COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ανύπαρκτον το «τσουνάμι» στην Αμοργόν με τον σεισμόν του 1956

Πολλά είχαν γραφεί  και συνεχώς γράφονται και λέγονται κάθε φοράν που γίνεται αναφορά για τον μεγάλον σεισμόν που έπληξε την Αμοργόν το 1956, 9 Ιουλίου και ώραν 5.10΄ το πρωί.
Εξ αφορμής αναφοράς  (11/11/2017)  για ύπαρξη μεγάλων ρηγμάτων  μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, επανήλθαν  οι αναφορές  στον μεγάλον σεισμόν που προαναφέραμεν και τονίσθηκε  εμφαντικώς ότι ακολούθησε τον σεισμόν μεγάλον παλιρροϊκόν κύμα (τσουνάμι) ύψους 25 μέτρων!!! Πρόκειται για ανακρίβειαν.



Στην αναφοράν εγένετο λόγος  ότι υπάρχουν «πολλά απότομα ασταθή πρανή με μεγάλες μορφολογικές κλίσεις κατά μήκος των ρηξιγενών υποθαλάσσιων κρημνών, που μπορούν να δώσουν τσουνάμι, εφόσον ενεργοποιηθούν, όπως έγινε το 1956 με το μεγαλύτερο τσουνάμι του 20ου αιώνα στη Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί ο σεισμός του 1956, που προκάλεσε 53 θανάτους και πολλές καταστροφές στο νησί της Σαντορίνης και στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα τσουνάμι που είχε ύψος κύματος έως 30 μέτρων στην Αμοργό, 20 μέτρων στην Αστυπάλαια και δέκα μέτρων στη Φολέγανδρο».
Αν στην Σαντορίνην, την Αστυπάλαιαν, ή την Φολέγανδρον υπήρξαν αυτά τα ύψη του θαλασσίου κυματισμού, δεν το γνωρίζω. Εκείνον που γνωρίζω είναι ότι στην Αμοργόν δεν έγινε αυτός ο κυματισμός, των ύψους 20 - 25 μέτρων!! Στο λιμάνι των Καταπόλων θα είχε πλημυρίσει ή και καταστρέψει τα παράλια οικήματα και καταστήματα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Δεν μπήκε καθόλου θαλάσσιον νερόν στα παράλια καταστήματα. Υπήρξε κάποιος κυματισμός της θαλάσσης, αλλά μικρός. Μόλις ανέβηκε στην προκυμαίαν και για ολίγες φορές. Αν υπήρχαν κύματα ύψους 25 μέτρων θα έφθαναν μέχρι το σπίτι μου που ευρίσκεται στο λιμάνι των  Καταπόλων και  απέχει 70 μέτρα από την θάλασσα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Σπουδαία όμως μαρτυρία για την ανυπαρξίαν τόσου μεγάλου κυματισμού έχομεν από τον  ψαράν Δημήτριον Γαβαλάν ο οποίος ευρίσκετο στο σκάφος του Νοτίως της Αμοργού (εκεί, πάνω  ακριβώς όπου το σκαρίφημα που δημοσιοποιήθηκε δείχνει τα μεγάλα ρήγματα) και δεν έπαθε τίποτε! Αν υπήρχε τόσος μεγάλος κυματισμός θα είχε συντρίψει αυτόν και το σκάφος του. Δεν θα ευρίσκετο  ίχνος αυτών! Όμως είναι ακόμη ζωντανός. Και πριν χρόνια που ειδικοί, νομίζω αλλοδαποί, του πήραν εκτενή συνέντευξη  σχετικώς με τον σεισμόν και το «τσουνάμι», απάντησε, ότι κάτι τέτοιον  δεν έγινε. Δηλαδή το ύψος όπως τους τόνισε δεν πήγε  περισσότερον από 4-5 μέτρα στην ξηράν!! Το βαρκάκι του δεν το «συνέτριψε»!!
Πως διέρρευσε αυτή η ανακριβής πληροφορία των 25 μέτρων ύψους; Επαναλαμβάνομεν αν έγινε στα λοιπά νησιά,  δεν πρέπει  να εμπλέκεται και η Αμοργός.

Μιχαήλ Στρατουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.