COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Π. Τατούλης:Στις δημοκρατίες δεν υπάρχει νταηλίκι, στις δημοκρατίες δεν υπάρχει αυθαιρεσία

Υπερψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία και με την θετική στάση της αντιπολίτευσης, το "ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ" που κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, κ Τάσος Χειβιδόπουλος.

Παρέμβαση Πέτρου Τατούλη: Στις δημοκρατίες δεν υπάρχει νταηλίκι, στις δημοκρατίες δεν υπάρχει αυθαιρεσία

Θεωρώ ότι η κουβέντα είναι καλή γιατί δεν συζητάμε σήμερα την έκδοση ενός ψηφίσματος αλλά προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες πολιτικής δεοντολογίας σε αυτό τον τόπο, γιατί αυτή είναι η ευθύνη μας. Και ας αφήσουμε όλοι μας τα δικά μας βολέματα των νηπιακών μας λαθών, ας δούμε την πραγματικότητα και ας καταλάβουμε ότι αυτή η περιφέρεια πρέπει να στείλει ένα μήνυμα αντίστασης. Ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που θεωρούν ότι έχουν εξ' αρχής το δικαίωμα, άνωθεν, να συμπεριφέρονται ως εκπρόσωποι των λαϊκών αγώνων, των λαϊκών αιτημάτων και των κοινωνικών ζητημάτων.

Το ψήφισμα αυτό κάθε αυτό είναι εξαιρετικά πολιτικά συγκροτημένο. Δεν μπορεί να κάνουμε διακρίσεις ποια κατάληψη είναι καλή και ποια είναι κακή. Γιατί από που απορρέει μια τέτοια ιδιότητα που θα μας δώσουν οι πολίτες. Δεν έχουμε κανένα τέτοιο δικαίωμα, πολύ δε περισσότερο που τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε δύο καταλήψεις: η πρώτη στο νοσοκομείο Κορίνθου και η δεύτερη έγινε πρωινές ώρες πριν χαράξει στο νέο κτήριο της νέας αιρετής περιφέρειας.

Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο έγινε αυτή η κατάληψη. Δεν κατάλαβα, η πολιτική μπορεί να ορίζεται ως βεντέτα ως προσωπικό πρόβλημα ως προσωπικό ζήτημα; Και όχι μόνο αυτό εδώ κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, θα πρέπει να συναποφασίσουμε για κάτι. Ποιος είναι αυτός που έχει το δικαίωμα να περιορίζει την πρόσβαση οποιουδήποτε πολίτη στην οποιαδήποτε ελεύθερη επιλογή του. Με ποιο δικαίωμα περιορίστηκε, το δικαίωμα των εργαζομένων να μην απεργήσουν εκείνη την ημέρα. Και με ποιο δικαίωμα μπορεί ο οποιοσδήποτε εδώ να έρχεται με ασχημονίες να μεταφέρει τα δικά του υπαρξιακά προβλήματα, τα δικά του βιωματικά προβλήματα, και να τα ταυτίζει με παρελθόντες χρόνους.

Δεν θέλω να φτάσω στο επίπεδο να κάνω κριτική για το πόσο μας λείπει αυτό το συγκριμένο μοντέλο, αλλά οι πολίτες έχουν αποφασίσει, οι κοινωνίες έχουν αποφασίσει εδώ και πολλά χρόνια, για αυτό θέλω να σας παρακαλέσω ιδιαιτέρως, ευθέως να τοποθετηθείτε: ή αποδεχόμαστε αυτό ψήφισμα ως πράξη πολιτικής παρέμβασης ή δεν το αποδεχόμαστε. Ενδιάμεσο στάδιο δεν υπάρχει, και αυτό πρέπει να γίνει με καθαρό πολιτικό τρόπο για να ξεκαθαρίσουμε δια πάντως ότι δεν θα ανεχθούμε τέτοια φαινόμενα στην περιφέρεια μας γιατί αυτό είναι το ζητούμενο.
Στις δημοκρατίες δεν υπάρχει νταηλίκι, στις δημοκρατίες δεν υπάρχει αυθαιρεσία γιατί αυτό κατά την γνώμη μου ο σεβασμός στους κανόνες αποτελεί και το σημαντικότερο στοιχείο σήμερα για να υπάρχει η ικανότητα και η δυνατότητα της κοινωνίας με ωριμότητα να βοηθήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις όλους αυτούς που πραγματικά αγωνιούν για τον τόπο μας να βρουν τις σωστές λύσεις απέναντι στα μεγάλα ζητήματα που δημιουργήθηκαν.

Και ασφαλώς δεν θα συγχωρέσω ποτέ την άποψη που προσβάλει το Περιφερειακό Συμβούλιο και το προεδρείο του όταν ο κ Γόντικας αναφέρθηκε σε παλαιούς χαλεπούς καιρούς προσπαθώντας να ταυτίσει μέσα από την δική του την αδυναμία, και την αδυναμία του πολιτικού του χώρου να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στα προβλήματα.

Ποιός έχει το δικαίωμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο να ταυτίζεται και να εκφράζεται ως εκπρόσωπος κόμματος, εδώ είμαστε μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, δεν είμαστε τίποτα παραπέρα. Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων βρίσκονται εκτός του χώρου αυτού, και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο ανάχωμα που μπορούμε να δημιουργήσουμε για να έχουμε νηφάλιες προσεγγίσεις ήρεμες και αποτελεσματικές συνεννοήσεις.

Μόνον έτσι θα πάμε μπροστά γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να πάμε μπροστά και δεν μπορεί κανένας μα κανένας να προσβάλει κανένα εδώ. Η μόνη συνεννόηση είναι η ευγένεια που πρέπει να έχει ο καθένας απέναντι στον άλλο, δεν έχω κουραστεί να υποστηρίζω απόλυτος σεβασμός ακόμα και στην ποιο διαφορετική προσέγγιση, αλλά πάνω από όλα το μέγιστο αγαθό που έχουμε είναι η ικανότητα που έχουμε να διαφυλάττουμε το κύρος του οργάνου και το κύρος το προσωπικό όλων μας.
Γιατί ασφαλώς και είπα ότι το ΚΚΕ δεν δέχεται έλεγχο στα οικονομικά του, γιατί ασφαλώς και είπα ότι και το ΚΚΕ είναι κρατικοδίαιτο κόμμα γιατί πληρώνεται από χρήματα των ελλήνων φορολογούμενων πολιτών.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα ξεκαθαρίζοντας την υπόθεση και θεωρώντας ότι εμείς έχουμε την δυνατότητα να αντισταθούμε σε αυτές τις αυθαιρεσίες να υιοθετήσουμε το ψήφισμα αυτό και εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά θετικό ότι η μείζονα αντιπολίτευση τοποθετήθηκε θετικά και με αίσθημα ευθύνη στο θέμα αυτό. Για αυτό και είπα ότι πρέπει να υιοθετήσουμε το ψήφισμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.