COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Συμμετοχή του Δήμου Σαμοθράκης στο έργο ENERGEIA

Εγκρίθηκε η υλοποίηση του έργου με τίτλο ENERGEIA  ‘’Fostering the use of low temperature geothermal sources through the development of operational exploitation guidelines and green energy solutions of enterprising ‘’ στο πλαίσιο του  Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας Βουλγαρίας 2007-2013. 
Στο έργο συμμετέχει ο Δήμος Σαμοθράκης ως εταίρος ενώ το σχήμα αποτελείται από τους: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εργαστήριο Τηλεμετρίας και Τηλεπισκόπησης Σχολής Γεωπονίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Τοπείρου, ενώ από τη Βουλγαρική πλευρά συμμετέχουν το Υπουργείο Οικονομίας Ενέργειας και Τουρισμού, ο Δήμος Simitli και ο Δήμος Mineralni Bani με επικεφαλή εταίρο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης-Δ/νση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για τον Δήμο Σαμοθράκης είναι 167.000,00 ενώ το σύνολο του έργου ανέρχεται στα 3.353.535,04 ευρώ.

Η χρηματοδότησης προέρχεται κατά 85% από  ευρωπαϊκούς πόρους και συγκεκριμένα από το ΕΤΠΑ και κατά 15% από εθνικούς πόρους.
Διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι  22 μήνες με έναρξη τις 23/10/2013.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του έργου αφορούν στα ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΘΕΡΜΩΝ
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για το υδροθεραπευτήριο των Θέρμων Σαμοθράκης προσανατολίζονται στην κατεύθυνση εξοικονόμησης ενέργειας και στην αξιοποίηση του γεωθερμικού ρευστού για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών των κτιριακών υποδομών. Συγκεκριμένα οι προτεινόμενες παρεμβάσεις διακρίνονται σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, παρεμβάσεις εξορθολογισμού των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και παρεμβάσεις αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας.
Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας
Αντικατάσταση υαλοπινάκων και κουφωμάτων. Η υφιστάμενη κατάσταση περιλαμβάνει κουφώματα κακής αεροστεγανότητας, χωρίς θερμοδιακοπή και μονούς υαλοπίνακες. Προτείνεται αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα πιστοποιημένα ξύλινα κουφώματα με δίδυμους ενεργειακού υαλοπίνακες και συνολικό συντελεστή θερμοπερατότητας κουφωμάτων Uw<2 m2k="" nbsp="" p="">
Προσθήκη θερμομόνωσης κελύφους. Το κέλυφος του υδροθεραπευτηρίου αποτελείται από διπλή οπτοπλινθοδομή επιχρισμένη έσω και έξω με ασβεστοτσιμεντοκονία, ενώ απουσιάζει στοιχείο θερμομόνωσης. Ο φέρον οργανισμός είναι από σκυρόδεμα. Προτείνεται η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κελύφους σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα (τοιχοποιίες, φέρον οργανισμός) τύπου διογκωμένης πολυστερίνης. 
Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού. Προτείνεται ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού του κτιρίου με αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας LED ή φθορισμού. Η θερμοκρασία χρώματος θα είναι 2700K (ζεστό λευκό) και η ελάχιστη διάρκεια ζωή θα είναι 15.000hrs. Οι λαμπτήρες θα συνοδεύονται από πιστοποίηση CE. 
Παρεμβάσεις εξορθολογισμού ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
Εγκατάσταση δικτύου διανομής της θέρμανσης.  Στα πλαίσια αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας και του εξορθολογισμού των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου του υδροθεραπευτηρίου Σαμοθράκης προτείνεται η τοποθέτηση δικτύου διανομής της θέρμανσης αποτελούμενο από τερματικές μονάδες. Η εν λόγω παρέμβαση θα υλοποιηθεί μετά από μελέτη θερμικών απωλειών για την βέλτιστη διαστασιολόγηση των τερματικών μονάδων και εκτός από τερματικές μονάδες περιλαμβάνει τα δίκτυα μονωμένων σωληνώσεων και δοχείο αδρανείας. 
Παρεμβάσεις αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας
Για την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση όλων των απαραίτητων υποσυστημάτων:
Αντλητικό συγκρότημα ανόρυξης ανόρυξης του γεωθερμικού ρευστού
Σωληνώσεις μεταφοράς νερού από την γεώτρηση προς τον εναλλάκτη θερμότηττας
Εναλλάκτης θερμότητας
Σωληνώσεις μεταφοράς του δευτερεύοντος κυκλώματος του εναλλάκτη προς τις καταναλώσεις
Αντλιοστάσιο ανακυκλοφορίας του δευτερεύοντος κυκλώματος
Η λειτουργία του συστήματος θέρμανσης του κτιρίου περιλαμβάνει την ανόρυξη του γεωθερμικού ρευστού μέσω των σωληνώσεων και του αντλητικού συγκροτήματος, την μεταφορά θερμότητας μέσω του εναλλάκτη στο δευτερεύον κύκλωμα, την ανακυκλοφορία του εργαζόμενου μέσου (νερού) στο δεύτερον κύκλωμα και την διανομή της θέρμανσης στο κτίριο μέσω των τερματικών μονάδων. 
Καινοτόμα παρέμβαση
Εγκατάσταση Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού Συστήματος. Προτείνεται η τοποθέτηση μικρού αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος στην στέγη του κτιρίου του υδροθεραπευτηρίου το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του συστήματος αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα (αντλιοστάστιο κλπ). Συμπληρωματικά, προβλέπεται το φωτοβολταϊκό σύστημα να καλύπτει μέρος των αναγκών του κτιρίου σε ηλεκτρική ενέργεια, όπως για παράδειγμα ο φωτισμός. Η σύνδεση του κτιρίου με την ΔΕΗ θα παραμένει για την ενεργειακή ασφάλεια της λειτουργίας του Υδροθεραπευτηρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.