COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

16 Ιανουαρίου 1932

 16 Ιανουαρίου 1932: σκοτάδι, παγωνιά, βρόμα και φτώχεια βασιλεύουν σε μια γειτονιά του Βόρειου Βερολίνου, την Felseneck, μια ¨κόκκινη¨ γειτονιά πάμφτωχων κατοίκων. Οχτώ ¨παλικαράδες¨ των S.A περικυκλώνουν με τις ζωστήρες στα χέρια, μπροστά στο καλύβι του, τον Johann Banuscher και τη φίλη του. «Sie sind Klemke?», «¨Όχι» απαντά ο Banuscher και όλα σταματούν εκεί. «Auf geht's - Πάμε, φύγαμε» φωνάζει ο αρχηγός των νταήδων.

Μια τυπική βερολινέζικη νύχτα θα πει κάθε γνώστης της εποχής. αλλά όχι, εκείνο το βράδυ οι ναζί βγήκαν για ¨αίμα¨, βγήκαν για να σκοτώσουν! Δεν ανέχονται, πλέον, λίγο πριν την εξουσία, τα κομμούνια να τους αντιμιλούν, να τους προκαλούν και να τους στέλνουν στα δικαστήρια. Και ο Klemke είχε κάνει ¨το λάθος¨ να καβγαδίσει μαζί τους. Τώρα που η αστυνομία τους κάλυπτε, οι δικαστές σφύριζαν αδιάφορα και ο όχλος σήκωνε το χέρι και τους χαιρετούσε, τώρα ο ¨άπλυτος¨ σήκωσε κεφάλι.

Έτσι το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου καμιά 200ρια ηλίθιοι πίσω -από τις καφέ στολές τους- συγκεντρώθηκαν για να στρατολογήσουν απεργούς εργάτες. Λίγο πριν το τέλος της μάζωξης ο Werner Schulzeo Sturmbannfurer τους-  τους θύμισε μια δουλίτσα που είχαν για εκείνη τη νύχτα: «Επίθεση στην Felseneck και όποια κομμούνια συναντήσουμε τα ξεπαστρεύουμε και δρόμο». Απέξω περίμεναν, να τους συνοδεύσουν, έξι αστυνομικοί με ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο. υποτίθεται για να αποτρέψουν συμπλοκές!

Μόλις έφτασαν στην παράγκα του Klemke οι αστυνομικοί –πλην ενός- εξαφανίστηκαν. Το θήραμα εντοπίστηκε, κτυπήθηκε με σιδερολοστούς και έπεσε. Ο Schulze εμφανίστηκε και πυροβόλησε, ο Klemke πεθαίνει ακαριαία. Οι ναζί δεν κατάφεραν να ξεφύγουν.

Πηγή: ¨Ευθύνη και Ενοχή / Μια ματιά σε αυτούς που αποδέχτηκαν την ανωτερότητα και δημιούργησαν κόλαση¨.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.