COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος για:¨το καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου¨

Βασικά σημεία ομιλίας του Περιφερειακού Συμβούλου Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη, με θέμα: ¨το καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου¨.
Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του Υπουργού, για το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειάς μας. Πιστεύω όμως ότι η έννοια του ¨καλαθιού των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου¨ με τα όσα ακούσαμε από το στόμα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, εμπεριέχει το στοιχείο της γενικότητας και όχι συγκεκριμένης αγροτικής πολιτικής, στήριξης των αγροτικών προϊόντων, που θα εξειδικεύει την επιχειρησιακή δράση ανά προϊόν. Ωραία είναι τα καλάθια, ωραία ακούγεται επικοινωνιακά, αλλά θα πρέπει να συνδέονται και από συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που δεν ακούσαμε και που έχουν να κάνουν με τον σύγχρονο τρόπο προώθησης και πώλησης των αγροτικών μας προϊόντων με το σύγχρονο μάρκετινγκ.
Αυτό δηλαδή που εφαρμόζουν σήμερα οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και άλλες χώρες, οι κύριοι δηλαδή ανταγωνιστές μας και το εφαρμόζουν με επιτυχία. Επειδή ακούστηκαν σχεδόν όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά ο αγροτικός τομέας από προηγούμενους ομιλητές, θα θέσω στον κ. Υπουργό ορισμένα ζητήματα στα οποία δεν αναφέρθηκε και θα περιμένω στη δευτερολογία του να δώσει απαντήσεις. Δεν μας είπατε πως θα χειριστείτε την ανταγωνιστικότητα ομοειδών προϊόντων διαφορετικών περιοχών; Πρόσφατα ακούσαμε ότι η Κρήτη ανακηρύχτηκε από τον Πρωθυπουργό ¨πρότυπο ανάπτυξης¨ του αγροτοδιατροφικού τομέα με προϊόντα πιστοποιημένης ποιότητας και αναγνωρισμένης ταυτότητας. Τέτοια επώνυμα και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα διαθέτει και η Πελοπόννησος και αναφέρομαι στην Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης – Ελιάς & Ελαιόλαδου - (ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ) που αποτελεί μια παγκοσμίως διαδεδομένη ταυτότητα προϊόντος.
Δεν μας είπατε ποιες είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα γίνουν μέσα στο 2011. Δεν ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο! Π.χ: με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της συνεχούς αύξησης του κόστους παραγωγής που πλήττει την ανταγωνιστικότητά μας ως χώρα; Πως θα αντιμετωπιστούν τα γενικότερα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής γεωργίας που στην Π.Π είναι εντονότερα, όπως, μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος, γερασμένος και ολιγάριθμος αγροτικός πληθυσμός, κ.α.. Δεν μας είπατε, αν θα δώσετε περισσότερα κίνητρα στους νέους αγρότες; Γιατί εκεί στηρίζεται το μέλλον της αγροτικής μας παραγωγής. Δεν μας είπατε πως θα αντιμετωπίσετε τις αδυναμίες που έχει το μητρώο αγροτών; Υπάρχουν αδικίες, είναι ελλιπές, προβληματικό και άδικο!! Θα διορθωθούν και πότε; Δεν μας είπατε τίποτα για την έλλειψη μητρώου εμπόρων και διακινητών αγροτικών προϊόντων; Δεν μας είπατε, ποια πολιτική έχει εφαρμοστεί τους τελευταίους 14 μήνες στην Ελληνική Γεωργία! Γιατί ο χρόνος πάντα είναι πολύτιμος και τα μεγάλα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν.
Να συμπληρώσω κάτι για το λάδι, δεδομένου ότι ακούστηκαν πάρα πολλά από εκπροσώπους φορέων και συνεταιρισμών και ελαιοπαραγωγούς. Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι από το στόμα σας κ. Υπουργέ δεν ακούσαμε σήμερα δυστυχώς καμία συγκεκριμένη αναφορά, για το εθνικό μας προϊόν το ελαιόλαδο, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η Περιφέρειά μας είναι η 1η σε παραγωγή ελαιοκομική Περιφέρεια στη χώρα μας. Μήπως είναι τυχαίο, ή μήπως δεν γνωρίζει η ηγεσία του ΥΑΑ την άσχημη κατάσταση που βιώνει σήμερα ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός. Σας θέτω ένα ερώτημα που είναι και ερώτημα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας από όπου κατάγομαι, και της Λακωνίας πιστεύω, και όχι μόνο !!
Τι θα κάνετε με το ελαιόλαδο! Πως σκοπεύει να κινηθεί το Υπουργείο σας για το εν λόγο Εθνικό μας προϊόν. Έχετε χαράξει, θα χαράξετε Ελαϊκή Πολιτική για το προϊόν ή το έχετε εγκαταλείψει στην τύχη του; Ξέρετε ότι οι τιμές του ελαιολάδου φέτος είναι εξευτελιστικές παρά το γεγονός ότι είναι μειωμένη και η Εθνική μας παραγωγή!!Ακούστηκε από κάποιον συνάδελφο του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι δεν είναι και όλα μαύρα στον αγροτικό τομέα.
Στον τομέα της ελαιοκομίας σας διαβεβαιώνω ότι σήμερα είναι όλα μαύρα με την κατρακύλα των τιμών στο λάδι.Ξέρετε πόσοι ελαιοπαραγωγοί φέτος στην Μεσσηνία εγκατέλειψαν τις ελιές τους και δεν μάζεψαν το λάδι τους, λόγο του υψηλού κόστους παραγωγής;
Μέχρι τώρα η Ε.Ε μας επιδοτούσε να βγάλουμε τα αμπέλια και τις αμυγδαλιές. Μήπως ήρθε η ώρα της ελιάς; Ο αγροτικός κόσμος στενάζει και είναι βέβαιο ότι κάτω υπό αυτές τις δύσκολες παραγωγικές και καταναλωτικές συνθήκες έχουν εξαντλήσει την ανοχή τους και την υπομονή τους σε κάθε υπόσχεση που αποτελεί μπαλόνι τρύπιας πολιτικής. Θέλω να πιστεύω ότι θα ενσκήψετε με τη δέουσα σοβαρότητα στο ζήτημα αυτό και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και την Αυτοδιοίκηση θα δρομολογήσετε σύντομα λύσεις που είναι αναγκαίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.