COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο ;;;

Καθημερινή 23-12-19:   Ερχονται στην Αθήνα 2 Ιανουαρίου 2020  για να υπογραφεί απο τον Κυριάκο Μητσοτάκη  Νικο Αναστασιάδη και Μπετζαμιν Νατανιάχου η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EAST  MED

Σαν Ελληνας νιώθω υπερύφανος  (λίγο πράγμα το εχεις) και εαν με την βοήθεια του Θεού το εργο πραγματοποιηθεί θα ειμαι ο πρώτος που θα επενδύσω χρήματα. 
Αλλά ?
Αλλά είμαι απο γέννα πολύ συντιριτηκός σαν τον μαραγκό δυό φορές μετράη και μιά κόβει.  Κοιτάζω The facts and no't the myths .

Peter Triantafyllos
28-12-19  Toronto

Και το ερωτημά μου είναι?

Ερώτημα 1ον:  
Που θα βρεθούν τα χρήματα για ενα εργο σαν αυτό ?   Ακουσα εναν αρθιμό περίπου 7.5 δις  Δολλαρια . Αυτά τα εργα απο διάφορες καταστάσεις μέχρι να τελειώσουν η τιμή τους διπλασιάζεται.  Πόσο μάλλον εαν ο εργολάβος ειναι Ελληνας σήγουρα θα τριπλασιαστεί. 

Ερώτημα 2ον  Που θα βρούν το αέριο ? 
Yes . Που θα βρούν το αέριο ? Οι δικές μου πληροφορίες απο οτι ακούω και διαβάζω απο εγκυρους αναλυτές (proven reserves ) Αποδεδειγμένα αποθέματα (κοιτασματα ) Νοτια της Κύπρου ήταν πριν ενα χρόνο περίπου 150 τριλιον c.m.μεταξύ Κύπρου και Ισραηλ. Και κάποια τριλιον στο οικόπεδο της Αιγύπτου  η οποία Αιγυπτος δεν ενδιαφέρεται για αγωγό διότι το δικό της αέριο το υγροποιοί. 

Τώρα εχουμε 150 τριλιον c.m.αέριο μεταξύ Κύπρου και Ισραηλ. Και τα 100 τριλιον ειναι στο οικόπεδο του Ισραηλ. Η Κύπρος ειχε πέρυσι πριν ενα χρόνο   50 τριλιον c.m.αέριο. Η Ευρώπη καταναλώνη  50 τριλιον αέριο το χρόνο. Αρα η Κύπρος εχει αέριο να προμηθεύει την Ευρώπη για ενα χρόνο. 

Κάποιος θα αναρωτηθεί ? Υπάρχουν και τα Ελληνικά. Ποιά Ελληνικά ? 
Ο καλός καθηγυτής κ. Θεόδωρος Τσακίρης γράφει στην Καθημερινή 23-12-19 για την Ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Μεγίστης - Ρόδου - και Ξεροκάμπου  Λασιθίου  οτι ειναι η πλέον ανεξερεύνητη απο άποψη σεισμογραφικών ερευνών περιοχή της Ευρώπης. 
Αρα ο διακυβενώμενος πλούτος ειναι άγνωστος.!!!

Πολλοί θα αναρωτηθούν . Και τώρα τι κάνουμε ? 
Κάλλιστα μπορούμε να σκεπτόμαστε σαν τον Καραγκιόζη. 
ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ? 
ΑΝ  ΒΡΟΥΜΕ ?
Ναι αλλά οι επαγκελματίες επενδυτές δεν συμβιβάζοντε με καραγκιοζιλίκια.  Θέλουν facts. Ενα τέτοιο εργο χρειάζεται εγγυήσεις απο της χώρες ή εταιρείες οτι θα προμηθεύουν αέριο το λιγότερο για 50 χρόνια. 

Ερώτημα  3ον     Τιμή ... Κοστος ? 
Πόσο θα κοστίζει να βγή το Ελληνικό η Κυπριακό αέριο απο τη θάλασσα ? Θα ειναι ανταγωνιστικό ?  Δεν ξέρω .  Αλλά ξέρω οτι το κάθε γεωτρύπανο κοστίζει απο 5 χιλιάδες μέχρι 5 εκατομμύρια την ημέρα.. Dollars !!!

Τώρα εχουμε και τους ανταγωνιστές. Χώρες με ιστορία και πλούσια παραγωγή. 
Οπως ρο Ιραν με αποδεδειγμένα αποθέματα 600 τριλιον. 
Το Αζερμπαϊτζαν με 700 τριλιον 
Το ΚουβεΪτ με 800 τριλιον 
Το καταρ με 1 τριλιον τριλιον 
Η ρωσσία με 1.6 τριλιον τριλιονς
Και κάποια ακόμη οπως  Ιρακ  Αυστραλια  Εμιρατα  Σαουδικη Αραβια  Καναδας  ΗΠΑ. 

Και μην ξεχνάμε την Κίνα με τα περισσότερα αποθέματα .  Αλλο εαν δεν μπορεί (απο οτι διάβασα) να τα βγάλει διότι δεν εχει την τεχνολογία. Κόστος παραγωγής απο τους ανταγωνιστές  25-50 cents to c.m. Πόσο θα κοστίζει το Ελληνικό ?

Πριν 6 μήνες περίπου και συγκεκριμένα στο ΑΝΤΕΝΑ ακουσα Ελληνα δημοσιογράφο να ρωτά τον Πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τζεφρι Παιατ εαν και πότε θα γίνει ο αγωγός EAST  MED. Και η απάντηση του κυριου Παιατ ηταν. Τέτοια εργα τα κανονίζουν οι αγορές.  Και συμπληρώσω και εγώ. Οχι οι  ΚΑΡΑΓΚΙΩΖΗΔΕΣ !!!

I wish  every one a HAPPY  NEW  YEAR  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.