COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέντευξη στο ArcadiaPortal του υποψ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δ. Δράκου

Τι πιστεύετε πως είναι αυτό που σας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους υποψήφιους σε αυτές τις εκλογές;

Το πρώτο, είναι η πείρα του συνδυασμού μας στα αυτοδιοικητικά. Προσωπικά, υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση δέκα-πέντε χρόνια στο σύνολο. Είμαι νομάρχης Μεσσηνίας δέκα-τρία. Πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), τα τέσσερα τελευταία.
Η φάση που διάγουμε είναι κρίσιμη για την Αυτοδιοίκηση. Γίνεται μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο το οποίο θα έχει δυσκολίες στην εφαρμογή του. Το σχέδιο «Καλλικράτης» που ψηφίστηκε στη Βουλή, δεν ανταποκρίνεται ούτε κατ’ ελάχιστο βαθμό, στο όραμα που είχαμε εδώ και χρόνια θέσει και υπηρετήσει όλοι οι αυτοδιοικητικοί. Ανεξαρτήτως κομμάτων και ιδεολογιών. Ο «Καλλικράτης» δεν παραχωρεί στην Αυτοδιοίκηση το πλαίσιο οργάνωσης, τις αρμοδιότητες και τους πόρους που απαιτούνται. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία μεταρρύθμιση κολοβή. Που δεν εξυπηρετεί ούτε την Αυτοδιοίκηση, ούτε την Περιφερειακή Δημοκρατία, ούτε την πραγματική Αποκέντρωση. Απέναντι σε αυτή τη συνολική στρέβλωση, μόνο έμπειροι και μαχητές αυτοδιοικητικοί μπορούν να σταθούν όρθιοι και να διεκδικήσουν στην πράξη την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, διοικητική και οικονομική, όπως την ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματός μας.
Το δεύτερο στοιχείο που δίνει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στη δική μας προσπάθεια, είναι το όραμα, αλλά κυρίως η γνώση που κατέχουμε, ούτως ώστε να προχωρήσουμε στο μεγάλο αναπτυξιακό άλμα, που θα απελευθερώσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου από τον ιστό της υστέρησης που απλώνεται πάνω από τη χώρα.
Η Περιφέρειά μας, διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ανθρώπινο κεφάλαιο, φυσικούς πόρους, προϊόντα που όμοιά τους ως προς την ποιότητα δε συναντώνται πουθενά στην παγκόσμια αγορά, ιστορία, παράδοση. Αξιοποιώντας όλα τα προηγούμενα συνδυαστικά σε ένα οργανωμένο σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μπορούμε να δώσουμε στην Πελοπόννησο μία διαφορετική προοπτική. Μία νέα πνοή. Η πολιτική του Μνημονίου βάζει χειροπέδες στην Οικονομία της χώρας. Κατ’ επέκταση και στην Κοινωνία μας. Ο μόνος τρόπος να σπάσουμε τα δεσμά, είναι να κάνουμε την επανάσταση μέσα από τις Περιφέρειες. Ο Μωριάς θα σηκώσει και εδώ πρώτος τη σημαία.

Ποιος είναι ο λόγος που σας ώθησε στο να διεκδικήσετε την Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Η Αιρετή Περιφέρεια είναι ένας νέος θεσμός. Για να λειτουργήσει στην πράξη, να επιβιώσει διοικητικά και οικονομικά, αλλά και να εξελιχθεί στο επίπεδο που όλοι οι αυτοδιοικητικοί κρίνουμε ως σωστό και απαραίτητο, χρειάζεται ανθρώπους που ξέρουν τα θέματα. Υπηρέτησα τη Νομαρχία Μεσσηνίας, την ΕΝΑΕ, την Αυτοδιοίκηση και τώρα είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω το κρίσιμο στοίχημα της Αιρετής Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η ομάδα μου και εγώ έχουμε σχεδιάσει ένα άλμα προόδου. Μετά τις εκλογές, υπάρχει πολλή δουλειά που μας περιμένει. Θα κινηθούμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα.
Φυσικά, υπάρχει και ένα συναισθηματικό κομμάτι στα κίνητρά μου. Είμαι γέννημα του τόπου. Όλες οι παιδικές μου θύμησες, η πορεία μου στη ζωή και στην πολιτική, με δένουν με τούτη εδώ τη γη. Την ιστορία και τον πολιτισμό της, που αποτελούν κινητήρια δύναμη για κάθε Πελοποννήσιο. Όνειρό μου, είναι να τη δω να προκόβει. Να γίνεται πρώτη. Πρωτοπόρα. Είμαι απόλυτα ταυτισμένος ψυχικά, με ότι επιδιώκω αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό έχω τόση πίστη στην επιτυχία!

Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να σας αποτρέψει από το να θέσετε υποψηφιότητα για αυτήν την θέση;

Τίποτα δεν θα μπορούσε να μας αποτρέψει. Διότι αισθανόμαστε ότι μας προσκαλεί ο τόπος. Οι ανάγκες του. Οι δυνατότητές του. Μας προσκαλούν οι ίδιοι οι συμπολίτες μας. Γι’ αυτό θέλουμε να αγωνιστούμε για ένα ελπιδοφόρο αύριο.

Πόσο πιστεύετε πως έχει επηρεάσει η γενικότερη κρίση την περιφέρεια μας και ποια σημεία θα ήταν αυτά στα οποία θα πρέπει να δοθεί περισσότερο προσοχή έτσι ώστε οι άνθρωποι της περιφέρειας να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν;

Σε ένα χρόνο η ανεργία έχει διπλασιαστεί στα μέρη μας. Αρκεί αυτό από μόνο του ως στοιχείο, για να διαπιστώσουμε ότι η Πελοπόννησος περνάει δύσκολες μέρες. Όπως και ολόκληρη η Ελλάδα φυσικά. Μπαίνουμε στην καρδιά της ύφεσης. Το εισόδημα μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρήσεις. Ο τζίρος στην αγορά εξανεμίζεται. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται. Άνθρωποι μένουν στο δρόμο. Κανείς από εμάς δε μπορεί να κλείσει τα μάτια μπροστά σε αυτή την τραγωδία. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί. Ούτε και αδρανείς. Θα αγωνιστούμε με τις υπόλοιπες Περιφέρειες, για να αποτινάξουμε το ζυγό της μονοδιάστατης, εισπρακτικής, αντιαναπτυξιακής και αντικοινωνικής πολιτικής του Μνημονίου. Παράλληλα και κύρια όμως, θα δώσουμε διέξοδο στην Πελοπόννησο.
Η Περιφέρειά μας έχει δυνατότητες. Στα πάντα. Στην Αγροτική Οικονομία, όπου οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στις υποδομές, στα εγγειοβελτιωτικά έργα, στα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης, στα βιολογικά προϊόντα, στα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, στα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων, στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής δικαδικασίας με βάση τα νέα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα. Στο Εμπόριο, όπου οφείλουμε να σχηματίσουμε κεντρικό πλάνο προώθησης των προϊόντων μας στην ελληνική και στη διεθνή αγορά. Στις Συγκοινωνίες, όπου επιβάλλεται να βελτιώσουμε τα οδικά δίκτυα εντός κάθε νομού. Επικαλούμαι ως παράδειγμα τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο δρόμο Πύργου-Τρίπολης, στα αλλά τμήματα του εσωτερικού δικτύου της Αρκαδίας, στον ανατολικό άξονα της Πελοποννήσου κ.α. Στις Μεταφορές, όπου χρειάζεται η ίδρυση διαμετακομιστικών-εμπορικών κέντρων σε συνδεδεμένα στρατηγικά σημεία στον Κεντρικό Άξονα της Πελοποννήσου. Στον Τουρισμό, όπου επιβάλλεται η αναβάθμιση του συνολικού προϊόντος που προσφέρουμε στον Έλληνα και ξένο επισκέπτη. Στην Επιχειρηματικότητα, για την τόνωση της οποίας είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού κλίματος, με συγκεκριμένα κίνητρα. Στην φροντίδα και στην προβολή των μνημείων ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης. Στην προστασία του Περιβάλλοντος και στην εξάπλωση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Όλα τα προηγούμενα μαζί, σημαίνουν οικονομική δράση και οικονομικό αποτέλεσμα. Παραγωγή πλούτου και δημιουργία θέσεων εργασίας. Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Δεσμευόμαστε να πετύχουμε μία θεαματική αλλαγή για την Περιφέρεια μας και τους κατοίκους της.

Υπάρχουν πράγματα που πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η Περιφέρεια μας ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους νέους της περιοχής μας;

Οι νέοι ψάχνουν ευκαιρίες. Δυνατότητες. Πεδίο δράσης για να διοχετεύσουν την ενέργειά τους. Υγιές οικονομικοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα νιώσουν ασφαλείς και σίγουροι. Μέσα στο οποίο θα ανακαλύψουν πραγματικά κίνητρα για να δουλέψουν για τη δική τους προκοπή και για την προκοπή του συνόλου. Γράφεται, λέγεται, ακούγεται ότι νέοι άνθρωποι βρίσκονται με το εισιτήριο στο χέρι, έτοιμοι να φύγουν ξανά μετανάστες. Η Πελοπόννησος δεν αντέχει και δεν ανέχεται να αφήσει, έπειτα από πολλές δεκαετίες, τους νέους της να φύγουν. Σας σκιαγράφησα πριν το πλάνο μας. Σας εξήγησα το όραμά μας. Οι νέοι μας θα μείνουν εδώ. Με τα δικά τους χέρια θα χτιστεί το νέο οικοδόμημα. Είναι χρέος όλων μας απέναντι στην Πελοπόννησο και γενικά, στην Πατρίδα.

Ποια είναι η γνώμη σας για την στήριξη του ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπο του κ. Πέτρου Τατούλη.

Η γραπτή δήλωσή που εξέδωσα είναι σαφής. Η ανακοίνωση επίσημης στήριξης του Πέτρου Τατούλη από το ΠαΣοΚ, ήταν μία εξέλιξη προμελετημένη και προδιαγεγραμμένη. Ούτε για μία στιγμή υπήρξε ανεξάρτητη αυτή η υποψηφιότητα. Απλά, καταβλήθηκε προσπάθεια αποπροσανατολισμού του Πελοποννησιακού Λαού. Οι μάσκες όμως έπεσαν. Η αλήθεια βγήκε στο φως.
Εμείς, δεν θα μπούμε σε προσωπική αντιπαράθεση. Επαναλαμβάνω όμως! Θα δοθεί πολιτική μάχη. Όπλα μας, η γνώση και η πείρα μας για την Αυτοδιοίκηση. Το όραμά μας για την Πελοπόννησο και η πίστη μας στην επιτυχή πραγματοποίησή του. Δύναμή μας, η θέληση να ενώσουμε το λαό της Πελοποννήσου και όχι να τον διαιρέσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε έξω από διαχωριστικές γραμμές. Πάνω από πλέγματα και πέρα από συμπλέγματα.
Απευθύνουμε το εξής μήνυμα, μέσω του ArcadiaPortal, αυτή τη φορά: Καλούμε κάθε πολίτη του Μωριά να μας εμπιστευτεί. Και από την επομένη των εκλογών, να εργαστούμε σε πνεύμα σύνθεσης και συναίνεσης. Μαζί, θα κάνουμε τα πάντα δυνατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.