COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Διδάσκεται ο σεβασμός στον πλησίον και στους ενδεείς;

Ο σεβασμός προς τους έχοντες ανάγκην είναι επιβεβλημένος από τα μέλη κάθε κοινωνίας. Αλλά και η ευγενής συμπεριφορά προς τους μεγαλυτέρους ή   τους λοιπούς είναι επιβεβλημένη. Π,χ, ο χαιρετισμός κατά την συνάντηση δύο ατόμων, έχει χαθεί στις μεγαλουπόλεις και τις κωμοπόλεις. Ούτε παιδιά του Δημοτικού αν συναντήσουν γέροντα με βακτηρίαν καθ’ όδόν δεν απευθύνουν τον στοιχειώδη χαιρετισμόν. Πέραν αυτού υπάρχει και η πλήρης ασέβεια προς τους μεγαλυτέρους αλλά και τους ενδεείς, εντός των αστικών λεωφορείων. Το φαινόμενον είναι εκτεταμένον και σε σημείον ενοχλητικόν. Αν εισέλθει ηλικιωμένος και στις πρώτες θέσεις κάθονται νεαροί ή νεαρές σπανίως  θα παραχωρήσουν την θέση. Προσφάτως εισήλθεν σε λεωφορείον ηλικιωμένος με βακτηρίαν. Του παρεχώρησε θέση μια ηλικιωμένη ενώ υπήρχαν και νεαροί αλλά αδιαφόρησαν. Κατόπιν ηκούσθη  «μία θέση για την κυρίαν», αυτήν που παρεχώρησε την θέση της. Δεν προσεφέρθη κανείς.  Τότε ο οδηγός λέγει σε μίαν κοπέλαν.

n   Δεν σηκώνεσαι  να καθίσει η κυρία;
n  Έχω πληρώσει εισιτήριον είπε εις επήκοον πάντων η δεσποινίς!!
n  Μισόν πλήρωσες ως μαθήτρια είπε ο οδηγός και θα πρέπει να ντρέπεσαι που ανέφερες ότι είσαι και μαθήτρια!!!!
Ανάλογα φαινόμενα δυστυχώς συμβαίνουν πολλά στα λεωφορεία. Δεν υπάρχει προθυμία παραχωρήσεως καθίσματος σε ηλικιωμένους και ενδεείς από ικανούς και αρτιμελείς! Καυτηριάζω πολλάκις την περίπτωση και ως φαινομένον αντικοινωνικόν, αλλά και ως έχων υποστεί δεινά εξ αυτού.
Κάποτε μετέβαινα από Κοινότητα Πεντέλης προς Αθήνα. Το χέρι μου ήταν με κάταγμα και το συγκρατούσα με αορτήρα στον λαιμόν. Οι δρόμοι ανώμαλοι. Το λεωφορείον είχε εισπράκτορα. Ζήτησε μιαν θέση, αλλά κανείς δεν προσέφερε. Έμεινα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Δεξιά στον οδηγόν υπήρχαν τέσσερα καθίσματα συνεχόμενα στα οποία  καθόταν ισάριθμοι νεαροί. Σε κάποια στάση υπήρχε ένας διάκος έτοιμος για επιβίβαση. Τότε κάποιος κύριος που καθόταν εμπρός από εμένα λέει στους νεαρούς.
n  Τώρα που θα μπεί ο παπάς μέσα να του δώσει κάποιος μία θέση. Ο εντολέας ήταν ο πατέρας και εισηκούσθη!
Άλλοτε μεταφερόμεθα με την σύζυγόν μου δια λεωφορείου. Ήτο έγκυος. Ζήτησα μιαν θέση. Δεν προσεφέρθη κανείς. Ήταν ορθία στο πίσω μέρος καθίσματος. Σε κάποιαν στιγμήν το λεωφορείον φρενάρισε αποτόμως και η σύζυγός μου έπεσε με όρμην στην πλάτη του καθίσματος. Αποτέλεσμα να αποβάλει το παιδί!!
Η ανάγκη αυτής της επιβεβλημένης συμπεριφοράς που διδάσκεται; Οι πρώτοι υπεύθυνοι είναι οι γονείς να διδάσκουν συνεχώς τα παιδιά τους πώς να συμπεριφέρονται στο κοινόν. Δεύτερον το Σχολείον σε όλες τις βαθμίδες πρέπει να προβαίνει σε ανάλογες διδαχές. Υπάρχει μάθημα καλής συμπεριφοράς διδασκόμενον;;;
Μιχαήλ Στρατουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.