COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Πόσον καλά Ελληνικά γνωρίζουν ένιοι ενημερωτές;

Οι ενημερωτές της κοινής γνώμης γνωρίζουν  Ελληνικά και σε ποίον βαθμόν;  Θέτομεν αυτό το ερώτημα γιατί καθημερινώς στις ειδήσεις ακούμεν όλο και συχνότερα ξένες λέξεις και δεν γνωρίζομεν τι σημαίνουν. Οι ακροατές, τα εκατομμύρια των Ελλήνων δεν γνωρίζουν την αγγλικήν  γλώσσαν, ώστε να καταλαβαίνουν τι εννοούν οι γλωσσομαθείς δημοσιογράφοι.  Και για ποίον λόγον ενώ ομιλούν Ελληνικά «ξεφουρνίζουν» και μια ή δύο ξένες λέξεις; Θέλουν να δείξουν ότι είναι γλωσσομαθείς ή μήπως αυτό τους καθιστά ασεβείς έναντι του ακροατηρίου, χωρίς ταυτοχρόνως  να δηλώνεται και γλωσσομάθεια;
Ακούμεν.

Ειδήσεις φακ νιούς, Το ψευδείς ειδήσεις δεν τους ικανοποιεί;; Αν όχι είναι περιφρονητές της πλουσιοτάτης Γλώσσης μας, αρνούμενοι λέξεις οίον, απατηλός, εψευσμένος, κίβδηλος, νόθος, ουκ αληθής, ουκ ακριβής, πλαστός, προσποιητός, πλασματικός, υποκριτικός, υπόβλητος, υποβολιμαίος,   και ανύπαρκτος, ανυπόστατος, αναληθής, ανάληθος, ανακριβής, αβάσιμος, ανειλικρινής, μυθικός, μυθιστορηματικός, όχι πραγματικός, παραποιημένος, παραχαραγμένος, πλαστογραφημένος, τεχνητός, ψευδολόγος, ψεύτικος. Γιατί δεν προετίμησαν μιαν από αυτές τις Ελληνικές λέξεις;
Επιβλήθηκε λοκντάουν. Τι κερδίζετε μ’ αυτήν την λέξη  δεν σας αρέσουν οι  λέξεις, ανακοπή,  επίστασις, εγκάθειρξις,  εγκλεισμός, εμποδισμός,  κλειστός, κεκλεισμένος, κατάκλειστος, κώλυσις, κλείσιμον θυρών, καταστολή, περιορισμός, παραμονή στο σπίτι,  φυλάκισις, φραγμός, χαλιναγωγησις, ή παραμονή οίκοι; Πόσοι γνωρίζουν τι είναι γραμματικώς το οίκοι;
Πράξη  φας τρακ. Γιατί περιφρονείτε τις, άμεση, αιφνιδία, αλέστη, ανεμοκυκλοπόδητη, βραχεία,  βιαστική, γρήγορη, γοργή, γοργοκίνητη, γοργοπόδαρη,  γοργόφτερη, δρομαία, ευκίνητη, εξαιφνιδία, εξαπιναία,  επισπερχής, ενεργή, επίτομη, εσπευσμένη, λαιψηρή, λαγοπόδαρη, ολίγη,  οξεία, ογλήγορη,  πεταχτή, σύντομη, σβέλτη, ταχεία, τρεχάτη, ταχυκίνητη, φτερωτή, ωκύπους;
΄Εγινε βάϊραλ.  Διεδόθη αμέσως, αστραπιαίως, ραγδαίως, εν ριπή οφθαλμού κατέκτησε την Γην, έγινε παγκοίνως γνωστόν, παγκοσμιοποιηθέν, καθολικοποιηθέν.
Συνεδρίαση λοιμωξιολόγων τασκ φορς. Πως συνεδρίασαν οι επιστήμονες; ΄Εχετε κύριοι ενημερωτές τηλέφωνα διαθέσιμα για να σας ερωτούν οι μη γλωσσομαθείς Έλληνες; Και αν έχετε είναι απόρρητα για το κοινόν. Δεν είναι δυνατόν ο καθένας να σας ενοχλεί συνεχώς! Έχετε υψιπετές έργον. Δεν θα ασχολείσθε με εξηγήσεις στον ένα και στον άλλον!
Σήμερα 23η Απριλίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Δεν θα ήταν άσκοπον όσοι μας ενημερώνουν να αναγιγνώσκουν και κάποιον βιβλίο κατά διαστήματα ώστε να εκφέρουν ορθώς τις ειδήσεις.
Ακούσαμεν δημοσιογράφον να αναφέρει ότι.  «Από αργά το πρωί άρχισαν οι έλεγχοι των κατοίκων στο Κρανίδι». Η φράση αργά το πρωί είναι λάθος. Ήθελε να πει από ενωρίς το πρωί.
Η περιφρόνηση ης Ελληνικής Γλώσσης είναι αποτέλεσμα της πλημμελούς διδασκαλίας και των απαραδέκτων μεταρρυθμίσεων που έγιναν πριν από 40 χρόνια και συνεχίζονται με γεωμετρικήν πτωτικήν κάθοδον!!
Όσοι γνωρίζουν την Ελληνικήν Γλώσσαν, δεν τολμούν να αντικαθιστούν το θεαγωγόν λεξιλόγιόν της με λέξεις πτωχών γλωσσών και να επαίρονται περί αυτού!
 «Είχε κι  η φατθού ¨πουλί¨ κι ήσκηβγεν  κι ηθώρη ντο».
                                        Μιχαήλ Στρατουδάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.