COUΝTER ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Υπάρχει «Μπαϊρακτάρης» για τους ληστές;;

Θρυλικός Διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών, διορισθείς από τον Χαρ. Τρικούπην για να καθαρίσει την Αθήνα από πάσης μορφής κακοποιά στοιχεία. Ο Δημήτρης Μπαϊρακτάρης γεννήθηκε στο Αγρίνιον το 1833, κατετάγη στον Στρατόν, έλαβε μέρος σε πολλές μάχες και διεκρίθη. Την περίοδον που διορίσθη στην Αθήνα, η πόλη εμαστίζετο  αγρίως από τους Κουτσαβάκηδες, τύποι ψευτοπαλληκαρά, «μάγκες»  ή  «ψευτόμαγκες», ληστές, μαχαιροβγάλτες, ενοχλητικά και τρομοκρατικά άτομα για τους κατοίκους, οι οποίοι στέναζαν από την εγκληματικήν  δράση τους. Είχαν ορμητήριον την περιοχήν Ψυρρή και απ’ εκεί κυκλοφορούσαν στους λοιπούς δρόμους. Περιπατούσαν υποσκάζοντας = κουτσαίνοντας (πιθανόν κουτσαβάκης εκ του κουτσός +βαίνω) γέρνοντας το σώμα τους προς την  δεξιάν πλευράν,  με το δεξί χέρι πάντα εκτός  της χειρίδος ( μανικιού) του σακακιού,  με μουστάκι  και με μαύρα παπούτσια τύπου «λουστρίνι» και πολύ μυτερά στο πρόσθιον μέρος.
Αυτά ήταν τα βασικά εξωτερικά γνωρίσματα του κουτσαβάκη και αυτά θέλησε να πλήξει ο Μπαϊρακτάρης, θεωρώντας τα ως την Αχίλλειον πτέρναν για τους ανυπάκουους και ανίκητους ληστές. Τους είχε διαμηνύσει πολλάκις να σταματήσουν τους πάσης μορφής εκβιασμούς αλλά αυτοί τον περιφρονούσαν.  Ώσπου εφάρμοσε το σχέδιον του. Παίρνοντας μαζί του  ορισμένους χωροφύλακες πήγαινε προς «κυνήγι» αυτών. Δεν τους καταδίωκε αλλά τους έπληττε εκεί που έπρεπε.
Έπιανε τον πρώτον και του έκοβε το μανίκι του σακακιού!! Σε άλλους έκοβε τις μύτες των υποδημάτων τους!! Όταν του έφεραν κοντά  κάποιον με μεγάλο μουστάκι, έλεγε στον χωροφύλακα.
n     Φέρε μου την γουρουνοψαλίδα να του κόψω το μουστάκι!
n     Όχι Διευθυντά μου φώναζε ο κουτσαβάκης, αλλά ο Μπαϊρακτάρης ήταν ανένδοτος, οπότε ο παθών εξαφανίζετο μέχρι να μεγαλώσει το μουστάκι του!!!
Αυτήν την τακτικην  εφήρμοσε για λίγο διάστημα και οι κουτσαβάκηδες εξαφανίστηκαν από προσώπου της γης και οι Αθηναίοι ηρέμησαν. Επίσης ο Τρικούπης του ανέθεσε να καταδιώξει τους ληστές, που ελυμαίνοντο την Ελληνική ύπαιθρον κάτι που εξετέλεσε με επιτυχίαν.
Σήμερον η Αθήνα μαστίζεται αγρίως από συγχρόνους «κουτσαβάκηδες», ληστές, εκβιαστές φονιάδες, κατά τραπεζών, επιχειρήσεων και ατόμων πάσης ηλικίας, τα οποία βασανίζονται αγρίως για να δώσουν χρήματα ή ό,τι πολύτιμον έχουν στους μασκοφόρους ληστές κατά πλειονότητα εισαγομένους λαθρομετανάστες! Μεγίστην δε συμφοράν υφίσταται  και η ύπαιθρος και τα χωριά τα οποία στερούντα παντελώς αστυνομικής προστασίας. Προσπαθούν με σιδερένιες προφυλάξεις στα παράθυρα με κλειδαριές ασφαλείας, με έμβολα  και  λουκέτα να προφυλαχθούν από τους κουτσαβάκηδες. Για  την ασφάλειάν  τους έχουν καταβάλει χρηματικά ποσά ανώτερα των δυνατοτήτων τους, αλλά το αποτέλεσμα  αλυσιτελές. Εκατοντάδες ληστείες και ένιοι φόνοι καθημερινώς, πέραν των απεριγράπτων βασανιστηρίων.
Υπάρχει αρμόδιος «Μπαϊρακτάρης» να φέρει άρδην τα εναγωνίως πολυποθούμενα αποτελέσματα ή τόσκασαν όλοι;;;
Μιχαήλ Στρατουδάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για τα σχόλια φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.Αναρτήσεις γίνονται μόνο επώνυμα με λογαριασμό Google.