COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ B΄ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
 (Άρθρο 40 παρ.1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 14 Νοεμβρίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.05΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της ενημέρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του ΚτΒ, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, για τα κάτωθι ειδικά θέματα: Η λειτουργία του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), Ο κλάδος της ελληνικής κτηνοτροφίας, Η εκχώρηση του ονόματος των ελληνικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) στη Σύμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά.
 Στη συνεδρίαση παρέστη ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινά η συνεδρίαση της Επιτροπής μας. Καλωσορίζουμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον κ. Τσαυτάρη, καθώς, επίσης, και τους συνεργάτες του.
Σήμερα θα συνεχίσουμε την ενημέρωση, έχοντας τρία θέματα προς συζήτηση. Το ένα είναι το θέμα των Γεωργικών Ασφαλίσεων, το δεύτερο η ενημέρωση σχετικά με τον κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας και το τρίτο αφορά στο θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης στη Σύμβαση Ε.Ε. και Καναδά.
Εάν για το πρώτο θέμα, αυτό των Γεωργικών Ασφαλίσεων, δεν υπάρχει κάτι να συμπληρώσουμε, προτείνω να ρίξουμε το βάρος στα επόμενα δύο θέματα, δηλαδή, στην κτηνοτροφία και, φυσικά, στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης. Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένοι συνάδελφοι, οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει στην προηγούμενη συνεδρίαση και έχει κρατηθεί η σειρά τους και υπάρχουν και κάποιοι συνάδελφοί που έχουν ζητήσει να μιλήσουν σήμερα.
Από την πλευρά μου, προτείνω οι παρεμβάσεις των συναδέλφων να είναι μικρής διάρκειας, ούτως ώστε να δώσουμε περισσότερο χρόνο στον κ. Υπουργό, για να μας ενημερώσει και εάν υπάρχουν, επί της ενημέρωσης, απορίες, καλύτερο είναι να γίνουν, επιπλέον, ερωτήσεις στη συνέχεια.
………………………………………………………………………………………………………………………………….


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Λαμπρόπουλος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, γιατί ως καθηγητής, έκανε μια πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση. Προσωπικά, κατάλαβα το θέμα και πρέπει όλοι μας να έρθουμε στο ύψος των περιστάσεων, να δούμε την κρισιμότητα του προβλήματος και όλοι μαζί να πράξουμε ό,τι πρέπει, ό,τι μπορούμε και ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τις εξελίξεις αυτές. Η κυβέρνηση είναι ενήμερη, ο Υπουργός ως καθηγητής, αλλά και ως υπεύθυνος άνθρωπος που έχει δώσει τη ζωή του, αφού για χρόνια αγωνίζεται για αυτά τα προβλήματα, θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν και από κει και μετά ας αναζητήσουμε και τις συμμαχίες μας μέσα στην ίδια την Ε.Ε., για να το παλέψουμε όπως πρέπει.
Ο κ. Μωραΐτης έθεσε ένα θέμα, που πράγματι μας έχει δημιουργήσει έριδες τον τελευταίο καιρό. Ας μην το ανοίξουμε. Η επέκταση για τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Ηλεία. και την Αρκαδία, θεωρώ και πιστεύω ότι είναι πολύ σωστή από κάθε άποψη και επιστημονική. Είναι ίδιες οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες και δεν είναι σε καμία περίπτωση, ίδια η ποιότητα με αυτήν της Αιτωλοακαρνανίας ή της, βορείου Ελλάδος. Τονίζω και πάλι, να μην ανοίξουμε ορέξεις γειτόνων, γιατί αυτό το επιχείρημα που λέει για τον Καναδά σήμερα, θα πει και η Τουρκία αύριο ποικιλία Καλαμών. Ας είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.
Όσον αφορά το θέμα  με  το εργόσημο, επειδή τώρα είναι η συγκομιδή της ελιάς, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Έχω καταθέσει και σχετική ερώτηση, αλλά πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι αγρότες μας θέλουν να καταβάλουν το εργόσημο, αλλά επειδή οι περισσότεροι δεν είναι νόμιμοι, δεν μπορούν να έχουν Α.Φ.Μ., κινδυνεύουν να μπουν σε περιπέτειες και η συγκομιδή του ελαιοκάρπου να μείνει στον αέρα.
…………………………………………………………………………………………….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.