COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΕΔΩ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
Μάρτιος 2017 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Το ύφος και το ήθος της κάθε διοίκησης κρίνεται κυρίως σε θέματα χαμηλής πολιτικής, σε θέματα καθημερινότητας. Όλη η διαδικασία της νομοθέτησης εφόσον δεν έχει προηγηθεί δοκιμαστικά η αντίστροφη διαδρομή, δηλαδή τα τυχόν προβλήματα στην εφαρμογή των προβλέψεων στον κάθε νόμο, δημιουργεί μη αντιμετωπίσιμες αρνητικότητες. Αν μάλιστα οι δημιουργούμενες αρνητικότητες έχουν οικονομική πτυχή, οδηγούν σε ακύρωση κάθε έννοιας κράτους δικαίου με δικαιώματα των πολιτών κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα της χώρας.
Είναι, εξ` άλλου, ανήθικο να ζητάς από τους πολίτες την πληρωμή των φόρων που τους αναλογούν, οι συνεπείς από αυτούς να ανταποκρίνονται και, όταν έλθει η ώρα να εισπράξουν δικαιούμενες παροχές, το κράτος να μην ανταποκρίνεται! Το συμπέρασμα που προκύπτει από διαδικασίες αυτού του τύπου είναι ότι με τα έσοδα από την υπερφορολόγηση των πολιτών επιδιώκεται η προώθηση καλά υποκρυπτόμενων μικροπολιτικού χαρακτήρα επιδιώξεων. Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε πιο πάνω προέκυψε από δύο περιστατικά σε δημόσιες υπηρεσίες που βίωσα πρόσφατα και μάλιστα την ίδια μέρα. Τα εξιστορώ στη συνέχεια.
Το ΙΚΑ, πριν από χρόνια, προσδιόρισε κάποιες εισφορές για μικρό οικοδομικό έργο (αγροτική αποθήκη) τις οποίες αμφισβήτησα. Είπα στους αρμόδιους να ανασταλεί η καταβολή τους μέχρι να εξεταστεί η ένστασή μου από τη σχετική με το θέμα επιτροπή. Το αρνήθηκαν λέγοντας ότι η μη καταβολή των εισφορών συνεπιφέρει πρόστιμα και προσαυξήσεις. Και πρόσθεσαν ότι αν η ένσταση ευδοκιμήσει θα επιστραφούν και μάλιστα έντοκα τα καταβληθέντα χρήματα. Ως νομοταγής πολίτης έπραξα κατά τις υποδείξεις. Πέρασε πάνω από ένας χρόνος από τότε μέχρι να συζητηθεί η ένσταση. Η αρμόδια επιτροπή, κατά τη συνεδρίασή της, συμφώνησε με το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της ένστασης και κατά συνέπεια αποφάσισε την επιστροφή μεγάλου μέρους από το ποσό της εισφοράς που είχα καταβάλει. Όταν πέρασε ένας χρόνος από τη συνεδρίαση αυτή και δεν είχα πάρει πίσω το ποσό που είχε αποφασιστεί να επιστραφεί, επισκέφθηκα τα γραφεία του οργανισμού. Η εξυπηρετική υπάλληλος με ενημέρωσε ότι θάπρεπε να έχω υποβάλει αίτηση για την επιστροφή, αλλά και σ` αυτή την περίπτωση πάλι δεν θα είχε τελειώσει η υπόθεση γιατί υπάρχει αναστολή πληρωμών και οι σχετικές αιτήσεις είναι σε αναμονή, μς άγνωστο το χρόνο πληρωμής των οφειλόμενων από το ΙΚΑ ποσών!
Στενός συγγενής μου είχε ατύχημα με αποτέλεσμα να κάνει δύσκολη ορθοπεδική επέμβαση στο πόδι του. Μετά το εξιτήριο από το Νοσοκομείο προτίμησε να αναρρώσει στο σπίτι του και όχι σε Κέντρο Αποκατάστασης. Ο γιατρός συνέστησε φυσικοθεραπεία (κινησιοθεραπεία) για την πρώτη περίοδο της ανάρρωσης. Η σχετική γνωμάτευση θεωρήθηκε στη συνέχεια και από τον ελεγκτή γιατρό του ΕΟΠΥΥ. Αναζητήσαμε στην περιοχή μας (60 χιλιόμετρα από την πόλη) επιστημονικό προσωπικό κατάλληλο γι` αυτή την εργασία αποκατάστασης, δεδομένου ότι αυτοί που είχαν έδρα στην πόλη αρνήθηκαν να μετακινούνται για να αναλάβουν τη σχετική εργασία. Βρήκαμε φυσικοθεραπευτή στην περιοχή μας και εφαρμόστηκε η σύσταση του θεράποντος γιατρού. Κόπηκε και η σχετική θεωρημένη από τη ΔΟΥ απόφαση. Όταν πήγαμε να υποβάλλομε τα δικαιολογητικά, για είσπραξη των πληρωθέντων, στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ δεν τα δέχθηκαν γιατί, όπως είπαν. δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό. Και πράγματι ο Κανονισμός προβλέπει ότι είναι αποδεκτά δικαιολογητικά φυσικοθεραπείας από μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς της αντίστοιχης ειδικότητας, αλλά όχι για φυσικοθεραπευτές μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ! Ο ΕΟΠΥΥ δηλαδή προβλέπει ως επιλέξιμη την πολλαπλάσια δαπάνη σε Κέντρο Αποκατάστασης (που εμείς απορρίψαμε γιατί θεωρήσαμε ότι η ψυχολογία της επιστροφής του ασθενή στο σπίτι του θα του έδινε πλεονέκτημαγια την ανάρρωσή του), ενώ θεωρεί ότι ο ασφαλισμένος που για δεκαετίες πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές στον τομέα υγείας δε δικαιούται … το δικαιούμενο! Και μάλιστα τεκμηριωμένο με γνωματεύσεις και σφραγίδες!
Φαίνεται ότι ποτέ δε θα γλιτώσομε από τη μακροχρόνια διαμορφωμένη νοοτροπία ενός κράτους που βρίσκεται μακριά και αδιάφορο από την καθημερινότητα του πολίτη. Ενός κράτους που η νομοθέτησή του προσδιορίζεται είτε μετά από παρεμβάσεις συντεχνιακών ομάδων ισχυρής πολιτικής παρεμβατικότητας, είτε από μικροπολιτικούς υπολογισμούς της εκάστοτε κυβερνώσας ελίτ. Κατά τα άλλα καλά κρατούν οι δεκάρικοι λόγοι, τα σοσιαλιστικού χαραχτήρα μέτρα και οι επικλήσεις συγγένειας με τα λαϊκά στρώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.