COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Γεφυρώνοντας σύνορα, έθνη και θρησκείες.



Ανάλαβε δράση τώρα!
Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Δεχόμαστε εισβολή.

Το ίντερνετ υποτίθεται θα έφερνε την ανθρωπότητα πιο κοντά από ποτέ – γεφυρώνοντας σύνορα, έθνη και θρησκείες.

Αλλά οι δυνάμεις του φασισμού που βύθισαν τον κόσμο στο σκοτάδι πριν από 80 χρόνια απλώνουν και πάλι τα πλοκάμια τους κι επιστρατεύουν λεγεώνες ψεύτικων προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα για να μας βάλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας. Για να μας κάνουν να μην εμπιστευόμαστε, να μισούμε, ακόμη και να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο.


Αθώοι άντρες και γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Ινδία επειδή διαδόθηκαν ψέματα για αυτούς στο WhatsApp, ότι δήθεν κλέβουν παιδιά. Μια μελέτη-ορόσημο στη Γερμανία βρήκε ότι όταν αυξάνεται η χρήση του Facebook σε μια κοινωνία, αυξάνονται κι οι επιθέσεις στους πρόσφυγες. Κι ένας φασίστας έγινε πρόεδρος της Βραζιλίας διαδίδοντας βρώμικα ψέματα για τους αντιπάλους του στα κοινωνικά δίκτυα που έγιναν viral – μέχρι που το 89% των ψηφοφόρων τα πίστεψαν!

Είναι ένας κανονικότατος πόλεμος προπαγάνδας – όχι μέσα απ’ τα ραδιόφωνα στα σπίτια μας, αλλά μέσα απ΄ τα κινητά στις τσέπες μας.

Υπάρχει όμως τρόπος να το σταματήσουμε.

Στις εκλογές της Βραζιλίας, το Avaaz έκανε ένα πείραμα: 6 άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν για να εξιχνιάσουν τα κυκλώματα της προπαγάνδας, και κατάφεραν να βάλουν λουκέτο σε πηγές που διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις σε *16 εκατομμύρια* κόσμο. Απλά φαντάσου τι μπορούμε να καταφέρουμε με μια ομάδα ανθρώπων 10 φορές μεγαλύτερη!

Αναμένουμε κρίσιμες εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες, σε Ευρώπη, Ελλάδα, Καναδά, Ινδία και αλλού – πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Στήριξε τώρα: Aν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε αρκετές δωρεές, θα προσλάβουμε, θα εκπαιδεύσουμε και θα θέσουμε σε λειτουργία τις πιο εξελιγμένες ομάδες ειδικών για να υπερασπιστούμε τις δημοκρατίες μας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας είπαν «Πότε ξανά» στον φασισμό, και τώρα είναι η σειρά μας να τηρήσουμε αυτή τους την υπόσχεση. Αν δεν αγωνιστούμε για να νικήσει η αλήθεια, δε θα το κάνει κανείς:





Ο φόβος κι ο θυμός βγάζουν προς τα έξω το χειρότερο πρόσωπο της ανθρωπότητας. Κι εκείνοι που θέλουν να μας διχάσουν έχουν βρει ένα πανίσχυρο εργαλείο στα κοινωνικά δίκτυα -- εκεί όπου ψεύτικα blogs βρίσκουν μεγαλύτερη απήχηση από άρθρα του BBC.

Αβαζίτισσες και αβαζίτες έχουν μπει σ’ αυτή μάχη απ’ την αρχή. Έχουμε πιέσει τους διευθυντές των κοινωνικών δικτύων να λάβουν μέτρα, συναντηθήκαμε με νομοθέτες απ’ τη Μπραζίλια μέχρι το Βερολίνο κι εξιχνιάσαμε ορισμένα απ’ τα μεγαλύτερα κυκλώματα παραπληροφόρησης του κόσμου. Δεν είναι όμως αρκετό. Η Ευρώπη κι ο Καναδάς έχουν αποφύγει προς το παρόν τη στροφή προς την άκρα δεξιά, αλλά οι φετινές εκλογές μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω.

Το πείραμά μας στη Βραζιλία απέδειξε ότι μπορούμε να βάλουμε φρένο στην προπαγάνδα – εντοπίζοντας τις ψευδείς ειδήσεις και καταγγέλλοντας εκείνους που τις αναρτούν και τις διαδίδουν. Αλλά για να δουλέψει αυτό, πρέπει να προσλάβουμε και να εκπαιδεύσουμε μεγαλύτερες ομάδες, για να εντοπίσουν, να διεισδύσουν και να κλείσουν αυτά τα τεράστια κυκλώματα παραπληροφόρησης. Και με τις εκλογές να πλησιάζουν, πρέπει να το κάνουμε ΤΩΡΑ!

Το κίνημα του Avaaz αντλεί τη δύναμή του απ’ την αλήθεια ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας διχάζουν. Αυτή η ενότητα είναι ο μεγαλύτερος φόβος και τρόμος των τρολ – γι’ αυτό τσόνταρε τώρα για να την απελευθερώσουμε και να δημιουργήσουμε τη συλλογική δύναμη που θα υπερασπιστεί την αλήθεια, πριν είναι αργά:





Αυτό είναι ένα κάλεσμα στα όπλα. Για όλους και όλες μας. Για να αγωνιστούμε για αυτόν τον κόσμο που είναι πολύ όμορφος για να πέσει στα νύχια του φασισμού και των εμπόρων του μίσους. Και το πεδίο της μάχης μας είναι τα κοινωνικά δίκτυα, το νευρικό σύστημα που συνδέει την ανθρωπότητα… εκεί πρέπει να νικήσουμε.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Christoph, Bert, Marigona, Allison, Camille, Jenny, Rosa, Ricken και όλη η ομάδα του Avaaz

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Facebook υπεύθυνο για ρατσιστικές επιθέσεις στη Γερμανία -- Το Βήμα
https://www.tovima.gr/2018/08/23/world/to-facebook-ypeythyno-gia-ratsistikes-epitheseis-sti-germania/

Στο Twitter οι ψευδείς ειδήσεις εξαπλώνονται ταχύτερα από τις πραγματικές -- EΡT
http://www.ert.gr/eidiseis/epistimi/sto-twitter-oi-pseydeis-eidiseis-exaplonontai-tachytera-apo-tis-pragmatikes/

Τα 18 (τουλάχιστον) σκάνδαλα του Facebook μέσα στο 2018 -- LiFO
https://www.lifo.gr/articles/mediac_articles/219904/ta-18-toylaxiston-skandala-toy-facebook-mesa-sto-2018

Πώς τα κατάφερε ο ακροδεξιός Μπολσονάρο στη Βραζιλία; -- Σοφοκλέους
https://www.sofokleousin.gr/pos-ta-katafere-o-akrodeksios-mpolsonaro-sti-vrazilia

Το ρωσικό «εργοστάσιο» των «τρολ» -- Τvxs
https://tvxs.gr/news/kosmos/nyt-rosiko-ergostasio-ton-trol-i-propagandistiki-mixani-ton-fake-news-toy-kremlinoy   

Οι Ευρωεκλογές κινδυνεύουν από Ρωσική ανάμειξη (στα Αγγλικά) -- EU Observer
https://euobserver.com/foreign/140598

Οι επόμενες εθνικές εκλογές του Καναδά στο στόχαστρο της Ρωσίας: Sajjan (στα Αγγλικά) -- CBC
https://www.cbc.ca/news/politics/election-2019-meddling-russia-sajjan-1.4910839





Το Avaaz είναι το μεγαλύτερο κίνημα πολιτών με 47 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως
. Κινητοποιούμαστε για να φέρνουμε τις απόψεις και τις αξίες των λαών στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. Η λέξη «Avaaz» σημαίνει «φωνή» ή «τραγούδι» σε πολλές γλώσσες. Τα μέλη του Avaaz βρισκόμαστε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η ομάδα μας είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και χρησιμοποιεί 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες νίκες του κινήματός μας ή βρες μας στο Facebook και το Twitter.

Έλαβες αυτή την ειδοποίηση επειδή στις έγινες μέλος του Avaaz υπογράφοντας ένα ψήφισμα με τη διεύθυνση email ilur87@otenet.gr.

Για να βεβαιωθείς ότι οι ειδοποιήσεις του Avaaz εμφανίζονται στα εισερχόμενά σου, πρόσθεσε το avaaz@avaaz.org στις επαφές σου. Αν θέλεις να αλλάξεις το email, τη γλώσσα ή άλλα στοιχεία σου, πάτα εδώ, ενώ αν θέλεις να σταματήσεις να λαμβάνεις ειδοποιήσεις πάτα εδώ για να διαγραφείς από μέλος.


Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με το Avaaz, μην απαντήσεις σε αυτό το email. Απλά γράψε μας μέσω του συνδέσμου www.avaaz.org/el/contact.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.