COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Πολιτικόν το πένθος


Ύστερα  από τις «αναμενόμενες» καταστροφές μετά πνιγμών πολλών αθώων στην Δυτικήν Αττικήν, η κυβέρνηση κήρυξε Εθνικόν πένθος. Σύμπαν το πανελλήνιον παρακολουθούσε με λυγμούς τα διαδραματιζόμενα στην Μάνδραν και τις λοιπές πληγείσες από την καταρρακτώδη βροχήν περιοχές. Ανέπεμπε δέηση υπέρ των αδίκως απολεσθέντων. Άρα ο Λαός προκατέλαβε την κυβέρνηση στην τήρηση εθνικού πένθους που ανήγγειλεν.

Συναφή δυσμενή συμβάντα είναι αναμενόμενα σε πολλά σημεία της χώρας, λόγω των καταφόρων παρεμβάσεων  στο φυσικόν περιβάλλον. Οι παρεμβάσεις γίνονται από ιδιώτες με την ανοχήν του κράτους. Φαινόμενον ολέθριον και διαχρονικόν, μη εμποδιζόμενον πριν υλοποιηθεί, αλλά παραδόξως συντηρούμενον  μετά την παρανομίαν, με καταβολήν κάποιων προστίμων!!! τα οποία γίνονται πορθμεία για τον Άδην κατά τον Λουκιανόν!
Οι παρανομίες, παρεμβάσεις, προσχώσεις ρεμάτων ποταμών, αυθαίρετες δομήσεις επ’ αυτών ουδέποτε απηγορεύθηκαν ριζικώς και αποτρεπτικώς, αλλά σιωπηρώς αφήνονταν και πληθήνονταν δραματικώς και επικινδύνως. Οι περιπτώσεις αναρίθμητες στην Ελλάδα, αλλά κατά μείζονα λόγον στην Αττικήν όπου μετέφεραν τον μισόν περίπου πληθυσμόν, οι λανθασμένες πολιτικές επιλογές.
Αντιπλημμυρικά έργα ουσιώδη δεν γίνονται. Όταν αυτά υπήρχαν η πιθανότητα αποτροπής καταστροφών θα ήταν  μεγάλη. Αν δε τα φαινόμενα είναι απρόβλεπτα, οι τυχόν ζημίες θα είναι  ολιγότερες. Γι’ αυτά  η κρατική μέριμνα επί δεκαετίες απουσιάζει. Και οι συμφορές έρχονται. Οι υποψήφιοι κατά τις εκάστοτε εκλογές αναφέρονται στις περιπτώσεις που μαστίζουν τις περιοχές,  ότι αν τους ψηφίσουν το θέμα θα λυθεί!! Τους ψηφίζουν και το θέμα  απεναντίας ογκούται γιατί οι τοπικοί κομματάρχες συνιστούν στους Βουλευτές να μη εμποδίσουν κάποιους που θέλουν να κτίσουν «ένα σπιτάκι πάνω στο ρέμα»!!
Με τον τρόπον αυτόν καλύφθηκαν χιλιάδες μέτρα ρεμάτων, χωρίς πρόβλεψη για τυχόν καταρρακτώδεις βροχές. Από το 1945 μέχρι τώρα έχουν καλυφθεί 800 χιλιόμετρα ποταμοί και χείμαρροι!  Τα φερτά υλικά που μεταφέρονται από τα βουνά είναι η άλλη αιτία προκλήσεων των καταστροφών. Τα καμμένα δάση εκδικούνται. Σε μία δεκαετία έχουν αλλάξει ιδιότητα έξι εκατομμύρια στρέμματα δασών!
Για τις επερχόμενες καταστροφές, όπως αυτήν που βιώνομεν τώρα, η ευθύνη βαρύνει τους πολιτικούς διαχρονικώς και τις υπ’ αυτούς εποπτευόμενες υπηρεσίες.  Μεγάλη δε είναι η ευθύνη για την μη ύπαρξη επαρκούς  στόλου συγχρόνων πυροσβεστικών αεροπλάνων. Τα καμένα δάση, τα μη αναδασωθέντα, αλλά χρησιμοποιηθέντα για οικοπεδοποίηση ή βοσκοτόπους και ό,τι άλλον, συμβάλουν  στις βιβλικές καταστροφές.
Το   «πένθος»  μας λοιπόν διαχρονικώς πρέπει να  αναφέρεται στις ελλείψεις πολιτικών, οι οποίοι δεν επέδειξαν την επιβεβλημένην φροντίδα αποτροπής καταστροφών εκ φυσικών φαινομένων.

Μιχαήλ Στρατουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.