COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Π. Τατούλης:Στις δημοκρατίες δεν υπάρχει νταηλίκι, στις δημοκρατίες δεν υπάρχει αυθαιρεσία

Υπερψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία και με την θετική στάση της αντιπολίτευσης, το "ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ" που κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, κ Τάσος Χειβιδόπουλος.

Παρέμβαση Πέτρου Τατούλη: Στις δημοκρατίες δεν υπάρχει νταηλίκι, στις δημοκρατίες δεν υπάρχει αυθαιρεσία

Θεωρώ ότι η κουβέντα είναι καλή γιατί δεν συζητάμε σήμερα την έκδοση ενός ψηφίσματος αλλά προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες πολιτικής δεοντολογίας σε αυτό τον τόπο, γιατί αυτή είναι η ευθύνη μας. Και ας αφήσουμε όλοι μας τα δικά μας βολέματα των νηπιακών μας λαθών, ας δούμε την πραγματικότητα και ας καταλάβουμε ότι αυτή η περιφέρεια πρέπει να στείλει ένα μήνυμα αντίστασης. Ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που θεωρούν ότι έχουν εξ' αρχής το δικαίωμα, άνωθεν, να συμπεριφέρονται ως εκπρόσωποι των λαϊκών αγώνων, των λαϊκών αιτημάτων και των κοινωνικών ζητημάτων.

Το ψήφισμα αυτό κάθε αυτό είναι εξαιρετικά πολιτικά συγκροτημένο. Δεν μπορεί να κάνουμε διακρίσεις ποια κατάληψη είναι καλή και ποια είναι κακή. Γιατί από που απορρέει μια τέτοια ιδιότητα που θα μας δώσουν οι πολίτες. Δεν έχουμε κανένα τέτοιο δικαίωμα, πολύ δε περισσότερο που τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε δύο καταλήψεις: η πρώτη στο νοσοκομείο Κορίνθου και η δεύτερη έγινε πρωινές ώρες πριν χαράξει στο νέο κτήριο της νέας αιρετής περιφέρειας.

Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο έγινε αυτή η κατάληψη. Δεν κατάλαβα, η πολιτική μπορεί να ορίζεται ως βεντέτα ως προσωπικό πρόβλημα ως προσωπικό ζήτημα; Και όχι μόνο αυτό εδώ κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, θα πρέπει να συναποφασίσουμε για κάτι. Ποιος είναι αυτός που έχει το δικαίωμα να περιορίζει την πρόσβαση οποιουδήποτε πολίτη στην οποιαδήποτε ελεύθερη επιλογή του. Με ποιο δικαίωμα περιορίστηκε, το δικαίωμα των εργαζομένων να μην απεργήσουν εκείνη την ημέρα. Και με ποιο δικαίωμα μπορεί ο οποιοσδήποτε εδώ να έρχεται με ασχημονίες να μεταφέρει τα δικά του υπαρξιακά προβλήματα, τα δικά του βιωματικά προβλήματα, και να τα ταυτίζει με παρελθόντες χρόνους.

Δεν θέλω να φτάσω στο επίπεδο να κάνω κριτική για το πόσο μας λείπει αυτό το συγκριμένο μοντέλο, αλλά οι πολίτες έχουν αποφασίσει, οι κοινωνίες έχουν αποφασίσει εδώ και πολλά χρόνια, για αυτό θέλω να σας παρακαλέσω ιδιαιτέρως, ευθέως να τοποθετηθείτε: ή αποδεχόμαστε αυτό ψήφισμα ως πράξη πολιτικής παρέμβασης ή δεν το αποδεχόμαστε. Ενδιάμεσο στάδιο δεν υπάρχει, και αυτό πρέπει να γίνει με καθαρό πολιτικό τρόπο για να ξεκαθαρίσουμε δια πάντως ότι δεν θα ανεχθούμε τέτοια φαινόμενα στην περιφέρεια μας γιατί αυτό είναι το ζητούμενο.
Στις δημοκρατίες δεν υπάρχει νταηλίκι, στις δημοκρατίες δεν υπάρχει αυθαιρεσία γιατί αυτό κατά την γνώμη μου ο σεβασμός στους κανόνες αποτελεί και το σημαντικότερο στοιχείο σήμερα για να υπάρχει η ικανότητα και η δυνατότητα της κοινωνίας με ωριμότητα να βοηθήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις όλους αυτούς που πραγματικά αγωνιούν για τον τόπο μας να βρουν τις σωστές λύσεις απέναντι στα μεγάλα ζητήματα που δημιουργήθηκαν.

Και ασφαλώς δεν θα συγχωρέσω ποτέ την άποψη που προσβάλει το Περιφερειακό Συμβούλιο και το προεδρείο του όταν ο κ Γόντικας αναφέρθηκε σε παλαιούς χαλεπούς καιρούς προσπαθώντας να ταυτίσει μέσα από την δική του την αδυναμία, και την αδυναμία του πολιτικού του χώρου να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στα προβλήματα.

Ποιός έχει το δικαίωμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο να ταυτίζεται και να εκφράζεται ως εκπρόσωπος κόμματος, εδώ είμαστε μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, δεν είμαστε τίποτα παραπέρα. Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων βρίσκονται εκτός του χώρου αυτού, και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο ανάχωμα που μπορούμε να δημιουργήσουμε για να έχουμε νηφάλιες προσεγγίσεις ήρεμες και αποτελεσματικές συνεννοήσεις.

Μόνον έτσι θα πάμε μπροστά γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να πάμε μπροστά και δεν μπορεί κανένας μα κανένας να προσβάλει κανένα εδώ. Η μόνη συνεννόηση είναι η ευγένεια που πρέπει να έχει ο καθένας απέναντι στον άλλο, δεν έχω κουραστεί να υποστηρίζω απόλυτος σεβασμός ακόμα και στην ποιο διαφορετική προσέγγιση, αλλά πάνω από όλα το μέγιστο αγαθό που έχουμε είναι η ικανότητα που έχουμε να διαφυλάττουμε το κύρος του οργάνου και το κύρος το προσωπικό όλων μας.
Γιατί ασφαλώς και είπα ότι το ΚΚΕ δεν δέχεται έλεγχο στα οικονομικά του, γιατί ασφαλώς και είπα ότι και το ΚΚΕ είναι κρατικοδίαιτο κόμμα γιατί πληρώνεται από χρήματα των ελλήνων φορολογούμενων πολιτών.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα ξεκαθαρίζοντας την υπόθεση και θεωρώντας ότι εμείς έχουμε την δυνατότητα να αντισταθούμε σε αυτές τις αυθαιρεσίες να υιοθετήσουμε το ψήφισμα αυτό και εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά θετικό ότι η μείζονα αντιπολίτευση τοποθετήθηκε θετικά και με αίσθημα ευθύνη στο θέμα αυτό. Για αυτό και είπα ότι πρέπει να υιοθετήσουμε το ψήφισμα αυτό.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Με δεδομένη την αμετακίνητη θέση μας ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες θα σέβονται τους νόμους του ελληνικού κράτους και ότι η περιφέρεια μας θα γίνει υπόδειγμα ελληνικής περιφέρειας ως προς την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας,
Με δεδομένη την εκπεφρασμένη θέση μας ότι οι νέες αιρετές περιφερειακές αρχές υπηρετούν αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον στη βάση του δημοκρατικού συμβολαίου που αυτές και οι πολίτες συνυπέγραψαν και δεν είναι ούτε συμμέτοχες ούτε υπόλογοι των κυβερνητικών ή άλλων πολιτικών που χαράσσονται σε άλλες δομές,
Με δεδομένη την αποδεδειγμένη μας βούληση για το άνοιγμα ενός ουσιαστικού, ανοικτού, απροσχημάτιστου και βαθύτατα δημοκρατικού δημόσιου διαλόγου σε όλο το φάσμα του νεοπαγούς καλλικρατικού θεσμού, μακριά από τα γνωστά στερεότυπα, τους αναχρονισμούς και τις στρεβλώσεις του δημόσιου διαλόγου στην κεντρική πολιτική σκηνή,



Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου δηλώνει απερίφραστα ότι:
Οι καταλήψεις δημοσίων χώρων αντίκεινται στους νόμους του κράτους.

Όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως οφείλουν να σέβονται τους νόμους του κράτους.

Η κοινωνική ευαισθησία δεν είναι συγκριτικό πλεονέκτημα κανενός, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα και υποχρέωση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.

Η κατάλυση των νόμων, με την οχληρή και σιωπηρά ηχηρή ανοχή των θεσμών προστασίας τους, επιτείνει την οπισθοδρόμηση και βυθίζει ακόμη παραπέρα τη δημόσια ζωή στο τέλμα και την παρακμή.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στέκεται ενάντια σε:
Όσες έκνομες συμπεριφορές, οι οποίες με το πρόσχημα της μεγάλης κοινωνικής ευαισθησίας των ατόμων που τις υιοθετούν, επιτείνουν το αίσθημα της ανασφάλειας που γεννά για τους πολίτες η κατάλυση του κράτους δικαίου, ως ακρογωνιαίου λίθου του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και ως ύψιστης προϋπόθεσης της οιασδήποτε αναπτυξιακής μας προοπτικής.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποφασίζει ότι:
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μη επιθυμητές οι παράνομες καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, οι οποίες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τρόπο αντίδρασης στα κακώς κείμενα και δεν εκφράζουν επί της ουσίας κανέναν αντισυμβατικό συμβολισμό, αλλά αντίθετα εκπορεύονται από αναχρονιστικές, αυτοκαταστροφικές και μηδενιστικές ιδεοληψίες, τελούν στην υπηρεσία εξυπηρέτησης προσωπικών και ιδιοτελών στρατηγικών και ξεδιπλώνονται εις βάρος της νέας προοπτικής που η νέα περιφέρεια μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Πελοποννησίων πολιτών είναι αποφασισμένη να ανοίξει.

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Πέτρος Τατούλης:Η περιφέρεια Πελoποννήσου θα είναι η πρώτη περιφέρεια που θα εφαρμόζονται οι νόμοι και οι κανόνες

Ως κόσμημα χαρακτήρισε τις δύο συνεδριάσεις του συνδυασμού Νέα Πελοπόννησος, της Περιφερειακής Γραμματείας και της Ολομέλειας, που πραγματοποιήθηκαν σε πλήρη απαρτία του συνόλου των μελών τους, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης. Ο επικεφαλής του συνδυασμού στις εισηγητικές του τοποθετήσεις, στις δευτερολογίες αλλά και στις απαντήσεις του τοποθετήθηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν τον συνδυασμό και την Περιφέρεια δύο μήνες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, και τρεισήμισι μήνες μετά την νίκη του συνδυασμού στις Περιφερειακές εκλογές.
"Είναι μεγάλη μου τιμή που παραβρέθηκα σε δυο τόσο υψηλού επιπέδου συνεδριάσεις τις οποίες θεωρώ κόσμημα στην πορεία της πολιτικής μου δημόσιας παρουσίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Γραμματείας κατόπιν εισηγήσεως του Περιφερειάρχη εξελέγη ομόφωνα το προεδρείο της Περιφερειακής Γραμματείας το οποίο απαρτίζεται από τους κ.κ.: Τάσο Χειβιδόπουλο, Ντίνα Νικολάκου, Απόστολο Παπαφωτίου, Κώστα Μπεντεβή, Κώστα Μπιτζή, Τάκη Καρρά και Κώστα Ψυχάρη.
Συνεδρίαση Ολομέλειας πρέπει να πετύχουμε την αγαστή συνεργασία των δύο πόλων
Και στις δύο συνεδριάσεις έγιναν εκτενείς τοποθετήσεις από τους ομιλητές για τα τεκταινόμενα στην χώρα και την εξέλιξη της κρίσης. Καθολική ήταν η αποδοχή της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη ο οποίος υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που έχει ο συνδυασμός να ωθήσει τις εξελίξεις προς τα μπρος, με γνώμονα την προστασία των πολιτών από τις απρόβλεπτες δυσμενείς εξελίξεις που έρχονται.
"Αυτή την διαφορετικότητα που στοιχειοθέτησε το πρωτόλειο πολιτικό μας πείραμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε" υπογράμμισε ο κ. Τατούλης, "για να εκκινήσουμε μια νέα μορφή βιώσιμης ανάπτυξης".
Στις τοποθετήσεις τους τα στελέχη του συνδυασμού Νέα Πελοπόννησος έθεσαν πολλές εξαιρετικές απόψεις σε σχέση με τον συνδυασμό και τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού του. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, επικεφαλής του συνδυασμού Νέα Πελοπόννησος εξήρε τον κρίσιμο ρόλο των οργάνων των περιφερειακών ενοτήτων και την μεγάλη δυναμική που μπορούν, και πρέπει, να αναπτύξουν οι θεματικές επιτροπές μέσα από τις οποίες θα προωθούνται οι ζυμώσεις και το χτίσιμο όλων των καινοτόμων ιδεών και ρηξικέλευθων αντιλήψεων που έχει ανάγκη η περιφέρεια, προκειμένου να βγει από την κρίση και να οδηγηθεί στην πορεία μιας ευρωπαϊκής προοπτικής.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε και στην δυναμική του θεσμού επισημάνονται ότι "δεν έχουμε καμία σχέση με τον παλιό θεσμό, δεν είμαστε νομάρχες. Εξαρχής κινηθήκαμε σε δύο κατευθύνσεις, προσπαθήσαμε να περιορίσουμε το νεκρό χρόνο της μετάβασης, που σε μεγάλο βαθμό το καταφέραμε, και δεύτερον να βάλουμε τις προϋποθέσεις ώστε ο καινούργιος οργανισμός είναι βιώσιμος, ευέλικτος και οι διαδικασίες διαφανείς, και απόλυτα έντιμες."
Είναι εξαιρετικά τιμητικό για εμάς, συνέχισε ο κ. Πέτρος Τατούλης, ότι σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δομές της χώρας έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα λιγότερα δυνατά ζητήματα σε θέματα διοίκησης και έχουμε δημιουργήσει με αυτό τον τρόπο το ιδανικό background προκειμένου το ισχυρό προφίλ, που τείνουμε να κατοχυρώσουμε, να μας ανοίξει και περισσότερες ευκαιρίες στο κοντινό μέλλον.
Ήρθαμε να υπηρετήσουμε ένα διαφορετικό σύστημα διακυβέρνησης, τόνισε στην συνέχεια ο κ. Πέτρος Τατούλης, ένα νέο μοντέλο, μια καινούργια προοπτική, εναν ευρύτερο σχεδιασμό. Δεν ήρθαμε να διαχειριστούμε τα μικροπροβλήματα μας αλλά να ανατρέψουμε τις παλιές κακές συνήθειες της κρατικής παθογένειας δημιουργώντας νέες ισχυρές. Ήρθαμε να καταθέσουμε στο δημόσιο διάλογο μια νέα αντισυμβατική ολιστική πολιτική συμπεριφορά. Ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Εμείς δεν πήραμε τιμάριο εξουσίας, η Νέα Πελοπόννησος δεν είναι πρόταση διαχείρισης τιμαρίων εξουσίας, είναι μια άλλη πρόταση για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος με την ευρύτερη του όρου έννοια, την έννοια της καλύτερης προοπτικής για τους πολίτες. Δεν ήρθαμε να επαναλάβουμε τα λάθη που καταδίκασαν την χώρα στην σημερινή μιζέρια και απουσία προοπτικής που σήμερα βιώνουμε. Κάτι τέτοιο θα ήταν απέναντι στην υπέρβαση, σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε, και μη γελιέστε η υπέρβαση δεν ήταν ένα προεκλογικό συνθηματάκι που χρησιμοποιήσαμε και με αυτό υφαρπάξαμε την ψήφο των πολιτών όπως γίνεται συνήθως με τα προεκλογικά συνθήματα.
Η δική μας η υπέρβαση είναι ένας καινούργιος τρόπος ζωής απέναντι στις παθογένειες του συστήματος που αφορά βέβαια κάθετα και οριζόντια όλη μας την οργάνωση. Μη στεκόμαστε σε στατιστικά στοιχεία που για παράδειγμα δείχνουν ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι περιφέρεια με μεγάλη εξαγωγική δυνατότητα, διότι πολύ φοβούμαι ότι οι βερμπαλισμοί και οι μεγαλοϊδεατισμοί, που τόσο στο παρελθόν μας καθοδήγησαν, αν τους ακολουθήσουμε και σήμερα θα βρεθούμε μπροστά σε οδυνηρές εκπλήξεις.
Οι ρόλοι τη περιφέρειας και της Νέας Πελοποννήσου είναι διακριτοί συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, όμως για να δώσουμε το μάξιμουμ της ευόδωσης των στόχων μας πρέπει να πετύχουμε την αγαστή συνεργασία των δύο πόλων με μια αμφίδρομη και συνεχή αλληλοτροφοδότηση, πρέπει να θωρακίσουμε την συλλογικότητα που έχουμε ήδη δημιουργήσει να πάμε ένα βήμα ποιο μπροστά.
Η περιφέρεια Πελποννήσου θα είναι η πρώτη περιφέρεια που θα εφαρμόζονται οι νόμοι και οι κανόνες.
"Θα είμαστε σκληροί αδυσώπητα αμετακίνητοι" με αυτή τη φράση διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου την στρατηγική πολιτική του, για να συμπληρώσει "στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εφαρμόζονται οι νόμοι, θα εφαρμόζονται οι κανόνες, θα είμαστε πιστοί και αμετακίνητοι στην τήρηση όλων αυτών των πραγμάτων προκειμένου να θεμελιώσουμε το μέλλον μας σε εκείνες τις αξίες και τα ιδανικά που για τις επόμενες δεκαετίες θα αποτελέσουν πρωτογενές υλικό για την αναγέννηση της χώρας μας"
Εμείς συγκρουόμαστε ήδη με το παρελθόν, είμαστε σκληροί απέναντι σε όλους αυτούς που συνεχίζουν τον πρότερο ανέντιμο βίο τους, δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα μηχανισμό να αυθαιρετεί και να καταπάτα τους νόμους στην περιφέρεια μας, τους έχουμε στείλε ήδη το μήνυμα, είπε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, σχολιάζοντας την κατάληψη του κτιρίου της νομαρχίας την προηγούμενη Τετάρτη, και εκτιμώ ότι έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα του μηνύματος μας κατέληξε.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην συνέχεια ξεκαθάρισε ότι "εμείς θα απομονώσουμε τέτοια γινόμενα, εμείς ανθρώπους ταραξίες δεν αποδεχόμαστε, διότι έχουμε ανάξιε έναν ελεύθερο και δημοκρατικό διάλογο όπου ο καθένας μπορεί να καταθέτει την άποψη του και δεν θα αφήσουμε να υπονομευτεί από ορισμένους λίγους μεμονωμένους κρατικοδίαιτους δημόσιους υπαλλήλους που υποτίθεται ότι υπηρετούν την δημόσια θέση τους ενώ ουσιαστικά αποτελούν την ποιο συντηρητική έκφραση του πολιτικού μας πρωτογονισμού".
Δεν θέλουμε φίλους επί πληρωμή. Δεν πληρώνουμε κανένα για να μας χαδεύει τα αυτιά. αγορά να αξιολογήσει την βιωσιμότητα η μη βιωσιμότητα του ενός ή του άλλου.
Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του, για την εφαρμογή των νόμων και τις διαφανείς σχέσεις που εγκαινιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε όλους του θεσμικούς πυλώνες του συστήματος ο Πέτρος Τατούλης σχολίασε απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ότι "ο περιφερειακός τύπος δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεφύγει από τις γνωστές παθογένειες που υπάρχουν και σε κεντρικό επίπεδο και αυτό γιατί και η δική μας κοινωνία είναι μια μικρογραφία του ευρύτερου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και κινούμαστε".
"Βλέπω την αγωνία τους, συμμερίζομαι την προσωπική τους ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να υπηρετήσουν τα νέα δεδομένα που έχουν να κάνουν με την υπηρέτηση του δημίου συμφέροντος και μόνο, και αυτό γιατί και σε αυτό το σημείο φέρνουμε το καινούργιο σημείωσε συνεχίζοντας "Δεν θέλουμε περίεργες σχέσεις δεν μας αρέσουν τα εξουσιαστικά διλλήματα. Δεν πληρώνουμε κανένα για να μας χαδεύει τα αυτιά. Δεν θέλουμε φίλους επί πληρωμή, έτσι τους είχαν συνηθίσει, και αυτό θα το κατανοήσουν με το καιρό. Την αλλαγή θα την κατανοήσουν με τον καιρό αφού εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε την αγορά να αξιολογήσει την βιωσιμότητα η μη βιωσιμότητα του ενός ή του άλλου.
Δεν είναι τυχαίο προσέθεσε ο Πέτρος Τατούλης που η παθογένεια που διατρέχει όλα τα μήκη και τα πλάτη του κοινωνικού ιστού, έχει "υποχρεώσει" κομμάτι του περιφερειακού τύπου να στηρίζει πολιτικές αναλύσεις πάνω στους πολιτικούς επικοινωνισμούς Περιφερειακού Συμβούλου του οποίου η παράταξη κατέλαβε 2,5% στις εκλογές του Νοεμβρίου. Εκεί έγκειται η μεγάλη μας αδυναμία, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, να κατανοήσουμε δηλαδή την πεμπτουσία της δημοκρατίας, αφού κάποιοι επιμένουν να εξετάζουμε την κάθε άποψη από την σκοπιά του πόσο εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα ή τις δικές τους επιδιώξεις.
Για τον Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης
Στο θέμα του περιφερειακού συμπαραστάτη σημείωσε ο κ. Τατούλης, θα επιμείνουμε στην αρχική μας διατύπωση. Το διακύβευμα του θεσμού δεν είναι το πρόσωπο, αλλά η κατοχύρωση της συναίνεσης, που είναι ένα βαθιά πολιτικό θέμα. Από την στιγμή που εμείς ως συμπολίτευση, και κάτω από την δική μου προσωπική παρέμβαση, υπερψηφίσαμε όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με την εκλογή προσώπων στα νέα όργανα, όφειλαν και εκείνοι έξαρχε να είχαν στηρίξει αντίστοιχα και τις δικές μας επιλογές υπογράμμισε για να καταλήξει: "Το ζήτημα της απώλειας κάποιον δικών μας ψήφων στις ψηφοφορίες είναι ένα ζήτημα ηθικό το όποιο δεν θέτω γιατί ποτέ δεν υπήρξα ηθικιστής, το πολιτικό όμως πρόβλημα το έχουν οι μειοψηφίες, που αρνηθήκανε να μας απλώσουν το χέρι στην συναινετική διαδικασία που εμείς έμπρακτα από την πρώτη κιόλας μέρα υποδείξαμε".

Ο Παπανδρέου μας ''πούλησε'' και μας πήγε ''χειροπόδαρα δεμένους'' στο Δ.Ν.Τ.!

Η Ρωσία μας τα έδινε…
εμείς δεν τα παίρναμε!

Γιατί αρνήθηκε τη βοήθεια της Ρωσίας ο Παπανδρέου;

Για να μας πάει “χειροπόδαρα δεμένους” στο Δ.Ν.Τ.!

Επιτέλους πλήρης επιβεβαίωση! Το είχαμε γράψει από τον Μάρτιο του 2010 και λίγοι μας πίστεψαν! Σήμερα όμως έρχονται στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι πληροφορίες μας ήταν αληθινές και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Αφού άνοιξε πλέον το θέμα της προσχεδιασμένης ένταξής μας στα προγράμματα του ΔΝΤ, καλό είναι να προσθέσουμε και άλλα στοιχεία, ως συνέχεια του σημειώματος: «Πώς μας οδήγησαν στο ΔΝΤ». Πρόκειται για αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr, οι οποίες προέρχονται από τον κ. Ιβάν Σαββίδη, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος στη ρωσική Δούμα. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, κι ενώ είχαμε τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα δεν θα προσφύγει στο ΔΝΤ, σχηματίσαμε την εντύπωση ότι το κυβερνητικό επιτελείο εργάζεται πυρετωδώς ώστε να βρει αγορές που θα μας δανείσουν με ευνοϊκούς όρους. Γινόταν τότε συζήτηση για ενδεχόμενη προθυμία εκ μέρους της Κίνας, αλλά και για διερευνητικές συζητήσεις με Ρώσους, Άραβες ή και ομογενείς. Από ομογενειακούς κύκλους είχαμε την πληροφόρηση ότι υπήρχε μεν διάθεση αγοράς ομολόγων, …αλλά συνοδευόταν από αίτημα για ισχυρή διαβεβαίωση ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν με διαφανή τρόπο. Φαίνεται όμως, ότι δεν υπήρξε από κυβερνητικής πλευράς ιδιαίτερη επιθυμία κινητοποίησης των ομογενών, ούτε και για έκδοση εσωτερικού δανείου. Στις 15 Φεβρουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα. Στα δημοσιεύματα του Τύπου δεν γινόταν μνεία ότι υπήρχε στην ατζέντα των συζητήσεων θέμα δανεισμού της Ελλάδας από τη Ρωσία. Η Voria.gr είχε γράψει:
«Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Παπανδρέου αναμένεται να βρεθεί το σύνολο των διμερών σχέσεων, με έμφαση στα εκκρεμή ενεργειακά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών (…) Επί τάπητος θα τεθεί, επίσης, η ανανέωση της συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου που λήγει το 2016 (…) .Θα εξεταστούν, δε, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα που απασχολούν τις ελληνορωσικές σχέσεις, όπως το Κυπριακό».
Μόνον μερίδα του τουρκικού τύπου έδωσε άλλη διάσταση, όχι όμως οικονομική. Η εφημερίδα «Ζαμάν» έγραψε ότι η επίσκεψη στη Μόσχα έγινε, για να πεισθεί η Ρωσία να μη ενισχύσει την Τουρκία στο πυρηνικό της πρόγραμμα, διότι «την παραπάνω συγκλονιστική ενημέρωση παρείχε στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στην Μόσχα».
Τι συζητήθηκε στη Μόσχα;
Το αποκάλυψε ο κ. Ιβάν Σαββίδης.Η ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, γνωρίζοντας τη δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας, σχημάτισε τη γνώμη -όπως και όλοι μας- ότι ο κ. Γ.Παπανδρέου προτίθεται πλην των άλλων να ζητήσει τη ρωσική οικονομική συνδρομή. Αυτού του είδους την ενημέρωση παρείχε στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας. Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να ικανοποιήσει το σχετικό ελληνικό αίτημα, το δε ποσόν του δανείου που υπολόγισε ανερχόταν στα 25 δισ. δολάρια, με επιτόκιο 4,7% (και χωρίς φυσικά να μην υπάρχουν οι επαχθείς δεσμεύσεις του μνημονίου). Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στη Μόσχα, διήρκεσε περί τη μία ώρα. Όταν έφυγε ο κ. Παπανδρέου, ο Ρώσος πρωθυπουργός -κατά λεγόμενα του Ιβάν Σαββίδη- «έσπαγε καρέκλες» και ζητούσε «την κεφαλή επί πίνακος» του Ρώσου πρεσβευτή στην Αθήνα, διότι θεώρησε ότι τον παραπλάνησε!
Ο λόγος; Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο μόνον για… πράσινη ανάπτυξη και οικολογία!
Έτσι εξηγείται η θυμωμένη αναφορά του Ρώσου προέδρου κ. Μεντβέντεφ «να πάτε στο ΔΝΤ».
Μας είχε εκπλήξει τότε η δήλωσή του, γνωστού όντος ότι η Ρωσία αποστρέφεται το ΔΝΤ,αφού ο Γέλτσιν την προηγούμενη δεκαετία είχε επιτρέψει την οικονομική κυρίευση της χώρας.Ο κ. Μεντβέντεφ, αντέδρασε φαίνεται υπό το κράτος ενόχλησης, η οποία προήλθε από την «κοροϊδία» που υπέστη η Ρωσία από μέρους μας.Οι Ρώσοι αντελήφθησαν, πριν από τον ελληνικό λαό, ότι η πορεία μας είχε προδιαγραφεί πολύ πριν μας ανακοινωθεί.Στο παιχνίδι, προφανώς είναι μπλεγμένοι και αρχηγοί άλλων κομμάτων, διότι ουδείς, καθ’ όλο το διάστημα που προηγήθηκε δεν πρότεινε τρόπο εξόδου από την κρίση. Παρ’ όλο που γνώριζαν τι συμβαίνει.
kostaxan/Posted by Κωνσταντίνος Feature

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις στην χώρα μας

«Ομιλία Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη στο 3ο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας»
Ραγδαίες προέβλεψε ότι θα είναι οι εξελίξεις στην χώρα μας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην εισήγηση του στο "3ο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας", που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26/2/2011 στην Καλαμάτα. Ο κ. Τατούλης τόνισε στην ομιλία του ότι για την δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας υπάρχουν ευθύνες σε όλους μας, για αυτό οφείλουμε να δούμε την πραγματικότητα και να κινηθούμε σε όλους τους τομείς με συγκεκριμένους κανόνες. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει εκλογίκευση της κρίσης, και να λειτουργήσουμε στοχευόμενα και αποτελεσματικά προσέθεσε ο Περιφερειάρχης.
Είναι ανεπίτρεπτο το Αθηνοκεντρικό κράτος να ρυθμίζει του κανόνες στο χώρο της υγείας επεσήμανε ο κ, Τατούλης σημειώνοντας ότι στόχος μας είναι η ευθύνη των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας να μην μεταφέρεται στην κεντρική κυβέρνηση αλλά στην άμεσα νομιμοποιημένη αρχή που γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα της Περιφέρειας. Η συμμέτοχη μου στο συνέδριο, προσέθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, δεν είναι συμβολική αλλά υπογραμμίζει την ευθύνη που θα αναλάβει η Περιφέρεια για την αναβάθμιση των μονάδων υγείας στην Πελοπόννησο στα πλαίσια των ευθυνών που ορίζει ο "Καλλικράτης" που είναι και το μεγάλο μας όπλο, και η μεγάλη μεταρρύθμιση. Ο Καλλικράτης, συνέχισε ο κ Τατούλης, δίνει την δυνατότητα με κανόνες ευθύνης αξιοκρατίας και ασφάλειας να αναβαθμίσουμε όλες τις μονάδες υγείας σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά και όλο τον τομέα υγείας στην Πελοπόννησο.
Στόχος μας κατέληξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, είναι να έχουμε πάρα πολύ σύντομα ένα χάρτη υπηρεσιών υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου θα εντάσσονται όλες οι μονάδες υγείας που υπάρχουν στην περιφέρεια και να λειτουργήσουμε με τον κανόνα κόστους οφέλους στην παροχή υγείας.
Το “3ο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας” διοργανώνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, την Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Νοσηλείας (Παν/κη ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής “ΚΑΤ” και το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας & Κυπαρισσίας.
Πρόεδρος του συνεδρίου είναι ο καθηγητής Γιώργος Μπαλτόπουλος και αντιπρόεδρος ο πρ. του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Γιάννης Σπυρόπουλος .

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Σύσκεψη Λούκας Κατσέλη και Πέτρου Τατούλη

Νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει την υλοποίηση των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην σύσκεψη με την Υπουργό Εργασία κ, Λούκα Κατσέλη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011 στο Υπουργείο Εργασίας παρουσία των 13 περιφερειαρχών, των Υφυπουργών Άννας Νταλάρα και Βασίλη Κεκέρογλου και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου. Στη σύσκεψη αυτή έγινε παρουσίαση του σχεδιασμού του Υπουργείου για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε από την Υπουργό Εργασίας απαλλαγή από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες από την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή για να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων ζητώντας ταυτόχρονα να ενταχθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες στα προγράμματα αυτά που δεν καταχωρούνται στους καταλόγους των ανέργων, όπως αυτές των αγροτών και των επιστημόνων. Ο κ. Πέτρος Τατούλης στη συνέχεια χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της Υπουργού σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά συνδέονται τα θέματα που αφορούν την εργασία με τα θέματα της ανάπτυξης. Παράλληλα ο κ. Τατούλης υπογράμμισε την πολιτική συνισταμένη της παρουσίας των Αιρετών Περιφερειαρχών στην σύσκεψη αυτή, μια θέση με την οποία συμφώνησε και η Υπουργός Εργασίας, χαρακτηρίζοντας την ως μια σχέση ισότιμων εταίρων. Τα μεγάλα προβλήματα ανισοτήτων πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση τους, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, ώστε να δημιουργήσουν οι Περιφέρειες δικό τους πεδίο ανάπτυξης. Ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα, συνέχισε ο κ. Τατούλης, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τις συνεχώς επιδεινούμενες ενδοπεριφερειακές ανισότητες για αυτό τα προγράμματα απασχόλησης πρέπει να μπαίνουν ως δυναμικά στοιχεία στην τοπική οικονομία και να μην αντιμετωπίζεται αποσπασματικά ο αναπτυξιακός χαρακτήρας τους. Η αγορά εργασίας και οι κανόνες αποτελούν συστατικό εργαλείο για την ανάπτυξη της οικονομίας, συνέχισε ο κ. Πέτρος Τατούλης που ζήτησε να επαναπροσδιοριστεί με καινούργιους όρους και δεδομένα το τι σημαίνει κοινωνική επιχειρηματικότητα.Εμείς θα επεξεργαστούμε την δική σας πρόταση για το μνημόνιο που ζητά η κυρία Υπουργός να υπογράψουμε σαν Περιφέρεια για την υλοποίηση των προγραμμάτων και θα υποβάλουμε τις δικές μας απόψεις σημείωσε ο κ Τατούλης, ενώ θα πρέπει να γίνει και συνάντηση και παρουσίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ολοκληρώνοντας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι πρέπει να προετοιμάσουμε το επιχειρησιακό πρόγραμμα για το 2012-2013 και να δημιουργήσουμε βήμα-βήμα τις σταθερές δομές για μια συνολική πολιτική για την απασχόληση στην χώρα μας, που θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτική ανάπτυξης κατέληξε.

Η αλλάζουμε ή Βουλιάζουμε στον τομέα του τουρισμού

Της Αντωνίας Μπούζα-Κωνσταντέλου
Επικίνδυνη χαρακτηρίζει την πορεία που ακολουθεί η Κυβέρνηση στον τομέα του τουρισμού , που αποτελεί την τελευταία σανίδα σωτηρίας της παραπαίουσας οικονομίας μας, η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού. Μετά τις παλινωδίες της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης στην κατανομή των αρμοδιοτήτων των Γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό και τη στελέχωσή τους επ΄ ωφελεία της Χώρας μας ,έρχονται οι καθυστερημένες αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ, που κι αυτές δυστυχώς , αποπνέουν κομματικό άρωμα. Δεν έχει γίνει κατανοητό στους Κυβερνώντες πως με την ανυπαρξία Τουριστικής Πολιτικής οδήγησαν την Ελλάδα σε υποβιβασμό στη Β κατηγορία της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Απαιτούνται άλλες σύγχρονες και δυναμικές δράσεις , προκειμένου να κερδίσουμε άμεσα το χαμένο έδαφος και να σταθούμε ισότιμα δίπλα στους ανταγωνιστές μας.
Η ΓΕΠΟΕΤ αναφέρει ακόμη στην παρέμβασή της ««Το τρέχον σχήμα όπου Υπουργός, Υφυπουργός αλλά και Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. εμπλέκονται σε αλληλοεπικαλυπτόμενες δράσεις αμφιβόλου στόχευσης με σκοπό την τουριστική προώθηση της χώρας κρίνεται αναποτελεσματικό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πορεία του τουρισμού τόσο από άποψη αφίξεων όσο κυρίως και εσόδων κατά τα τελευταία δύο έτη.
Αν και είχαν δημιουργηθεί υψηλές προσδοκίες στον κλάδο από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για ενιαία αντιμετώπιση πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού αυτές διαψεύστηκαν στην πράξη, αφού αντί να επιλύονται τα προβλήματα δημιουργούνται συνεχώς νέα, όταν δεν υπάρχει ένας Μάνατζερ που θα έχει υπό την εποπτεία του όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του τουρισμού». Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι θέσεις των επιτελών, συμβούλων και λοιπών, καθώς και ο εξορθολογισμός των στεγαστικών αναγκών του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. «Σήμερα, οι υπηρεσίες τους και διάσπαρτες σε όλη την Αθήνα είναι και υπέρ του δέοντος κοστοβόρες και μη λειτουργικές. Με τον περιορισμό ή τη συστέγαση θα εξοικονομηθούν σημαντικά κονδύλια, ώστε να διατεθούν αποκλειστικά στην διαφήμιση και στην προβολή της χώρας στο εξωτερικό.
Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σήμερα, δηλαδή την χρηματοδότηση τριών διαφορετικών επιτελείων και των ανάλογων συμβούλων -Υπουργού, Υφυπουργού, Προέδρου Ε.Ο.Τ.- το κλείσιμο δέκα γραφείων του Ε.Ο.Τ. στο εξωτερικό προς μείωση του κόστους, την απαξίωση έμπειρου και εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού που έχει προσφέρει σημαντικό έργο στις χώρες δραστηριοποίησής του και εν τέλει την δραστική μείωση της προβολής της χώρας στο εξωτερικό με την περικοπή κάθε είδους διαφημιστικής δαπάνης -πλην διαδικτύου- με αποτέλεσμα την απουσία της χώρας μας από σημαντικές τουριστικές εκθέσεις (παρουσία σε 34! λιγότερες εκθέσεις σε σχέση με πέρυσι)».

Καμία δέσμευση Μέρκελ προς την Ελλάδα

«Ανεμική» η συνάντηση
με τον Παπανδρέου

Εμμέσως μας «μάλωσε» η κ. Μέρκελ για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, παρ΄ ότι η ίδια μας πρόσφερε τη διαβεβαίωση ότι δε ζητά επιπλέον μέτρα από τη χώρα μας, αλλά την αυστηρή τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί. Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου εγγυήθηκε ότι είναι θέμα αξιοπιστίας προς τους εταίρους και η χώρα μας θα πληρώσει το δάνειο και απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή «κουρέματος» του χρέους.
Από το Βερολίνο και κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, λέξη δεν είπε η Γερμανίδα καγκελάριος για την ουσία των ελληνικών αιτημάτων που της μετέφερε ο κ. Παπανδρέου, παρ΄ότι ο ίδιος από την πλευρά του, την ευχαρίστησε «πάρα πολύ» τρεις φορές, για «την υποστήριξη και τη φιλία που πρόσφερε στη χώρα μας». Η Γερμανίδα καγκελάριος, δεν επιβεβαίωσε κάν τον χρόνο επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, παρότι θεωρείται ειλημμένη απόφαση. Το άφησε να εννοηθεί, ότι μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο της συνολικής απάντησης στην κρίση χρέους της και ξεκαθάρισε ότι μιλάει πάντα για το «συνολικό πακέτο» του οποίου το θέμα της Ελλάδας, αποτελεί μέρος του.
Η κ. Μέρκελ κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο να φέρει σε τάξη τα οικονομικά της και αυτό το παρακολουθεί με «ικανοποίηση» ο Γερμανικός λαός. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, θέλει πολιτικό θάρρος και η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί αποφασιστικότερα προκειμένου να πειστούν για τη αξιοπιστία της και οι Γερμανοί. Μόνο που η κ. Μέρκελ χρειάστηκε να επαναλάβει ότι τα 2/3 των εξαγωγών της Γερμανίας είναι στις χώρες της Ε.Ε και ότι «ο γερμανικός λαός γνωρίζει ότι αποκομίζει οφέλη από το ισχυρό ευρώ».
Από τη μεριά του, ο Γιώργος Παπανδρέου εγγυήθηκε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το δάνειο που πήρε, διότι είναι θέμα αξιοπιστίας προς τους εταίρους. Τόνισε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση στοχεύουν στην αποφυγή της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, την οποία και απέκλεισε. Διαβεβαίωσε μάλιστα για άλλη μία φορά πως η χώρα μας θα αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει .
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που επιχειρεί να μειώσει το έλλειμμα μέσω της ανάπτυξης. Διαβεβαίωσε σαφώς ότι δεν πρόκειται να προσθέσει βάρος στις πλάτες του Γερμανού φορολογούμενου. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και παρουσίασε ως στόχους την προσέλκυση επενδύσεων, τη διαφάνεια του φορολογικού συστήματος και την διοχέτευση των δημοσιονομικών πόρων στην ανάπτυξη, δηλαδή στην ποιότητα, στην καινοτομία, στην εκπαίδευση, στις υποδομές και στην πράσινη ανάπτυξη, όπως τα απαρίθμησε ο κ. Παπανδρέου.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της χώρας είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον πρόεδρο των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ. «Κατανοώ τη δύσκολη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και ότι χρειάζεται θάρρος και επιμονή για να πετύχει», τόνισε αυτός χαρακτηριστικά. Αυτό που εισέπραξε συνολικά από τις επαφές του ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι η πρόταση για το «ευρωομόλογο» ως λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί πρώτα στην Ελλάδα, δεν «περπατάει»
«Η κρίση στην Ευρώπη δεν αντιμετωπίζεται με συνεντεύξεις Τύπου, αλλά χρειάζονται θαρραλέες αποφάσεις, για να αποκρουστούν οι επανερχόμενες κάθε μήνα επιθέσεις των αγορών σε μεμονωμένες οικονομίες», τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ ενώ για τη γαλλογερμανική πρόταση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, δήλωσε πως «λείπει ο τρόπος αντιμετώπισης και μείωσης των αναταράξεων στις ευρωπαϊκές αγορές».
Επίσης, ο ένας εκ των δύο προέδρων του κόμματος των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ προέβλεψε ότι η μείωση του χρέους δεν πρέπει να αναμένεται βραχυπρόθεσμα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. «Είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι ενός μόνον κόμματος», είπε και τάχθηκε υπέρ της πρότασης για την έκδοση ευρωομολόγων.
eklogika

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Eπίκαιρη ερώτηση για τα απορρίμματα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Π.Σ.
«Το ολοκληρωμένο σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την άμεση επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων»

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Παρ’ ότι:
1) Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει αναρτηθεί η είδηση ότι «ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρουσίασε στη Διυπουργική Διοίκηση Έργου το ολοκληρωμένο σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την «άμεση επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων» μέσα από ένα διεθνή διαγωνισμό που θα συμπεριλαμβάνει την προσωρινή και οριστική λύση...».
2) Στην προηγούμενη συνεδρίαση απαντώντας στην ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δ. Δράκου είπατε ότι πολύ σύντομα θα φέρετε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
3) Από τις 21 Ιανουαρίου έχουμε ζητήσει με αίτηση – επιστολή μας, μαζί με τον συνάδελφο κ. Λάμπρο Μπούκλη και δημοτικούς συμβούλους της Περιφέρειας να συγκαλέσετε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο σε ειδική συνεδρίασή του, με την παρουσία και των Δημάρχων θα αποφασίσει για τα ουσιώδη ζητήματα τα οποία δεν αναφέρεται ο ΠΕΣΔΑ, δηλαδή: α) για τη μέθοδο επεξεργασίας – αξιοποίησης του συνόλου των στερεών αποβλήτων, β) για τους χώρους ή το χώρο εγκατάστασης της μονάδας ή των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης και γ) για τον τρόπο συμμετοχής των Δήμων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά ότι και στην προσεχή συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου δεν υπάρχει το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη.
Επειδή απ’ την ιστοσελίδα της Περιφέρειας προκύπτει το συμπέρασμα ότι έχετε πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, του οποίου μάλιστα, όπως γράφετε στην ιστοσελίδα, «αναδείχθηκαν τα πλεονεκτήματά του στη συνεδρίαση της ΟΔΕ» και σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο ζητήσατε να αναλάβει η αιρετή περιφέρεια την υπόθεση διαχείρισης των σκουπιδιών αντί των Υπεριφερειαρχών που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Σας ερωτώ λοιπόν:
1) Γιατί, αφού, όπως λέτε, έχετε πλήρες σχέδιο, το οποίο έχει και μεγάλα πλεονεκτήματα, δεν ενημερώνετε το Περιφερειακό Συμβούλιο για το περιεχόμενό του και δεν μας δίνετε να δούμε τουλάχιστον το προσχέδιο του διεθνούς διαγωνισμού, τον οποίο διαφημίζετε εδώ και καιρό;
2) Πότε θα δοθεί στις παρατάξεις και στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου το προσχέδιο του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος όπως τονίζετε θα μας λύσει το πρόβλημα; Διότι θεωρώ αυτονόητη υποχρέωσή σας να μας δώσετε το προσχέδιο για να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Θεωρώ επίσης αυτονόητο ότι το προσχέδιό σας θα συμπεριλαμβάνει τα πάντα, δηλαδή και τη μέθοδο, η οποία να είναι συμβατή με αυτό που προτείνουν οι οικολογικές οργανώσεις και ορίζει η οδηγία – πλαίσια 2008/98 και τον τόπο ή τους τόπους που θα εγκατασταθούν οι μονάδες ή η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης και ο τρόπος συμμετοχής των Δήμων.
3) Πότε θα γίνει η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των Δήμων για να καταλήξει στις αποφάσεις του;
Το θέμα επείγει, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, διότι πόλεις όπως η Καλαμάτα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, αφού εδώ και ένα μήνα πνίγεται στα σκουπίδια.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Στερεά Απόβλητα Περιφέρειας Πελοποννήσου



ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη

Του Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, Περιφερειακού Συμβούλου Πελοποννήσου, Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Κύριε Περιφερειάρχα,
Όπως γνωρίζετε η υπόθεση της διαχείρισης των αποβλήτων και ιδιαιτέρως των στερεών αποτελεί θέμα Εθνικής σημασίας για τον τόπο μας. Συνδέεται δε άμεσα με τις σημαντικότερες παραμέτρους ανάπτυξης μιας χώρας όπως η τουριστική βιομηχανία, η οικονομική, η βιομηχανική-τεχνολογική, η κοινωνική-πολεοδομική και βεβαίως η ευρύτερη περιβαλλοντική παράμετρος. Δυστυχώς η έλλειψη υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, η Συνολική έλλειψη πολιτικής βούλησης και ουσιαστικών θέσεων και η υιοθέτηση του ανορθολογικού μοντέλου ανάπτυξης το οποίο συνέδεε την ανάπτυξη της χώρας με τον παραγόμενο όγκο κατανάλωσης και απορριμμάτων, έφερε τραγικά αποτελέσματα.
Η Ευρωπαϊκή οδηγία πλαίσιο 98/2008 για τα απόβλητα, περιγράφει τους κύριους άξονες της πολιτικής διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων. Σύμφωνα με την προηγούμενη οδηγία-πλαίσιο το πλέον επιθυμητό είναι η πρόληψη παραγωγής, η ελαχιστοποίηση των παραγόμενων απορριμμάτων αλλά και η μείωση των βλαπτικών συστατικών των αποβλήτων, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση παράλληλα με την ανάκτηση ενέργειας.
Οι χώροι υγειονομικής ταφής πρέπει να αποτελούν το τελευταίο στάδιο επιλογής στην πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων. Το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου θέμα επιβίωσης της ίδιας της Περιφέρειας. Εάν δεν υπάρξει άμεσα: α) Βραχυπρόθεσμη πολιτική άμεσης εκτόνωσης των εκρηκτικών συνθηκών που δημιουργούν τα απορρίμματα και β ) Μεσοπρόθεσμη πολιτική οριστικής διευθέτησης του καυτού προβλήματος σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πιστεύω ότι θα οδηγηθούν σε αποτυχία και οι άλλοι αναπτυξιακοί άξονες όπως ο Τουρισμός, η Γεωργία, το Περιβάλλον καθώς και κάθε άλλη αναπτυξιακή πολιτική.
Δυστυχώς στην Ελλάδα το κράτος μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση και αλλαγή κυβέρνησης, δεν έχει συνέχεια των προηγούμενων πολιτικών σε όλους τους τομείς. Οι βουλευτικές εκλογές του 2009 και οι περιφερειακές εκλογές του 2010 πάγωσαν κυριολεκτικά τις δράσεις διαχείρισης απορριμμάτων εκ μέρους των Π.Ε.Π και βεβαίως και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το νέο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη απαιτεί και νέο 5ετές επιχειρησιακό σχέδιο για Ο.Τ.Α. και Περιφέρειες. Βεβαίως αυτό σημαίνει δυστυχώς και νέα καθυστέρηση κάθε προσπάθειας διαχείρισης απορριμμάτων από Ο.Τ.Α. και Περιφέρειες και μάλιστα υπό τις σημερινές ιδιαίτερα δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Η πρόσφατη ανακοίνωσή σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι πρόκειται να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τα οποία ο λαός της Περιφέρειάς μας ζητά να δώσετε άμεσα απαντήσεις. Αναμφίβολα ένας τέτοιος διαγωνισμός αποτελεί σημαντικό τμήμα της πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι όμως και τον αυτοσκοπό μιας σύγχρονης ρεαλιστικής και αειφόρου αναπτυξιακής πολιτικής. Εντάσσεται ένας τέτοιος διαγωνισμός αυτού του μεγέθους και αυτής της σημασίας στο ευρύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί αυτό;
Με αφορμή τα ανωτέρω σας ερωτώ:
1. Υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός για την διαχείριση απορριμμάτων και ποιος είναι; Εντός του πλαισίου αυτού του όποιου σχεδιασμού, έχει γίνει η επιλογή-χωροθέτηση των χώρων συγκέντρωσης και επεξεργασίας αποβλήτων; Και πού;
2. Οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν για την επιλογή των περιοχών αυτών που θα χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία των αποβλήτων, ή θα υπάρξουν γεγονότα εξέγερσης των κατοίκων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως πρόσφατα της Κερατέας και των Άνω Λιοσίων στην Αττική; Έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες για την επιλογή των χώρων διάθεσης και επεξεργασίας απορριμμάτων; Δηλαδή Μ.Π.Ε. (περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, κ.λ.π.);
3. Γνωρίζετε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος λόγω της εφαρμογής του ¨Καλλικράτη¨ και της ντε φάκτο καθυστέρησης υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΠΕΠ Πελοποννήσου, να γεμίσουμε με δεκάδες νέους Χ.Α.Δ.Α (Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), αφού κάπου πρέπει να πάνε τα απορρίμματα μιας ολόκληρης Περιφέρειας. Τι πρόκειται να κάνετε για αυτό; Τι γίνεται με τους παλαιότερους ήδη χαρτογραφημένους Χ.Α.Δ.Α.;
4. Υπάρχει ο πολιτικός σχεδιασμός από τη νέα αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για υλοποίηση άμεσων ανακουφιστικών δράσεων διαχείρισης απορριμμάτων από το επίπεδο Ο.Τ.Α με προγράμματα εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής αφύπνισης, συλλογής και διαλογής απορριμμάτων με βάση το είδος και την επικινδυνότητά τους, τα οποία οφείλει η Περιφέρεια να υποστηρίξει από άξονες δράσεων όπως η αειφορία και το Περιβάλλον;
5. Είναι γνωστό, ότι τα Π.Ε.Π περιέχουν κύριους άξονες δράσεων για την αειφορία και το Περιβάλλον. Αυτοί οι άξονες καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τύπου Jessica ή άλλων μοντέλων χρηματοδότησης (Σ.Δ.Ι.Τ., κλπ) αποτελούν βασικά στοιχεία της πολιτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της Διοίκησης για την υλοποίησή τους προς όφελος της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
6. Υπάρχει σχέδιο από τη νέα αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προώθηση και υλοποίηση πολιτικής πρόληψης απορριμμάτων από το στάδιο της παραγωγής σε αστικό τοπίο, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και αγροτουριστικές περιοχές; Όπως για παράδειγμα η συνεργασία με βιομηχανικές και εμπορικές μονάδες (βιομηχανίες, S/M) για την υλοποίηση ενός προγράμματος μείωσης συσκευασίας προϊόντων από μη ανακυκλώσιμα ή δύσκολα να ανακυκλωθούν υλικά. Και ποιο είναι εν όψει τουριστικής περιόδου;
Ο Ερωτών, Σωτήρης Παναγιωτόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου
Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Τώρα αμέσως άλλη λύση…


Το μνημόνιο απέτυχε

Το δημόσιο χρέος έχει βγει ήδη εκτός ελέγχου και αυξάνεται πλέον αλματωδώς.Η χώρα δεν παράγει τίποτα. Δεν έχει Εθνικό Προϊόν τέτοιο που θα μπορούσε να βάλει σε έναν προγραμματισμό την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Πρέπει μερικά πράγματα να τα καταλαβαίνουμε. Οποιαδήποτε συνέχιση περαιτέρω δανεισμού της χώρας, μόνο και μόνο για την αποπληρωμή προηγούμενου χρέους, δεν οδηγεί πουθενά. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να διογκώνεται διαρκώς το δημόσιο χρέος, με τελική κατάληξη, αργά ή γρήγορα το αδιέξοδο και την επίσημη πτώχευση. Τότε όμως τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα από ότι είναι σήμερα, όπως και σήμερα είναι πολύ χειρότερα απ’ ότι ήταν τον Οκτώβριο του 2009, όταν εμείς από την αρχή φωνάζαμε ότι ήταν καλύτερα να πτωχεύαμε τότε που είχαμε ακόμα δυνάμεις, πριν μπούμε πιο βαθιά στο χρέος. Έστω τώρα, πρέπει να πάρουμε άμεσες αποφάσεις. Κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, δύο καθαρά συστημικά κόμματα, δεν μπορούν να διανοηθούν κάτι άλλο πέρα από τον συνεχή δανεισμό, την συνεχή διεθνή επαιτεία και την υπέρμετρη φορολόγηση, πασπαλισμένα, όλα αυτά, με κάποιες κορώνες περί ανάπτυξης και άλλες πομφόλυγες, λες και η ανάπτυξη είναι κάτι που το διατάσεις και γίνεται ή στέλνεις τα ΜΑΤ και το επιτυγχάνεις. Τα κόμματα αυτά πρώτα και κύρια προσπαθούν να διασώσουν το πολιτικό σύστημα το οποίο είναι και το ζωοποιό περιβάλλον τους. Αν καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα, απλά θα πάψουν να υπάρχουν. Όμως, αυτό το καθεστώς διοικείται από κρατικοδίαιτα παράσιτα, τα οποία ζουν από την αρπαγή και τη διασπάθιση του έτοιμου δημοσίου χρήματος, με μηδενικό επιχειρηματικό κίνδυνο. Δεν διοικείται από κάποια παραγωγική άρχουσα τάξη, ώστε να υπάρχουν πιθανότητες ανάληψης επιχειρηματικού κινδύνου και ανάκαμψης.
Για να μην μακρηγορούμε, απαιτούνται άμεσα:….
Α) Αναδιάρθρωση του χρέους με τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Ένα hair cut (κούρεμα) τουλάχιστον κατά 50% του χρέους, ώστε να πέσει το ποσοστό του χρέους κάτω από το ΑΕΠ. Όσο το χρέος είναι πάνω από το ΑΕΠ, θα συνεχίσει να αυξάνεται αντί να μειώνεται.
2. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για το υπόλοιπο.
3. Μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο χρέος σε λογικά και δυνάμενα να εξυπηρετηθούν επιτόκια.
Β) Υιοθέτηση ενός πλαισίου μέτρων περιστολής των δημοσίων ελλειμμάτων, απελευθέρωσης της αγοράς, αναπτυξιακών και φορολογικών κινήτρων, με παράλληλη κατάργηση της γραφειοκρατίας, ώστε να μην ξαναγυρίσουμε στα ίδια, αλλά ταυτόχρονα και προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων και του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας, γιατί με εξαθλιωμένη την κοινωνία η όποια ανάπτυξη θα λειτουργήσει υπέρ ολίγων και μόνο.
Γ) Αν η ΕΕ το απαιτήσει, ναι, να εξέλθουμε και από το ΕΥΡΩ, μέχρι να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και ισάξιοι και όχι οι ζήτουλες της Ευρώπης.
Δ) Εννοείται ότι όλα αυτά προϋποθέτουν την κατάρρευση του ισχύοντος καθεστώτος των κρατικοδίαιτων νταβατζήδων, οι οποίοι και ελέγχουν το πολιτικό σύστημα και μέσω αυτού το σύνολο της κοινωνίας, προς όφελός τους .Οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης με αυτό το καθεστώς επικεφαλής είναι καταδικασμένη από την αρχή. Ξεχάστε το καλύτερα.Εδώ είμαστε και να το θυμηθείτε ότι τελικά θα πάμε σε παρόμοιες, με τις ανωτέρω, λύσεις, αλλά θα έχουμε εξαθλιωθεί πλήρως, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και εκατοντάδες δισεκατομμύρια, προς όφελος των τοκογλύφων, ντόπιων και ξένων.
Αποφάσεις τώρα….

kostasxan:Posted by Κωνσταντίνος

Τεράστιες οι ευθύνες πρώην και νυν για τα αζήτητα 28,5 εκατ. ευρώ

Χθες έγινε η αποκάλυψη στη Βουλή ότι παρ’ υπάρχουν 28,5 εκατ. ευρώ για οδικά έργα της Πελοποννήσου ούτε οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Πελοποννήσου μέχρι 31/12/2010 ούτε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δύο μήνες τώρα από την ανάληψη των καθηκόντων της έχουν καταθέσει προτάσεις για να ενταχθούν και να κατασκευαστούν οδικά έργα.
Η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνει τις τεράστιες ευθύνες που έχουν πρώην και νυν οι οποίοι όχι μόνο δεν διεκδικούν πόρους, αλλά εμφανίζονται και ανίκανοι να απορροφήσουν και τους υπάρχοντες. Η ευθύνη του κ. Τατούλη και συνολικά της πλειοψηφίας είναι ακόμη μεγαλύτερη, διότι τα στελέχη του, στη Μεσσηνία τουλάχιστον (και έχει δύο Μεσσήνιους αντιπεριφερειάρχες), γνώριζαν για το ζήτημα αυτό, όταν είχα ζητήσει από τον κ. Δράκο το Δεκέμβριο του 2010 να απαντήσει γιατί δεν έχει κατατεθεί πρόταση να ενταχθεί το Ριζόμυλος – Κορώνη, το οποίο είναι μελετητικά ώριμο, τουλάχιστον στα πρώτα 10 χλμ.Βέβαια ο κ. Τατούλης και η παράταξή του δεν έχουν χρόνο φαίνεται να ασχοληθούν με το ζήτημα, διότι δύο μήνες τώρα ταλαιπωρούν το Περιφερειακό Συμβούλιο για να εκλέξει τον «συμπαραστάτη του κ. Τατούλη». Οφείλει ο κ. Τατούλης:
1) Να δώσει απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσα χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί δεν έχει καταθέσει μέχρι τώρα πρόταση η Περιφέρεια να απορροφήσει τα 28,5 εκατ. ευρώ.
2) Οφείλει να φέρει το θέμα στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο για να αποφασίσουμε τις προτεραιότητες με βάση και ποια είναι μελετητικά ώριμα.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Η ανάγκη για συνεννόηση στο Περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Της Αντωνίας Μπούζα

Γίνεται σ’ όλους αισθητό ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Η δική μας γενιά παραδίδει στην επόμενη, μια χρεοκωπημένη χώρα. Αντί για εθνική ανεξαρτησία και απεξάρτηση πήγαμε στην επιτήρηση. Η νέα γενιά θάναι η μοναδική γενιά στην ιστορία που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Τώρα που όλοι μας επαναπροσδιοριζόμαστε, πιστεύω ότι η γνώση που σωρεύτηκε στα μυαλά μας απ’ όλη αυτή την περίοδο θα γίνει δύναμη για να φτιαχτεί κάτι αξιοπρεπές. Όλοι όσοι συμμετέχουμε στα κοινά πράγματα ,πρέπει να αποκτήσουμε μία άλλη προσέγγιση και αναλυτική ερμηνεία, μία νέα σύγχρονη θεωρία διακυβέρνησης, να καταστρώσουμε ένα σχέδιο και πολιτικής διήγησης που θα μεταβάλλεται σε πολιτική δράση, σε πρόβλεψη, σε φαντασία, σε μύθο, σε πάθος. Είναι αλήθεια πολύ δύσκολη η διαδικασία μετάβασης από το παλιό, το αποτυχημένο, το ένοχο, στο νέο το ελπιδοφόρο και αναγεννησιακό. Είναι σχεδόν απίθανο να κτισθεί το νέο με τα παλιά και φθαρμένα υλικά..! Το ιστορικό αίτημα είναι η Επαναθεμελίωση του Πολιτικού Συστήματος και η εμφάνιση στο πολιτικό τοπίο αυθεντικά νέων, υγιών και έξυπνων πολιτικών πρωταγωνιστών. Όχι εξωθεσμική βάφτιση του παλιού, του ανεπαρκούς και του διεφθαρμένου σε νέο και σωτήριο… Πολλοί από εμάς πιστέψαμε και με το ίδιο σθένος εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η αιρετή Περιφερειακή διοίκηση μπορεί να διαμορφώσει στην Πελοπόννησο μία νέα μεγάλη γειτονιά συμπατριωτών που θα πιστεύουν ότι αξίζει να αγωνίζεσαι για τις αξίες σου, για την πατρώα γη. Όχι κομφορμιστών, καιροσκόπων, τυχοδιωκτών, χαμαιλεόντων.Πιστεύω βαθύτατα στο Μοριά των Αξίων, των Αρχών, των Ιδανικών, της Υπερηφάνειας.Στο νέο αυτό και απαραίτητο μοντέλο διακυβέρνησης δεν μπορεί να έχουν καμία θέση ούτε τα φαινόμενα ούτε οι άνθρωποι της παρακμής. Πρέπει οριστικά να τελειώνουμε με τις λογικές της παρέας, της κάστας και των μετρίων.. Πρέπει άμεσα να περάσουμε από την εποχή των..αετονύχηδων στην εποχή των αετών. Το απαιτεί η ιστορία, το μέλλον οι πολίτες…! Οι πολίτες της Πελοποννησιακής γης , έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του Μοριά στην Περιφερειακή διοίκηση. Κατά πολλούς είναι η ύστατη ελπίδα για να ξεφύγουμε από το τέλμα και την καθυστέρηση. Ο θεσμός της αιρετής περιφέρειας αποτέλεσε πάγιο αίτημα του χώρου της αυτοδιοίκησης αλλά και όλων των πολιτών που έχουν περιφερειακή συνείδηση. Αποτελεί βαθειά μου πεποίθηση ότι η ανάπτυξη της περιφερειακής Ελλάδος είναι η απάντηση στην κρίση. Αυτό βέβαια οφείλουν πρώτοι να το ενστερνιστούν και να το κάνουν τρόπο σκέψης και καθημερινής δράσης οι εκλεγμένοι στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου. Οι συμπατριώτες μας έχουν δικαιολογημένα στρέψει το βλέμμα και το ενδιαφέρον τους στην Τρίπολη που είναι το κέντρο λήψης των αποφάσεων που μας αφορούν όλους.Οι πρώτες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου δυστυχώς δεν δείχνουν ότι έχει κατανοηθεί η ανάγκη για έναν νέο τρόπο πολιτικής συμπεριφοράς , μία νέα ηθική, αλλά και για συνεργασίες έξω και πέρα από μικροκομματικές επιλογές και επιθυμίες.Τόσο ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης όσο και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου έχουν την υποχρέωση και την ευθύνη στην Τρίπολη να καλλιεργηθεί μια νέα πολιτική παιδεία, μια δημόσια πολιτική εξυπνάδα, μια νέα δημόσια ηθική που να αποτρέπει τη δημιουργία και την αναπαραγωγή των φαινομένων που δημιούργησαν και δημιουργούν αδιέξοδα στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση αλλά και στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μέχρι πρόσφατα…
Αυτή η νέα πολιτική περιέχει ένα μήνυμα, έναν ηθικό συμβολισμό μιας ηθικής και πολιτικής αναγέννησης.
Η αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής του συμπαραστάτη του πολίτη και του επιχειρηματία έδειξε ότι δεν έχουμε ξεπεράσει τα λάθη του παρελθόντος. Δεν διδαχθήκαμε από αυτά.
Μένουμε προσκολλημένοι στον κομματικό συνδικαλισμό και την δημιουργία εντυπώσεων.
Είναι η ώρα να αποδράσουν όλοι από το χθες… Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία οι επικεφαλής των παρατάξεων να αποδείξουν ότι μπορούν να συνεννοηθούν. Ότι αντιλαμβάνονται την επιταγή των πολιτών που θέλει κοινή προσπάθεια όλων για τον τόπο. Είναι αδιανόητο να μην μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος σε όλη την Πελοπόννησο που θα έχει την στήριξη όλων για να διαχειριστεί την ισονομία των πολιτών απέναντι στον νέο θεσμό. Οι επικεφαλής των παρατάξεων στο περιφερειακό συμβούλιο οφείλουν να συνεργαστούν παραμερίζοντας πικρίες ή ηγεμονίες. Οι πολίτες περιμένουν λύσεις που θα βελτιώσουν τις υποδομές, την παροχή υπηρεσιών και την ποιότητα ζωής τους. Και αυτό είναι καθήκον όλων.Η συνεννόηση και η κοινή πορεία σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της περιφέρειας είναι μονόδρομος.Κανείς ούτε από την συμπολίτευση μα ούτε και από την αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να λοξοδρομήσει και να ακολουθεί προσωπικούς δρόμους και στρατηγικές. Όποιος το κάνει θα είναι υπόλογος απέναντι στον θεσμό αλλά και τους πολίτες της Πελοποννήσου. Οι καιροί απαιτούν ενότητα, κοινή λογική και υπερβάσεις…!!!

Φτάνει πια!

Γράφει η Αλεξάνδρα Τράγκα
Με όχημα το ασύλληπτο δημόσιο χρέος και με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μια πρωτοφανής επίθεση εκτυλίσσεται στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Η ανάδειξη του διλήμματος «μνημόνιο ή πτώχευση» ως μονόδρομος για το ξεπέρασμα της κρίσης ενισχύεται με κάθε μέσο από την κυβέρνηση προκειμένου να ληφθούν επώδυνα μέτρα κατά του Έλληνα πολίτη.Μέτρα που συνεπάγονται πρωτόγνωρη λιτότητα για τον εργαζόμενο και το συνταξιούχο, που στοχεύουν στην περαιτέρω λεηλασία του εισοδήματός του, νέα επίθεση στα ασφαλιστικά του δικαιώματα, νέους φόρους, μέτρα που δεν έχουν τέλος. Μέτρα που υποθηκεύουν την περιουσία του ελληνικού λαού και οδηγούν τη χώρα στην πλήρη υποδούλωσή της, στα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα, το διεθνές πιστωτικό σύστημα και το διεθνή οικονομικό έλεγχο.Μέτρα που αποσκοπούν στην εκχώρηση της λαϊκής μας κυριαρχίας και ενισχύουν τις κατασταλτικές δυνάμεις του αστυνομικού κράτους, προκειμένου να επιβάλλουν σιδηρά πειθαρχία στην τήρηση των κανόνων που το ΔΝΤ και η τρόικα επιβάλλουν.Και ακόμα διογκώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και υπονομεύουν τη συλλογική δράση, αναιρούν την αυτονομία και αυθυπαρξία του πολίτη, καθιστώντας τον έρμαιο της πολιτικής εξουσίας.Η προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού με την καταπάτηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, που μας οδήγησαν από το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν» στον πέλεκυ της χρεωκοπίας και την υπογραφή του μνημονίου, συνεχίζεται με την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσα από τους μηχανισμούς της προπαγάνδας. Τα ΜΜΕ ταγμένα στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων φιμώνουν κάθε αντίθετη ελεύθερη φωνή, επιδιώκοντας την πολιτική και πολιτιστική υποδούλωση των Ελλήνων πολιτών και την καθήλωσή τους στο περιθώριο των εξελίξεων.Οι τακτικές του κοινωνικού αυτοματισμού, η πολιτική του διαίρει και βασίλευε, με τη στροφή της μιας κοινωνικής ομάδας εναντίον της άλλης, αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής βαρβαρότητας.Χρεωκοπημένες και προκλητικά απούσες από τα δραματικά τεκταινόμενα στο χώρο της εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που δεν μπορούν ή δε θέλουν να εκφράσουν την αγανάκτηση των εργαζομένων, να δώσουν δυναμική με πανεθνικές κινητοποιήσεις, να βάλουν φραγμό στο αδηφάγο πολιτικό σύστημα που λυμαίνεται τη χώρα, μετατρέποντας τον Έλληνα εργαζόμενο σε δουλοπάροικο και υπόλογο για την οικονομική κρίση.Τα κοινωνικά δικαιώματα όμως και οι δημοκρατικές αρχές σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν αναιρούνται εξαιτίας των οικονομικών συγκυριών.

«Η επιβολή του μνημονίου αποτελεί πραξικόπημα», δήλωσε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κύριος Κασσιμάτης.

Η παραχώρηση εκ μέρους της κυβέρνησης του δικαιώματος για ψήφιση νόμων, που αποφασίζει και επιβάλλει η τρόικα, με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση των δανειακών υποχρεώσεων και όχι βέβαια τη σωτηρία της χώρας, ισοδυναμεί με κατάσταση εθνικής υποδούλωσης, συνιστά κατάλυση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και βιασμό της βούλησης και της ελευθερίας του ελληνικού λαού.Οι όροι της μνημονιακής σύμβασης για παραίτηση, αμετάκλητα και άνευ όρων της Ελλάδας από την εθνική της κυριαρχία, μπαίνουν για πρώτη φορά σε σύμβαση δανείου στην ιστορία της ανθρωπότητας.Αλλά ας δούμε μερικούς από τους όρους του μνημονίου που υπογράφηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για να καταλάβουμε καλύτερα γιατί η δανειακή αυτή σύμβαση δεν ψηφίστηκε ούτε κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή, αφού η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχει εκχωρηθεί πλήρως στον υπουργό Οικονομικών και τους διεθνείς δανειστές μας:

1)Η Ελλάδα, μετά την υπογραφή του μνημονίου, δεν μπορεί να πάρει δάνειο από άλλη χώρα όπως πχ η Ρωσία ή η Κίνα. Αυτό εξηγεί την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση της Ρωσίας για δανεισμό της χώρας μας με χαμηλά επιτόκια.

2)Ο δανειστής μας μπορεί να μεταβιβάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του για απαιτήσεις προς την Ελλάδα σε οποιονδήποτε τρίτο. Δηλαδή μπορεί να δανειστήκαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά τελικά θα βρεθούμε χρεωμένοι στην Τουρκία ή τα Σκόπια.

3)Η δανειακή σύμβαση διέπεται μόνο από το αγγλικό δίκαιο.

4)Για να είναι νόμιμη, να ενεργοποιηθεί και να ισχύσει η δανειακή σύμβαση δε χρειάζεται καμιά άλλη πράξη παρά μόνο η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών κυρίου Παπακωνσταντίνου.

5)Μόνο το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα δικαστήρια των δανειστών μας μπορούν να ακυρώσουν αυτή τη σύμβαση. Κανένα ελληνικό δικαστήριο δεν επιτρέπεται να δικάσει τέτοια προσφυγή.

6)Επίσης η Ελλάδα παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία η οποία αφορά τα περιουσιακά της στοιχεία. Είναι σαφές ότι οι διεκδικήσεις αφορούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας και τα πετρέλαια.

7)Τέλος, με το μνημόνιο αναγνωρίζεται το δικαίωμα στους δανειστές μας να προβούν σε κατάσχεση της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας αδιακρίτως. Δηλαδή πρόκειται για στοιχεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς όπως η Ακρόπολη, δημόσια κτίρια όπως η Βουλή, κοινόχρηστοι χώροι, δρόμοι, πλατείες κλπ.

Με άλλα λόγια είμαστε μια χώρα υπό κατοχή, αλυσοδεμένη με τα δεσμά του μνημονίου.
Είναι άραγε συμβατοί οι όροι αυτοί με τη βασική δημοκρατική αρχή, την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας;Νοείται εξουσία, σε ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, που να ασκείται από εξωτερικούς προς τη χώρα παράγοντες, που να στερείται έστω και τη στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση από τη λαϊκή κυριαρχία;Προφανώς όχι. Η υπερτροφική ανάδειξη μιας εικονικής πραγματικότητας, που ονομάστηκε «σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας», δεν εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση συμφώνησε να διέπονται οι δανειακές συμβάσεις, από το επαχθές για την Ελλάδα αγγλικό δίκαιο παραχωρώντας παράλληλα το δικαίωμα στους δανειστές μας να διεκδικήσουν την ελληνική περιουσία.Το δημοκρατικό μας σύνταγμα, ανέδειξε ως πυρήνα του, την προστασία της αξίας του ανθρώπου και προβλέπει θεσμούς που εξασφαλίζουν το κράτος δικαίου και το κράτος πρόνοιας. Καμιά οικονομική κρίση δε δικαιολογεί εκπτώσεις από τις συγκεκριμένες αρχές και αξίες οι οποίες από μόνες τους μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο για τη σταθερή ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Το θεσμικά κατοχυρωμένο μοντέλο του κράτους δικαίου και ο σεβασμός των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων γίνονται και πάλι το ζητούμενο όταν οι ανθρώπινες αξίες μπαίνουν στην ελλειμματική ζυγαριά του χρήματος και οι πραγματοποιούμενες μεταρρυθμίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτατης ιδιωτικοποίησης καταλύοντας κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.
Μπροστά σε αυτή την ανάγκη υποχωρούν όλες οι προφάσεις περί νομιμότητας, αφού η εξουσία κρατάει για τον εαυτό της την ερμηνεία της έννοιας του δικαίου.
Η αντιμετώπιση όσων αντιμάχονται το καθεστώς ως οιονεί παραβατών, η ποινικοποίηση της συμμετοχής σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, η αναγόρευση κάθε συλλογικής δράσης ως νέου κοινωνικού εχθρού και η συνεχής αυστηροποίηση των ποινών, είναι τα βασικά εργαλεία άσκησης κατασταλτικής πολιτικής του σύγχρονου κράτους.
Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, διατυπώνει προς την πολιτεία την έντονη ανησυχία της, για το ότι οι εξελίξεις στο εθνικό οικονομικό περιβάλλον οδηγούν σε υπαρκτή διατάραξη των κοινωνικών ισορροπιών και παραβιάσεις στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τονίζει τη θέση της ότι δεν πρέπει να τυγχάνουν περιθωριακής ή ανύπαρκτης προσοχής, στις διαδικασίες που αφορούν τη στρατηγική εξόδου από την κρίση.
Οι πολιτικές αυτές που οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι πολίτες χρεοκοπούν, που οι αποφάσεις λαμβάνονται χάριν των πολιτών αλλά ερήμην τους, ανήκουν σε ανεξέλεγκτα συστήματα, που υποτάσσουν το σύνολο και τα άτομα στην αδυσώπητη επιδίωξη συμφερόντων, μεταμφιεσμένων μέσα από ανίερους μηχανισμούς σε γενική θέληση.
Η καταπάτηση λοιπόν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κατάλυση βασικών αρχών της δημοκρατίας, η διαρραγή του κοινωνικού ιστού και το πλάτεμα της κοινωνικής κόλασης, ο άνθρωπος μηχανή που λειτουργεί ξέφρενα και αφανίζεται στο χάος είναι η κληρονομιά που αφήσατε στη νέα γενιά. Όμως η νέα γενιά είναι εδώ, με πλήρη γνώση της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, στο κίνημα της Άμεσης Δημοκρατίας, στο κίνημα κατά της ακρίβειας, στο κίνημα κατά των διοδίων, μαζί με τους αγωνιστές της Κερατέας.
Γιατί γνωρίζουμε ότι η έκβαση του αγώνα και η έξοδος της Ελλάδας απʼ την κρίση θα κριθεί απʼ την αφύπνιση της εθνικής μας συνείδησης, απʼ την ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπρέπειας και περηφάνιας, από την αλληλεγγύη των πολιτών και την απόφασή τους να πάρουν την τύχη της χώρας τους στα δικά τους χέρια.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια θα βρει διέξοδο για να εκφράσει τη δικαιολογημένη οργή της, θα βρει το δρόμο της ενότητας και θα ταρακουνήσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που υπερασπίζεται τα ληστρικά συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών μας, την επιτήρηση και την κατοχή της χώρας μας.
Αλεξάνδρα Τράγκα
Ομιλία στα πλαίσια εκδήλωσης της Σεισάχθειας

kontiloforos

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Καταπέλτης ο Γιάννης Λαμπρόπουλος για την υπόθεση του Νοσοκομείου ''Ερρίκος Ντυνάν'' - Marfin

Του έδωσε το χέρι ο Ανδρέας Λομβέρδος για την ξεκάθαρη
και δυναμική στάση του.
Πάταγο έκανε την περασμένη Τετάρτη στην Διαρκή Επιτροπή Διαφάνειας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η τοποθέτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλου για την υπόθεση του Νοσοκομείου ''Ερρίκος Ντυνάν'' - Μarfin. Ως γνωστόν το ίδρυμα αυτό, με τις ενέργειες του Ανδρέα Βγενόπουλου,οδηγείτε σε πλειστηριασμό σε μια εποχή που οι τράπεζες συνομιλούν με τους οφειλέτες και προσπαθούν να βρουν από κοινού , κοινά αποδεκτές λύσεις. Ήδη ο Εισαγγελέας Εφετών έχει παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Ανδρέου Βγενόπουλου για απόπειρα εκβίασης και την διερεύνηση της υπόθεσης όσον αφορά το σκέλος για το αδίκημα της απιστίας.
Στην εν λόγω επιτροπή της Βουλής,προεδρεύοντος του Δημήτρη Κρεμαστινού και παρόντος του Ανδρέα Βγενόπουλου,προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ''Marfin Investment Group'' , ο Γιάννης Λαμπρόπουλος είπε:
<< Κύριε Πρόεδρε,δεν είχα ενημέρωση ,ούτε φρόντισα,ούτε ήθελα ποτέ στη ζωή μου να έχω ενημερώσεις σαν αυτές που ακούστηκαν εδώ προηγουμένως από κάποιους συναδέλφους.Η μόνη ενημέρωση είναι από τις δύο επιτροπές. Αυτό που διαπιστώνουμε όλοι μας είναι ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο Νοσοκομείο ''Ερρίκος Ντινάν'' και όλοι θέλουμε να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Κοιτάζουμε να φτιάξουμε καινούργια νοσοκομεία, αλλά να μην κλείσουμε ένα καινούργιο που λειτουργεί. Επειδή όμως θα κληθούμε να αποφασίσουμε εμείς εδώ στη Βουλή -δεν δικάζουμε κανέναν σήμερα- και επειδή έχουν ακουστεί πολλά ,εγώ ζητώ,ερωτώ,προτείνω στον κύριο Υπουργό,τα πρακτικά και των δύο συνεδριάσεων των Επιτροπών , να πάνε αύριο το πρωί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,ο οποίος Α.Π οφείλει να να ορίσει αμέσως Εφέτη Ανακριτή. Εμείς θα χαρούμε να είναι όλα λευκά και μην υπάρχει για κανέναν τίποτα το μεμπτό. Θέλουμε πριν αποφασίσουμε να ψηφίσουμε για την τύχη του νοσοκομείου , που επαναλαμβάνω θέλουμε να λειτουργήσει,να έχουμε στα χέρια μας πιστοποιητικό σωστής διαχείρισης.Επαναλαμβάνω δεν έχω και δεν είχα ποτέ στη ζωή μου ενημέρωση , όπως διεφάνη εδώ μέσα για κάποιους άλλους συναδέλφους Βουλευτές.Ποτέ.Εδώ εμείς θα αποφασίσουμε. Μας κρίνει ο κόσμος. Κρίνει το πολιτικό σύστημα και από τις σημερινέ ς μας τοποθετήσεις εδώ. Κύριε Υπουργέ,απαντήστε, εάν εσείς δεν τα στείλετε,αύριο αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη με όσους άλλους συναδέλφους το θέλουν να τα στείλουμε. Ευχαριστώ >>.
Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

Κείμενο συλλογής υπογραφών για την υποστήριξη των μεταναστών απεργών πείνας

Εδώ και 24 ημέρες 287 μετανάστες που ζουν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα μας ξεκίνησαν απεργία πείνας στην Αθήνα (μέγαρο ΥΠΑΤΙΑ) και στο ΕΚ Θεσσαλονίκης, γιατί στερούνται τα στοιχειώδη νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής τους στη χώρα μας, όχι με δική τους ευθύνη, αλλά λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής που ασκούν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Με την υπογραφή μάλιστα της συνθήκης ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2 δόθηκε η χαριστική βολή στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των μεταναστών στις χώρες της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στη χώρα μας – χώρα εισόδου του 90% των μεταναστών στην Ε.Ε.

Οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας αποτέλεσαν και αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η όποια ανάπτυξή της. Ταυτόχρονα, κατά παράβαση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου, ήταν και είναι τα πρώτα θύματα της «μαύρης» εργασίας, με αποτέλεσμα να στερούνται τα Ασφαλιστικά Ταμεία μια σοβαρή πηγή εσόδων.



Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα τους για αξιοπρεπή ζωή και για το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων, σε έναν κόσμο που τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κινούνται ανεξέλεγκτα με ταχύτητα ηλεκτρικού ρεύματος.

Καλούμε την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών απεργών πείνας, να προχωρήσει στη νομιμοποίηση αποσυνδέοντας την ανανέωση της άδειας παραμονής, από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων, σε συνθήκες μάλιστα καλπάζουσας ανεργίας, ώστε να μην μεταπίπτουν από το καθεστώς της νομιμότητας στο καθεστώς της παρανομίας, εξαιτίας της απροθυμίας των εργοδοτών να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές.

ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου

ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

ΜΩΡΑΚΕΑΣ ΣΠΥΡΟΣ, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΥ ΕΛΕΝΗ, Τοπικός Σύμβουλος Δήμου Καλαμάτας

ΔΑΡΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πύλου – Νέστορος

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ:Η απάντηση μου για το συμπαραστάτη του δημότη στο δήμο Μεσσήνης

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία έντονη συζήτηση που αφορά τον δήμο Μεσσήνης και την εκλογή του «συμπαραστάτη του πολίτη» και στην οποία φέρομαι να εμπλέκομαι είτε έμμεσα είτε άμεσα. Ασφαλώς και με τιμά το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και της δημοτικής αρχής του δήμου Μεσσήνης.Οφείλω όμως να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα για να μην δημιουργούνται λαθεμένες εντυπώσεις… Στην πολιτική μου δράση μέχρι σήμερα κινήθηκα σταθερά στην αρχή της ενότητας και της προσφοράς. Η δική μου παρουσία είχε και θα έχει νόημα στην Μεσσηνία μόνο και όταν αυτή ενώνει και δημιουργεί τις προυποθέσεις για δουλειά και πρόοδο. Ο θεσμός του συμπαραστάτη του δημότη απευθύνεται σε όλους τους δημότες ανεξάρτητα από κόμματα, παρατάξεις και μηχανισμούς. Είναι απαραίτητο τα πρόσωπα που θα τα υπηρετήσουν να έχουν δεδηλωμένη την συντριπτική πλειοψηφία και της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης. Θεωρώ λοιπόν ως βασική προυπόθεση για μία τέτοια υποψηφιότητα την κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία στο πρόσωπο μου των δημοτικών παρατάξεων. Αν οι συμπολίτες μου εκτιμούν ότι μπορώ να συνθέσω και να υπηρετήσω ισότιμα όλους τους δημότες της Μεσσήνης θα είναι θετική η δική μου απάντηση. Ουδέποτε αρνήθηκα να υπηρετήσω τον πολίτη της Μεσσήνης από οποιαδήποτε θέση με έταξε.Ισως φανεί απίστευτο αλλά αυτή την στιγμή δεν έχω κάνει καμία σχετική συζήτηση με τον δήμαρχο της Μεσσήνης κ. Αναστασόπουλο και ασφαλώς δεν γνωρίζω τις προθέσεις ούτε του ιδίου μα ούτε και της συμπολίτευσης. Πολύ περισσότερο δε δεν συμμετέχω σε ζυμώσεις και παρασκήνια.Αν το δημοτικό συμβούλιο θεωρήσει ότι μπορώ να το εκπροσωπήσω στο συνολό του τότε και μόνο τότε θα υποβάλω υποψηφιότητα.Αν οι δημοτικοί σύμβουλοι εκτιμήσουν ότι μπορώ να υπηρετήσω ισότιμα τους πολίτες είμαι στην διαθεσή τους.Οφείλω δε να ξεκαθαρίσω ότι σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει ότι μπορώ να υπερασπιστώ τον δημότη θα πρέπει με την ίδια αποφασή του να καθορίσει σε ποιο κοινωφελές ίδρυμα της περιοχής θα κατατίθεται ο μισθός που προβλέπει ο νόμος… Οι ενεργοί πολίτες μπορούν να προσφέρουν και προσφέρουν και άμισθα τις υπηρεσίες τους όταν του το ζητά η πόλη τους.
ΜΕ ΤΙΜΗ
ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Για 1,3 εκατ. ευρώ που δεν πληρώσαμε “πάγωσε” ο Μπουργκάς-Αλεξ/πολη!

Επίθεση Ν.Δ. στην κυβέρνηση
Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο project του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη προχώρησε πριν λίγο ο εκπρόσωπος της «Τρανσνιέφτ» Ίγκορ Ντεμίν, ο οποίος διευκρίνισε επίσης ότι απλά το έργο “παγώνει” και δεν θα διαλυθεί η κοινοπραξία: ”Η Ελλάδα σταμάτησε την χρηματοδότηση της εταιρείας του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη” αποκάλυψε πριν λίγο μιλώντας στο πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο Ντεμίν και τόνισε ότι απλά βάζουν στο “ψυγείο” το όλο project και δεν θα αποχωρήσουν από την κοινοπραξία.
Πόσο ήταν το “τεράστιο” χρέος που δεν πλήρωνε η Ελλάδα και έκανε την Ρωσία να προχωρήσει σε “πάγωμα” του έργου; Λιγότερο από 1,3 εκατομμύρια ευρώ!
«Δεν σκοπεύουμε να διαλύσουμε την εταιρεία του σχεδίου, αλλά να ασχοληθούμε με την ελαχιστοποίηση των εξόδων», είπε ο Ντεμίν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Βουλγαρία έχει έως σήμερα το μεγαλύτερο χρέος στη διακρατική εταιρεία του αγωγού και «μετά από αυτήν σταμάτησε τη χρηματοδότηση και ο άλλος εταίρος, η Ελλάδα», με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση της Trans-Balkan Pipeline B.V. να γίνεται σήμερα μόνο από τη ρωσική πλευρά.
Η αποκάλυψη είναι πραγματικά απίστευτη: Όχι απλώς δεν πίεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου την βουλγαρική κυβέρνηση του Μπόϊκο Μπορίσοφ, αλλά είχε σταματήσει και την χρηματοδότηση, την στιγμή που στην Ελλάδα δήλωνε παντού ότι υποστηρίζει τον αγωγό!
Σύμφωνα με τη ρωσική «Τρανσνιέφτ» το συσσωρευμένο χρέος της εταιρείας σε τρέχοντα έξοδα είναι 7,3 εκατομμύρια ευρώ και της Ελλάδας ανέρχεται σε 1,269 εκατ. ευρώ. Δηλαδή για το μεγαλύτερο έργο γεωπολιτικής σημασίας δεν διέθεσαν λιγότερα από 1,3 εκατ. ευρώ, όσα στοιχίζουν στα κρατικά ταμεία οι χρηματοδοτήσεις μερικών εβδομάδων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων!
Ο Ντεμίν είπε ότι αύριο στη Ρώμη από ρωσικής πλευράς θα τεθεί στη συνεδρίαση των μετόχων του έργου σχέδιο μείωσης στο ελάχιστο του προσωπικού της εταιρείας και των αμοιβών των στελεχών της, καθώς και μείωσης όλων των διαχειριστικών-λειτουργικών εξόδων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες περί ρωσικής αποχώρησης από το έργο του αγωγού, τονίζοντας πως η Αθήνα θα περιμένει τις αποφάσεις της Μόσχας προκειμένου να τοποθετηθεί επισήμως.
«Υπάρχουν πληροφορίες για τις οποίες όμως περιμένουμε να υπάρξουν αποφάσεις για να υπάρξει και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης επίσημα», δήλωσε ο Πεταλωτής ενώ σε άλλη ερώτηση για το αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη, δεδομένου ότι ο Παπανδρέου είχε μιλήσει για αναθεώρηση της σύμβασης, απάντησε: «Οι φήμες δεν έχουν σχέση με την ελληνική πλευρά, αλλά με τη ρωσική, άρα ας περιμένουμε να δούμε πρώτα τις αποφάσεις της ρωσικής πλευράς και η τοποθέτηση η δική μας ούτως ή άλλως είναι πάγια».
Ο εκπρόσωπός της N.D. Γιάννης Μιχελάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την στάση της έναντι του αγωγού δηλώνοντας:
«Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου “έκανε πράξη” την προεκλογική της εξαγγελία για τον αγωγό φυσικού αερίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Ότι “η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της τόσο στην κατασκευή, όσο και στη λειτουργία αυτού του αγωγού”.
Φρόντισε, με κάθε τρόπο, να υπονομεύσει ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, μη πληρώνοντας τη συμμετοχή της χώρας στην κοινοπραξία που το έχει αναλάβει.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Ρωσικής πλευράς, η χώρα μας δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της. Αυτή είναι η αλήθεια κ. Παπανδρέου; Και αν είναι έτσι, γιατί;».
Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η Βουλγαρία «δεν ενημερώθηκε επίσημα για οποιαδήποτε απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σιμεόν Ντιάνκοφ.
Επισήμανε, εξάλλου, ότι για διάστημα ενός έτους η Βουλγαρία δεν προέβη σε πληρωμές για το έργο και διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να το κάνουμε (τις πληρωμές) έως ότου υπάρξει μια ξεκάθαρη απόφαση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου».
«Εάν, πράγματι παραιτηθεί (αποχωρήσει) η Ρωσία (από το έργο), αυτό θα είναι μια καλή λύση για τη Βουλγαρία, διότι έτσι θα παραδεχθούν ότι ήταν δικό τους σφάλμα και θα τους πούμε ”ευχαριστώ” και θα προχωρήσουμε μπροστά», σημείωσε ο κ. Ντιάνκοφ, προσθέτοντας πως η Βουλγαρία δεν θα επιβαρυνθεί με καμία ζημία, σε περίπτωση που η Ρωσία αποχωρήσει από το έργο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η ΝΟΔΕ της Ν.Δ. για τα απορρίμματα

Στην υλοποίηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), αναφέρεται η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. σε ανακοίνωση της οποίας αναφέρεται ότι «επτά χρόνια μετά την θεσμοθέτησή τους, έχει προχωρήσει ελάχιστα» και προστίθεται: «Η κατάσταση στην Καλαμάτα και στην Πελοπόννησο οδηγείται σε αδιέξοδο. Αυτό όμως, δε σημαίνει πως δεν πρέπει να αναζητηθούν οι βέλτιστες οικονομικά και περιβαλλοντικά λύσεις στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εδώ και ένα χρόνο οι επισκέπτες και κυρίως οι πολίτες του Δήμου Καλαμάτας βιώνουν την τραγωδία των συσσωρευμένων σκουπιδιών στην πόλη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα, τα οποία, δυστυχώς, έχουν πολιτικό χρώμα. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «σήμερα ο Δήμος Καλαμάτας, αύριο, όλοι οι Δήμοι της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, Δήμαρχοι και Δημότες, θα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σκουπίδια, γιατί το Κράτος και η Περιφέρεια δεν ασκούν το θεσμικό τους ρόλο και δεν υλοποιούν το σχεδιασμό τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων». Καταληκτικά αφού ερωτάται ο αιρετός Περιφερειάρχης Π. Τατούλης «τι σκέπτεται συγκεκριμένα να κάνει για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο και τι κάνει για την πόλη και το Δήμο της Καλαμάτας που χειμάζονται από την κρατική αδυναμία ή και αδιαφορία;», σημειώνεται: «Σε κάθε περίπτωση απαιτείται συναίνεση και συνεργασία από όλους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της τριακονταετίας, που δεν τιμά τις κοινωνίες μας».

Επιλογή Προϊσταμένων και Διευθυντών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Προς τον κ. Περιφερειάρχη
και τους κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες


ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Κύριε Πρόεδρε,
Το άρθρο 51 του Ν. 3905/23-12-10 τονίζει ότι στην τοποθέτηση Προϊσταμένων και Διευθυντών κύριο κριτήριο είναι η αρχαιότητα, δηλαδή ο χρόνος άσκησης καθηκόντων θέσης ευθύνης από τους υπηρετούντες στις οργανικές μονάδες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στη θέση Προϊσταμένων και Διευθυντών μέχρι την 31/12/2010.
Επειδή σε ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν τηρήθηκε η βασική προϋπόθεση που είναι η αρχαιότητα:
1) Σας ερωτώ:
α) Γιατί στις 24 Ιανουαρίου 2011 αναρτήθηκε στο site της Περιφέρειας η επιλογή Προϊσταμένων και Διευθυντών για τις Περιφερειακές Ενότητας Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και στις 27 Ιανουαρίου 2011 «κατέβηκε» από το site η επιλογή για τις Περιφερειακές Ενότητες της Αργολίδας και της Μεσσηνίας;
β) Γιατί στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης, Τεχνικών Έργων και Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για τις τοποθετήσεις Προϊσταμένων και Διευθυντών;
2) Επίσης ζητώ:
α) Να κατατεθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα αντίγραφα των αποφάσεων – τοποθετήσεων Προϊσταμένων Διευθύνσεων Τμημάτων και Προσωπικού, καθώς και οι πίνακες που έστειλαν οι Περιφερειακές Ενότητες για τις τοποθετήσεις και με βάση τις οποίες έπρεπε να γίνουν οι τοποθετήσεις.
β) Να αποστείλετε τα αντίγραφα αυτά στον κ. Τάσο Αποστολόπουλο, Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Κρατικής Περιφέρειας, ο οποίος με βάση το άρθρο 226 του «Καλλικράτη» ασκεί τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

H ιστορία μας...είναι η αντίστασή μας...είναι η παρακαταθήκη μας


Γράφει η Σοφία Σακοράφα

Κάποιες σκέψεις με αφορμή τα περί πολιτικής ανυπακοής του κινήματος, περί ανομίας των πολιτών ....και άλλα πρόσφατα γεγονότα.
Προσπαθώ παρά τις απαράδεκτες στρεβλώσεις των τελευταίων μηνών, να αντιμετωπίζω τη λέξη πολίτης με την έννοια, την αξία και το ύψιστο περιεχόμενο που έδωσαν στη λέξη πολίτης ο Περικλής και ο Κλεισθένης, που έδωσαν οι αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, ελευθερία και ανεξαρτησία, που έδωσε το 114 και το Πολυτεχνείο, που έδωσε η νέα γενιά το Δεκέμβρη του 2008, που δίνουν καθημερινά όλοι όσοι υπερασπίζονται τη θέση τους στην όξυνση της ταξικής πάλης, την πολιτική τους άποψη, την αξιοπρέπεια στην εργασία, το δικαίωμα στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη.

Ντροπή νιώθω ως βουλευτής και ταυτόχρονα ως πολίτης αυτής της χώρας, όταν... χιλιάδες χρόνια αγώνων, εξεγέρσεων, επαναστάσεων, εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων συνθλίβονται από μια ομάδα, ξένη και ντόπια.

Από μια ομάδα που μετατρέπει τον πολίτη σε υπήκοο, που μετατρέπει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας σε απέραντο σκλαβοπάζαρο, που μετατρέπει τον πλούτο της πατρίδας μας σε περιουσιακό στοιχείο αποπληρωμής, που τολμά και αστειεύεται με τον Παρθενώνα και το Σούνιο, αφού είναι τα μόνα που μας επιτρέπουν να μας απομείνουν.
Ντροπή και Οργή για αυτήν την απροκάλυπτη εκτροπή.
Εκτροπή της δικαιοσύνης που έχει μετατραπεί σε έκτακτο απεργοδικείο.
Εκτροπή της δημοκρατίας που... απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των τριών.
Εκτροπή της πληροφόρησης που σπεκουλάρει στη Μαρφίν, αλλά δεν εντρέπεται που στο ψεκασμένο από χημικά πρόσωπο του Μανώλη Γλέζου κηδεύεται η αντίσταση.
Εκτροπή του κοινοβουλευτισμού που δίνει εν λευκώ εξουσία στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει ό,τι θέλει.
Εκτροπή των νοημάτων και της βαριάς ιστορίας που αυτά κουβαλούν.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανυπακοή που οδηγεί στην ανομία.
Είναι βαριά η ιστορία μας. Ο Σοφοκλής υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος εδίδαξε ο ίδιος στον εαυτό του ΄΄τας αστυνόμους οργάς΄΄, το πάθος, δηλαδή, για τη θέσμιση των πόλεων.
Είναι σχήμα οξύμωρο για όσους δεν ξέρουν...
Διότι πώς είναι δυνατό οι ορμές, η οργή, το πάθος των πολιτών να μπορεί να οδηγεί στη θέσμιση νόμων.
Αυτό που ο πρωθυπουργός ονομάζει ανομία, είναι στην πραγματικότητα το πάθος των πολιτών για δικαιοσύνη.
Είναι το πέρασμα από μία ανήμπορη και άνευρη οργή, σε μία οργή που έχει τη δύναμη να αμφισβητεί.
Αυτή η ανομία κατά τον πρωθυπουργό, είναι το πάθος για δικαιοσύνη, που οδήγησε την Αντιγόνη να παραβεί το νόμο.
Αυτή η ανομία, είναι το πάθος για ελευθερία, που οδήγησε τους εργάτες των ναυπηγείων της Σύρου το 1879 να δημιουργήσουν ένα από τα πρώτα συνδικάτα.
Αυτή η ανομία, είναι το πάθος για την δημοκρατία, που δημιούργησε το Μάη του 36 στη Θεσσαλονίκη
Αυτή η ανυπακοή, είναι το πάθος για ανεξαρτησία που οδήγησε το Γρηγόρη Λαμπράκη στη μεγαλειώδη πορεία στη Θεσσαλονίκη.
Αυτή η ανυπακοή, είναι το πάθος για αντίσταση που οδήγησε στη νίκη του κινήματος επί του νομοσχεδίου Γιαννίτση, στη νίκη του κινήματος για το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Χιλιάδες άνομες, ανυπάκοες πράξεις άλλαξαν τούτο τον κόσμο.
Θέσμισαν άλλες κοινωνίες.
Έθεσαν άλλους νόμους.
Έτσι κινείται η ιστορία, στους αιώνες των αιώνων
Αυτό που ο πρωθυπουργός ονομάζει ανυπακοή, είναι η κινητήρια δύναμη του μετασχημαστισμού των κοινωνιών.
Τι θα ήταν η Ελλάδα με έναν υπάκουο Κολοκοτρώνη, με έναν υπάκουο Παπαφλέσα.
Τι θα ήταν η Ελλάδα με έναν υπάκουο Σωτήρη Πέτρουλα
Τι θα ήταν η Ελλάδα με έναν υπάκουο Μαρίνο Αντύπα
Τι θα ήταν η ανθρωπότητα με μια υπάκουη Αντιγόνη
Τι θα ήταν οι κοινωνίες με υπάκουους υπηκόους.
Ζητάει ο πρωθυπουργός υπακοή στην ομαλότητα.
Η χώρα μας, όμως, ζει σε παρατεταμένη ανωμαλία. Σε βαθιά σήψη και προχωρημένη βία.
Βία και ανωμαλία είναι η ανεργία και το κοινωνικό απαρτχάιντ που τη συνοδεύει.
Βία και ανωμαλία είναι ο κοινωνικός κανιβαλισμός που καλλιεργείται στη βάση της πυραμίδας και αφήνει ανέγγιχτη την κορυφή
Βία και ανωμαλία είναι τα 350 ευρώ σύνταξη
Βία και ανωμαλία είναι να πωλείται η Ελλάδα 50 δις από τα οποία τα 30 πάνε στις τράπεζες
Βία και ανωμαλία είναι η κατάσχεση της γης μας
Βία και ανωμαλία είναι η Ζίμενς, το Βατοπέδι,
Βία και ανωμαλία είναι η μετατροπή των κοινωνικών αγαθών της παιδείας, της υγείας, των μεταφορών σε πανάκριβα εμπορεύματα
Βία και ανωμαλία και παρανομία και ανομία είναι το Μall συμφερόντων Λάτση και το Θων συμφερόντων Βωβού που η κυβέρνηση Σημίτη οικοδόμησε και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λειτούργησε
Και όσοι αντιτίθενται σε αυτή τη βία δεν είναι τζαμπατζήδες.
Είναι ο εργαζόμενος που μια ζωή ολόκληρη πλήρωνε και σήμερα δεν έχει σύνταξη.
Είναι ο εργαζόμενος που μια ζωή πλήρωνε και δεν είχε ποτέ την ελάχιστη ανταποδοτικότητα
Είναι αυτός ο συνειδητός αγωνιστής που ξέρει ότι το δίκιο δεν κερδίζεται με το σαβουάρ βιβρ της ΄΄άνομης νομιμότητας΄΄.
Τζαμπατζήδες είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις που από αυτά που χρωστούσαν στον ΟΑΣΑ έδωσαν μόλις το 1/3 και τον εξανάγκασαν σε δανεισμό.
Και όταν έληγαν τα δάνεια έπαιρνε νέα δάνεια επειδή το κράτος που ήταν εγγυητής δεν τα κατέβαλε στη λήξη τους
Είναι αυτοί που ενθυλακώνουν τεράστια ποσά από εισφοροδιαφυγές και φοροδιαφυγές
Είναι αυτοί που στην περίοδο του χρηματιστηρίου έπαιξαν αέρα και έβγαλαν δισεκατομμύρια
Είναι αυτοί που σε ένα βράδυ άλλαζαν συντελεστές δόμησης και έβγαζαν τρισεκατομμύρια
Είναι αυτοί που κατασκεύασαν τα ολυμπιακά εκτρώματα και μέσα σε δύο χρόνια μετέτρεψαν το χάλυβα σε χρυσό και το δημόσιο χρήμα σε μποναμά στις τσέπες τους
Είναι τα αφεντικά από πάσης φύσεως τηλεοπτικά παπαγαλάκια που χρωστούν και δεν αποδίδουν
Είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες σε καθεστώς μαύρης δουλείας, που πολλοί από αυτούς έχουν έμμεσο εργοδότη τα υπουργεία μας για να είναι καθαρά
Αυτοί είναι οι τζαμπατζήδες της δημόσιας ζωής.
Οι παρασιτικοί τζαμπατζήδες που επιβιώνουν στην κυριολεξία.
Ζουν δηλαδή σε βάρος, επί της πλάτης του ελληνικού λαού.
Το κίνημα Δεν πληρώνω είναι η αντίδραση στο ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ της κυβέρνησής.
Δεν πληρώνω, λένε, στους συνταξιούχους
Δεν πληρώνω, λένε, για υγεία και παιδεία
Δεν πληρώνω, λένε, τις αποζημιώσεις των απολυμένων
Δεν πληρώνω, λένε, στους αγρότες
Δεν πληρώνω, λένε, σε μια ολόκληρη κοινωνία που τη θέλουν επαίτη και τους ενοχλεί που τους ανταποδίδει στα ίσια τη δική τους πρακτική.
Όταν η πολιτική ηγεσία αρχίζει και βλέπει κάθε εξεγερτική ή κινηματική εκδήλωση ως απειλή για τη διατήρησή της, όταν ποινικοποιεί το φρόνημα και κάθε πράξη αντίστασης τότε η πολιτική της αυτοσυντήρηση έχει υπερβεί κάθε υπόλειμμα δημοκρατικής ευαισθησίας και οδεύει στο δρόμο της απώλειας και κάθε δημοκρατικής νομιμότητας.
Επιτέλους ακόμη και με όρους αστικής νομιμότητας, ακόμη και με την κουλτούρα που πασχίζει η κυβέρνηση να θεμελιώσει αυτή του ήσυχου νοικοκυραίου, του φοιτητή που μόνο διάβαζε, η κυβέρνηση είναι η πολιτικά όχι ανυπάκοη, αλλά η πολιτικά έκνομη.
Την ενοχλεί η πολιτική ανυπακοή, αλλά η κυβέρνηση πήρε μια λαική εντολή και την παρέβη.
Την ενοχλούν οι απαράδεκτες εκδηλώσεις επί της ελληνικής σημαίας, αλλά η κυβέρνηση τραυματίζει την εθνική μας κυριαρχία, η κυβέρνηση παζαρεύει τα ελληνικά νησιά.
Η τρόικα μπορεί να διαπίστωσε ότι ο ελληνικός λαός να βρίσκεται σε περιορισμένη αναταραχή σε σχέση με το παρελθόν, όμως ο λαός μας έχει δύο κόκκινες γραμμές.
Η μία, τιμωρεί αυτόν που τον προδίδει.
Η δεύτερη, τιμωρεί αυτόν που ξεπουλάει την πατρίδα.
Είναι αυτός ο ΄΄εχθρός λαός΄΄.
Ο εχθρός λαός έχει στην κυριολεξία τραγουδήσει δύο τραγούδια του Μίκη.
΄΄Αρνιέμαι να με κάνουν ότι θένε, αρνιέμαι να χαθώ στην καταχνιά΄΄ και
΄΄Λαχτάρησα μια χώρα, όπου το λάδι από την ελιά ίσα θα το μοιράζεις στα δώδεκα παιδιά.΄΄
Αυτά είναι η ιστορία μας.
Αυτά είναι η αντίστασή μας.
Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας.
Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους και σε ευθεία γραμμή με την ιστορία μας.
Αυτός που αρνιέται είναι το πολιτικό υποκείμενο που αντιστέκεται.
Αυτός που αντιστέκεται είναι το πολιτικό υποκείμενο που λαχταράει μια άλλη Ελλάδα.
Και στην ιστορία της ανθρωπότητας, έως και την πλέον πρόσφατη πριν λίγες ημέρες, αυτός που αντιτάσσεται στο πολιτικό υποκείμενο είναι καταδικασμένος σε ημερομηνία λήξης.