COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

«Ες απόπατον ώχετο» Αριστοφάνης


Είναι απερίγραπτα τα ανεπίτρεπτα, παράξενα και ανησυχητικά που  διαδραματίζονται καθημερινώς στο Ελληνικόν Κοινοβούλιον. Στον  Ιερόν Ναόν της Δημοκρατίας. Όταν ευρισκόμεθα σε Ναόν είμεθα πάντοτε ευγενείς, κόσμιοι, προσεκτικοί και σεβόμεθα τον χώρον.
Στον Ναόν της  Δημοκρατίας τα πιο πάνω δεν ισχύουν απολύτως, αν κρίνομεν  από όσα έρχονται στην δημοσιότητα από τα Μέσα Ενημερώσεως, οίον ύβρεις, προπηλακισμοί, λεκτικές εκφράσεις βαρύτατες, απειλές εκβιαστικές, απρεπείς και λοιπά άλλα ασυνήθιστα και άκοσμα. Προς δε και ύποπτες κινήσεις προς αποτροπήν διεξαγωγής ομαλής ψηφοφορίας. Το τελευταίον συνέβη  προσφάτως και είναι ζέον, δεν τιμά δε κανέναν. Συν τοις άλλοις αποτελεί προσβολήν του κοινού, διότι οι Εθνοπατέρες προβαίνουν σε ενέργειες που δεν είναι επιτρεπτές.

Βουλευτής για να μη είναι παρών σε ψηφοφορίαν εξήλθεν και αιτιολόγησε την απουσίαν του ως εξής.
«Πήγα στο κυλικείον για μίαν γκαζόζα και αμέσως στην τουαλέττα. Έλειψα δύο λεπτά»!!!
Εν ώρα ψηφοφορίας δεν περιφερόμεθα στα κυλικεία. Όμως το θέμα που μας απασχολεί περισσότερον και προπήλθεν από το περιστατικόν είναι οι δύο λέξεις που χρησιμοποίησε.
«Γκαζόζα». Η Ελληνική λέξη είναι αεριούχον ποτόν. Γιατί την απέφυγε;;
«Τουαλέττα».  Στην Ελληνικήν λέγεται, αποχωρητήριον, αφοδευτήριον, ανακουφιστήριον, απόπατος, μέρος, αναγκαίον κλπ. Αν είχε μελετήσει την ιστορίαν του κτηρίου της Βουλής δεν θα σκώραρε την Ελληνικήν Γλώσσαν. Το σπουδαίον αυτό έργον έχει εκδοθεί από την Βουλήν και εκεί θα είχε συναντήσει  πλειστάκις την λέξη αναγκαίον. Αναφέρεται ποίους εξυπηρετούσε ατομικώς, ποίους ομαδικώς και σε πόσα σημεία του κτηρίου υπήρχαν. ΄Ησαν δεκάδες στις θέσεις που έπρεπε.
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατά τον δόλιον τραυματισμόν του στο Φάληρον και ολίγον πριν εκπνεύσει είπε στους περί αυτόν παρισταμένους.
«Πάω στο αναγκαίον. Αν δεν επιστρέψω φροντίσετε την ενότητα του Έθνους, μακράν οι διχόνοιες».
Ο  συνηθίζων βωμολοχίες Καραϊσκάκης, δεν χρησιμοποίησε χυδαϊκήν ή τουρκικήν λέξη αλλά ανέφερε «αναγκαίον».
Ο Αριστοφάνης χρησιμοποίησε σε ανάλογην περίπτωση την  λέξη απόπατος, αμιγής Ελληνική και όχι χυδαϊστί έκφραση. Εμείς χρησιμοποιούμεν μονίμως εισαγόμενες λέξεις κατά κόρον και ανεπιτρέπτως.
Ηκούσθη από τηλεοράσεως ότι ο αρχηγός του, συνέστησε σ’ αυτόν, την  εύσχημον αποχήν εκ της ψηφοφορίας. Αν όντως είναι έτσι, τούτον αποτελεί ασέβειαν κατά της Δημοκρατίας, της ευνόμου τάξεως  και είναι τα μάλα λυπηρόν διότι συνέβη εντός του Κοινοβουλίου  το οποίον μάλλον εχρησιμοποιήθη ως βήμα αντεκδικήσεως ίσως και εκβιασμού!!
Αναγκαίον όπως οι πολιτικοί μας φέρονται κοσμίως εντός του Ναού της Δημοκρατίας, σεβόμενοι τον χώρον και τον εντολοδόχον Κυρίαρχον Λαόν.
Μιχαήλ Στρατουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.