Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ:«Το θέμα δεν κλείνει με την παραίτηση Μπαλτάκου»

nikos androulakisf
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να καλωσορίσω τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη καλό μεσημέρι. Τι κάνετε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καλημέρα σας. Νά ‘στε καλά.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Ανδρουλάκη σας ζητώ ένα σχόλιο για όλα όσα είδαμε χτες, πριν ξεκινήσω με τις ερωτήσεις.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Τι να σας πω; Το θέμα κ. Μπαλτάκου είναι πολύ σοβαρό. Ο κ. Μπαλτάκος από ό,τι άκουσα σήμερα στο σταθμό σας εκτίθεται ανεπανόρθωτα και με αυτά που είπε. Είναι πολύ σοβαρό λοιπόν το θέμα και δεν κλείνει με την παραίτηση Μπαλτάκου.
                        Κατά την προσωπική μου άποψη και ο Πρωθυπουργός έχει πολιτική ευθύνη για την ύπαρξη του κ. Μπαλτάκου στο περιβάλλον του. Και επίσης πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να διεξαχθεί έρευνα για το επίμαχο video, ώστε να φωτιστεί κάθε σκοτεινό σημείο κι εμείς έχοντας ολοκληρωμένη άποψη να πάρουμε τις τελικές μας πολιτικές αποφάσεις.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μισό λεπτάκι γιατί μου τα βάλατε όλα μαζί και δικαίως και θέλω να τα πιάσουμε ένα - ένα. Λέτε λοιπόν ότι δεν κλείνει με την παραίτηση Μπαλτάκου αυτή η ιστορία.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βεβαίως.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Τι εννοείτε κ. Ανδρουλάκη;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κανένας δημοκράτης προοδευτικός πολίτης δεν μπορεί να ανεχτεί συμπεριφορές Μπαλτάκου. Δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι σε μια συγκυβέρνηση η οποία έγινε για ένα ειδικό σκοπό, για ένα εθνικό σκοπό και να έχουν τέτοιο ρόλο, τέτοιες ιδέες, τέτοιες συμπεριφορές.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Θα συμφωνήσουμε απόλυτα, αλλά πρακτικά αυτό …
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Προσέξτε, η συμπεριφορά του κ. Μπαλτάκου είναι αήθης και θέτει ζητήματα δημοκρατίας και λειτουργίας θεσμών και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτά τα ζητήματα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πρακτικά αυτό τι σημαίνει ότι δεν κλείνει με την παραίτηση Μπαλτάκου;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σας λέω: θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος πολύ κοντινός στον Πρωθυπουργό. Υπάρχει πολιτική ευθύνη του Πρωθυπουργού για την ύπαρξη του κ. Μπαλτάκου σε αυτή την πολύ σημαντική θέση. Θεωρώ επίσης ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να διεξάγει έρευνα για το επίμαχο video, να φωτίσουμε όλο το πλαίσιο για να δούμε τι έχει συμβεί με το θέμα Μπαλτάκου – Χρυσής Αυγής και να πάρουμε τις τελικές πολιτικές αποφάσεις μας.
                        Διότι από το πρωί ακούμε διάφορα απίστευτα πράγματα. Κατ' αρχάς κάποιοι από τη Νέα Δημοκρατία …
Κ. ΜΑΚΡΗ: Όταν λέτε «τις τελικές πολιτικές σας αποφάσεις» …
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κάποιοι από τη Νέα Δημοκρατία …
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μισό λεπτό κ. Ανδρουλάκη …
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κυρία Μακρή ακούστε, κάποιοι από τη Νέα Δημοκρατία βγαίνουν και λένε ότι το video δικαιώνει τον κ. Σαμαρά. Όχι. Δεν δικαιώνει τον κ. Σαμαρά το video. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι αυτή που χάρη στα στοιχεία που ανέδειξε η δικαστική έρευνα απέδειξε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική νεοναζιστική Οργάνωση.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Όταν λέτε «για να πάρουμε τις τελικές μας πολιτικές αποφάσεις» επειδή εσείς συγκυβερνάτε αυτή τη στιγμή με τον κ. Σαμαρά και με τη Νέα Δημοκρατία, λέτε ότι «ακόμη και να δούμε αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από την Κυβέρνηση»; Φτάνει μέχρι εκεί η σκέψη σας;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτά που λέω είναι σαφή. Δεν κάνω σεναριολογία κα Μακρή, είναι πολύ κρίσιμα τα πράγματα. Είμαι σαφής. Το video αυτό πρέπει να το πάρει στα χέρια της η Δικαιοσύνη και να διεξαχθεί έρευνα για να ξέρουμε επ’ ακριβώς τι έχει συμβεί.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Έρευνα επί της ουσίας, εννοείτε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν βγαίνω σήμερα να κάνω σεναριολογία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Επί της ουσίας έρευνα για το αν υπήρξαν παρεμβάσεις;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να ακούω από το πρωί κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κα Μακρή που πριν μερικούς μήνες κατήγγελλαν τη βία από όπου κι αν προέρχεται όπως ο κ. Γεωργιάδης, να βγαίνει σήμερα και να λέει ότι συγκινείται από τον υιό Μπαλτάκο και από τις πρακτικές του τις χτεσινές. Είναι απαράδεκτες αυτές οι δηλώσεις.
                        Σήμερα, αποδεικνύεται περίτρανα το εξής: το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είναι δυο διαχρονικοί πολιτικοί αντίπαλοι, με τεράστιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές και μάλιστα με ένα υποσύνολο της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτό που εκφράζει ο κ. Μπαλτάκος, πέρα των άλλων, έχουμε και πολιτισμικές διαφορές.
                        Και αν είμαστε στην ίδια Κυβέρνηση είναι διότι πήραμε μια απόφαση από το 2010 να έχει η χώρα ένα συγκεκριμένο δρόμο για να βγει από την κρίση. Είναι μια Κυβέρνηση εθνικού και ειδικού σκοπού. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανεχτούμε Μπαλτάκους. Καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, που μιθριδατίζουν την ελληνική κοινή γνώμη απέναντι στην Ακροδεξιά. Καμία ανοχή.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Ανδρουλάκη επιτρέψτε μου όμως τώρα να σας ρωτήσω, τον κ. Μπαλτάκο δεν τον γνωρίσαμε χτες από το video το οποίο του υπέκλεψε ο Κασιδιάρης. Τον κ. Μπαλτάκο τον ξέρουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφορούσε και έλεγε «θα συγκυβερνήσουμε με τη Χρυσή Αυγή αν μας κουνιέστε» και το έλεγε και στη ΔΗΜΑΡ και το έλεγε και στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μπαλτάκος εμπόδισε το αντιρατσιστικό, ο κ. Μπαλτάκο μια σειρά από πράγματα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο, το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά …
Κ. ΜΑΚΡΗ: Τότε τι κάνατε; Ζητήσατε την παραίτησή του;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θα σας πω αμέσως. Το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά έχουμε καταγγείλει τον κ. Μπαλτάκο και όλη αυτή τη στρατηγική που αφηγηθήκατε προηγουμένως, το ΠΑΣΟΚ πολύ πριν γίνει το έγκλημα της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά είχε καταγγείλει τη δράση της Χρυσής Αυγής, όταν κανένα άλλο Κόμμα δεν είχε αυτή τη στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή που είχε το ΠΑΣΟΚ με εκδηλώσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα.
                        Πριν μερικές εβδομάδες στον Alpha Radio είχα καταγγείλει τους ακροδεξιούς θύλακες που υπάρχουν μέσα στη Νέα Δημοκρατία και ότι έπρεπε να έχουμε τελειώσει με αυτό το θέμα. Εμείς είχαμε καθαρή στάση απέναντι στα γεγονότα κα Μακρή. Άλλοι δεν έχουν.
            Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Ανδρουλάκη να μιλήσουμε ανοιχτά. Εδώ δυο δρόμοι υπάρχουν: η μία είναι ήδη ο Γιώργος Παπανδρέου χτες το βράδυ βγήκε και είπε ότι «δεν μπορούμε να συγκυβερνάμε, δεν φτάνει η παραίτηση Μπαλτάκου» αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Κυβέρνηση. Και το άλλο το οποίο ακούω από χτες το βράδυ είναι άλλη Κυβέρνηση υπό την παρούσα Βουλή αλλά χωρίς τον Σαμαρά. Υπάρχουν αυτές στις σκέψεις σας;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ακούστε κα Μακρή, πρέπει επειδή η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι να είμαστε ψύχραιμοι και συνεπείς. Το έχω πει πολλές φορές. Η διολίσθηση προς τη Χρυσή Αυγή ξεκίνησε όταν κάποιοι αποδέχτηκαν να συγκυβερνήσουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία μαζί με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό απενοχοποιώντας έτσι τις ακροδεξιές ιδέες σ’ ένα ευρύ ακροατήριο στην Ελλάδα.
                        Και αυτοί πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους. Τότε στο Πολιτικό Συμβούλιο αμέσως μετά είχα πει ότι ήταν σφαίρα στην καρδιά του ΠΑΣΟΚ αυτή η απόφαση.
                        Όσον αφορά αυτό που λέτε είμαι σαφής: πρέπει η Δικαιοσύνη να πάρει το video, να διεξαχθεί έρευνα και να μάθουμε την απόλυτη αλήθεια ώστε να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Ανδρουλάκη αν θυμάμαι καλά γιατί τα γεγονότα είναι τόσο πυκνά που δεν θυμάμαι και ακριβώς τις ημερομηνίες και ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αποδεχτεί αυτή την απόφαση να είναι και ο κ. Καρατζαφέρης στην Κυβέρνηση.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κακώς. Ήταν ένα ιστορικό λάθος της Παράταξης που αποδέχτηκε να συγκυβερνήσει με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό χωρίς να υπάρχει ανάγκη για κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ήταν λάθος. Διότι απενοχοποίησε ακροδεξιές ιδέες σε ευρύτερα ακροατήρια.
                        Και να σας πω κάτι γιατί πρέπει να κλείσουμε αυτό το θέμα. Σήμερα ποιος δημοκράτης προοδευτικός πολίτης μπορεί να ανεχτεί αυτές τις συμπεριφορές από τόσο υψηλά πρόσωπα στην Κυβέρνηση; Κανείς. Λοιπόν, αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει το έργο της, αλλά με ένα σαφέστατο πολιτικό πλαίσιο. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανοχή σε φαινόμενα Μπαλτάκου.
                        Γι' αυτό σας λέω ότι πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια πριν πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Είναι μόνο ο κ. Μπαλτάκος;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μα σας είπα και το έχω ξαναπεί. Υπάρχουν ακροδεξιοί θύλακες οι οποίοι πρέπει να ξηλωθούν από τον κρατικό μηχανισμό και πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις όταν μάθουμε όλη την αλήθεια.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ποιος άλλος είναι Ακροδεξιός θύλακας δηλαδή στον κρατικό μηχανισμό που πρέπει να ξηλωθεί.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν έχετε δει φαινόμενα τα οποία είναι απαράδεκτα και στα Σώματα Ασφαλείας τα οποία έχουν καταγγελθεί και στο παρελθόν; Δεν τα έχουμε δει; Δεν τα έχουμε καταγγείλει;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα μιλάτε στον κρατικό μηχανισμό όχι στην Κυβέρνηση με την έννοια της πολιτικής ηγεσίας.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κυρία Μακρή, είναι σαφέστατη η απάντησή μου.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Όταν λέτε «η Δικαιοσύνη να μπει και να δει το video» εννοείτε επί της ουσίας της συζήτησης του Κασιδιάρη και του Μπαλτάκου; Δηλαδή αν υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις; Αν ο Σαμαράς έκανε τηλέφωνα;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όλα αυτά που είπα, είναι σαφή κα Μακρή, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας γνωρίζοντας όλη την αλήθεια. Και μην προσπαθεί ο ένας ή ο άλλος να εκμεταλλευτεί ευκαιριακά ένα πολύ σοβαρό γεγονός.
                        Θεωρώ ότι πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που από το πρωί έχουν βγει στα ΜΜΕ είναι σε λάθος γραμμή. Δηλαδή δεν μπορεί , το είπα και προηγουμένως, να καταγγέλλεις τη βία από όπου κι αν προέρχεται και τώρα να βγαίνεις και να λες ότι «συγκινούμαι από τη συμπεριφορά του υιού Μπαλτάκου». Λάθος μήνυμα προς την κοινωνία είναι αυτό.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, σε αυτό δεν θα διαφωνήσει κανείς μαζί σας. Κύριε Ανδρουλάκη να σας ευχαριστήσω πολύ, όπως καταλαβαίνω όλα ανοιχτά είναι και είμαστε μπροστά σε μεγάλες αναταράξεις και εξελίξεις. Καλό μεσημέρι στο Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Νά ‘στε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.