COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών /εξαγωγών.

Με αφορμή τη συζήτηση για τη φέτα άκουσα διάφορες κραυγές απο ' σωτήρες ' της Ελληνικης παραγωγής, με επιχειρήματα οτι η φέτα ειναι η εθνικη μας ταυτοτητα στις εξαγωγες. Την αποψη μου για την υποθεση φετα την κατεθεσα πριν λιγες μερες επομενως δεν εχει νοημα να ξαναπω τα ιδια.
Ομως στο βωμο του λαικισμου λεγονται πολλες ανακριβειες. Για να δουμε μερικα στοιχεια χρησιμα .
Η Ελλαδα παραμενει με τεραστιο έλλειμμα στο εμπορικο ισοζυγιο εισαγωγων /εξαγωγων. Εισαγουμε προιοντα αξιας 45 δισ και εξαγουμε αξιας 26 δις. Απο αυτα που εξαγουμε τα 6,5 δις ειναι τροφιμα δηλαδη ενα μεγαλο μερος αν σκεφτειτε οτι περιπου 9 δις των εξαγωγων μας ειναι ορυκτέλαια ( εισαγουμε αργο πετρέλαιο και το κανουμε ορυκτέλαιο), οχι κατι σημαντικο δηλαδη για την παραγωγη μας.
Απο τα 6,5 δις που εξαγουμε τα φρουτα εχουν μεγαλο μεριδιο και η φετα περιπου 240 εκατ ( αλλη τοση φετα τρωμε εντος της χωρας). Δηλαδη η φετα ειναι το 4% των εξαγωγων μας στα τροφιμα η το 0,9% των συνολικων μας εξαγωγων. Τα ψαρια που εξαγουμε ειναι κοντα στο 1 δις αλλα κανεις δεν μιλαει για τις εισαγωμενες ιχθυοτροφες και την ανυπαρξια πολιτικης να φτιαξουμε δικες μας ιχθυοτροφες που μας κοστιζουν πανω απο 350 εκατ. οι εισαγωμενες.
Επισης και κρατησετε το αυτο , εισαγουμε τροφιμα αξιας 5 δις απο τα οποία τα 2,7 ειναι τυροκομικα-γαλακτομικα. Εδω ειναι η μεγαλη συζητηση που αποφευγουμε να την κανουμε γιατι ως πολιτικο συστημα και ως κοινωνια ειμαστε ακομη σε νηπιακο σταδιο, και φωνασκουμε για τη φετα μονο. Αντε και με μεγαλη προσπαθεια να φτιαξουμε και αλλη φετα. Καλο ειναι αυτο. Μη ξεχναμε ομως τους αλλους τομεις που εχουμε τεραστιο προβλημα και μπορουμε να κανουμε παρα πολλα. Ας φαμε λοιπον τη φετα εδω ολη και ας μην εξαγουμε αν προκειται να μαθουμε να τρωμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ που τοσο θελουμε μερικοι. Θα μας συνεφερε . Αυτη ειναι η πικρη αληθεια, που δεν την λενε γιατι απλα δεν την ξερουν. Εχουμε μαθει να τρωμε σανο, απο τους 'σωτηρες' μας .
ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΩς ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥς ΞΕΝΟΥΣ ΝΑ ΦΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.