COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Εξαίρεση της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας από τη νέα ΚΑΠ και λήψη μέτρων για την προστασία και προώθηση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΚΟΤΑΣ

Θέμα: « Εξαίρεση της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας από τη νέα ΚΑΠ και λήψη μέτρων για την προστασία και προώθηση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας».
Σε προηγούμενη ερώτησή μας, αν και  είχαμε τονίσει ότι στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, η μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας, θα έχει ως συνέπεια τη σταδιακή εγκατάλειψη της καλλιέργειας από τους παραγωγούς, δε διαπιστώσαμε τη δέουσα ευαισθησία από το αρμόδιο Υπουργείο για το σοβαρότατο  αυτό  θέμα  
Το γεγονός ότι η κορινθιακή σταφίδα θα μπορούσε να ανήκει  στα καλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας δεν αποτελεί κάτι νέο, εντούτις νέες μελέτες έφεραν στο φως τα λειτουργικά συστατικά της, που την καθιστούν υπερτρόφιμο και άρα αυξάνουν τις προοπτικές ανάπτυξής της.

Μέσα από μελέτες, επιβεβαιώνονται οι ευεργετικές ιδιότητες της μοναδικής μαύρης κορινθιακής σταφίδας, η οποία έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδοτικά αλλά και φθηνότερη από τα διάφορα είδη μούρων, που το τελευταίο διάστημα, έχουν κατακλύσει την εγχώρια και διεθνή αγορά.
Σε μια περίοδο κατά την οποία όλο και περισσότερο η μαύρη σταφίδα γίνεται γνωστή ως «υπερτροφή», χάρη στην επιστημονική υποστήριξη που παρέχεται πλέον μέσα από συστηματικές έρευνες αλλά και δημοσιεύματα,  υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια προώθησης της κατανάλωσης κορινθιακής σταφίδας, εφόσον γίνει κατανοητή η θρεπτική της αξία.
Η ελληνική γη μας χαρίζει ένα προϊόν που όπως φαίνεται  το κράτος  δεν  έχει εκτιμήσει δεόντως.
Επειδή  το κόστος της αγροτικής παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα, τις αυξήσεις στα γεωργικά μέσα  και  εφόδια, τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές  στον ΕΛΓΑ.
Επειδή στα πλαίσια της αναθεώρησης της νέας  ΚΑΠ όπου προβλέπεται η εξομοίωση της ενίσχυσης των καλλιεργειών, η στρεμματική ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας θα μειωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό.
Επειδή αυτό θα έχει ως συνέπεια την εγκατάλειψη από τους παραγωγούς της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, ενός προϊόντος που θεωρείται παγκοσμίως μοναδικό, δεδομένου ότι στην Ελλάδα παράγεται άνω του 80% της παγκόσμιας παραγωγής.
Επειδή η σταφίδα μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό χαρτί για την ελληνική οικονομία και τη θωράκιση της υγείας των πολιτών.
Επειδή ο  πρωτογενής τομέας μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του παραγόμενου πλούτου και της απασχόλησης και να αποτελέσει ασφαλή διέξοδο για τη χώρα αλλά απαιτεί τη στήριξη των παραγωγών και τη σχεδίαση μιας πολιτικής  προώθησης του προϊόντος στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Προτίθενται να εξαιρέσουν από τις μειώσεις στις επιδοτήσεις προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η κορινθιακή σταφίδα, στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ;
Προτίθενται να λάβουν  μέτρα για την ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών, δεδομένου ότι η καλλιέργεια της σταφίδας με την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων στον πρωτογενή τομέα  έχει καταστεί ζημιογόνα για τους παραγωγούς;
Προτίθενται να λάβουν μέτρα για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις ευεργετικές  ιδιότητες  της κορινθιακής σταφίδας, την προώθησή της στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές με στόχο την καθιέρωσή της σε ελληνική υπερτροφή;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη

Κοντονής Σταύρος

Κανελλοπούλου Μαρία

Χατζηλάμπρου Βασίλης


27/11/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.