COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Το πάρτι του Ευάγγελου (Με λεφτά του Δημοσίου και διά χειρός Αθανασόπουλου)

Τελικά, όποια πέτρα και αν σηκώσεις σε υπόθεση που αφορά εταιρείες του Ομίλου Μυτιληναίος, από κάτω θα βρεις έμμεση ή άμεση εμπλοκή και του πρώην προέδρου της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλου. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί, στο πάρτι που στήθηκε υπέρ της εταιρείας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ του Ευάγγελου Μυτιληναίου με την απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ, έβαλε και ο κ. Τ. Αθανασόπουλος το λιθαράκι του. Πώς;
Σύμφωνα με το σκεπτικό της διαιτητικής απόφασης, η χαριστική –και κάτω του κόστους-τιμή των 36,6 ευρώ τη μεγαβατώρα που καθορίστηκε κατά πλειοψηφία από τη διαιτησία(;)–, προέκυψε από μια παρουσίαση του Φεβρουαρίου του 2008 του τότε προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Αθανασόπουλου σε εσωτερικό σεμινάριο της ΔΕΗ τον Φεβρουάριο του 2008, την οποία παρουσίασε στο διαιτητικό δικαστήριο η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ το 2013 και η οποία υιοθετήθηκε πλήρως από τον επιδιαιτητή(;) κ. Θωμαδάκη.


Το πρώτο κραυγαλέο ερώτημα στην υπόθεση είναι το πώς καθίσταται δυνατόν οι δυο διαιτητές που καθόρισαν την τιμή των 36,6 ευρώ να βασίστηκαν σε μια παρουσίαση του Φεβρουαρίου του 2008 για να καθορίσουν την τιμή προμήθειας ρεύματος για μετά από μια πενταετία, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2013. Δηλαδή, όλη αυτή την περίοδο δεν υπήρξαν αλλαγές στο κόστος; Μήπως πρέπει να θυμίσουμε τουλάχιστον στον ένα εκ των δύο διαιτητών κ. Θωμαδάκη ότι με την ψήφο του ως μέλος της ΡΑΕ τη συγκεκριμένη περίοδο εγκρίθηκαν απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ συνολικού ύψους πολύ πάνω από 50%; Δεν υπήρξε διαφοροποίηση του κόστους ρεύματος όλη αυτή την πενταετία ή απλά αυξάνονταν τα τιμολόγια στους υπόλοιπους για να μπορεί να επιδοτηθεί η τιμή ρεύματος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ; Και βέβαια, το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι πώς ένα εσωτερικό έγγραφο του κ. Αθανασόπουλου βρέθηκε στην κατοχή της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.
Είναι βέβαιο πως και για τα δύο ερωτήματα οι υπεύθυνοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις αρμοδίως, γιατί μια ζημία της ΔΕΗ και του Δημοσίου ύψους 197 εκατ. ευρώ, από μια επιτροπή, τη σύνθεση της οποίας θα χρειαστεί προσπάθεια να δικαιολογήσει ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Νίκος Βασιλάκος, είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσουν τους ποινικούς εισαγγελείς.
Άλλωστε, ο κ. Αθανασόπουλος ήδη διώκεται κακουργηματικά μαζί με τον εκπρόσωπο της ΜΕΤΚΑ κ. Γιάννη Μυτιληναίο για την περίπτωση του εργοστασίου στο Αλιβέρι, υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Εφετών κ. Παναγιώτη Καραγιάννη, ο οποίος πρόκειται να καταθέσει σχετική πρόταση στο Συμβούλιο Εφετών.
Είναι επίσης υπό δικαστική έρευνα η εμπλοκή του μαζί με τους εκπροσώπους της ΜΕΤΚΑ και για την περίπτωση του εργοστασίου στη Μεγαλόπολη, υπόθεση που ερευνάται από τον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Αριστείδη Κορέα.
Ποιο είναι, όμως, τελικά το αποτέλεσμα από όλη αυτή την ιστορία; Ζημιά της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου ύψους σχεδόν 197 εκατομμυρίων ευρώ, αφού αντί του χρέους των 156 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΗ –σύμφωνα με τα δελτία Τύπου της ΔΕΗ–, κατά την ανακοίνωσή του ο Όμιλος Μυτιληναίος έχει και λαμβάνειν 41 εκατομμύρια ευρώ! Δηλαδή, εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν όχι μόνο το βόδι αλλά και τον στάβλο!
Επιπλέον, επειδή σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ η τιμή που καθόρισε η διαιτησία της ΡΑΕ είναι κάτω του κόστους και συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση, είναι δεδομένη άλλη μια καμπάνα για τη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πέραν της πρώτης ύψους 17,4 εκατ. ευρώ. Παθαίνουμε, αλλά δεν μαθαίνουμε…

Το πάρτι του Ευάγγελου

Αν μετρηθούν συνολικά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχει ζημιωθεί η ΔΕΗ, και αντίστοιχα έχει επωφεληθεί ο Όμιλος Μυτιληναίος, σε υποθέσεις που και ο κ. Αθανασόπουλος έχει βάλει το δάκτυλό του (ή και τα δυο του χέρια όπως στις περιπτώσεις του Αλιβερίου και της Μεγαλόπολης), έχουμε και λέμε:
• 197 εκατομμύρια ευρώ από την τιμή προμήθειας ρεύματος στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ που καθορίστηκε από την πρόσφατη διαιτητική απόφαση εις βάρος της ΔΕΗ και της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.
• 160 εκατομμύρια ευρώ από το έργο της μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, υπόθεση για την οποία ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.
• Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα από το έργο της μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, από το καπέλο στην εργολαβία αλλά και από τους τόκους για ένα έργο που έχει πληρωθεί και κατασκευαστεί αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει.
• Σύνολο από αυτές τις υποθέσεις και μόνο; Πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ!!!
Γιατί, λοιπόν, να μην κάνει πάρτι ο πατριάρχης του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος; Μόνο που το πάρτι γίνεται με τα λεφτά του Δημοσίου και της ΔΕΗ, όταν η τελευταία κόβει το ρεύμα σε 600.000 νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι…
Έρευνα εδώ και τώρα
Οι παραπάνω υποθέσεις, πρωτοφανείς για τα αποτελέσματα που επιφέρουν εις βάρος της ΔΕΗ και του Δημοσίου, πρέπει να απασχολήσουν το Μέγαρο Μαξίμου και βεβαίως τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όταν αποκρατικοποιήσεις ναυαγούν λόγω χρεών, και βεβαίως όταν τα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια, έχει υποχρέωση να ερευνήσει ποιοι, πώς και με ποιες «πλάτες» παραμένουν στο απυρόβλητο και κερδοσκοπούν εις βάρος του κράτους. Άλλωστε, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, η απαγκίστρωση του κράτους από κάθε λογής «αρπακτικά» αποτελεί και προσωπική του δέσμευση.

Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΚΑ ο Όμιλος Μυτιληναίου;

Οπως είναι γνωστό, η υπόθεση με τη διένεξη της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον Α.Ε. και τη διαιτητική απόφαση που βγήκε δεν προκαλεί μόνο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά έχει φτάσει μέχρι την αίθουσα του Κοινοβουλίου. Μάλιστα, στις κατά καιρούς ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή βουλευτών του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ήρθε να προστεθεί και επίκαιρη ερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία κατατέθηκε στις 12 Νοεμβρίου από τον βουλευτή του κόμματος κ. Νίκο Τσούκαλη. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ αναφέρεται στην απόφαση της πλειοψηφίας του διαιτητικού δικαστηρίου στη ΡΑΕ, που επιδίκασε τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε. καταφανώς κάτω του κόστους της ΔΕΗ ως προμηθευτή, γεγονός που οδήγησε ομόφωνα το Δ.Σ. της ΔΕΗ στην καταγγελία της σχετικής σύμβασης. Λέει, χαρακτηριστικά, ο κ. Τσούκαλης:
«Η εν λόγω απόφαση θεωρείται από τη ΔΕΗ ως απαράδεκτη αφού την υποχρεώνει να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε ένα  βιομηχανικό καταναλωτή σε τιμή κάτω του κόστους  (36,6/MWh έναντι προσωρινής της ΡΑΕ 42/ MWh και τεκμηριωμένου μεσοσταθμικού κόστους 72ευρώ) με οικονομική επιβάρυνση 109 εκ. ευρώ. Γι’ αυτό και η ΔΕΗ θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία για να αποτρέψει τη ζημία του ελληνικού δημοσίου, ως βασικού  μετόχου, όπως και των καταναλωτών-πελατών της.
»Επί πλέον η ΔΕΗ  θεωρεί ότι η επιλεκτική αυτή μεταχείριση δημιουργεί στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού και συνιστά κρατική ενίσχυση που απαγορεύεται να χορηγείται κατά το Ενικό και Κοινοτικό πλαίσιο.
»Πράγματι από όλα τα στοιχεία, που αφορούν το παρόν αλλά και το παρελθόν αυτής της πολύχρονης διαμάχης ΔΕΗ – Αλουμίνιον για την τιμολόγηση και τελικά ευνοϊκή μεταχείριση της δεύτερης (όπως και η ευνοϊκότατη σύμβαση του προκάτοχου της, ΠΕΣΙΝΕ) πρόκειται για μία τουλάχιστον αδικαιολόγητη απόφαση που ζημιώνει υπερβολικά τη ΔΕΗ, η οποία σε μία  δύσκολη οικονομική συγκυρία καλείται να υποστηρίξει την ελληνική οικονομία και τους καταναλωτές. Γίνεται δε αυτονόητο ότι δίνοντας τη φθηνότερη, κάτω του κόστους ενέργεια, από λιγνιτικές μονάδες οδηγεί σε επιμερισμό και επιβάρυνση των υπόλοιπων καταναλωτών, κυρίως από το κόστος  λειτουργίας των ακριβών μονάδων».
Σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλη, το μεγάλο αυτό θέμα του κόστους της ενέργειας, που βαίνει αυξανόμενο όχι λόγω του εσωτερικού κόστους της ΔΕΗ, αλλά άλλων εξωγενών παραγόντων, όπως αυξημένοι φόροι, στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, προφανώς ξεπερνά τη ΔΕΗ και απαιτείται πολιτική απόφαση για την επίλυσή του.  Επιπλέον όπως λέει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, η ΡΑΕ συνεχίζει να διαχωρίζει τη θέση της από το διαιτητικό δικαστήριο, ενώ από τον θεσμικό και ρυθμιστικό της ρόλο οφείλει να έχει θέση στην εν λόγω διαμάχη για την προστασία των συμφερόντων όλων των καταναλωτών, πολύ περισσότερο όταν η ίδια μέχρι τώρα επέβαλε στη ΔΕΗ να ηλεκτροδοτεί την Αλουμίνιον με χαμηλή τιμή ρεύματος 42 ευρώ.
Κατόπιν όλων των παραπάνω, ο κ. Τσούκαλης θέτει τα εξής καίρια ερωτήματα προς τον υπουργό Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής:
1] Θα αναλάβει, όπως οφείλει (σ.σ.: ο υπουργός), πρωτοβουλίες για την επίλυση του ενεργειακού ζητήματος, όχι όμως με τις πλάτες της ΔΕΗ, αλλά με δίκαιο επιμερισμό και προάσπιση των συμφερόντων όλων των καταναλωτών;
2] Η ΡΑΕ θα αναλάβει τις ευθύνες της, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον και τον υγιή ανταγωνισμό;

Οι απαντήσεις (και μη) του Μ. Παπαγεωργίου

Η απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση της ΔΗΜΑΡ ήρθε διά στόματος του υφυπουργού Ενέργειας κ. Μάκη Παπαγεωργίου και ξενίζει πολλαπλά. Κυρίως για το… τηλεγραφικό στυλ της, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, διαβάζοντάς την. Λέει συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου:
«Η ΔΕΗ έχει στηριχθεί πλήρως από την ελληνική πολιτεία, καθ’ όλο το διάστημα της μεταβατικής περιόδου απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
»Η Διαιτησία για την τιμή πώλησης του ρεύματος στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ είχε όμοιο χαρακτήρα δικαστηρίου σύμφωνα με τον Νόμο 4001.
»Για τη Διαιτησία που ήταν υπό την αιγίδα της ΡΑΕ, είχαν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές με τη διαδικασία.
»Δεν σχολιάζω αποφάσεις δικαστηρίων.
»Η διαιτησία είναι ένας καινούργιος θεσμός, πολύ σημαντικός για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
»Το πώς θα αντιμετωπίσουμε την αγορά μετά από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι υπό συζήτηση όπως και το πώς θα λειτουργήσει η ΔΕΗ όχι μόνο απέναντι στον συγκεκριμένο πελάτη αλλά με τη βιομηχανία στο σύνολό της.
»Σαφώς η ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στην Ελλάδα, είναι όμως και ο μοναδικός πάροχος. Έως ότου να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που θα δώσει ευελιξία στην αγορά και θα δημιουργηθούν στο μέλλον εναλλακτικοί πάροχοι.
»Μέριμνά μας είναι να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς με τον σωστό τρόπο.
»Η ΔΕΗ θα στηριχθεί και σαφέστατα θα εξεταστούν οι καλύτερες λύσεις αντιμετώπισης παρομοίων περιπτώσεων βιομηχανιών υψηλής τάσης, που υποθέτω ότι θα ζητήσουν μέσω της διαιτησίας ή μέσω της αγοράς καλύτερες τιμές προμήθειας».

Και οι «επίκαιρες» απορίες της «Α»

Αυτό που δεν απαντάει ο κ. Παπαγεωργίου είναι το κατά πόσο γνώριζε ο ίδιος ότι η τιμολόγηση στηρίχτηκε σε έγγραφο του κατηγορούμενου για απιστία τ. προέδρου της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου του 2008! Γιατί σεβαστή η γνώμη των «δικαστηρίων», αλλά ακόμα πιο σεβαστή η πραγματικότητα και κυρίως η διαφάνεια. Επιπρόσθετα, οφείλει να πάρει θέση σχετικά με το αν δέχεται ως υφυπουργός να ζημιώνεται το κράτος περί τα 200 εκατ. ευρώ από μία διαιτητική απόφαση, όχι απλώς αμφιλεγόμενη αλλά ευθέως παράνομη. Τέλος, δεν τον τιμά ως υφυπουργό η απάντησή του σε ένα καίριο ζήτημα όπως αυτό να μη φιλοξενείται καν στην ιστοσελίδα του υπουργείου, αλλά την ίδια ώρα να διοχετεύεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέσω της προϊσταμένης του Γραφείου Τύπου και ΜΜΕ της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – Όμιλος Επιχειρήσεων. Γιατί τουλάχιστον στην «Α» από εκεί  έφτασε… Θα το εκτιμούσαμε πάρα πολύ να βρει λίγο χρόνο και να απαντήσει και σε μας τόσο γρήγορα όσο απάντησε στη ΔΗΜ.ΑΡ. Γιατί συνήθως σε αντίστοιχες ερωτήσεις απαντάει μετά την πάροδο 4μήνου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.