Με πολλά, παλιά και νέα, προβλήματα βρίσκεσαι αντιμέτωπος καθημερινά και η αιτία τους έχει όνομα …ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), δηλαδή Ε.Ε . (Ευρωπαϊκή Ένωση).
Καταρχήν, σύμφωνα με την ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ 2014 – 2020 που έγινε το 2011, οι πόροι για τη γεωργία σε επίπεδο ΕΕ μειώνονται για την περίοδο 2014 - 2020 στο 37,7% του κοινοτικού προϋπολογισμού και ενδέχεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο, από το 41,7% της περιόδου 2007 - 2013. Όσον αφορά στην Ελλάδα το ποσό που δίνεται για άμεσες ενισχύσεις είναι 2,217 δισ. ευρώ για το 2013, το οποίο προτείνεται να μειωθεί σε 2,1 δισ. ευρώ το 2014 (μείωση 5,3%) και να διαμορφωθεί στα 2,015 δισ. ευρώ το 2019 (μείωση 9,1%)
Δυστυχώς, η κατάσταση που έχεις περιέλθει δεν είναι ούτε τυχαία ούτε προέκυψε πρόσφατα.
1) Το 1980, η Ελλάδα είχε πλεόνασμα στο γεωργικό της ισοζύγιο. Η δραματική επιδείνωση στο ισοζύγιο των γεωργικών προϊόντων, συνέπεια της ένταξης στην ΕΟΚ και της αντίστοιχης πολιτικής των κυβερνήσεων στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, φάνηκε από την πρώτη στιγμή:
Το 1980 η Ελλάδα είχε πλεόνασμα 763 εκατ. δολαρίων στο γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο, αλλά το 1981, πρώτη χρονιά της ένταξης, παρουσιάστηκε έλλειμμα ύψους 377 εκατ. δολαρίων.
Με βάση τα παρακάτω στοιχεία που είναι διαθέσιμα, η εικόνα καταγράφεται πλέον παραπάνω από δραματική:
Το έλλειμμα του γεωργικού ισοζυγίου έφτασε το 2008 στα 3 δισ. ευρώ, το 2009 στα 2,4 δισ. ευρώ, το 2010 και 2011 στα 2 δισ. ευρώ.
Δηλαδή: Από το 1981 το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο αυξήθηκε μέχρι και πάνω από 900%!
Ένα ακόμα στοιχείο ως προς το γεωργικό ισοζύγιο: Μόνο μέσα στον πρώτο χρόνο εισαγωγής του ευρώ, η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση του ελλείμματος του γεωργικού της ισοζυγίου με όλες τις χώρες του κόσμου (κοινοτικές και μη) της τάξης του 74%.
2) Σύμφωνα με την έκθεση του 2002 της Γιούροστατ για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, την πρώτη 20ετία της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ εξαφανίστηκαν από το «χάρτη» 185 χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά στην Ελλάδα. Από τότε υπολογίζεται σταθερά ότι στην Ελλάδα ξεκληρίζονται ετησίως περί τα 20.000 αγροτικά νοικοκυριά.
Την ίδια περίοδο, οι αγρότες με γη κάτω των 50 στρεμμάτων λιγόστεψαν κατά 21%, αντίθετα οι εκμεταλλεύσεις από 200 έως 500 στρέμματα αυξήθηκαν κατά 93% και οι εκμεταλλεύσεις από 1.000 έως 1.400 στρέμματα αυξήθηκαν κατά 135%.
Επίσης: Το 1981 - χρονιά ένταξης στην ΕΟΚ - υπήρχαν στην Ελλάδα 998.876 αγροτικά νοικοκυριά και απασχολούνταν στον αγροτικό τομέα 1.083.000 εργάτες γης. Το 1997 έμειναν 821.390 αγροτικά νοικοκυριά και 765.000 απασχολούμενοι.
Σύμφωνα με νεότερη κλαδική μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς (Σεπτέμβρης 2008), το ποσοστό συμμετοχής των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα στο σύνολο των απασχολουμένων στην οικονομία μειώνεται συνεχώς. Έτσι, από 39,8% το 1971 έφτασε σε μόλις 11,5% το 2008.
Όσο για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2000 και μετά επίσης προκύπτει δραματική μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στον αγροτικό τομέα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στις αρχές του 2000 ο αριθμός των απασχολουμένων σε γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία ήταν 730.000 και στο τέλος του 2011 ήταν 496.000. Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 234.000 μέσα σε έντεκα χρόνια. Με άλλα λόγια διατηρείται η ίδια κατάσταση, δηλαδή να βγαίνουν από τη μέση κάθε χρόνο περίπου 20 - 21 χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά.
3) Όπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία της Κομισιόν, το 80% από τα 55 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων που διατίθενται κάθε χρόνο συνολικά στα κράτη - μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της περιβόητης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), εισπράττεται από τους μεγαλογαιοκτήμονες, δηλαδή από το μεγάλο κεφάλαιο.
Το φαινόμενο δεν είναι μόνο «ελληνικό». Στην Αγγλία, για παράδειγμα, όπως αποκαλύφθηκε το 2007, τις μεγαλύτερες αγροτικές επιδοτήσεις τις μοιράζονται η ...βασιλική οικογένεια και διάφοροι άλλοι πάμπλουτοι «ευγενείς». Όπως προέκυψε, η βασίλισσα Ελισάβετ εισέπραττε από (...αγροτικές) επιδοτήσεις 544.000 στερλίνες ετησίως, ο διάδοχος Κάρολος 225.000 στερλίνες, κλπ.
4) Σύμφωνα με τη μελέτη για τη «Διαχρονική Εξέλιξη των Μεγεθών του Εξωτερικού Εμπορίου Αγροτικών Προϊόντων στην Ελλάδα την Περίοδο 1994 - 2008» (Πετρόπουλος, Φατούρος, Κυριαζόπουλος, Πασχαλίδης):
α) Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των γεωργικών προϊόντων της Ελλάδας με όλες τις χώρες του κόσμου μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ και συγκεκριμένα για την δεκαπενταετία 1994 - 2008 έχει αυξηθεί κατά 529,12%.
β) Σε ό,τι αφορά στην ανάλυση των εξαγωγών και εισαγωγών γεωργικών προϊόντων της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου των γεωργικών προϊόντων ήταν της τάξης του 213,71%. Συγκεκριμένα, το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων από -800 εκατ. ευρώ έλλειμμα το 1994, διαμορφώθηκε στα -2,512 δισ. ευρώ έλλειμμα το 2008.
Εντάξει, αλλά κάποιος θα πει λεφτά πια δεν υπάρχουν πια. Λοιπόν, το 2012 455 πολυεκατομμυριούχοι Έλληνες, μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, κατείχαν περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. ευρώ, σήμερα 505 Έλληνες πολυεκατομμυριούχοι ή το 0,005% των μόνιμων κατοίκων της χώρας, 11 % δηλαδή περισσότεροι, κατέχουν περιουσιακά στοιχεία 60 δισ. ευρώ, 20 % δηλαδή περισσότερα. Στοιχεία που προκύπτουν σύμφωνα με την τελευταία έρευνα (2013) για τον πλούτο από τη Wealth-X, μια εταιρεία που συγκεντρώνει πληροφορίες για τους πλούσιους αυτού του κόσμου, αλλά και στοιχείων της ελβετικής τράπεζας UBS.
Μικρομεσαίε αγρότη, κτηνοτρόφε, αγρότη γης, κάτοικε της υπαίθρου,
Η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζει την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ξεκληρίζει από τη γη σου.
Με τα φορολογικά μέτρα, το υψηλό κόστος καλλιέργειας (πετρέλαιο, λιπάσματα, μηχανήματα) και την πληθώρα των εισαγόμενων αγροτικών - κτηνοτροφικών προϊόντων σε αναγκάζει είτε να εγκαταλείψεις το χωριό σου, είτε να μετατραπείς σε φτηνός εργάτης γης,
Η πλειοψηφία των παρατάξεων που συμμετέχουν στις Δημοτικές και Περιφερειακές έχουν σοβαρές ευθύνες, αφού όχι μόνο δεν αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική που καταστρέφει τις ζωές των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά δίνει γη και ύδωρ σε αυτούς που θέλουν να συγκεντρώσουν την γη σε λίγα χέρια.
Η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει την υποστήριξή της στον καθημερινό αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά σας.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
• Όχι στην τήρηση λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες. Να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος.
• Να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.
• Να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα αποδέχονται την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για φορολογικό έλεγχο.
• Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
ΧΡΕΗ
• Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
• Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. «Κούρεμα» σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
• Με ευθύνη του κράτους, διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΕΙΣΟΔΗΜΑ – ΥΓΕΙΑ
• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020 που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη φτωχή αγροτιά.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
• Κατάργηση των χαρατσιών σε σπίτια, χωράφια, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, γεωτρήσεις, κ.ά, όπως και στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΠΥ και τα φάρμακα. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
• Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.
Μικρομεσαίε αγρότη, κτηνοτρόφε, αγρότη γης, κάτοικε της υπαίθρου,
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ κρίσιμη μάχη, στις τριπλές εκλογές του Μαΐου. Ο λαϊκός κόσμος πρέπει να σταθεί με ενιαίο τρόπο μπροστά στις κάλπες. Να καταδικαστεί η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου και του τοπικού κράτους όπως λέμε εμείς, δηλαδή των Δήμων και των Περιφερειών.
Πρόκειται για μεγάλο λάθος πως στις Δημοτικές δεν ψηφίζουμε κόμματα και πολιτικές αλλά πρόσωπα , διαχειριστές, αυτόν που ξέρει τα προβλήματα και αυτόν που θα κάνει κάτι καλό στο Δήμο μας και κατά τη γνώμη μας βοηθάει την πολιτική που μας έφτασε ως εδώ να συνεχίσει αποφασιστικά το έργο της. Οι Δήμοι εφαρμόζουν, πρωτοστατούν και δημιουργούν πολιτικές που έχουν ως βάση την τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής συσπείρωσης αποτελείται από άτομα που τα γνωρίζετε, που συμμετέχουν και παλεύουν σε συλλόγους, σωματεία και μαζικούς φορείς. Το δικό μας είναι ψηφοδέλτιο αγωνιστικότητας και διεκδίκησης, μακριά από κομπρεμί και εξαρτήσεις από συμφέροντα. Συμφωνούμε στην αναγκαιότητα για αλλαγή και ανατροπή της σημερινής κατάστασης, ενάντια στην ΕΕ και τα μονοπώλια, στον Καλλικράτη και στα μνημόνια διαρκείας.
Κάνε το βήμα με το γαρύφαλλο στα ψηφοδέλτια. Μπορείς να κάνεις το αποφασιστικό βήμα ενάντια στην μοιρολατρία, στην απογοήτευση και το συμβιβασμό. Βοήθησε και εσύ γι αλλαγή του κλίματος, για αγωνιστική ανάταση, για να έρθουν καλύτερες μέρες. Στο χέρι σου είναι να αλλάξουν τα πράγματα, να φυσήξει άνεμος αισιοδοξίας, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα όπως λέει ο ποιητής γιατί το οφείλουμε στην ιστορία μας και στη νέα γενιά.
Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές στις 18 Μαΐου
Ψηφίζουμε Κ.Κ.Ε στις Ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου
Η αγροτική παραγωγή είναι στρατηγικής σημασίας για τον τόπο, για να έχει ο λαός φθηνά και υγιεινά προϊόντα.
Τάσος Νιάρχος Δημοτικός Σύμβουλος,Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας με τη Λαϊκή Συσπείρωση:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.