COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Συνέντευξη Τύπου της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ με θέμα την Επίκαιρη Επερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού Τομέα

Με αφορμή την Επίκαιρη Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού Τομέα, την Τετάρτη 05/03/2014 προσκλήθηκαν στη Βουλή εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων των αγροτών ενώ την Πέμπτη 06/03/2014, δόθηκε συνέντευξη Τύπου. 

Στη συζήτηση που έγινε με τους εκπροσώπους των φορέων, εκ μέρους των Συλλόγων παραβρέθηκαν οι:

-Κωνσταντίνος Σκιαδάς, αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ
-Λευτέρης Γίτσας, μέλος του  ΔΣ και αντιπρόεδρος του ΣΕΚ 
-Μιχάλης Σμύρης, αναπληρωτής διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ.
-Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, Πρωτοβουλία Αγροτών. 
-Απόστολος Μπαλτογιάννης, πρόεδρος της Ένωσης Οργανώσεων  Πτηνοτρόφων Παραγωγών. 
-Νίκος Κουτλιάμπας, Πρόεδρος  ΑΣΕΠΟΠ  Βελβεντού: Εξαγωγές στο Ισραήλ και το παράδειγμα της Ιορδανίας
- Παναγιώτης Ορφανός, πρόεδρος Α.Σ. ΕΛΙΟΣ.   ΦΠΑ 600 πίσω αλλά τα παίρνει από τα Βιβλία Εσόδων Εξόδων
-Αναστάσιος Χαλκίδης, Αγροτικός Σύλλογος Αγροτών Βέροιας. 
-Κωνσταντίνος Γεωργίου, Πανελλήνια  Ένωση Συντονιστικού Αγροτών. 
-Ξενοφώντας Τσέμπης, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας
Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων έθεσαν σειρά θεμάτων που απασχολούν τους αγρότες και τους εκπροσώπους του συνεταιριστικού κινήματος. 
Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν σε εκκρεμοτήτες όπως είναι ο νόμος 4015 του 2011, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής και η υποχρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. 
Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις  δύο εκπροσώπων Συνεταιριστικών Ενώσεων. Ο Νίκος Κουτλιάμπας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, καθώς λόγω της γραφειοκρατίας προώθησε μόνο το 10% από το σύνολο των εξαγωγών που θα μπορούσε να προωθήσει στο Ισραήλ, ενώ δεν έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία με την Ιορδανία.
Ο Παναγιώτης Ορφανός, από την πλευρά του επισήμανε ότι το ποσό που θα προκύψει από τη μείωση του ΦΠΑ, εφόσον γίνει, θα δοθεί στους λογιστές για την τήρηση των βιβλίων εσόδων και εξόδων. 
Τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των φορέων, όσο και στη συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, Δήμητρης Αναγνωστάκης και οι βουλευτές Λάρισας Θωμάς Ψύρρας, Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα, Β' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου και Τρικάλων Γιώργος Κυρίτσης, περιέγραψαν σημείο προς σημείο την Επίκαιρη Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τόνισαν την ανάγκη άμεσης ανάληψης πρωτοβουλιών  για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. 
Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνος του αγροτικού τομέα της  ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης  ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα που θα περιλαμβάνει το τετράπτυχο: αγροτική ανάπτυξη - αειφορία - αποτελεσματικότητα - κοινωνική συνοχή. Όπως είπε, «ο πρωτογενής τομέας έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας». 
Ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, έκανε ειδική αναφορά στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Όπως είπε, απαιτείται δικαιότερη κατανομή των πόρων της, βάσει κοινωνικά δίκαιων κριτηρίων, όπως το μερίδιο του γεωργικού εισοδήματος στο ΑΕΠ και το ποσοστό απασχόλησης στον γεωργικό τομέα. 
Όπως είπε χαρακτηριστικά «τις ενισχύσεις πρέπει να τις λαμβάνουν όσοι ασχολούνται πραγματικά με τη γεωργία».  
Ο βουλευτής Λάρισας Θωμάς Ψύρρας, αναφέρθηκε στις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής στην αγροτική παραγωγή και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας. ενέργειας. Μεταξύ άλλων πρότεινε:
- να λειτουργήσει με αυστηρότητα η Επιτροπή του Ανταγωνισμού
-  να συγκροτηθεί Παρατηρητήριο Τιμών Αγροτικών Εφοδίων 
-να επιδιωχθεί η τροποποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής με μείωση του ΦΠΑ.
- να θεσπιστεί το αγροτικό πετρέλαιο με βάση αντικειμενικά κριτήρια.  
- να θεσπιστεί ειδικό μειωμένο τιμολόγιο για το ρεύμα ειδικά για αγρότες και εξαγωγικές. 
Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Νίκη Φούντα, έθιξε σειρά ζητημάτων όπως:
Οι ελληνοποιήσεις προΙόντων. Όπως είπε, υπάρχουν ανεπάρκειες στις ελεγκτικές διαδικασίες αλλά και στην εφαρμογή της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας». Εξήγησε δε ότι «πέρα από την ενίσχυσή των ελέγχων, απαιτείται και εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων ιχνηλασιμότητας» των προϊόντων.  
Πρότεινε μεταξύ άλλων:
-την εφαρμογή του Ενιαίου Μητρώο Εμπόρων, Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών που όπως είπε έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. 
-Την αναθεώρηση λειτουργίας του ΕΛΓΑ που θα περιλαμβάνει πιο δίκαιο τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων από τις ζημιές στην παραγωγή και στην αναλογικότητα εισφοράς και αποζημίωσης για τον κάθε παραγωγό.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.