Για άμεσο τερματισμό της λιτότητας και οικονομική ανασυγκρότηση δεσμεύτηκε ο Αλ. Τσίπρας σε ομιλία του στο πολεμικό μουσείο στην εκδήλωση με θέμα «Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Η πρόκληση της επόμενης μέρας»
Την εκτίμηση ότι οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου θα είναι το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι η πρώτη πράξη της κυβέρνησής του θα είναι η ακύρωση του μνημονίου και ο τερματισμός της λιτότητας.
Συγκεκριμένα, στην ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Η πρόκληση της επόμενης μέρας», ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου τονίζοντας ότι μόνο το κόμμα του έχει σχέδιο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. «Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν σχέδιο –και δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό– εισόδου και επανεισόδου της χώρας από Μνημόνιο σε Μνημόνιο», είπε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επεξεργάζεται τη μετονομασία της λιτότητας και του τρίτου Μνημονίου που θα συνεχίσει να εφαρμόζει. Επίσης, δεσμεύτηκε για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας με το εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου και ανέφερε τρεις τρόπους για την επίτευξη αυτού του στόχου:
• Τερματίζοντας την αβεβαιότητα για τους μισθούς και τις συντάξεις. Τέλος στην ελεύθερη πτώση τους.
• Επαναφέροντας τον κατώτατο μισθό από τα €586 στα €751, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Στο σημείο αυτό, επισήμανε ότι το οικονομετρικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα του μοντέλου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ σύμφωνα με το οποίο μόνον τον πρώτο χρόνο, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει την εγχώρια ζήτηση κατά 0,75%. Θα αυξήσει, επίσης, είπε, το ΑΕΠ κατά 0,5%, ενώ θα δημιουργήσει 7500 νέες θέσεις εργασίας.
• Αναδιανέμοντας εισόδημα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση. Η ροπή προς κατανάλωση στα στρώματα αυτά είναι υψηλή, επειδή έχουν να καλύψουν πιεστικές, βασικές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Τρεις πυλώνες για την ανάπτυξη
Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ένας από τους στόχους του κόμματός του είναι η αποτροπή της προοπτικής να γίνει η Ελλάδα μια φθηνή χώρα αναψυχής για το βορρά. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ευρωπαϊκό Νότο, είπε ότι μετατρέπεται σε μια ζώνη φθηνά αμειβόμενης και επισφαλούς εργασίας, στο πλαίσιο της βίαιης αναδιοργάνωσης του ευρωπαϊκού καταμερισμού εργασίας που επιχειρεί ο πολιτικά κυρίαρχος νεοφιλελευθερισμός.
Τόνισε, ακόμη, ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης είναι ένας από τους τρεις αμοιβαία ενισχυόμενους πυλώνες που συναρμόζουν το εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου. Συγκεκριμένα:
• Ο πρώτος πυλώνας είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, στο τρίπτυχο: διατηρήσιμο και κοινωνικά δίκαιο πρωτογενές πλεόνασμα, ανάληψη της διοίκησης των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών, ώστε να λειτουργήσουν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, με ελάφρυνση και προστασία των δανειοληπτών από υποχρεώσεις που ανελήφθησαν με διαφορετικά εισοδηματικά δεδομένα – αυτό που εμείς αποκαλούμε «νέα σεισάχθεια» – και, τέλος, ρευστότητα στην αγορά με κάθε διαθέσιμο μέσο.
Το δικό μας πρωτογενές πλεόνασμα θα στηρίζεται στην αύξηση των δημόσιων εσόδων – και όχι στην περικοπή των δημόσιων δαπανών και την κοινωνική καταστροφή, είπε.
• Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μ’ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης.
• Ο τρίτος πυλώνας η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης στις κατευθυντήριες αρχές και στο περιεχόμενο της οποίας αναφέρθηκα εκτενώς.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στα πέντε αλληλένδετα και συμπληρωματικά παραγωγικά συμπλέγματα, που αναδεικνύουν, όπως τόνισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας: το αγροτοδιατροφικό, το τουριστικό, το κατασκευαστικό, το ενεργειακό, όπως και εκείνο της βιομηχανίας, των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και της έρευνας.
Ένταση με ακροατή
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επικράτησε ένταση, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας κ. Δασκαλόπουλου, ένας ακροατής σηκώθηκε μαινόμενος και άρχισε να φωνάζει τόσο στον πρόεδρο του ΣΕΒ όσο και στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή ήταν μια αποστροφή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου για τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Εκείνη τη στιγμή ο ακροατής άρχισε να φωνάζει αναφέροντας προς τον πρόεδρο του ΣΕΒ: «Εσείς μην πιάνετε στο στόμα σας τον Καστοριάδη». Στη συνέχεια απευθύνθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Και εσύ δεν θα έπρεπε να είσαι αυτή τη στιγμή εδώ. Πώς θα κυβερνήσεις; Με την Δεξιά;».
Αρχικά επικράτησε ανησυχία στο ακροατήριο, ωστόσο, ο ακροατής αποχώρησε από την αίθουσα χωρίς να δώσει συνέχεια.
Η φράση του κ. Δασκαλόπουλου που εκνεύρισε τον ακροατή ήταν η εξής: «Αν θέλουμε να δούμε επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αν θέλουμε η μάστιγα της ανεργίας να περιοριστεί, αν θέλουμε το χρέος να γίνει βιώσιμο, πρέπει να δοθεί χώρος, ανοιχτό πεδίο σε αυτό που ο Καστοριάδης χαρακτήριζε πραγματική ιστορία: Δημιουργική δραστηριότητα ανθρώπων».
Ο Αλέξης Tσίπρας παίρνοντας το λόγο απάντησε αρχικά στα όσα είπε ο οργισμένος πολίτης καλύπτοντας κατά κάποιο τρόπο τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο. «Δεν κατανοώ την ενόχληση κάποιων ούτε τον εκνευρισμό τους» τόνισε και πρόσθεσε με νόημα ότι «εδώ και πενήντα χρόνια σας έχουν μάθει και σας λένε ότι οι Κομμουνιστές θα σας πάρουν τα σπίτια και τις καταθέσεις και τώρα σας ενοχλούν οι αναφορές στον Καστοριάδη και στον Λένιν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.