COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού – Οι εξαιρέσεις, τα έντυπα και τα έγγραφα για την Πρωτοχρονιά

Αυστηροί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες θα ισχύσουν παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, καθώς σε ισχύ βρίσκονται τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και δεν δικαιολογείται καμία χαλάρωση από τους πολίτες που θα φέρει επιδείνωση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.

Οι αρχές προειδοποιούν όσους διοργανώνουν πάρτι και συναθροίσεις για την αλλαγή του χρόνου να μην το πράξουν, καθώς ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους ελέγχους μετά τις 10 το βράδυ. Οι μετακινήσεις θα γίνονται με αποστολή μηνύματος στο 13033 με τον κωδικό 6, ενώ μήνυμα απαιτείται και για την επιστροφή από το ρεβεγιόν. Οι μόνες εξαιρέσεις για μετακινήσεις από τις 22.00 μέχρι τις 05.00 είναι για θέματα εργασίας και σοβαρού προβλήματος υγείας.

Στους δρόμους η ΕΛ.ΑΣ και στην αλλαγή του χρόνου

Οι αστυνομικές αρχές θα βρίσκονται στους δρόμους παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ενώ οι έλεγχοι εστιάζονται στους κεντρικούς οδικούς άξονες, τους υπαίθριους χώρους και τις πλατείες αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο αν παρατηρηθούν πολυπληθείς συγκεντρώσεις σε σπίτια και κληθεί η αστυνομία, να μπει ακόμα και σε σπίτια μόνο με παρουσία δικαστικού λειτουργού. Τόνισε δε ότι έγιναν πάνω από 10 συλλήψεις τα Χριστούγεννα από καταγγελίες για πάρτι σε σπίτια. Όπως συνέβη και στα Χριστούγεννα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν θα επιτραπεί να βγουν τα παιδιά για κάλαντα, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι συστάσεις για το ρεβεγιόν.

Στα οικογενειακά τραπέζια θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες, όμως οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι στα εορταστικά τραπέζια.

Απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός νομού
Η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό εξακολουθεί να ισχύει και την περίοδο των εορτών, καθώς βρίσκονται ακόμα σε ισχύ τα μέτρα του lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας, τουλάχιστον μέχρι την 7η Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση μελετά την άρση του μέτρου αυτού μετά τις 15 Ιανουαρίου, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Ωστόσο, εξαιρούνται όσοι δουλεύουν σε διαφορετικό νομό απ’ αυτόν που είναι η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν. Αυτό θα γίνεται με την προβλεπόμενη διαδικασία, με την επίδειξη του Ε1 και του Ε9 ως έγγραφα μετακίνησης, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Επίσης, εξαιρούνται οι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπουδάζουν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους. Σε αυτούς θα επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:
1) Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.

2) Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης

3) Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Σε αυτήν την περίπτωση πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

4) Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς

5) Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.

6) Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.