ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μας είπατε πολλά. Δεν μας είπατε, όμως, ότι στη σελίδα 20 του τελικού κειμένου συμφωνίας, «τεχνική περίληψη αποτελεσμάτων της τελικής διαπραγμάτευσης Καναδά- Ε.Ε. συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία» γράφει, επί λέξει, ότι «ο Καναδάς διατηρεί τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τη συνήθη ονομασία (αυτή που έχει καθιερωθεί) φυτικής ποικιλίας ή ζωικής φυλής». Όπως βλέπετε το δένουν καλά, για να μην μένει καμία δίοδος.
Πιο κάτω αναφέρεται και ένα παράδειγμα: «οι παραγωγοί μπορούν να πωλούν την ποικιλία της «ελιάς Καλαμάτας» και να χρησιμοποιούν το όνομα της ποικιλίας στη συσκευασία τους. Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό το πράγμα, για να είμαστε ακριβείς; Πρώτον, ότι η Ε.Ε., ουσιαστικά και τυπικά, για μία ακόμη φορά πούλησε τα αγροτικά προϊόντα του νότου, για να μην έχουν δασμούς τα βιομηχανικά προϊόντα του βορά. Αυτό γίνεται, συνήθως, και στις συνεδριάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για να λέμε καθαρά τα πράγματα.
Δεύτερον, ότι η ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε, ουσιαστικά, να χάσει το μονοπώλιο στη χρήση των ονομασιών «ελιές Καλαμάτας» (ΠΟΠ), «φέτα», κ.λπ. και με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα ο Καναδάς να εξάγει τυρί με την ονομασία «φέτα» στην Ε.Ε. για τις επιχειρήσεις που, ήδη, το είχαν, ενώ οι άλλες θα λένε «στυλ» ή «τύπου φέτας».
Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι η λέξη «στυλ» ή «τύπου φέτας» θα είναι με γράμματα που θα χρειάζονται μεγεθυντικό φακό, αλλά η λέξη «φέτα» θα είναι τεράστια. Άλλες σημαντικές χώρες παραγωγής λευκού τυριού ή ελιές «τύπου Καλαμάτας», για παράδειγμα Αιγύπτου για να μην ξεχνιόμαστε, οι άλλες βορειοαφρικανικές χώρες θα μπορούν να επικαλεστούν το προηγούμενο παράδειγμα του Καναδά, απαιτώντας ανάλογη μεταχείριση σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με την Ε.Ε..
Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και εκθέτει ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση, όσο και αν προσπαθεί να αποκρύψει αυτά τα συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας. Εκτίθεται ανεπανόρθωτα η Κυβέρνηση και οφείλει να αναλάβει την ευθύνη. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, για να πείτε ότι κάνουμε αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση.
Θα σας διαβάσω το απόσπασμα της επιστολής που έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης του Νομού Μεσσηνίας, ο οποίος ανήκει σε Κόμμα που στηρίζει την Κυβέρνηση και δεν ανήκει στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και λέει το εξής: «εκφράζουμε σοβαρές ενστάσεις ως προς το τελικό κείμενο της συμφωνίας, των διαπραγματεύσεων της 18ης Οκτωβρίου 2013, με το οποίο η ελληνική πλευρά προβαίνει, ουσιαστικά, σε εκχώρηση του ονόματος των ελληνικών προϊόντων «φέτα ΠΟΠ» και «ελιές Καλαμάτα ΠΟΠ» το Καναδά. Είναι βέβαιο, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αμαυρώσει την εικόνα των δύο αυτών κορυφαίων γνήσιων παραδοσιακών προϊόντων μας και θα αποδυναμώσει τις ευνοϊκότερες συνθήκες για την προοπτική της διακίνησής τους στις διεθνείς αγορές.
Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην επικύρωσή της, στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. το Δεκέμβριο του 2013 και καλούμε την ελληνική αντιπροσωπεία να υπερασπιστεί τα συμφέροντα εκατοντάδων χιλιάδων παραγωγών μας και συναφών κλάδων, συνεργαζόμενη προς την κατεύθυνση αυτή με τους ομολόγους των άλλων μεσογειακών χωρών της Ε.Ε..
Ζητάμε άμεσα, επίσημη ενημέρωση από τους συναρμόδιους Υπουργούς για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά δύο από τα εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας, παγκοσμίου φήμης και ζήτησης.
Τέλος, κατά την προσεχή 9η Υπουργική Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην Ινδονησία, όπου διακυβεύονται κρίσιμα ζητήματα για τα ελληνικά συμφέροντα, όπως η προστασία προϊόντων ΠΟΠ, η ελληνική αντιπροσωπεία θα πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της, υπερασπιζόμενη την κατοχύρωση στο ΠΟΕ ως προς την ελληνική τους προέλευση, των προϊόντων «φέτα, ούζο και ελιές Καλαμάτας», ως όφειλε προ πολλού να έχει κάνει».
Το διάβασα αυτό, κύριε Πρόεδρε, για να δείτε, ότι δεν αποτελεί κάποια αντιπολιτευτική διάθεση ή εναντίωσή μας στο χειρισμό των θεμάτων που έκανε η ελληνική αντιπροσωπεία και εν προκειμένω ο αρμόδιος Υπουργός, αλλά για να δείξουμε, ότι αυτό αποτελεί καθολικό αίτημα και αντίθεση όλων, ακόμη και στελεχών, τα οποία στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα.
Νομίζω ότι το θέμα είναι, άκρως, σοβαρό, κύριε Υπουργέ και με αφορμή την παρουσία του Υπουργού εδώ, θα ήθελα να θέσω ένα ακόμη ζήτημα. Το Υπουργείο λέγεται «Υπουργείο Ανάπτυξης» και οφείλει να προστατεύει τα συμφέροντα των παραγωγών. Εσείς, όμως, ως Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχετε προστατέψει και τα συμφέροντα των γαλακτοπαραγωγών. Ουσιαστικά, προστατέψατε τα συμφέροντα των εισαγωγέων και των «σουπερμαρκετάδων», καταργώντας την ονομασία προέλευσης στο φρέσκο γάλα.
Είναι σοβαρό το ζήτημα αυτό και έχετε τραγικές ευθύνες, κύριε Υπουργέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.