COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

«Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ στη Μεσσηνία»

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Θέμα: «Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ στη Μεσσηνία» 
Ενώ βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του τρίτου μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σημειώνονται αρκετά κενά σε προσωπικό, τόσο σε επαγγελματικά λύκεια όσο και επαγγελματικές σχολές στο νομό Μεσσηνίας και σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα τελευταία να υπολειτουργούν και μεγάλος αριθμός μαθητών να χάνουν πολύτιμες ώρες διδασκαλίας κινδυνεύοντας ακόμη και να μην πάρουν πτυχίο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 1η ΕΠΑΣ Καλαμάτας στην οποία τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι πολλά και αναφέρονται σε επιστολή των μαθητών προς το Υπουργείο Παιδείας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας  στην οποία  αναφέρουν τα εξής: 

«Οι μαθητές της Β΄ τάξης της ΕΠΑΣ Καλαμάτας, διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα προβούμε σε δυναμικές  κινητοποιήσεις, διότι ενώ διανύουμε τον Νοέμβριο, το  Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, εξακολουθεί να αρνείται τη πρόσληψη αναπληρωτών ή ωρομισθίων  εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα οι μαθητές του σχολείου  να μη διδάσκονται όλα τα μαθήματα και να κινδυνεύουν να  χάσουν το πτυχίο τους.  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Από τον Υπουργό Παιδείας να δώσει λύση στο φλέγον  πρόβλημά μας, να προσλάβει καθηγητές για  να κάνουμε οι μαθητές μάθημα ώστε να μη χάσουμε το πτυχίο μας. Για το δεκαπενταμελές συμβούλιο της ΕΠΑΣ Καλαμάτας. Ο πρόεδρος Μίντζας Βασίλειος». 
Οι μαθητές της 1ης  ΕΠΑΣ Καλαμάτας αναφέρουν πως φέτος, πέρα από την αρχική καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων, εξαιτίας έλλειψης καθηγητών,  συμβαίνουν τα εξής: Συγκεκριμένα, λόγω της μη πλήρωσης των κενών σε διδακτικό προσωπικό από το αρμόδιο Υπουργείο α) το τμήμα συντήρησης έργων τέχνης κάνει τις μισές ώρες από τις 25 εβδομαδιαίως που υποχρεούται, β) Κομμωτικής με 15 από τις 25 εβδομαδιαίως, γ) Αισθητικής με 8 από τις 25 και τέλος δ) οι Βοηθοί φαρμακείου, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν κάνει ούτε μία ώρα μάθημα.
Μέσα από τις κραυγές αγωνίας των μαθητών αναδεικνύονται σοβαρά ζητήματα κυβερνητικής προχειρότητας, ανύπαρκτου εκπαιδευτικού σχεδιασμού και έλλειψης συναίσθησης της κατάστασης στην οποία βρέθηκαν εκατοντάδες μαθητές και καθηγητές ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ με την αιφνίδια απόφαση κατάργησης των ΕΠΑΣ και αντικατάστασής του με ΣΕΚ.
Επειδή στις ΕΠΑΣ φοιτούν μαθητές οικογενειών χαμηλού εισοδήματος που προσπαθούν μαθαίνοντας μια τέχνη να επιβιώσουν. 
Επειδή οι ελλέιψεις που καταγράφονατι είναι σημαντικές και αφορούν επί το πλείστον τα μαθήματα ειδικότητας.
Επειδή εξαιτίας των ελλιπών προσφερόμενων ωρών οι μαθητές -πέρα από την υποβάθμιση του πτυχίου τους- αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μη απόκτησης πτυχίου.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη αναπληρωτών ή ωρομίσθιων καθηγητών ώστε να καλυφθούν τα κενά στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ στη Μεσσηνία και φυσικά σε όλη την Ελλάδα ώστε οι μαθητές να μη χάνουν πολύτιμες ώρες από την εκπαίδευση τους;
2. Θα εγγυηθεί πως θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αναπληρωθούν οι ώρες που χάθηκαν ώστε οι μαθητές να εφοδιαστούν με τις απαραίτητες γνώσεις που θα τους οδηγήσουν στην απόκτηση του πτυχίου;


Ο ερωτών Βουλευτής


Αθανάσιος Πετράκος

27/11/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.