Οι εκλογές στα Σκόπια τελικά πραγματοποιήθηκαν στις 15 Ιουλίου, ενώ την επόμενη ημέρα τα αποτελέσματα ανέδειξαν πρώτο το κόμμα SDSM του Ζόραν Ζάεφ με 35.89%, με δεύτερο το VMRO-DPMNE του Κρίστιαν Μίτσκοσκι σε απόσταση αναπνοής με 34.57%. Οι έδρες που κέρδισε το SDSM είναι 46, ενώ 44 έδρες κέρδισε το VMRO-DPMNE. Μεγάλη νίκη πέτυχαν τα αλβανικά κόμματα αφού συγκέντρωσαν συνολικά 33 έδρες με το DUI του Αλί Αχμέτι να παραμένει το ισχυρότερο αλβανικό κόμμα με 15 έδρες. Να σημειωθεί ότι στον Σοσιαλδημοκρατικό Σύνδεσμο (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ συμμετέχει και το αλβανικό κόμμα BESA.
Μπορεί λοιπόν οι φίλοι της Συμφωνίας των Πρεσπών να ανακουφίστηκαν που δεν κέρδισαν οι εθνικιστές του VMRO-DPMNE, όμως η ισχυροποίηση των αλβανικών κομμάτων δείχνει ότι οι ισορροπίες στα Σκόπια είναι εύθραυστες. Για μία ακόμη φορά –απ’ ότι φαίνεται– η κυβέρνηση των Σκοπίων θα σχηματιστεί με τη βοήθεια των Αλβανών, φυσικά με τα ανάλογα ανταλλάγματα.Είναι ξεκάθαρο, ότι τα Σκόπια μακροπρόθεσμα κινδυνεύουν με αποσταθεροποίηση κυρίως λόγω των Αλβανών, παρά λόγω των Σλάβων εθνικιστών.
Αυτά σχετικά με τα εσωτερικά θέματα των Σκοπίων. Το θέμα όμως για εμάς δεν είναι τι κάνουν οι Σκοπιανοί και αν αυτοί ακυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά τι κάνουμε εμείς και πως θα ενεργήσουμε ώστε εμείς νατην ακυρώσουμε.
Σε παλαιότερο άρθρο είχε τονιστεί η ανάγκη οργάνωσης του ελληνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως είχε αναφερθεί, θα μπορούσε να συσταθεί για παράδειγμαμία Επιτροπή Ελληνισμού, η οποία θα εργαστεί για την ακύρωση αυτής της συμφωνίας. Στο ίδιο άρθρο είχε επίσης αναφερθεί ότι η ίδια επιτροπή θα μπορούσε να εργαστεί γενικότερα υπέρ των εθνικών θεμάτων τηςχώρας μας ενεργοποιώντας τον ελληνισμό που έτσι και αλλιώς βρίσκεται διάσπαρτος σε όλη την υφήλιο. Έλληνες υπάρχουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και επίσης ο ελληνικός πολιτισμός είναι διαδεδομένος σε όλη την οικουμένη. Μέσω αυτής της οργάνωσης θα μπορούσαμε να αγωνιστούμε για αυτά που είτε αδυνατεί να κατανοήσει, είτε σκοπίμως παραβλέπει το ελληνικό κράτος.
Σε αυτούς που θεωρούν ότι εμείς οι Έλληνες δενμπορούμε να οργανωθούμε, θυμίζουμε το παράδειγμα της Φιλικής Εταιρίας. Η Φιλική Εταιρία προετοίμασετην Ελληνική Επανάσταση του 1821 με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί το Γένος μας από τον τουρκικό ζυγό. Η άριστη οργάνωση αυτής της εταιρίας δείχνει ότι όταν θέλουμε μπορούμε να τα καταφέρουμε και μάλιστα με τρόπο μοναδικό. Ο Εμμανουήλ Ξάνθος στο βιβλίο του «Απομνημονεύματα περί της Φιλικής Εταιρίας» έχει διασώσει έγγραφα των πρώτων εργασιών της Φιλικής Εταιρίας, προκειμένου όπως λέει να αποδείξει «εις την νεολαίαν τους κόπους και τους αγώνας τους οποίους οι πατέρες των υπέφερον δια να θέσωσι τον πρώτον λίθον της εθνικής ανεξαρτησίας»1. Εκεί αναφέρει και τον σκοπόαυτής της οργάνωσης που δεν ήταν άλλος από τηναπελευθέρωση της Πατρίδας. Γράφει συγκεκριμένα,«τότε ο Ξάνθος έλαβεν αφορμήν να προτείνη εις τους ρηθέντας φίλους του, την ην συνέλαβεν ιδέαν να συστήσωσι μίαν Εταιρίαν, σκοπόν αμετάτρεπτον έχουσαν την ελευθέρωσιν της Πατρίδος»2. Λίγο πιο κάτω διαβάζουμε ότι οι Ξάνθος, Σκουφάς και Τσακάλοφαποφάσισαν να «επιχειρισθώσι την σύστασιν τοιαύτης Εταιρίας και να εισάξωσιν εις αυτήν όλους τους εκλεκτούς και ανδρείους των ομογενών, δια να ενεργήσωσι μόνοι των ό,τι ματαίως από πολλού χρόνου ήλπιζον από την φιλανθρωπίαν των χριστιανών βασιλέων»2. Οι τρεις τους λοιπόν αποφάσισαν ότι έπρεπε να δράσουν άμεσα παρά να περιμένουν από τους ξένους να βοηθήσουν την Ελλάδα. Τελειώνοντας ο Ξάνθος επαναλαμβάνει ότι σκοπός της Εταιρίας των φιλικών ήταν η «ανέγερσις, και ελευθέρωσις του Ελληνικού έθνους και της Πατρίδος μας»3. Το σχέδιο των Φιλικών ήταν η απελευθέρωση των Ελλήνων και της Ελλάδας. Συνειδητοποίησαν ότι αυτό πρέπει να υλοποιηθεί και επιμείνανε μέχρι την πραγματοποίησή του, άσχετα εάν τελικά η απελευθέρωση των ελληνικών εδαφών δεν έγινε στοβαθμό που θα ήθελαν.
Έτσι πρέπει να προχωρήσουμε και εμείς. ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ότι είναι ανάγκη να οργανωθούμε και ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑΣ μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας. Τότε, οι Φιλικοί οργάνωσαν τον αγώνα κατά των Τούρκων κατακτητών. Τώρα εμείς πρέπει να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε για να ακυρώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για να ενεργοποιήσουμε τον ελληνισμό όλης της υφηλίου προς όφελος των εθνικών μας θεμάτων.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Παρόμοιες προσπάθειες έχουν καταλήξει σε αποτυχία επειδή ενώ στην αρχή ξεκίνησαν με προοπτική τηΣΥΝΘΕΣΗ, τελικά κατέληξαν σε ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ. Πράγματι, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι από εμάς να θεωρούν ότι είναι καλύτεροι από τους υπόλοιπους και να περιχαρακώνουν την όποια προσπάθεια οργάνωσης του ελληνισμού στα δικά τους μέτρα και στις δικές τους αντιλήψεις. Με αυτό τον τρόπο όμως αποκλείουν άλλους συνέλληνες –πολλές φορές άξιους πατριώτες– επειδή τους θεωρούν λιγότερο Έλληνες από τους εαυτούς τους. Αν θέλουμε να πετύχουμε, αυτή τη φορά θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχουν θέση όλοι όσοι θέλουν να αγωνιστούν για την πατρίδα μας και τον πολιτισμό μας. Για να συμμετέχει κάποιος σε αυτό το εγχείρημα, θα πρέπει να διαθέτει φλόγα στην ψυχή του για την Ελλάδα και τον ελληνισμό, ανεξάρτητα από την ιδεολογία ή από το θρησκευτικό ή φιλοσοφικό δόγμα που ασπάζεται. Επίσης, η οργάνωση αυτή δεν θα πρέπει να αποτελέσει αυτοσκοπό, αλλά να είναι απλώς ένα εργαλείο για τον αγώνα υπέρ της πατρίδας και του έθνους μας. Έναν αγώνα που θα είναι υπεράνω όλων. Φυσικά, οποιαδήποτε διαφωνία ανακύψει με το κατεστημένο –προκειμένου να υποστηριχθούν τα εθνικά μας θέματα– θα εκφράζεται χωρίς φοβίες και χωρίς δισταγμούς.
Με νόμιμο λοιπόν και δημοκρατικό τρόπο μπορούμε να δράσουμε ώστε να πετύχουμε την οργάνωση του ελληνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και να ακυρώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να περιμένουμε να τοκάνουν αυτό οι Σκοπιανοί. Επίσης, αυτή η οργάνωση θα μπορούσε να λειτουργήσει γενικότερα υπέρ των εθνικών μας θεμάτων αφού θα ενεργοποιήσει το ισχυρότερο όπλο της ανθρωπότητας, τον ελληνικό πολιτισμό.
1. Εμμ. Ξάνθος, Απομνημονεύματα περί της Φιλικής Εταιρίας, Αθήνα 1845, σ. γ.
2. Εμμ. Ξάνθος, Απομνημονεύματα περί της Φιλικής Εταιρίας, Αθήνα 1845, σ. 3.
3. Εμμ. Ξάνθος, Απομνημονεύματα περί της Φιλικής Εταιρίας, Αθήνα 1845, σ. 29.
E-mail: abadzoglou@yahoo.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.