COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το σχέδιο της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση συμμετοχής 66% στο μετοχικό κεφάλαιο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε., το οποίο ετοιμάστηκε από τη ΔΕΗ Α.Ε..

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. 
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι εκπρόσωποι της ΔΕΗ, κύριε Γενικέ, τα είπαμε καθαρά στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ. Kαι ότι είπαμε τότε, ισχύει απολύτως. Δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καμία πώληση του ΑΔΜΗΕ, καμία ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Αυτό το απευθύνουμε προς όλους και προς τους επίδοξους κερδοσκόπους πέρα από εσάς, να το καταλάβουν καλά, να μην πλησιάσουν. Η προειδοποίησή μας αυτή, μετά την ψήφιση, που για μας, είναι μη ψήφιση, δεν υπάρχει ψήφιση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο πήρε 150. Δεν πήρε 151. Δεν έχετε ούτε τυπικά, το ηθικό δικαίωμα να προχωρήσετε. 

Δεύτερον, ο μήνας έχει 12 Μαρτίου. Όσα κόλπα και να κάνει η κυβέρνηση και να μειώσει το χρόνο τον προεκλογικό, σε ένα μήνα, σε έξι μέρες ξεκινάει η προεκλογική περίοδος. Οφείλει στοιχειωδώς γνωρίζοντας και ποια είναι η θέληση του ελληνικού λαού σήμερα, να σταματήσει την κατάπτυστη πράξη της 24ης Ιουλίου 2013. Είναι ντροπή, ότι επιλέχθηκε η 24η  Ιουλίου, ημέρα πτώσης της Χούντας, για το ξεπούλημα της στρατηγικότερης υποδομής της χώρας, της ΔΕΗ και των θυγατρικών της. 
Θέλουμε να πούμε και κάτι άλλο στους κερδοσκόπους. Τα δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις για τον ΑΔΜΗΕ, 690.000 € η πρώτη απόφαση αποζημίωσης κατοίκων στο ΚΥΤ Αργυρούπολης. Ο κόσμος θα το τραβήξει αν ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ. Δεν θα σεβαστεί. Σεβόταν ο κόσμος τη ΔΕΗ, γιατί ήξερε ότι ήταν δημόσια.
Τώρα που θα ξεπουληθεί, λοιπόν, θα τους χορέψει ο κόσμος στο ταψί όποιους τολμήσουν να έρθουν να πάρουν τη Δ.Ε.Η.. Αυτό ας το καταλάβουν, γιατί  ξέρει πολύ καλά η Κυβέρνηση τις πρόσφατες αποφάσεις των δικαστηρίων.
Επομένως, αυτή είναι η ουσία της τοποθέτησής μας με την τιμή που είχα ως Εισηγητής στο νομοσχέδιο. Ότι, πω από δω και πέρα είναι αιτήματα και διευκρινίσεις που ζητούν οι εργαζόμενοι, γιατί για εμάς ο νόμος αυτός δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και το νομοσχέδιο που είναι στη διαβούλευση για την καλή Δ.Ε.Η.. Ας σταματήσει, λοιπόν, το παιχνιδάκι της μικρής Δ.Ε.Η., για το οποίο θα μιλήσω παρακάτω.
Θα ήθελα να θέσω μερικά ερωτήματα για τον ΑΔΜΗΕ φέρνοντας στην Επιτροπή απορίες των εργαζομένων στην Επιχείρηση και των Σωματείων τους.
Λέτε, ότι « ειδικά για τη Δ.Ε.Η. και τις θυγατρικές της ο νόμος για την πώληση του ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι το προσωπικό του ΑΔΜΗΕ που προέρχεται από τη Δ.Ε.Η. διατηρεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα». Γιατί αφήνετε έξω το προσωπικό του ΛΑΓΗΕ, το οποίο είχε συμπεριληφθεί στις προβλέψεις του ν. 4001/2011 έστω και εμμέσως; Στο σημείο αυτό δεν γίνεται καμία αναφορά για τα δικαιώματα του προσωπικού του ΛΑΓΗΕ ή αυτών που προέρχονται από το ΛΑΓΗΕ. 
Τι θα γίνει, λοιπόν, με το ΛΑΓΗΕ; Θα κλείσει; Θα αναλάβει τις εργασίες του το Χρηματιστήριο, όπως ακούγεται; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους εργαζόμενους.
Δεύτερον, αποκλείετε κάποια κράτη – μέλη, κύριε Πρόεδρε της Δ.Ε.Η.. Με ποιο σκεπτικό το κάνετε αυτό και εάν υπάρχουν χώρες σε αυτά που είναι συνδεδεμένες με την Ε.Ε. και έχετε το δικαίωμα να τους αποκλείσετε από το διαγωνισμό;
Επαναλαμβάνω για μην παρεξηγηθούμε, ότι δεν μας απασχολούν αυτά, γιατί έχουμε σαφή και κατηγορηματική θέση, αλλά ρωτάει ο κόσμος και γι' αυτό τα θέτω.
Με όλα αυτά βοηθάμε τους συναδέλφους μας να μην ψηφίσουν, τουλάχιστον, τη μικρή Δ.Ε.Η.. Ξαναλέω και πάλι ότι το νομοσχέδιο δεν έχει πάρει 151 ψήφους.
Κύριε Υπουργέ, άλλα είναι τα θέματα που θα έπρεπε να συζητούσαμε τώρα και θα τα αναφέρουμε. Μερικά απ' αυτά σας τα λέει και ο κ. Αθανασόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος της Δ.Ε.Η..
Λέτε, λοιπόν, ότι θα συμμετέχουν στη διαδικασία και εταιρείες άσχετες με τη μεταφορά και γενικά με την ενέργεια, αρκεί να δώσουν για πέντε χρόνια τη λειτουργία του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο. Τι είναι αυτό το κόλπο;
Επίσης, τα σχέδια της Σύμβασης μεταξύ Δ.Ε.Η. και αγοραστή και μεταξύ Δ.Ε.Η. και Ελληνικού Δημοσίου δεν φαίνονται σε αυτό. Θα φαίνονται στη δεύτερη φάση;
Τρίτον, αναφέρει το άρθρο 1 παράγραφος 1 του μη νόμου - εγώ το λέω ξανά και θα το λέω συνέχεια – 4237/2014, ότι « με επιμέλεια και δαπάνη της Δ.Ε.Η. θα προχωρήσουν». Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία της πώλησης μπορεί να προχωρήσει χωρίς να είναι υποχρεωτική η προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Η.; Χωρίς, δηλαδή, να υπάρξει απόφαση;
Η απαράδεκτη πράξη της 24ης Απριλίου υλοποιείται και σε δεύτερη φάση. Έχετε θέσει στη δημόσια διαβούλευση, όπως είπε η κυρία Ουζουνίδου και ο κ. Παπαδημούλης που μίλησαν προηγουμένως εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, τη λεγόμενη μικρή, αλλά στην ουσία καλή Δ.Ε.Η.. Πουλάτε τα καλύτερα υδροηλεκτρικά, τα νερά, ακόμα και την πιο σύγχρονη μονάδα, που έχει δυνατότητα αποθήκευσης και μετά από αυτά λέτε « μικρή Δ.Ε.Η.»; Το 40% του πακέτου είναι υδροηλεκτρικά και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει ο κόσμος, ότι, δηλαδή, η πώληση, το ξεπούλημα της Δ.Ε.Η. δεν αφορά τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η.. Αφορά τους αγρότες, όλον τον ελληνικό λαό, όλον τον κόσμο.
Γι' αυτό πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο αντίστασης και πρέπει να σταματήσετε τώρα. Πουλάτε τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Με ποιο δικαίωμα; Μάλιστα άκουσα το πρωί από κάποιον ενεργειακό συντάκτη να λέει, ότι θα πάρουμε 1 δις ενώ αυτά που πουλάτε έχουν 100 δις, δηλαδή, μόνο ο ορυκτός πλούτος. Όχι βέβαια ότι θα μπαίναμε στη διαδικασία του τιμήματος σε καμία περίπτωση, αλλά το λέμε για να καταδείξουμε στον κόσμο τι πάει να γίνει.
Κύριε Υπουργέ, 2768 MWatt; Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ελάχιστο πια στη χώρα είναι 4100 ΜWatt και η αιχμή 8000 MWatt και το σύνηθες 7000 MWatt. Πουλάτε σχεδόν 3000 MWatt; Τι θα γίνει, δηλαδή; Τόσα φωτοβολταϊκά, τόσες ανεμογεννήτριες που δίνει αφειδώς σε όλες τις βουνοκορφές και τους αυξάνετε και τις τιμές αυτών; Αυξάνετε τις τιμές των αιολικών τώρα που μειώνετε τους μικρούς με τα 50 και τα 100 φωτοβολταϊκά, γιατί είναι μεγάλοι αυτοί οι όμιλοι! 
Kύριε Πρόεδρε, εδώ  έχει γίνει ο χαμός του Κυρίου αυτές τις μέρες για τα θέματα της ενέργειας. Την έχει πέσει η Κυβέρνηση στον κόσμο από όλες τις κατευθύνσεις, ΑΔΜΗΕ από εδώ, μικρή Δ.Ε.Η. από εκεί, φωτοβολταϊκά από την άλλη. Στα μεγάλα φωτοβολταϊκά, όμως, αυξάνει την τιμή. Τι θα μείνει από την ΔΕΗ μετά από αυτό; Στην εναπομείνασα Δ.Ε.Η., το δημόσιο θα έχει το 34%, , γιατί θα πουλήσετε και το 17%.; Θέλετε να το πουλήσετε όλα, αλλά δεν θα προλάβετε να τα κάνετε αυτά.
Ο κόσμος μεθαύριο στις 25 Μαΐου θα σας καταδικάσει με την ψήφο του την επόμενη μέρα να προσφύγετε σε εκλογές. Θα σας καταδικάσει βαριά για όλα αυτά που κάνετε, γιατί δεν έχετε κανένα δικαίωμα.
Άλλα θέματα έπρεπε να συζητούσαμε τώρα και άλλα πράγματα. Πώς γίνεται στην Ελλάδα να μειώνεται η κατανάλωση και να αυξάνει η τιμή του ρεύματος; Σας τα λέει αυτά ο κ. Αθανασόπουλος, δεν τα λέω εγώ. Λέει «το υπεύθυνο Υπουργείο στερείται ενεργειακής πολιτικής απόρροια της παντελούς έλλειψης στοιχειώδους στρατηγικού σχεδιασμού». 
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να επιδοτούνται επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας, οι οποίες δεν προσδίδουν τίποτα για τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο.  
Βγήκε δύο φορές η μονάδα 4 στη Μεγαλόπολη εκτός συστήματος, χωρίς να έχει  κανένα τεχνικό πρόβλημα για να μπει η Kόρινθος Power μέσα την πρώτη φορά, την καθαρή Δευτέρα.
Nα πούμε τα πράγματα καθαρά εδώ και το Σαββατοκύριακο για 48 ώρες, ώστε να μπουν οι άλλοι ιδιώτες. Δεν ξέρω ποιος ήταν αυτός, ο Μυτιληναίος, ο Κοπελούζος; Δεν ξέρω ποιος ήταν, αλλά πάντως ήταν κάποιος απ’ αυτούς οι οποίοι λυμαίνονται την αγορά. Γιατί; Δεν μπορείτε να αλλάξετε το σύστημα της αγοράς; Για ποιο λόγο πρέπει να γίνεται αυτό το παιχνίδι και να δίνετε 150 € την ανώτερη τιμή για να βγαίνει εκτός συστήματος; Αυτό έπρεπε να συζητάμε τώρα, να αλλάξετε το νόμο και το ανώτερο να είναι μέχρι 50 € και όποιος δίνει μέχρι 50 € το ανώτερο να μπαίνει μέσα και όχι 150 € για να γίνονται παιχνίδια. Τα γνωρίζετε αυτά. 
Η ουσία κύριοι είναι ότι δεν έχετε ούτε το χρόνο ούτε την λαϊκή ετυμηγορία για όλα αυτά, αλλά ούτε και το τυπικό δικαίωμα να προχωρήσετε την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ. Σταματήστε τώρα γιατί θα σας σταματήσει ο λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.