COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Η κοινωνία φωνάζει! Η Κομισιόν και η Κυβέρνηση πότε επιτέλους θα ακούσουν;

Απάντηση Κομισιόν σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου και άλλων Ελλήνων ευρωβουλευτών

«Εκτός πραγματικότητας η Κομισιόν, απαντώντας στην κοινή ερώτηση Ελλήνων ευρωβουλευτών για την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη και το μερίδιο ευθύνης των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, υποστήριξε ότι τα τελευταία στοχεύουν και έχουν σχεδιαστεί για “την ανάπτυξη”, “τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, “τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά”, “την ανταγωνιστική οικονομία”, “τη δίκαιη μεταχείριση” και “την ισομερή κατανομή του βάρους σε όλο τον πληθυσμό”. Η Κομισιόν είτε αγνοεί την κατάσταση, είτε παραπλανά εσκεμμένα τους πολίτες και το Ευρωκοινοβούλιο, παραβλέποντας την τραγική θέση στην οποία βρίσκονται εκατομμύρια συμπολίτες μας που είναι άνεργοι κι έχουν οδηγηθεί στα όρια της φτώχειας» δήλωσε ο  Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


«Τα δυο κόμματα που βρίσκονται ακόμα και σήμερα στην εξουσία έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την πολυδιάστατη κρίση που βιώνει η  χώρα. Όμως, η Κομισιόν δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει την αποτυχία των μέτρων που μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέβαλαν στην Ελλάδα, εκτοξεύοντας στο 60% την ανεργία των νέων και οδηγώντας στην κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, των κοινωνικών δομών και  των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης. Ποιά “ανάπτυξη”, ποιές “ θέσεις εργασίας” ποια “βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία” και ποιά “δίκαιη μεταχείριση” επέφεραν τα προγράμματα διάσωσης;», συνέχισε ο Νίκος Χρυσόγελος.

"Οι ευρωβουλευτές που καταθέσαμε την ερώτηση , εκπροσωπώντας τις κοινοβουλευτικές ομάδες των Οικολόγων Πρασίνων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και της Δράσης και αντίστοιχα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις ομάδες των Πρασίνων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,  των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων και της Ομάδας για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας αναφορικά με την εξάντληση των δημοκρατικών αντοχών των κοινωνιών στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Δεν είναι μόνο η κρίση και οι προωθούμενες πολιτικές οι αιτίες της ανόδου της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά σίγουρα δημιουργούν πιο εύφορο έδαφος οι συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης για την ενίσχυση του εξτρεμισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Στο πλαίσιο αυτό, θέσαμε στην Κομισιόν ερώτημα για τις πολιτικές που προτίθεται να εφαρμόσει, στο βαθμό που της αναλογεί, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την ύφεση και τη λιτότητα και να αποφευχθεί η επιδείνωση φαινομένων βίας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής".

Επ’ αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε πως το ελληνικό πρόγραμμα απαιτεί την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την απασχόληση που θα περιλαμβάνει μέτρα για τους μακροχρόνια ανέργους, τη βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης και την καταπολέμηση της φτώχιας. Βλέπει κάποιος να υπάρχει τέτοιο σχέδιο; Το μόνο που βλέπουμε είναι συζητήσεις για απολύσεις, περικοπές, μειώσεις, λιτότητα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει ευθύνη να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναζωογόνησης της οικονομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και καινοτόμους τομείς, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Να εγκαταλείψη την πολιτική κατεδάφισης των δομών υγείας και κοινωνικής φροντίδας καθώς και τις ισοπεδωτικές παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια. Η Κομισιόν και η τρόικα, αν έχουν κατανοήσει την ανάγκη να υπάρξει ένα "σχέδιο δράσης για την απασχόληση που θα περιλαμβάνει μέτρα για τους μακροχρόνια ανέργους, τη βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης και την καταπολέμηση της φτώχιας"  θα πρέπει να ανοίξουν διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, όχι μόνο με την κυβέρνηση, για τη διαμόρφωσή του και να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση και υλοποίησή του. Αλλιώς αυτά είναι υπεκφυγές για να μην αναλάβει η τρόικα την ευθύνη της αποτυχίας του προγράμματος και των Μνημονίων.  
Αλλά αν το πρόγραμμα προσαρμογής είναι επιτυχημένο και κατάλληλο, όπως ισχυρίστηκαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην πρώτη ακρόαση των εκπροσώπων της Τρόικα που οργάνωσε η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες σχετικά επί τις επιπτώσεις των προγραμμάτων στις χώρες της κρίσης, γιατί χρειάζεται επιπλέον σχέδιο δράσης για τη αντιμετώπιση των επιπτώσεων των εφαρμαζόμενων πολιτικών;  Δικαίως οι ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην ακρόαση αντέδρασαν έντονα και σχολίασαν καυστικά τις τοποθετήσεις των 2 εκπροσώπων της Τρόικα», κατέξηξε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος.


Ακολουθεί ολόκληρο το περιεχόμενο της ερώτησης και της απάντησης:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-010779/2013 προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Νίκος Χρυσόγελος, Μαριέττα Γιαννάκου, Συλβάνα Ράπτη, Νίκη Τζαβέλα, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Άννυ Ποδηματά, Σπύρος Δανέλλης, Γεώργιος Παπανικολάου, Δημήτριος Δρούτσας, Κωνσταντίνος Πουπάκης, Μαρία-Ελένη Κοππά, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Νικόλαος Σαλαβράκος, Γεώργιος Σταυρακάκης, Ιωάννης Τσουκαλάς

Θέμα: Άνοδος ναζιστικών φαινομένων στην Ευρώπη - δολοφονία νέου στην Ελλάδα

Στις 17.9.2013, ένα μέλος του νεοναζιστικού κόμματος "Χρυσή Αυγή" δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν 34χρονο εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Πρόκειται για το αποκορύφωμα σειράς βίαιων ενεργειών (όπως στο Μελιγαλά, στα Γιαννιτσά και στο Πέραμα) από μέλη της Χρυσής Αυγής που γνώρισε εντυπωσιακή άνοδο στο περιβάλλον της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και αναπτύσσεται ραγδαία, καθώς το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας -έκτος χρόνος ύφεσης και τέταρτος χρόνος σκληρής λιτότητας- έχει εξαντλήσει και τις τελευταίες αντοχές των Ελλήνων πολιτών.
Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές θα δράσουν άμεσα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στο πλαίσιο του συντάγματος και της εθνικής νομοθεσίας. Η εξάπλωση όμως φιλοναζιστικών, ρατσιστικών φορέων και κινήσεων δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.