COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου:Ενιαίο μέτωπο ενάντια στο κλείσιμο των σχολείων

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
«Ενιαίο μέτωπο ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης για το κλείσιμο των σχολείων»

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Από τις 14 Φεβρουαρίου 2011 είχα ζητήσει να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να ληφθεί η ακόλουθη απόφαση:
«ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Όχι στην κατάργηση και συγχώνευση των σχολικών μονάδων
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στις επικείμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις των σχολικών μονάδων, που μεθοδεύει η κυβέρνηση και μάλιστα χωρίς κανένα διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.
Τονίζει ότι η δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με δημοσιονομικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου απαιτεί να μην υπάρξει καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολικών μονάδων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των οργάνων, των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών, των οικείων Δήμων και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
14/2/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ»
Ενώ έχουν μεσολαβήσει δύο συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου μέχρι σήμερα, το θέμα δεν συζητήθηκε.
Όμως η κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις των μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και της τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχώρησε σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.
Το κλείσιμο των σχολείων έγινε χωρίς καμία δημοκρατική συζήτηση και προβάλλοντας σαθρά και ανακριβή επιχειρήματα ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό των μαθητών και των γονιών τους. Η αλήθεια είναι ότι οι αποφάσεις αυτές έγινε με μόνο κριτήριο τη μείωση των δαπανών για την παιδεία και με παντελή αδιαφορία για τα κοινωνικά και παιδαγωγικά προβλήματα που θα προκύψουν.
Η κυβέρνηση έχει ένα και μόνο σκοπό. «Δια πυρός και σιδήρου» με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο να επιβάλλει την αντιλαϊκή της πολιτική. Το κλείσιμο των σχολείων στην περιφέρεια της Πελοποννήσου θα δυσκολέψει την πρόσβαση των μαθητών και μαθητριών στο σχολείο, θα ενισχύσει το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής, θα αυξήσει τις δυσκολίες στην επικοινωνία γονιών και εκπαιδευτικών, θα ενισχύσει την εσωτερική μετανάστευση στις πόλεις – κέντρα κάθε νομού και συνεπώς θα ερημώσει περαιτέρω την ύπαιθρο.
Απέναντι σε αυτό τον αντιεκπαιδευτικό «Αρμαγεδώνα» η μόνη απάντηση πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου πανεκπαιδευτικού μετώπου μαθητών, γονιών, δασκάλων, καθηγητών και αυτοδιοικητικών κινήσεων ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.
Η ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση και αντίσταση της κοινωνίας στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και τις περικοπές στην παιδεία δεν είναι «μάχη οπισθοφυλακής», ούτε «υπεράσπισης κεκτημένων». Είναι αγώνας που συμβάλλει σε μια καλύτερη παιδεία και στη διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο.
Κύριε Περιφερειάρχη,
Όταν οι μαθητές, οι γονείς, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και οι τοπικές κοινωνίες, το προηγούμενο διάστημα είχαν κινητοποιηθεί ενάντια στο κλείσιμο των σχολείων, εσείς σε ορισμένες περιπτώσεις είχατε δώσει σαφείς και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι είναι βέβαιο ότι τα σχολεία τους δεν θα κλείσουν. Παρόλα αυτά αποφασίστηκε το κλείσιμό τους. Σας υπενθυμίζω τις διαβεβαιώσεις και εσάς και της κας Νικολάκου στο Διαβολίτσι, στη Λογγά, στα Λαγκάδια, στη Δημητσάνα και αλλού. Παρότι είχατε κατηγορηματικά διαβεβαιώσει τις τοπικές κοινωνίες ότι τα αιτήματά τους έχουν ικανοποιηθεί, σήμερα περιορίζεστε στο να πείτε «αλλού έγιναν δεκτές οι προτάσεις μας και αλλού όχι» και πέραν αυτού ουδέν.
Για όλους αυτούς τους λόγους επαναφέρω το ζήτημα και ζητώ στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το θέμα να ενταχθεί για να ληφθεί η ακόλουθη απόφαση:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις των σχολικών μονάδων, που εξήγγειλε η κυβέρνηση και μάλιστα χωρίς κανένα διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.
Τονίζει ότι η δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με δημοσιονομικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου απαιτεί να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις καταργήσεων – συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, οι οποίες δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των οργάνων, των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών, των οικείων Δήμων και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου».
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.