Θόδωρος Σταυριανόπουλος
Μαθηματικός
Περιφερειακός Σύμβουλος
stavr-th@otenet.gr
Στις εκλογές η ζωή κάνει στάση και δίνεται η δυνατότητα στον ψηφοφόρο να επιβραβεύσει ή να αποδοκιμάσει πρόσωπα και πολιτικές. Δίνεται η δυνατότητα στον ψηφοφόρο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και ευκαιρία σε νέα πρόσωπα που εκτιμά ότι θα είναι χρήσιμα στην πολιτική σκηνή.
Η Καλλικρατική αρχιτεκτονική αποτελεί μια γενναία διοικητική μεταρρύθμιση. Είναι η πρώτη φορά που η αυτοδιοίκηση (Περιφερειακή και Δημοτική) παίρνει από την κεντρική εξουσία τόσες πολλές αρμοδιότητες και πόρους. Η μεταρρύθμιση αυτή καμιά ομοιότητα δεν έχει με τις αλλαγές που είχαν προηγηθεί στο παρελθόν, αφού δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στις αιρετές περιφέρειες και τους ισχυρούς διευρυμένους δήμους να διαπραγματεύονται κονδύλια απευθείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο «Καλλικράτης» ενσωματώνει σε ένα νομοθέτημα εκατοντάδων άρθρων θεσμικές παρεμβάσεις που θα αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα σε 16 νομοσχέδια. Αυτά τα 16 νομοσχέδια συγκροτούν τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στόχος του «Καλλικράτη» είναι να αποκτήσουμε επιτέλους ένα καλό κράτος, σύγχρονο και αποτελεσματικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο, που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης. Ένα κράτος «νοικοκύρη», που σέβεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, ένα κράτος βοηθό του πολίτη και της επιχείρησης.
Οι δραστικές συνενώσεις οδηγούν σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Για παράδειγμα, ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων από 16.150 που είναι σήμερα, περιορίζεται περίπου στους μισούς. Επίσης, οι 195 θέσεις Αντινομαρχών, αντικαθίστανται από τις μισές Αντιπεριφερειαρχών και οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι, αντικαθίστανται από 703 περιφερειακούς συμβούλους.
Τη συνένωση των ΟΤΑ, ακολουθούν και τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων. Από 6.000 που είναι σήμερα μειώνονται σε λιγότερο από 2.000. Τα 60.000 περίπου μέλη των διοικήσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ, μειώνονται στις 20.000.
Προωθείτε μια εκτεταμένη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Οι νέες αρμοδιότητες των νέων Δήμων αφορούν στους τομείς Πολεοδομίας, Πρόνοιας, Υγείας, Παιδείας, Εμπορίου, Μεταφορών.
Η Καλλικρατική αρχιτεκτονική στην Πελοπόννησο έχει πλέον δημιουργήσει ένα ανακυτταρωμένο αυτοδιοικητικά τοπίο. Ο Πέτρος Τατούλης ως Περιφερειάρχης θα είναι ο «τοπικός άρχοντας» μιας μεγάλης γεωγραφικής ενότητας. Στην πράξη όμως μένει να δούμε κατά πόσο ισχυρές θα είναι οι αρμοδιότητες και η οικονομική του αυτοτέλεια.
Επί σειρά ετών είμαστε θεατές της ανακολουθίας λόγων και πράξεων. Είμαστε θεατές του περίγελου της υπόσχεσης. Εδώ που έχουμε φθάσει δεν υπάρχουν περιθώρια για πολλές υποσχέσεις. Απαιτείται συντονισμένος αγώνας σε μορφή και περιεχόμενο για να έχουμε αποτέλεσμα.
Η Πελοπόννησος διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να την οδηγήσουν σε ανάπτυξη, μπορούν να την καθιερώσουν τόπο προορισμού για τον επισκέπτη. Η φύση την προίκισε με φυσικές ομορφιές, υπέροχες θάλασσες, καταπληκτικά βουνά. Διαθέτει πολιτισμό και υπέροχο κλίμα. Επίσης παράγει ποιοτικά και επώνυμα αγροτικά προϊόντα.
Η Πελοπόννησος πρέπει να γίνει «Κιβωτός» όπου μέσα της να διαφυλάξουμε αξίες, πολιτισμό, φυσικό περιβάλλον και ποιοτικά οικολογικά προϊόντα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ταυτόχρονη ανάπτυξη του αγροτικού και τουριστικού τομέα.
Κάνοντας το διάλογο εργαλείο συνεννόησης και όχι παγίδα που προσπαθεί να παγιδεύσει ο ένας τον άλλο θα ψάξουμε να βρούμε στην Πελοπόννησο το κομμένο νήμα της ανάπτυξης και θα το ενώσουμε. Αυτό μπορεί και θα το κάνει η ομάδα της «Νέα Πελοποννήσου» με επικεφαλή τον Πέτρο Τατούλη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.