COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΜΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Το λόγο έχει ο κ. Αθανάσιος Πετράκος, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία Υπουργέ, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου κινείται στη λογική της δυσφήμισης των δημοσίων υπαλλήλων και του Δημοσίου που από την αρχή η Κυβέρνηση και η Τρόικα επεδίωξαν. 
Γι’ αυτό το λόγο και ορισμένα άρθρα χαρακτηρίζονται από τιμωρητική λογική απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους. Ενδεικτικά αναφέρω τα άρθρα 4 και 5, με τα οποία δυσχεραίνεται η επιμόρφωσή τους, μειώνονται οι ημέρες άδειας που δικαιούνται για συμμετοχή τους σε εξετάσεις, καταργείται εντελώς έως το τέλος του 2014 το δικαίωμα εκπαιδευτικής άδειας. Μάλιστα, με νομοτεχνική βελτίωση που φέρατε, ανακαλείτε αναδρομικά και τις ελάχιστες άδειες που χορηγήθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου.
Κατά τα άλλα, η Κυβέρνηση διατείνεται ότι θέλει ένα δημόσιο στελεχωμένο  από εργαζόμενους υψηλών προσόντων. Δεν θέλετε αυτό. Αυτό που θέλετε είναι να επιτεθείτε συνολικά στην έννοια του δημοσίου. Γιατί ο στόχος που λέτε είναι ψευδεπίγραφος, ότι δηλαδή θέλετε ένα μικρό και λειτουργικό κράτος. Είναι ψέμα. 

Δεν θέλετε δημόσιο. Θέλετε να τα δώσετε όλα στις ιδιωτικές εταιρείες, τα πάντα. Γι’ αυτό το λόγο, ενώ ισχυριζόσαστε ότι επιτίθεστε στους υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους, ποιους απολύσατε; Απολύσατε τους σχολικούς φύλακες των 500 ευρώ και τις καθαρίστριες των 500 ευρώ. 
Πρέπει να ντρέπεστε γι’ αυτήν τη λογική σας και γι’ αυτήν τη πολιτική σας. 
Απολύσατε κόσμο των 500 ευρώ. Και τι κάνετε; Θα δώσετε την καθαριότητα των εφοριών σε εταιρείες και θα στοιχίζει τότε ο κάθε εργαζόμενος, όπως για παράδειγμα μία καθαρίστρια του Υπουργείου Οικονομικών, 20.000 ευρώ από 10.000 ευρώ που στοιχίζει τώρα, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές. 
Αυτή είναι η λογική σας γι’ όλα αυτά που απευθύνονται στο δημόσιο. Γι’ αυτό και τα αμυντικά συστήματα θέλετε να κλείσετε και όλα θα τα κλείσετε. 
Όμως, σήμερα, είτε διαμαρτύρονται είτε ενοχλούνται κάποιοι, υπάρχει ένα βασικό ερώτημα που οφείλει να απαντήσει η Κυβέρνηση: Καταδικάζει τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται; Την καταδικάζει; 
Καταδικάζει η Κυβέρνηση τη βία κατά πάντων; Καταδικάζει τη βία κατά των συναδέλφων μου και συντρόφων μου κ. Χρήστου Μαντά και κ. Χρήστου Καραγιαννίδη που τους χτύπησαν τα ΜΑΤ σήμερα; Καταδικάζει αυτήν τη βία; Τι έχει να πει η Κυβέρνηση γι’ αυτό; 
Καταδικάζει την κατάληψη και κατοχή της ΕΡΤ από τα ΜΑΤ; Καταδικάζει τις παρανομίες που, ενώ δεν έχει ψηφιστεί νόμος που να κλείνει την ΕΡΤ, πηγαίνουν μέσα τα ΜΑΤ και συμπεριφέρονται ως επικυρίαρχοι σε κατεχόμενη χώρα; Καταδικάζει όσους σαν κλέφτες μπήκαν στην ΕΡΤ; 
Εμείς τα καταδικάζουμε αυτά. Εσείς τα καταδικάζετε; Δεν νομίζω. Ίσα-ίσα, όπως έγραψε και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο twitter του από το εξωτερικό: «Συγχαρητήρια στον κ. Δένδια για την αποκατάσταση της νομιμότητας». Ποιας νομιμότητας; 
Η νομιμότητα είναι να ανοίξετε τώρα την ΕΡΤ και να αποκαταστήσετε τις παράνομες απολύσεις των εργαζομένων. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει εκπνεύσει κατά το Σύνταγμα –σας το είπαμε εκατό φορές σήμερα- η προθεσμία επικύρωσης της παράνομης πράξης νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ και επομένως δεν βρίσκονται σε ισχύ ενέργειες και διαδικαστικές πράξεις με τις οποίες διεκόπη η εκπομπή των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων. 
Η Κυβέρνηση, παρόλα αυτά και παρότι είναι σε καθεστώς πλήρους παρανομίας, επέλεξε στις 4:20’ τη νύχτα την εισβολή με τα ΜΑΤ.
Καλούμε την Κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, να αποσύρει τώρα τις δυνάμεις των ΜΑΤ από την ΕΡΤ, να αποσφραγίσει το κτήριο απο τις αλυσίδες και τις χειροπέδες που είναι η απόλυτη ντροπή, να επανέλθει στη νομιμότητα, δηλαδή να αποφασίσει την επαναλειτουργία τώρα της ΕΡΤ με όλους τους εργαζόμενους, όταν μάλιστα το θέμα εκκρεμεί ενώπιον της δικαιοσύνης και δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά η Βουλή. 
Καλούμε και από αυτό το Βήμα όλους τους Αθηναίους και όλους τους πολίτες της Ελλάδας να βρεθούν σήμερα: Οι Αθηναίοι στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής που τους καλούν τα συνδικάτα και οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα να πάνε σε όλες τις ΕΡΑ για να στηρίξουν τη νομιμότητα απέναντι στην τρομοκρατία και την παρανομία την οποία επιδίωξε και προχωράει η Κυβέρνηση.
Ο λαός θα πρέπει να σταθεί απέναντι στην κατάλυση της νομιμότητας, στην υπονόμευση της Δημοκρατίας και να υπερασπίσει τις ελευθερίες του,  
Γι’ αυτό, λοιπόν, απαιτούμε την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και την παράδοσή του στους εργαζόμενους. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να συνεχίσετε  να  έχετε  τα ΜΑΤ   στην  ΕΡΤ   Καταργήσατε τη Βουλή φέρνοντας συνεχώς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Και δεν έχετε, όπως σας προείπαμε, ούτε τη στοιχειώδη δημοκρατική επιφαινόμενη ευαισθησία να φέρετε αυτές τις παράνομες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και να τις νομιμοποιήσετε εντός των προθεσμιών στη Βουλή. Αυτό είναι «άνω ποταμών»! «Άνω ποταμών» είναι ότι μπήκατε σαν κλέφτες στο Ραδιομέγαρο και προσπαθήσατε σαν κλέφτες να κλείσετε την ΕΡΤ, ενώ την ίδια ώρα δεν τολμάτε να φέρετε στη Βουλή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Γιατί; Γιατί θέλετε να διακόψετε τη μόνη περίοδο που η ΕΡΤ λειτούργησε με απόλυτη δημοκρατικότητα, με απόλυτο πλουραλισμό και με απόλυτη διαφάνεια και έκανε ένα τεράστιο πολιτιστικό έργο για όλους τους Αθηναίους. Αυτό θέλετε να διακόψετε, γιατί σας ενοχλεί ο προοδευτικός πολιτισμός, γιατί πάντα υπερασπίζεστε τα υποπροϊόντα του πολιτισμού. 
Έχουν, λοιπόν, εκπνεύσει οι κατά το Σύνταγμα προθεσμίες και δεν βρίσκονται σε ισχύ οι πράξεις σας. Καταληψίες, λοιπόν, είστε εσείς και όχι οι εργαζόμενοι. Πρέπει, λοιπόν, επιτέλους να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη, κατά τον κ. Δένδια, σ’ αυτή τη χώρα και να σταματήσει η εκπομπή του μορφώματος της δήθεν Δημόσιας Τηλεόρασης και να εκδιωχθούν τα ΜΑΤ από την ΕΡΤ. 
Δεν έχετε δικαίωμα να προχωράτε σε τέτοιες ενέργειες, όπως αυτές που τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με αγριότητα στους εργαζόμενους που βρισκόταν στην περιφρούρηση του κτηρίου και δεν δίστασαν, όπως προείπα, να χτυπήσουν ακόμα και συναδέλφους Βουλευτές. 
Βέβαια, όλα αυτά τα είχατε προετοιμάσει το προηγούμενο διάστημα με τους τριάντα δύο Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι πριν από τρεις εβδομάδες κατέθεσαν ερώτηση με την οποία καλούσαν την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για το χτύπημα του αγώνα των εργαζομένων και την εκκένωση του κτηρίου. Πρόκειται για Βουλευτές των οποίων τη γνώμη άκουσε η Κυβέρνηση, αλλά από την άλλη τους αγνοεί, για παράδειγμα, για τη φορολογία των χωραφιών. 
Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ χθες έσπασε το εμπάργκο στο κυβερνητικό φερέφωνο της δημόσιας τηλεόρασης. Προετοιμάζατε, λοιπόν, το έδαφος γι’ αυτήν την τραμπούκικη και απαράδεκτη επίθεση που κάνατε. 
Και από την άλλη μεριά, ο κύριος Πρωθυπουργός είπε προχθές στη συνέντευξή του «Δεν έχω γνωρίσει, δεν ξέρω από φασισμό». Δεν έχει γνωρίσει κανένα φασισμό και κανένα φασίστα. Καλά, η εισβολή των ΜΑΤ στις 4.20΄ τι πράξη ήταν; Πώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτή την πράξη;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ε, όχι και φασισμό, κύριε συνάδελφε. 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο. Εσείς το είπατε, κύριε Πρόεδρε. Εγώ έθεσα ερώτημα «πώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτή την πράξη». 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ε, τι λέτε τώρα; 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά είμαι πάρα πολύ προσεκτικός στις εκφράσεις μου. 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Είμαι πάρα πολύ προσεκτικός στις εκφράσεις μου, κύριε Πρόεδρε. Μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως μία παράνομη εισβολή, ως μία τραμπούκικη ενέργεια. Και γι’ αυτήν την ενέργειά σας θα λογοδοτήσετε στην ελληνική κοινωνία, όταν σύντομα θα γίνουν εκλογές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.