COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Η πράσινη ανάπτυξη παγκοσμίως ίσως φρενάρει την κλιματική αλλαγή.




Γράφει ο:Θόδωρος Σταυριανόπουλος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας



«Η κρίση αποτελεί ευκαιρία να ανατρέψουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που πνέει τα λοίσθια. Είναι ευκαιρία να πούμε όχι σε όσους πνίγουν τις δυνατότητες της χώρας, σε όσους περιορίζουν το δικαίωμα για μια ζωή ποιότητας και αξιοπρέπειας για όλους.
«Πράσινη Ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που είναι το μέλλον της χώρας μας. Από τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές, τον ποιοτικό τουρισμό, τα γεωργικά μας προϊόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό μας. Η πράσινη ανάπτυξη είναι το μέλλον. Διότι είναι η μόνη αναπτυξιακή επιλογή που έχει η χώρα μας, εάν θέλει να είναι ανταγωνιστική από τη μια μεριά, και βιώσιμη από την άλλη, σ’ ένα εξαιρετικά δύσκολο αλλά γεμάτο με προκλήσεις διεθνές περιβάλλον».
Μια ανάπτυξη, που θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο και το ζωτικό του περιβάλλον. Μία ανάπτυξη, που θα διασφαλίσει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Γιατί επιλέγει το ΠΑΣΟΚ «Πράσινη Ανάπτυξη»:
«Πρώτον, γιατί έτσι επιβάλλει η διεθνής οικονομική και περιβαλλοντική κρίση. Από το πόσο γρήγορα θα κινηθούμε, εξαρτάται και η θέση μας στο νέο παγκόσμιο και οικονομικό περιβάλλον. Ή θα παραμείνουμε στο δρόμο της αδράνειας, ή αλλάζουμε πορεία και ξεκινούμε σήμερα την στροφή στην πράσινη ανάπτυξη. Ή θα γίνουμε πρωτοπόροι ή θα ακολουθήσουμε συρόμενοι, τελευταίοι το δρόμο που ακολουθούν ήδη άλλες χώρες».
«Ο δεύτερος λόγος για να αλλάξουμε πορεία, είναι η στρεβλή οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας που δεν είναι βιώσιμη. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας στηρίχθηκε στην τσιμεντοποίηση των αστικών περιοχών, στην άναρχη δόμηση σε όλη την επικράτεια, στην εύκολη κερδοσκοπία της γης, στον τουρισμό, στον ήλιο και στη θάλασσα. Η αγροτική μας ανάπτυξη στηρίχθηκε σε μια επιδοματική πολιτική, στην παλιά Κοινή Αγροτική Πολιτική, στην μαζική παραγωγή προϊόντων, όχι πάντα ποιοτικών, στην κατάχρηση του νερού και των φυτοφαρμάκων. Αυτές οι πολιτικές δεν είναι βιώσιμες». Σήμερα πρέπει να συμβεί το τέλος μιας εποχής στην οποία ό,τι δεν γινόταν τσιμέντο, γινόταν στάχτη. Σήμερα χρειάζεται μία νέα αρχή. Να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τον φυσικό μας πλούτο.

Πρώτη προτεραιότητα, το κλίμα και η ενέργεια. Η μετάβαση, δηλαδή, σε μια οικονομία που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2020 και, τελικά, μπορεί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2050. Με προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών και με συγκεκριμένες πολιτικές για την εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση ενέργειας.
Δεύτερη προτεραιότητα, η ριζική αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Στη γεωργία, την αλιεία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη μεταποίηση. Με το πέρασμα από την εποχή της μαζικής παραγωγής, της χαμηλής ποιότητας και του φτηνού κόστους, στην εποχή της ποιότητας. Με την αλλαγή των συστημάτων παραγωγής και κατανάλωσης και με την ενθάρρυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας.
Τρίτη προτεραιότητα, η οικονομία στους φυσικούς μας πόρους, στα δάση και στις προστατευόμενες περιοχές, στα νερά και στα απορρίμματα, καθώς και στις πράσινες υποδομές, στις μεταφορές, στην ακτοπλοΐα, στο δομημένο περιβάλλον.
Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι ένας στόχος που θα πετύχει το κράτος, από μόνο του, χωρίς την κοινωνία, έξω και πάνω από αυτήν. Είναι ένας εθνικός στόχος, που πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας: της Πολιτείας, των επιχειρήσεων, των καταναλωτών, όλων των πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να υλοποιήσει δραστικά μέτρα:
1. Νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα, η Πράσινη Ανάπτυξη, που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
2. Νέα ενεργειακή πολιτική. 20% της ενέργειας να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2020.
3. Αναθεώρηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού για φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια με βιο-κλιματικές προδιαγραφές.
4. Βιώσιμη χρήση των υδατικών πόρων με προσαρμογή στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.
5. Δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου. Αύξηση του πρασίνου ανά κάτοικο κατά 20% μέσα σε μια τετραετία.
6. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για προστασία και αποκατάσταση δασών. Προτεραιότητα στην πρόληψη.
7. Καμία ανοχή στην καταπάτηση των δασικών εκτάσεων. Τέρμα στην ανομία και στην έλλειψη σχεδιασμού.
8. Ισχυρό και αποτελεσματικό σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για την πάταξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος.
9. Δημιουργία «Πράσινου» Ταμείου για τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.
10. Πράσινοι Εθνικοί Λογαριασμοί για την καταγραφή του φυσικού μας πλούτου.
11. Το Υπ. Περιβάλλοντος δυνατό και οριζόντιο Υπουργείο.
Υ.Γ.1
Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη κλίμακα. Οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται σε φυσικές διαδικασίες, καθώς και σε ανθρώπινες δραστηριότητες με επιπτώσεις στο κλίμα, όπως η τροποποίηση της σύνθεσης της ατμόσφαιρας
Υ.Γ.2
Με τον όρο (ΑΠΕ) Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναφερόμαστε στην καθαρή ενέργεια που παράγεται κατά κύριο λόγο από τον αέρα τον ήλιο και το νερό.

Καλαμάτα 20-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.