COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΔΗΜΑΡ με την Ιδρυτική της Διακήρυξη προσδιόρισε ότι ο αριστερός μεταρρυθμισμός έχει νόημα και γόνιμες προοπτικές μόνον όταν επιχειρείται σε κάθε βήμα με τη συμμετοχή, την πάλη και τον έλεγχο των εργαζομένων και των ενεργών πολιτών. Όταν οι συγκεκριμένες λύσεις και πολιτικές που προωθεί εμπνέονται και χαρακτηρίζονται από τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας. Όταν, δηλαδή, έχουν δημοκρατικό διαρθρωτικό χαρακτήρα, υπηρετούν την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την οικονομική δικαιοσύνη, διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, όταν εγγράφονται στη λογική της αειφορίας και της πράσινης - οικολογικής ανασυγκρότησης της οικονομίας.
Χρειάζεται πρωταρχική κρατική μέριμνα για την οργάνωση και ανάπτυξη στοχευμένης πολιτικής γης, με σαφή καθορισμό των χρήσεων γης σε όλη την επικράτεια, με στόχο τη διατήρηση της αγροτικής γης και την περιβαλλοντική της προστασία. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε :
*Ριζική αναδιάρθρωση του τρέχοντος και μελλοντικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με μεταφορά/ενίσχυση των πόρων του, για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας, των μεταποιητικών μονάδων αλλά και των δικτύων εμπορίου και διακίνησης αγροτικών αγαθών, ώστε να προωθηθούν κατά προτεραιότητα οι επενδύσεις, η καινοτομία, τα νέα παραγωγικά συστήματα, η αποτελεσματική προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος.
*Επιδίωξη της πολυλειτουργικότητας του αγροτικού τομέα, με έμφαση στην προστασία και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα, την περιφερειακή ισορροπία, την εξωστρέφεια της αγροτικής παραγωγής, την ενίσχυση των συνεργιών με άλλες πολιτικές (περιβάλλοντος, διαρθρωτικές, τουρισμού, μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, εμπορίου, καταναλωτή κλπ).
-*Στήριξη του γεωργικού εισοδήματος με αναβάθμιση και προώθηση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, των προϊόντων προέλευσης, των βιολογικών και των μη μεταλλαγμένων, την εξασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων με ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα ελέγχων και ιχνηλασιμότητας των αγρο-διατροφικών προϊόντων.
*Προώθηση ενιαίου σήματος ποιότητας με πολύ υψηλές προδιαγραφές με βάση τη ζήτηση σε ευρωπαϊκή και διεθνή ποιοτική αγορά για όλα τα ελληνικά προϊόντα που θα συγκεντρώνουν αυτές τις δυνατότητες με ειδική μέριμνα για την αποτροπή ελληνοποίησης υποβαθμισμένων προϊόντων από τρίτες χώρες.
*Αποτροπή με αντικίνητρα των αλόγιστων αλλαγών κυρίως σε γη υψηλής παραγωγικότητας για καλλιέργεια βιοκαυσίμων και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών *Στοχευμένη και συνεπή ενίσχυση της ποιοτικής, και με προδιαγραφές που σέβονται το περιβάλλον αλλά και τα ίδια τα ζώα, κτηνοτροφίας και των προϊόντων της, κύριας πηγής εισοδήματος αγροτικού πληθυσμού, ιδίως σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν άλλες πηγές απασχόλησης και διαθέτουν δυνατότητες ανάδειξης πολλών συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, ώστε να ανατραπεί η μεγάλη εξάρτηση της χώρας από αντίστοιχες εισαγωγές.
*Κατάργηση όλων των προνομίων που έχουν οι υπάρχοντες αγροτικοί συνεταιρισμοί με πρώτο στόχο την διάλυση όλων των συνεταιρισμών σφραγίδα και διαχειριστικός έλεγχος τόσο στους πρωτοβαθμίους όσο και στους δευτεροβάθμιους και τριτοβάθμιους(ειδικά στην ΠΑΣΕΓΕΣ) και τελικό στόχο την εξυγίανση και πλήρη ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιρισμών, ώστε να μετατραπούν σε πραγματικά επιχειρηματικούς φορείς όλων των αγροτών και να μην λειτουργούν ως το «μακρύ χέρι του Κράτους», την προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας και της οργάνωσης των αγροτών σε ομάδες παραγωγών.
*Θέσπιση αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης των κρίσεων με μέτρα ασφάλισης της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος, με γενναία στήριξη από κυρίως κοινοτικούς αλλά και εθνικούς πόρους.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Π.Ε της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.