COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της Διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, ΤΩΡΑ !

Από τη Διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Δημόσιος Χώρος)
Στη Διαχείριση Υλικών/Υποπροϊόντων (Κοινωνικός Χώρος)

Με βάση τις από καιρού τοποθετήσεις των Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου σχετικά με την διαχείριση των ΑΣΑ,  κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο, για τη λήψη αποφάσεων Επίλυσης του Προβλήματος : α) με Εξοικονόμηση χρηματοδοτικών πόρων από το Δημόσιο – από τα Νοικοκυριά – από κάθε Παραγωγό στερεών αστικών αποβλήτων-υλικών, β) με Κοινωνική αποδοχή-συνοχή-ενεργό συμμετοχή και γ) με Οικολογική συμβατότητα, οι Προτάσεις που ακολουθούν :

Θεσμοθετούνται ως ισότιμες, με τις ήδη υπάρχουσες, δυνατότητες τα παρακάτω :
1. Δυνατότητα επιχειρησιακού ρόλου εταιρικών σχημάτων κοινωνικής οικονομίας στο πεδίο της Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων, υπό το πρίσμα όμως ότι αυτά αποτελούνται κατά κύριο λόγο (αν όχι καθολοκληρίαν) από χρήσιμα υλικά/υποπροϊόντα, τα οποία με αντίστοιχη διαχείριση επιστρέφουν στην παραγωγική διαδικασία. 

2. Οι εν λόγω εταιρείες δραστηριοποιούνται στη συλλογή-αποκομιδή-διαχείριση των επιμέρους κατηγοριών ΑΣΑ/Υλικών (υλικά συσκευασιών, οργανικό κλάσμα, υπολειμματικά ΑΣΑ, ειδικά ρεύματα όπως ΑΗΗΣ κ.λπ.)

3. Στις εν λόγω πολυμετοχικές εταιρείες συμμετέχουν δημότες, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους αν όχι συνολικά είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο του οικείου Δήμου ή γειτονικών Δήμων.

4. Ο κάθε δημότης ή γενικότερα κάτοχος των εν λόγω υλικών έχει ως Συνδρομητής τη δυνατότητα να επιλέγει εταιρικό σχήμα κοινωνικής οικονομίας (βλ. παραπάνω) ως Πάροχο, στον οποίο να τα διαθέτει προς διαχείριση.

5. Ο Πάροχος παρέχει στο Συνδρομητή τη συγκεκριμένη υπηρεσία και ο Συνδρομητής καταβάλλει στον Πάροχο αντίστοιχα ανταποδοτικά τέλη. Ως εκ τούτου, ο Συνδρομητής απαλλάσσεται στο εξής από τα ανταποδοτικά τέλη αποκομιδής ή και διαχείρισης που κατέβαλε έως τότε στον οικείο Δήμο για τα ως άνω υλικά, τα οποία ο Δήμος διαχειρίζονταν ως Αστικά Στερεά Απόβλητα.
6. Οι  ΟΤΑ,  δύνανται να παρακινούν  στην  ίδρυση  νόμιμων  σχημάτων  σύμφωνα  με  βασικές  αρχές πολυσυμμετοχικότητας  και  κοινωνικής  αντίληψης,  καλώντας,  προς  τούτο,  κατά προτεραιότητα, τους εγγεγραμμένους Δημότες.

7. Περισσότερα του ενός εταιρικά σχήματα είναι δυνατό να λειτουργούν στον ίδιο Δήμο ή στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα.

8. Η θεσμοθέτηση του επιχειρησιακού ρόλου εταιρειών κοινωνικής οικονομίας στο προκείμενο, δεν αναιρεί το δικαίωμα και τη δυνατότητα στους Δήμους να αναλαμβάνουν οι ίδιοι ή και οι ίδιοι (παράλληλα με εταιρείες κοινωνικής οικονομίας) συναφείς δραστηριότητες.

9. Στους αναθεωρούμενους ΠΕΣΔΑ, προτεραιότητα έχει η χρηματοδότηση των προαναφερόμενων επιχειρηματικών σχημάτων κοινωνικής οικονομίας. Ή - με άλλα λόγια -στον όποιο ΄΄ανταγωνιστικό διάλογο΄΄ προβλέπεται η συμμετοχή τέτοιων εταιρειών. 


Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου
Περισσότερες πληροφορίες :
Βασίλης Γιόκαρης  697 – 4392097
Δήμητρα Λυμπεροπούλου  698 – 5684301

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.