για το σύνολο της περιφέρειας μας, δείκτη που θα καθορίζεται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τα επιμελητήρια και θα περιλαμβάνει τα κριτήρια ποιότητας της τουριστικής υπηρεσίας που η αγορά προκρίνει και τις μεθόδους μέτρησης ικανοποίησης του επισκέπτη μας
• επανακαθορίζουμε τη φιλοσοφία με την οποία οι υπηρεσίες της περιφέρειας ελέγχουν την τουριστική βιομηχανία, ώστε να μην αναλώνονται σε ανούσιες διαδικασίες αλλά να ελέγχουν την ικανοποίηση του επισκέπτη μας
• δίνουμε προτεραιότητα στις υποδομές που διευκολύνουν την ισόρροπη ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας (οδικό δίκτυο, λιμάνια, αεροδρόμια, διαχείριση απορριμμάτων κλπ)

Θέλουμε ποιοτικό τουρισμό, τουρισμό με σύγχρονες προδιαγραφές, τουρισμό που θα σέβεται, θα αναδεικνύει και θα βελτιώνει το περιβάλλον της περιοχής μας. Για τον σκοπό αυτό:

• υιοθετούμε μια νέα ταυτότητα για την Πελοπόννησο, με έμφαση στην ποιότητα, την πολυμορφία και τη βιωσιμότητα
• με σύνδεση του Τουρισμού με το Περιβάλλον, την Ιστορία και την Κληρονομιά μας
• προβάλλουμε το όνομα «Πελοπόννησος» ως την πρώτη επιλογή στο μυαλό κάθε επισκέπτη που αναζητά για το ταξίδι του, για τις διακοπές του, ποιότητα, ποικιλία, σεβασμό, εξυπηρέτηση
• αξιοποιούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες για τη στοχευμένη προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος σε επιλεγμένες ομάδες κοινού υψηλής δυναμικής, π.χ. σε επισκέπτες που επιθυμούν να ζήσουν αληθινές εμπειρίες εξερευνώντας μια σύγχρονη, Ευρωπαϊκή χώρα

Ως Πελοποννήσιοι είμαστε υπερήφανοι για τα μοναδικά μνημεία ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης που έχουμε στον τόπο μας. Όμως απαιτούνται επιπλέον πόροι για την επιμελή φροντίδα, τη συντήρηση και την ανάδειξή τους. Στα πλαίσια της στρατηγικής μας, σχεδιάζουμε ολοκληρωμένες δράσεις σε όλη την Πελοπόννησο με προτεραιότητα στην:

• ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Κορίνθου, της Σικυώνος, της Νεμέας και του Αρχαίου Διόλκου
• αναστήλωση των αρχαίων μνημείων-θεάτρων Μεγαλόπολης, Αρχαίας Μαντινείας και Ορχομενού
• αποκατάσταση και ανάδειξη του θρησκευτικού μνημείου Ανδρομονάστηρου Μεσσηνίας
• κατασκευή του νέου Μουσείου Κορίνθου
• αποκατάσταση των Κάστρων Καλαμάτας, Κορώνης, Μεθώνης, Κυπαρισσίας και ενίσχυση του Δικτύου Κάστρων
• αποκατάσταση μνημείων και ανάπλαση χώρου Αρχαίας Μεσσήνης
• κατασκευή Νέου Μουσείου Σπάρτης

Προγραμματίζουμε δράσεις αιχμής:

• δημιουργία του Μυθολογικού - Θεματικού πάρκου της Λέρνας
• ολοκλήρωση των έργων της λίμνης Τάκας
• κατασκευή του "Ομηρικού Χωριού", θεματικού πάρκου στη Χώρα
• τουριστική αξιοποίηση της λίμνης του Λάδωνα
• αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου της Οστρακίνας
• ανάδειξη νέων τουριστικών δυνατοτήτων για το Μαίναλο, τον Πάρνωνα, τη Ζήρεια και τον Ταϋγετο
• οργάνωση νέων τουριστικών δυνατοτήτων στον μηχανοκίνητο αθλητικό τουρισμό με την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Τρίπολης και ειδικά σχεδιασμένων διαδρομών στους ορεινούς όγκους της περιφέρειας.

Το σχέδιο μας λειτουργεί σαν ομπρέλα ανάπτυξης, για να εντάξουμε λειτουργικά όλες τις επιμέρους δράσεις των δήμων μας, ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά και να συναγωνίζονται για το καλό της Πελοποννήσου, για να έχουμε οικονομικό αποτέλεσμα, παραγωγή πλούτου, νέες θέσεις εργασίας, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Μέσα από την εφαρμογή του θα διευκολύνει την Περιφέρεια να παρεμβαίνει, να ελέγχει την τήρηση των νόμων, να δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, να προγραμματίζει και να δημιουργεί τις αναγκαίες κοινές υποδομές.

Όλα τα προηγούμενα μαζί, σημαίνουν αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Δεσμευόμαστε να πετύχουμε μία θεαματική αλλαγή για την Περιφέρειά μας και τους κατοίκους της.

9. Πως θα εργαστείτε για την προώθηση των σχεδίων διαχείρισης των περιοχών NATURA. Μέτρα και χρονοδιάγραμμα;

Άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας, ευρωπαϊκής και ελληνικής, στη βασική μας φιλοσοφία που αναφέραμε και παραπάνω: Σημαντική παράμετρος στην πολιτική μας για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, είναι η ποιοτική αξιοποίηση του φυσικού μας περιβάλλοντος και η ανάδειξή του σε παράγοντα ανάπτυξης.

10. Στο νομοσχέδιο για το «FAST TRACK» που εκκρεμεί στη Βουλή, προβλέπεται δυνατότητα παρεκκλίσεων μεγάλης έκτασης από την περιβαλλοντική νομοθεσία, προκειμένου για έργα και επενδύσεις που θα θεωρηθούν υψηλής προτεραιότητας. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και νομικοί θεωρούν τις διατάξεις αυτές πλήρως αντισυνταγματικές. Αν τελικά ψηφιστούν από τη Βουλή, δεσμεύεστε ότι η περιφέρεια θα ζητά δικαστικά την ακύρωση κάθε τέτοιας αντισυνταγματικής παρέκκλισης που θα αφορά την Πελοπόννησο και θα εμπεριέχει εκτροπές από την περιβαλλοντική νομοθεσία;

Πρώτος μας άξονας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ομαλή συμβίωση των πολιτών με αυτό. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε απόφαση ή ενέργεια που δεν είναι σύμφωνη με το παραπάνω.
Εμείς λέμε και στο πρόγραμμα μας ότι «Αξιοποιώντας και εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία, τα γενικά και ειδικά πλαίσια χωροταξίας, τους δασικούς χάρτες και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, δημιουργούμε ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες συνδυασμένες με τον φυσικό μας πλούτο (π.χ. δασικές διαδρομές και καταφύγια για τουριστική χρήση, γιορτές περιβάλλοντος κ.α.). Έτσι εξασφαλίζουμε τη διαρκή προστασία του φυσικού μας πλούτου από τους πολίτες που τον χρησιμοποιούν για τη δουλειά ή την αναψυχή τους.»

11. Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε την διαφάνεια, την διαβούλευση με τους πολίτες και την κοινωνική λογοδοσία της Διοίκησης της Περιφέρειας; Μέτρα και χρονοδιάγραμμα;

Στο πρόγραμμα μας λέμε:
«14. Δημόσια Διοίκηση δίπλα στον πολίτη

Αναδιοργανώνουμε τις διοικητικές μας δομές της Περιφέρειας με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, αναβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση του πολίτη από τη δημόσια διοίκηση. Δίνουμε έμφαση στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών για την πάταξη της γραφειοκρατίας συνεργαζόμενοι με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τα Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών.
...
Επεκτείνουμε τις προσφερόμενες παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου.
...
Μόνος μας στόχος μας, είναι η Περιφέρεια να εξυπηρετεί τον πολίτη με τις υπηρεσίες της και όχι ο πολίτης την Περιφέρεια με την ταλαιπωρία του. »

12. Τι μέτρα και με ποιο χρονοδιάγραμμα σκοπεύετε να πάρετε για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, καταπολέμηση της ανεργίας και ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών;

Βασικός Άξονας στο πρόγραμμα μας είναι ότι «για μας ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ σημαίνει ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Ως Περιφερειακή Διοίκηση θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με συνέχεια και συνέπεια τους πόρους που μας αναλογούν από τα κρατικά ταμεία, παράλληλα όμως θα αναζητήσουμε νέους πόρους από την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Πελοπόννησο, ώστε να πάψουν οι οικονομικοί μας δείκτες να είναι κάτω από τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η Περιφέρεια μας διαθέτει ανθρώπους ικανούς, πλούτο φυσικών πόρων, ποιοτικά προϊόντα πέραν κάθε σύγκρισης, πλούσια ιστορία και πολιτιστική παράδοση, όλα αυτά έχουμε το σχέδιο να τα συνθέσουμε σε ένα αναπτυξιακό master plan που θα προσελκύσει επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας, με προτεραιότητα μεν στον πρωτογενή τομέα -αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία- και τον τουρισμό, αλλά με ολοκληρωμένα πλαίσια δράσεων και στη βιομηχανία, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες.

Στόχος μας να δημιουργήσουμε ευκαιρίες απασχόλησης σε σύγχρονες επιχειρηματικές μονάδες, να μπορέσουμε να παράγουμε πλούτο, έσοδα, να βάλουμε τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Για να μπορούμε να μιλάμε για μία Πελοπόννησο της άνθησης και της ευημερίας. Μία Πελοπόννησο πρωτοπόρα, ανάμεσα στις ελληνικές, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές Περιφέρειες.»

Στα κεφάλαια «6. Αγροτική οικονομία και ανάπτυξη», «7. Σύγχρονη τουριστική οικονομία», «8. Επιχειρηματικότητα για τον πολίτη και το περιβάλλον» προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

13. Τι μέτρα και με ποιο χρονοδιάγραμμα σκοπεύετε να πάρετε στον τομέα της υγείας και περίθαλψης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τον απώτερο στόχο επαναπατρισμού χιλιάδων Πελοποννησίων των Αθηνών;

Στο κεφάλαιο «13. Υγεία και Άθληση για τους πολίτες» του προγράμματος μας προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα της υγείας και περίθαλψης.

Όσο και για τον απώτερο στόχο του επαναπατρισμού θα αναφέρω απλώς δύο κομμάτια από το πρόγραμμα μας. Κατ΄αρχήν δημιουργούμε «επιχειρηματική ανάπτυξη για τον πολίτη και το περιβάλλον (κεφάλαιο 8 του προγράμματος μας) και δεύτερον δημιουργούμε «κοινωνική ανάπτυξη με έμφαση στην παιδεία» (κεφάλαιο 12 του προγράμματος μας).

14. Σκοπεύετε να προωθήσετε την βιώσιμη οικονομία της υπαίθρου και την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης βιολογικών και παραδοσιακών καλλιεργειών, ντόπιων προϊόντων ποιότητας με ονομασία προέλευσης και ολοκληρωμένης αγροτικής διαχείρισης; Εάν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα, με ποιους τρόπους και με ποιους πόρους.

Το πλήρες πρόγραμμά μας στα Αγροτικά, υπάρχει στο κεφάλαιο «6. Αγροτική οικονομία και ανάπτυξη».
Θα ήθελα ωστόσο να επισημάνω ξεχωριστά ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε μία Πελοπόννησο χωρίς μεταλλαγμένα βιολογικά προϊόντα και καλλιέργειες κυρίως για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς, καθώς έτσι, θα απομειωνόταν η αξία της τιμής των προϊόντων.

15. Έχετε πρόθεση να συμβάλετε στη δημιουργία και την ενίσχυση θεσμών κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης των πολιτών; Ποιες κατηγορίες τέτοιων δικτύων σας ενδιαφέρουν κατά προτεραιότητα, και με τι τρόπους θα συμβάλει η περιφέρεια; Με ποιο χρονοδιάγραμμα, ποια εργαλεία και ποιους πόρους;

από το κεφάλαιο 14 του προγράμματος μας «Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή για τον πολίτη με την εφαρμογή του Κοινωνικού Συμβολαίου των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προωθούμε τις δομές υποστήριξης των ΑμεΑ και άλλων ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Θεσπίζουμε Κοινωνικό Αποθετήριο με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Υποστηρίζουμε την ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών φροντίδας με την χρήση της Κάρτας Πολίτη σε ένα σύγχρονο περιβάλλον περίθαλψης του πολίτη.

Διευρύνουμε και ενισχύουμε το δίκτυο των παιδικών σταθμών και των σταθμών φροντίδας ηλικιωμένων.

Προωθούμε πρωτοποριακά έργα και δράσης προς ανακούφιση του κοινωνικού αποκλεισμού (φροντίδα στο σπίτι, τηλε-ιατρική, κλπ.).

Προωθούμε την ολοκλήρωση των υποδομών πρόσβασης ευπαθών κοινωνικά ομάδων σε κοινωνικές δομές και ένταξής τους στο κοινωνικό ιστό. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρουμε τον οικισμό Μπιρμπίτα.

Παράλληλα, προχωρούμε σε μια σημαντική καινοτομία: δημιουργούμε το «Κοινό Πελοποννησίων», μια ζωντανή δεξαμενή σκέψεων, συζητήσεων και προτάσεων για την ανάπτυξη του τόπου, με τη συμμετοχή προβεβλημένων από το έργο και την πορεία ζωής τους Πελοποννήσιων. Μια πραγματική καινοτομία που θα ενισχύσουμε και θα μετατρέψουμε σε αειφόρο δύναμη ανάπτυξης του τόπου πλαισιώνοντας την με ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η Πελοπόννησος σήμερα σε ανθρώπους και ιδέες»

16. Ποια μέτρα θα λάβετε για την ενίσχυση (αλλά και την οριοθέτηση από παρερμηνείες και καταχρήσεις) της πράσινης επιχειρηματικότητας που δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας και προάγει το περιβάλλον; Μέτρα, τρόπους και χρονοδιάγραμμα;

Η απάντηση περιλαμβάνεται σε εκείνη της ερώτησης 13.

17. Πώς θα συμβάλετε στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκπόνησης και χάραξης των Γενικών Πολεοδομικών/Ρυθμιστικών Σχεδίων και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Κεφάλαιο 10 του προγράμματος μας
«Για εμάς η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη οικονομία δεν είναι γενικόλογα συνθήματα, αλλά ουσιαστικοί στόχοι μίας ολοκληρωμένης πολιτικής. Η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας είναι στην κορυφή της ατζέντας μας».

Αντιμετωπίζουμε ουσιαστικά μια σειρά από θέματα που προκύπτουν από την χωρίς σύγχρονους κανόνες δόμηση και δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων που οδηγούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Για αυτό και:

• διαμορφώνουμε ένα νέο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, προσαρμοσμένο στη νέα διοικητική δομή της Περιφέρειας και των Δήμων που καθιερώνει ο Καλλικράτης, όπου οι κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου θα δίνονται πλέον στο επίπεδο του διευρυμένου Δήμου
• διεκδικούμε την τροποποίηση Προεδρικών Διαταγμάτων, όπως το προεδρικό διάταγμα του 1999 για τις ζώνες οικιστικού ελέγχου του Αργολικού Κόλπου
• οριοθετούμε και δίνουμε κίνητρα ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη δημιουργία ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους δήμους
• παίρνουμε την πρωτοβουλία και διαμορφώνουμε ένα χωρικό πρότυπο ανάπτυξης, στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας διασφαλίζοντας παράλληλα την πολιτιστική μας κληρονομιά

Με αυτόν τον τρόπο βάζουμε ένα οριστικό τέλος στην άναρχη εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών μέσα σε πόλεις ή σε περιοχές όπου δεν προβλέπεται βιομηχανική ή βιοτεχνική δραστηριότητα.

Όμως ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι διαρκής και απαιτεί την συμμετοχή όλων μας τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Χρέος της αυτοδιοίκησης είναι να δίνει την δυνατότητα στους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες, όχι μόνο να συμμετέχουν, αλλά να πρωταγωνιστούν καθημερινά με τις πράξεις τους στην προστασία του περιβάλλοντος.

Προγραμματίζουμε άμεσες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις περιβαλλοντικής μέριμνας για την προστασία και ανάδειξη των φυσικών οικοσυστημάτων και του δασικού μας πλούτου, κατανεμημένες στα παρακάτω πλαίσια δράσης:

• καθαρισμός του οδικού δικτύου και των ακτών
• προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παραποτάμιων εκτάσεων
• διαχείριση πλαστικών γεωργικών αποβλήτων
• πληροφοριακό σύστημα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών

Στόχος μας να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε ο πολίτης να αισθάνεται φιλικά προς το περιβάλλον, να ζει με αυτό και μέσα σε αυτό.

Προγραμματίζουμε δράσεις για ήπιες αναπλάσεις της παραλιακής ζώνης, σύμφωνα με το Μεσογειακό Πρωτόκολλο για τις Παράκτιες Περιοχές που έχει υπογράψει η χώρα μας, με στόχο την προστασία των ακτών μας από τη διάβρωση και την ορθολογική διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης της Περιφέρειας μας.

Υλοποιούμε άμεσες παρεμβάσεις τόσο για την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης των υπογείων υδάτων, με έμφαση στον Νομό Λακωνίας, και την προστασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα όσο και για την αντιπλημμυρική, στον ποταμό Ευρώτα, και αντιδιαβρωτική θωράκιση της Περιφέρειας, με άμεση προτεραιότητα τα παράλια της Μεσσηνίας σε Καλαμάτα και Μεθώνη και την προστασία του βυθού του Κορινθιακού κόλπου από την «κόκκινη λάσπη» των μεταλείων βωξίτη.

Αξιοποιώντας και εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία, τα γενικά και ειδικά πλαίσια χωροταξίας, τους δασικούς χάρτες και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, δημιουργούμε ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες συνδυασμένες με τον φυσικό μας πλούτο (π.χ. δασικές διαδρομές και καταφύγια για τουριστική χρήση, γιορτές περιβάλλοντος κ.α.). Έτσι εξασφαλίζουμε τη διαρκή προστασία του φυσικού μας πλούτου από τους πολίτες που τον χρησιμοποιούν για τη δουλειά ή την αναψυχή τους.»

18. Πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια και πώς θα αξιοποιήσετε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ( Α.Π.Ε.), παίρνοντας υπόψη τα φυσικά πλεονεκτήματα αλλά και τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής; Μέτρα, τρόπους και χρονοδιάγραμμα;

Σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, ειναι προτεραιότητα μας να αξιοποιήσουμε αναπτυξιακά τους φυσικούς πόρους του τόπου μας, όπως για παράδειγμα τον άνεμο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό και προωθούμε άμεσα την ανάπτυξη και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου. Η φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής, καθώς και η διαβούλευσή μας με την τοπική κοινωνία, είναι πολύ βασικές παράμετροι για τη λήψη οποιασδήποτε σχετικής απόφασης.

19. Ποιο χρονοδιάγραμμα θέτετε για την εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για την υδατική πολιτική στην βάση της εξοικονόμησης, επαναχρησιμοποίησης και στην ενιαία διαχείριση των υδάτων στις λεκάνες της Πελοποννήσου;

«Προγραμματίζουμε άμεσες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις περιβαλλοντικής μέριμνας για την προστασία και ανάδειξη των φυσικών οικοσυστημάτων και του δασικού μας πλούτου, κατανεμημένες στα παρακάτω πλαίσια δράσης:

• καθαρισμός του οδικού δικτύου και των ακτών
• προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παραποτάμιων εκτάσεων
• διαχείριση πλαστικών γεωργικών αποβλήτων
• πληροφοριακό σύστημα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών

Στόχος μας να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε ο πολίτης να αισθάνεται φιλικά προς το περιβάλλον, να ζει με αυτό και μέσα σε αυτό.

Προγραμματίζουμε δράσεις για ήπιες αναπλάσεις της παραλιακής ζώνης, σύμφωνα με το Μεσογειακό Πρωτόκολλο για τις Παράκτιες Περιοχές που έχει υπογράψει η χώρα μας, με στόχο την προστασία των ακτών μας από τη διάβρωση και την ορθολογική διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης της Περιφέρειας μας.

Υλοποιούμε άμεσες παρεμβάσεις τόσο για την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης των υπογείων υδάτων, με έμφαση στον Νομό Λακωνίας, και την προστασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα όσο και για την αντιπλημμυρική, στον ποταμό Ευρώτα, και αντιδιαβρωτική θωράκιση της Περιφέρειας, με άμεση προτεραιότητα τα παράλια της Μεσσηνίας σε Καλαμάτα και Μεθώνη και την προστασία του βυθού του Κορινθιακού κόλπου από την «κόκκινη λάσπη» των μεταλείων βωξίτη.»

20. Για τα θέματα αυτά, η Οικολογική Συμπολιτεία σχεδιάζει να επιδιώξει Μετεκλογικές Προγραμματικές Συμφωνίες με το συνδυασμό που θα εκλεγεί στη διοίκηση της περιφέρειας. Είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε τέτοιες συμφωνίες μαζί μας ή και με άλλους συνδυασμούς; Για ποια θέματα, και με ποιες εγγυήσεις;

Μία σαφής απάντηση σεο ερώτημα, εμπεριέχεται στο μεγαλύτερο μέρος της εισαγωγής επιστολής μας.
Τοποθετούμαστε πολιτικά επί των θέσεων σας αναδεικνύοντας σημεία του προγράμματος μας όπου υπάρχουν συγκλίσεις. Με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι μπορούμε με ασφάλεια να συμπορευτούμε και να χτίσουμε μαζί του αύριο του τόπου μας.

Επί του προγράμματος μας, με γνώμονα την κοινωνία της Πελοποννήσου και τις ανάγκες της, πάντα θα αναζητούμε συγκλίσεις ιδεολογικές και πολιτικές και είμαστε ανοιχτοί στην διαμόρφωση κοινών πλαισίων δράσης που θα εξυπηρετούν τις συγκλίσεις αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.