COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

O Δ.Δράκος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ημερήσια οικονομική εφημερίδα «Εξπρές»

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Πελοπόννησος;

Ελλείψει χώρου, θα σταθώ στα βασικότερα. Κατ’ αρχήν, είναι οι Υποδομές. Αρχίζοντας από τις συγκοινωνιακές. Παρ’ όλο που υπάρχει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και παράδοσης ολόκληρου του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας – Σπάρτης μέχρι τέλος του 2011, το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας, στο εσωτερικό των νομών δηλαδή, παρουσιάζει προβλήματα, παρότι έχουν «τρέξει» τριάμισι κοινοτικά πακέτα.
Άλλο σοβαρό ζήτημα, είναι η Αγροτική Οικονομία. Η αγροτιά της Πελοποννήσου, όπως και ολόκληρης της Ελλάδας άλλωστε, υποφέρει από την αμεριμνησία του κεντρικού κράτους. Την αναλγησία του, θα έλεγα, σε κάποιες περιπτώσεις, με πιο πρόσφατη, εκείνη του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΑ. Επίσης, οι τιμές διάθεσης των προϊόντων από τους παραγωγούς, είναι ακόμη και εικοσαετίας, με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν καν τα έξοδα της παραγωγής. Τέλος, υπάρχουν προϊόντα που μένουν αδιάθετα στις αποθήκες, είτε διότι δεν έχουν βοηθηθεί οι αγρότες μας με σωστές οδηγίες και κίνητρα προκειμένου να στρέψουν τον προσανατολισμό τους σε προϊόντα που μπορούν να παρουσιάσουν ικανοποιητική ζήτηση, είτε διότι δεν υπάρχει ένα αποτελεσματικό κεντρικό πλάνο εμπορικής προώθησης (αυτό που ονομάζεται marketing plan).
Πρόβλημα επίσης είναι η γενικότερη υστέρηση ανάπτυξης που έχει γίνει ακόμη βαθύτερη, λόγω της εφαρμογής της πολιτικής του Μνημονίου και της Τρόικας. Βιώνουμε εποχή ύφεσης. Μείωσης του εισοδήματος του Έλληνα. Πτώσης της καταναλωτικής του δυνατότητας. Ο τζίρος στην αγορά καταρρέει. Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις αυξάνονται. Άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους. Οικογένειες μένουν στο δρόμο. Στην Πελοπόννησο μονάχα, μέσα σε ένα χρόνο, οι άνεργοι έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τους διπλούς απ’ ότι πέρυσι. Η κατάσταση γενικά, πηγαίνει ολοένα προς το χειρότερο. Είναι βέβαιο ότι το Νοέμβριο, ο πολίτης θα φροντίσει να στείλει το δικό του πολιτικό μήνυμα.

Ποιο το προσωπικό σας όραμα;

Έχω διατελέσει δεκατρία χρόνια νομάρχης Μεσσηνίας και τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πρόεδρος των Ελλήνων νομαρχών, στην ένωσή μας, την ΕΝΑΕ. Αυτή μου η πορεία, δεν μου καλλιεργεί τη φιλοδοξία, πόσο μάλλον τη ματαιοδοξία, να προχωρήσω για ένα αξίωμα ακόμη ανώτερο, όπως εκείνο του Περιφερειάρχη. Αντιθέτως, μου υπαγορεύει να διαθέσω ολόκληρο το απόθεμα γνώσης και πείρας που έχω αποκομίσει, στην υπηρεσία όχι απλά ενός νέου θεσμού όπως εκείνου της Αιρετής Περιφέρειας, αλλά και της Πελοποννήσου, του τόπου που γεννήθηκα, μεγάλωσα και αγάπησα. Αυτή την αποστολή, θέλουν να υπηρετήσουν και οι πέντε αντιπεριφερειάρχες μας, ο νυν νομάρχης Νίκος Ταγαράς για την Κορινθία, ο νυν νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος για την Αργολίδα, ο νυν αντινομάρχης Παναγιώτης Φαρλέκας για τη Λακωνία, ο νυν αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος για τη Μεσσηνία και ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Τρίπολης Κώστας Μανδρώνης για την Αρκαδία. Έχουμε μία Δυνατή Ομάδα και αγωνιζόμαστε για τη ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ – όπως είναι και η ονομασία του συνδυασμού μας.
Ζητάμε από τον Πελοποννησιακό Λαό ψήφο θετική, ψήφο πίστης και εμπιστοσύνης. Με εγγύηση την πείρα και τη γνώση που έχουμε σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, είμαστε κατάλληλοι για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου. Το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό της και το φυσικό της πλούτο. Το κέρας της Αμάλθειας των προϊόντων της. Τη μοναδική παράδοση της Ιστορίας και του Πολιτισμού της. Την τουριστική της προοπτική, που είναι ανεξάντλητη. Η Πελοπόννησος μπορεί και αξίζει να φανεί πρωτοπόρα στην υπόθεση της Ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο, μακριά από τα δεσμά της στασιμότητας και της μιζέριας ενός υδροκέφαλου κεντρικού κράτους. Μαζί, με κάθε Πελοποννήσιο και Πελοποννήσια, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, χτίζουμε το Αύριο του Τόπου μας.

Τι προτίθεστε να κάνετε στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που αποτελεί μια ανοικτή πληγή για την Περιφέρεια;

Όταν φτάνει η ώρα να αποφασίσουμε κάτι για τα σκουπίδια, οι πάντε και τα πάντα «παγώνουν», λέτε και λύση είναι να τα στείλουμε στο διάστημα. Πρέπει επιτέλους να δείξουμε τόλμη σε αυτό το πρόβλημα που προσβάλει τον πολιτισμό και απειλεί την υγεία μας. Είναι απαραίτητο να έχουμε στα χέρια ένα πόρισμα μελέτης ειδικών επιστημόνων. Αυτοί, δε μπορεί παρά να είναι οι καλύτεροι στο αντικείμενο. Και γνωρίζουμε πως και από πού θα τους βρούμε. Επίσης, είναι απαραίτητο να ανοίξει ένας διάλογος ευρείας θεσμικής και κοινωνικής εκπροσώπησης, για να δούμε τις υπόλοιπες παραμέτρους. Φυσικά, αυτός ο διάλογος θα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, όχι να αποτελεί μία αόριστη περιπλάνηση στο χρόνο. Το επιθυμητό άθροισμα, είναι η σύνθεση του τι προτάσσει η Επιστήμη και τι η Κοινωνία. Από εκεί και κάτω όμως, καμία έκπτωση. Καμία χάρη. Καμία υποχώρηση. Καμιά καθυστέρηση. Θα βάλουμε τη λύση σε εφαρμογή με αμεσότητα, αποφασιστικότητα, χωρίς να υπολογίζουμε κανένα κόστος. Αυτό, αποτελεί προσωπική μου δέσμευση.

Πόρους πιστεύετε ότι θα έχετε – με δεδομένη την δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας - για να κάνετε πράξη όλα όσα έχετε σχεδιάσει;

Δεν θα πω «λεφτά υπάρχουν», γιατί εκείνος που το είπε πέρσι, τώρα δίνει λόγο στο Λαό. Εξάλλου, ο «Καλλικράτης» περιορίζει δραστικά τη χρηματοδότησή μας, με πρόφαση το ΔΝΤ. Με εχέγγυο την πείρα μας και βάζοντας σωστές στοχεύσεις και προτεραιότητες, εμείς θα πετύχουμε το μέγιστο έργο, έστω και με λιγότερα χρήματα. Εξάλλου, όλα τα στελέχη του συνδυασμού μας είναι γνωστά για τη διεκδικητικότητά τους. Να ‘στε σίγουροι ότι θα ασκήσουμε ασφυκτική πίεση στο κεντρικό κράτος για κονδύλια, αλλά και για ένα επόμενο πακέτο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, το πρόγραμμά μας είναι καθαρά αναπτυξιακό και ισχυρά προσανατολισμένο στην ποικιλόμορφη τόνωση της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση άμεσων επενδύσεων που θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν την παραγωγή πλούτου.

Ως πρόεδρος της ΕΝΑΕ είχατε εκφράσει επιφυλάξεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Σήμερα πόσο πιστεύετε ότι ο «Καλλικράτης» μπορεί να βοηθήσει στην υλοποίηση όσων οραματιστήκατε για την Πελοπόννησο;

Ο «Καλλικράτης» απέχει από το μοντέλο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την οποία εργαζόμασταν επί χρόνια οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, απ’ όλα τα κόμματα. Εμείς επιδιώκαμε ανέκαθεν να κάνουμε πράξη εκείνο που ορίζει ρητά το Σύνταγμα στο άρθρο 102: ότι οι ΟΤΑ πρέπει να είναι διοικητικά και οικονομικά αυτοτελείς. Να εδραιώσουμε την Περιφερειακή Δημοκρατία και την αληθινή Αποκέντρωση. Να δώσουμε δύναμη στον πολίτη να επιβάλλει εκείνος τις προτεραιότητές του στους αυτοδιοικητικούς του εκπροσώπους και εκείνοι με τη σειρά τους, στο κεντρικό κράτος. Να έχουμε μία Αυτοδιοίκηση με σχέδιο οργάνωσης, ουσιαστικές αρμοδιότητες, επαρκείς πόρους.
Δυστυχώς, ο «Καλλικράτης» παρουσιάζει υστέρηση σε πολλά από τα προηγούμενα. Για παράδειγμα, η χρηματοδότηση των ΟΤΑ μειώθηκε δραστικά, ενώ τους δόθηκαν πρόσθετα βάρη σε ότι αφορά ευθύνες και καθήκοντα. Καταλαβαίνετε ότι πάνω στην εφαρμογή του, θα ανακύψουν σοβαρά προβλήματα και αδυναμίες. Αυτά, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την Αυτοδιοίκηση. Που προέρχονται από το χώρο της και δεν αναζητούν πρόσκαιρους ρόλους πότε εδώ, πότε εκεί, αγωνιώντας μόνο για την πολιτική τους επιβίωση. Που δεν θα έχουν δεσμεύσεις να εξωραΐζουν τα κακώς κείμενα των κυβερνητικών αποφάσεων. Που θα έχουν την αυτοδιοικητική πείρα και ωριμότητα να μετατρέπουν τα λάθη και τις αστοχίες του «Καλλικράτη» σε ευκαιρίες για την συνεχή βελτίωσή του. Τέλος, ανθρώπους που έχουν καταθέσει διαπιστευτήρια αυτοδιοικητικής αγωνιστικής δράσης και που θα παλέψουν για την διεκδίκηση μίας μεταρρύθμισης για πραγματικά αυτοτελείς διοικητικά και οικονομικά ΟΤΑ. Αυτά τα στελέχη, τα έχει ο συνδυασμός μας.

Η ΝΔ έχει κατ’ επανάληψη θέσει ως δίλημμα των εκλογών την αποδοκιμασία ή μη του μνημονίου. Εσείς που προέρχεστε από το χώρο της αυτοδιοίκησης, ποιο πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου;

Βλέπω ένα διπλό μήνυμα, που θα φανεί και στην ψήφο του πολίτη. Από τη μία πλευρά, ένα μήνυμα Ελπίδας για ένα Αύριο Ανάπτυξης, που μόνο οι έμπειροι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης μπορούν να εγγυηθούν. Από την άλλη, ένα μήνυμα αντίστασης στη φτώχεια, την υπανάπτυξη και την ανεργία που φέρνει η πολιτική του Μνημονίου, η οποία, εφόσον ψηφιστούν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι, θα γίνει ακόμη πιο σκληρή οικονομικά και οπισθοδρομική κοινωνικά. Είναι σίγουρο, ότι ο πολίτης θα τοποθετηθεί σοφά και ώριμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.