COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ψυχολογικό αλλά και ουσιαστικό προβάδισμα Τατούλη, «ταβάνι» το 40% για τη Ν.Δ

Τι σημαίνει και που οδηγεί η 1 μονάδα διαφορά του Π. Τατούλη – Το «εγχείρημα Τατούλη» κόντρα σε όλη τη Ν.Δ. και σε κομμάτι του ΠΑΣΟΚ – Οι (κατακερμαστισμένες) δυνάμεις της Αριστεράς ρυθμιστής του β’ γύρου – Δικαιώθηκαν οι δημοσκοπήσεις.
Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής για την Περιφέρεια Πελοποννήσου με την επικράτηση του Π. Τατούλη με μικρή βέβαια διαφορά αφήνει πολλά περιθώρια ώστε να μπορέσει να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως.
Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση θα θέλαμε να σημειώσουμε κάποιες δηλώσεις που είδαμε στην τηλεόραση του κ. Δράκου. Ο υποψήφιος της Ν.Δ. ξεκίνησε με τις «δυνάμεις του Μνημονίου». Αρχικά εξεπλάγημεν.
Ο Νομάρχης Μεσσηνίας, υποψήφιος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, να ξεκινά τις δηλώσεις του με το «Μνημόνιο». Εκ πρώτης όψεως μοιάζει αταίριαστο. Σε ένα δεύτερο επίπεδο είναι απολύτως κατανοητές σε μία «τραβηγμένη» ίσως προσπάθεια να «κλείσει το μάτι» εξ’ αρχής στις δυνάμεις της Αριστεράς (κυρίως το ΚΚΕ) αλλά και σε όλους όσους πολιτεύτηκαν με βασικό κριτήριο το μνημόνιο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε κάθε νομό η Ν.Δ. έχει «πλαφονάρει». Αυτή είναι η δύναμη της στην Πελοπόννησο και είναι πραγματικά περίεργο να δούμε από που θα επιχειρηθεί η άντληση του επιπλέον 10%.
Για το «πως» δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε, ετοιμαστείτε να βομβαρδιστείτε όλη την εβδομάδα ακόμη και από άσχετους (με το μνημόνιο) αυτοδιοικητικούς για τη χρεωκοπία της Ελλάδας εάν εκλεγεί ο Τατούλης.
Από την άλλη πλευρά η υπονόμευση Τατούλη από μερίδα του ΠΑΣΟΚ ήταν εμφανής μεν αλλά από την άλλη αφήνει ελπίδες ότι την δεύτερη Κυριακή μία συσπείρωση θα δώσει και τη νίκη.
Για παράδειγμα στην Κορινθία στην περιοχή του κ. Μπεγλίτη, στο Δήμο Βέλου – Βόχας, το ΠΑΣΟΚ στις Εθνικές εκλογές ήταν πάνω από 800 ψήφους μπροστά, τώρα ήταν μετά βίας … 50, έτσι για να κρατηθούν τα προσχήματα.
Η δε προσπάθεια που κατέβαλε ο κ. Μπεγλίτης σε αυτές τις εκλογές συνοψίζεται στο μάζεμα μιας σελίδας Α4 και η σύνταξη μιας επιστολής υποστήριξης 2 ημέρες πριν τις εκλογές, όταν το μήνυμα είχε ήδη περάσει, η επιστολή του ουσιαστικά ήταν εκπρόθεσμη και μόνο για τα «μάτια του κόσμου».
Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε την επιτυχία του ΚΚΕ (6,8 τώρα – 4% το 2009), του ΣΥΡΙΖΑ αν και διασπασμένο πλέον (3,92% τώρα – 3,77% το 2009) ενώ η μεγάλη έκπληξη έγινε από τους Οικολόγους – Πράσινους που με 1,91 συνολικά έβγαλαν τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Λάμπρο Μπούκλη, την αποκάλυψη των εκλογών αυτών.
Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι; Όσον αφορά τις περιοχές .. το double score που πέτυχε ο Π. Τατούλης στην Αρκαδία εξισορρόπησε το αναμενόμενο προβάδισμα της Ν.Δ. σε Μεσσηνία
και Λακωνία.
Αίσθηση προκάλεσε η νίκη Τατούλη στην Αργολίδα με 2.500 ψήφους σε μια παραδοσιακά «γαλάζια» περιοχή ενώ αίσθησή μας είναι ότι «κλειδί» θα είναι η Κορινθία αφού το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» μποικόταρε για τα καλά την υποψηφιότητα Τατούλη (ο Γ. Δέδες πήρε 40% αλλά
ένα 30% ή και παραπάνω από αυτό θα πρέπει να καταχωρηθεί από τον «κεντροδεξιό» χώρο, άρα το ΠΑΣΟΚ ψήφισε κάτω από 30%), τη δεύτερη όμως Κυριακή πιθανώς να βελτιωθεί η κατάσταση εάν δεν έχουν τάσεις πολιτικής αυτοκτονίας.
Θεωρούμε ότι η Ν.Δ. έπιασε «ταβάνι» και το μόνο που μπορεί να περιμένει είναι μια «αντιμνημονιακή» ρητορεία με σκοπό να συγκινήσει το ΚΚΕ (κυρίως) και έπειτα τις ακροδεξιές και ακροαριστερές δυνάμεις για να φτάσει στο 50%, εγχείρημα το οποίο όμως
δεν φαίνεται να είναι εύκολο καθώς πιθανώς να απωλέσει κεντρώους ψήφους.
Υποπτευόμαστε δε ότι η αποχή στο β’ γύρο θα είναι πολύ μεγαλύτερη ενώ άγνωστο είναι
εάν οι υποψήφιοι που είναι σίγουρα εκλεγμένοι αλλά και αυτοί που έχουν σίγουρα μείνει εκτός εάν θα διεξάγουν κάποιο αγώνα συλλογής ψήφων.
Από την άλλη πλευρά η υποψηφιότητα Τατούλη έχει μεγαλύτερες πιθανότητες αφού έστω
και μια μικρή συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει κάποιες επιπλέον μονάδες ενώ και
το κοινό της «Δημοκρατικής Αρσιτεράς», του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων – Πράσινων μοιάζει πιο κοντά στο προφίλ του παρά στον αντίπαλό του. Μην ξεχνάμε δε και τις και τις καταβολές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.